Samsung UE40N7005 tv- med kasst spänningskort

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
crowhater
Inlägg: 31
Blev medlem: 21 juli 2012, 18:32:14

Samsung UE40N7005 tv- med kasst spänningskort

Inlägg av crowhater »

Har ett spänningskort som ger mig huvudbry.

Först hittade jag ett fel där 12V inte reglerades korrekt och allt stängdes av då det blev överspänning. Bytte ut till en ny TL431 och då var allt ok på den delen. Men när jag kopplar i allt igen så är det tyst i 15 sekunder för att det sen börjar klicka fram och tillbaka i reläet. Som att något börjar dra mycket ström och då stänger den ner.

Men det som förbryllar mig är att PS-on är aktivt hög +3,5V....när det kommer från moderkortet. Så fort jag jordar den så stängs reläet av. Jag vet att normalt brukar denna vara låg på de flesta spänningskord för tv och att man då via motstånd sätter den hög för att köra igång allt.

Kopplar jag bort PS-on från moderkortet så klickar relät inte längre men jag ser på min lampa (för att se kortslutningar) att något drar ström...och det är moderkortet. Varför? Jo..för att mitt kort...oavsett vad jag gör med PS-on switchar. Så den ger både 5 volt...som är normalt via en liten trafo... Men den switchar även 12V och 85V till ledarna. Det enda den inte gör är att den boostar till 135V. LEd driver delen alltså.

Kopplar jag ur allt och kör in 5V ...12V och 63V (har inget agg som ger mer ..men det är tillräckligt för att få igång leddrivern så att ledarna lyser) från ett externt spänningsagg...så är allt igång och TV;n fungerar korrekt. Inga konstiga förbrukningar på något av dessa matningar. Dvs allt fungerar så fort jag matar in dessa olika spänningar från andra aggregat och PS_ON är låg...konstant...

Men jag är förbryllad över att både 12V och 85V switchar TROTS att jag inte gör något med PS_on när allt ligger på bänken...dvs den är aktivt 3.5V. Det skall väl endast vara 5V aktivit och allt annat avstängt och först när man då jordar PS_ON...först DÅ skall allt annat börja switcha....dvs 12V och 85V genereras. Men som sagt...så fort jag jordar PS:on så stänger den av relät det hör jag.

Någon som haft liknande funderingar eller som kan förklara för mig vad jag bör kolla som nästa steg? För just nu blir jag bara mest förbryllad och jag har verkligen kollat att jag inte har några kortslutningar. 5V fungerar konstant när kortet är inkopplat på nätet. Men det verkar vara 12V som är strulet och hela den switchningen....för den svajar då när det klickar fram och tillbaka vilket givetvis inte är konstigt. Men allt fungerar när jag spänningsmatar externt direkt efter likriktardioderna efter transformatorerna...

Tack på förhand.

på bilden har jag markerat med rött var PS:on går....och det gröna är själva relät. En del går till transistorerna direkt som styr relät och samma bana går över till optocopler kretsen som känner av 12V på andra sidan kortet.

Några ideer?
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
breflabb
Inlägg: 3526
Blev medlem: 8 oktober 2014, 17:00:54
Ort: 59.466579, 16.506872

Re: Samsung UE40N7005 tv- med kasst spänningskort

Inlägg av breflabb »

PS styrningen kommer från processorn som i sin tur tycker att
något är galet. Närmast till hands ligger nog bakgrundsbelysningen
Och jag letade efter din TV modell men får inga träffar
crowhater
Inlägg: 31
Blev medlem: 21 juli 2012, 18:32:14

Re: Samsung UE40N7005 tv- med kasst spänningskort

Inlägg av crowhater »

Gjorde några fler tester.

Såhär är det. Jag tänkte fel där. När man spänningssätter så körs tv:n igång per default tydligen. Därav ps_on high.

Så när jag testade igen med externa powersupplies 5V och 12 V så fungerade allt när dessa var tillgängliga. Såfort jag tog bort 12V så började det klicka. Precis som du säger så känner moderkortet av att det fattas 12V och så försöker den starta om. Såfort 12V kommertillbaka så är allt lugnt och PS_ON är HIGH.... annars drar den ner den till LOW för att en starta igen.

Så jag tog ut kortet och lade den på bänken och körde den på mains...alltså 230. När jag då satte PS_on på LOW så stängde den av 12V och 85V och endast 5V var kvar. HELT KORREKT alltså. Hela kortet var alltså avstängt och endast 5V tillgängligt.

Så när man sätter PS_on HIGH....så börjar den producera 12V och 85V.

Så slutsatsen är helt enkelt att när den börjar producera 12V och 85V så kickar OVP igång. Något drar för mycket på 12V ELLER på 85V led.

Kan väl säga att jag testat alla ledar och de fungerar. Mätte allt och det hamnar på ca 135V vilket är vad 85V även boostar till när allt går igång. MEn som sagt....det stänger av.

Jag fick testa alla ledar segment för segment när jag tog ut dem...för ärligt jag fattade inte pinouten då det fanns en jäkla massa ledare till ledarna.....så jag kunde liksom inte externt sätta igång alla på samma gång. Har en såndär makapär som kan spänningsätta ledar upp till 200V....

Kan det ändå alltså vara ledarna som drar för mycket tro.... hmm....
crowhater
Inlägg: 31
Blev medlem: 21 juli 2012, 18:32:14

Re: Samsung UE40N7005 tv- med kasst spänningskort

Inlägg av crowhater »

Detta är kablarna till led lamporna.

Kan ju få igång segment för segment även här men skulle vilja testa ALLA på en gång för att se förbrukningen. Men vet inte hur jag skall få till det på ett bra sätt. Kan man på något sätt minska på styrkan...dimma dem så att de inte drar så mycket och då kanske allt fungererar. Så skulle man ju kunna testa också tänker jag.

TAck för att du engagerar dig....
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Skriv svar