TinySA är helt fel verktyg om man vill avkoda RF-data.
En SDR radio levererar realtids dataström utan avbrott. En frekvens-svepande spektrumanalysator kommer enbart händelsevis att plocka upp data om alls klarar kravet på bandbredd.
En svepande spektrumanalysator från
R&S för 800.000 kr har inte en chans mot en TV-dongel för en 100-lapp vad gäller att avkoda fjärrstyrda strömbrytare, termometrar och andra trådlösa prylar på ISM-banden. Jag vet då jag har bägge verktygen.
TV-dongelns stora brist i detta fallet är att den som mest brukar klara att lyssna upp 2GHz och ska man avkoda information på 2.4GHz så kan man klara sej med en enkel nedblandare. Iofs fullt möjlig att göra för ytterligare en 100-lapp men det blir i mitt tycke kluddigt om man ska använda det som ett behändigt och simpelt mätverktyg. Iofs, har man inte en TV-dongel i sin verktygsarsenal och alls sysslar med radio-prylar så är man handikappad med tanke på vilket kraftfullt verktyg det är på många sätt.
Ett motsvarande verktyg fanns i princip inte för 20 år sedan oavsett vad man ville betala. Inga av dåtidens spektrumanalysatorer eller nätverksanalysdatorer kunde prestera realtids bredbandig data över flera MHz förutom konkreta radioapparater som bara kunde göra just sin grej och variant på demodulering, vilket även dåtiden TV-mottagare var exempel på.
Givetvis är TV-dongeln inte den optimala mjukvaruradion. Det finns mjukvaruradio att köpa kommersiellt med betydligt större frekvensområde, högre realtids bandbredd och höge bitupplösning och med priser uppåt 20.000.000 kr på en av värstingvarianterna.
Till sitt pris är ändå TV-dongeln av större värde. Mycket mer prisvärt instrument är knappt möjligt att hitta. Den är som sagt mjukvarustyrd så med rätt mjukvara så kan den fungera i en mängd miljöer, allt från automatisk telegrafi-avkodare till att uppträda som hyggligt avancerad spektrumanalysator eller mottagare av olika typer av digtal-demodulerad radio och naturligtvis TV, som var dess ursprungssyfte. Det är inget man kan göra med konventionella spektrumanalysatorer.
Sedan har ju TV-dongeln även upptäckt av HAM-folk och de som bara gillar att lyssna runt på olika typer av radio kommunikation. En avancerad kortvågs radiomottagare med vattenfall över hela avlyssnade bandet för en hundring...
Men om man nu vill avkoda data på 2.4 GHz eller än högre så rekommenderar jag en SDR som klarar detta utan yttre blandare. Det blir dyrare men det är fortfarande så billigt att man kan ha råd med sådant instrument även om man inte har behov av det dagligen.
Det finns massor av alternativa SDR för högre priser och vill man ha proffesionell SDR så startar prislappen på ca 10.000 kr. Då får man även sändarfunktion, dvs kan via programvara definiera modulations-typ och kodning. Man kan i mjukvara skriva sin egna basstation för mobiltelefon t.ex.
Skulle jag i detta fallet rekommendera något som är i mer passande nivå så är det en HackRF. De finns i olika grader av byggsater från 500 kr och uppåt, men det är i mitt tycke bättre spenderad tid att köpa något som kan direkt användas.
Här ett exempel:
https://www.aliexpress.com/item/1005004990818300.html
Går utrusta med display och annat så att det kan bli ett fristående mätinstrument men jag ser det som mer värdefullt att ha mjukvarudelen och i datorn och nyttja dess bildskärm.
För denna liksom för TV-dongeln finns en mängd färdiga programvaror att ladda ned om man inte vill skriva sådant själv. Det finns det mest numera, allt från att automatisk skicka falska signaler till grannens trådlösa dörrklockemottagare till att plocka ned satellitbilder från de senaste miljö-satelliterna med automatisk avkodning.
Här finns ett hundratal gratisvarianter av mjukvaror för SDR-dongeln:
https://www.rtl-sdr.com/big-list-rtl-sd ... -software/
Förutom dessa finns ett antal främst radio för kortvåg där man tar betalt på ett eller annat sätt för programvaran.
Dock hittade jag en kul grej nu som kan vara av nytta om man felsöker EMI på ett kretskort där man kan få en bild över hur en specifik signal sprids över kretskortet:
Arduino_Uno.png
Det kan definitivt underlätta om man felsöker eller måste minska störnivåer att se och följa källans väg på kretskortet och kunna reptera bilden efter att avstörande åtgärder har satts in. Det kan underlätta en hel del att välja rätt åtgärd.
Kretskortet på bilden är en Arduino UNO och det är bara allmän bredbandig scanning men att kunna lyssna efter ett specifikt spektra skulle vara kul att testa. Behövs en USB webbkamera också men det finns i byrålådan.
200 kr totalt för ett verktyg som kan göra sådan analys är rätt prisvärt.
Mer här:
https://charleslabs.fr/en/project-Elect ... ce+mapping
Själv har jag ett antal TV-donglar men köpte nyligen denna varianten:
https://www.aliexpress.com/item/1005003360670365.html
Bättre frekvensstabilitet, högre bitupplösning, går lägre ned i frekvensområde utan behov av yttre blandare, samt större realtids bandbredd jämfört med den vanliga TV-dongeln till ett pris som inte är så mycket högre och de kan bägge arbeta med samma programvaror.
TV-dongeln kommer ändå fortsatt följa med i byxfickan när jag åker på kunduppdrag, ofta mätningar och analyser av olika slag. Då använder jag dongelns möjlighet att spela in ett brett frekvensområde i realtid och spara som WAV-fil. Är det data som ska dekodas så kan jag sedan hemma i lugn och ro analysera radiospektrumet som spelades in. Behövs specifika verktyg för att vänta på att fånga random glitchar på okänd frekvens är det bara att sätta på inspelning och så ser man i vattenfallsdisplayen närt glitchen blev inspelad och på vilken frekvens.
Sedan kan man backa tillbaka inspelningen och t.ex. analysera mer smalbandigt och mäta exakt frekvens.
Det händer rätt ofta att kunden förväntar sej att jag kommer med en trave avancerade mätinstrument och de påtagligt reagerar när jag kommer med en laptop och drar fram TV-dongeln ur byxfickan.
Iofs har jag ofta betydligt mer avancerade verktyg med mej men ofta så är det TV-dongeln som jag använder för att spara ned spektrumet för senare analys.
Det är som att spela in en bit av FM-bandet och sedan i efterhand kunna välja att lyssna på valfri av radiostationerna som sände just då hos kunden och det går även plocka fram RDS-texter och tidsstämplar.