Somliga lysdioder med inbyggd fladderfunktion innehåller ett par "random" räkneregister som latchas med ca 1kHz.
Har man en sådan lysdiod kan den kopplas i serie med andra normal lysdioder och samtliga kommer att fladdra.
Duger det inte kan man låta den fladdrande lysdioden styra ut en transistor som sedan kan styra lysdioder med större strömmar men det kanske ser märkligt ut om alla "ljusen" fladdrar i exakt samma takt.
Jag har själv använt mej av sådana lysdioder.
Detta är då lysdioder där strömmen ändrar sej i lysdioden som ger fladdrandet.
Finns ibland att köpa billigt som kompletta värmeljus där man kan plocka lysdioden för egna projekt.
Enbart lysdioder:
https://www.aliexpress.com/item/32782781815.html
En annan variant på flammande lysdioder är där flera lysdioder tillsammans bygger upp en "brinnande låga".
Vet att Biltema säljer sådana solcellsdrivna trädgårdslyktor men det blir dyrt sätt om man bara är ute efter elektroniken som driver lysdioderna.
Det finns då flera alternativ typ
https://www.aliexpress.com/item/1005005824071007.html
Kanske är det bråttom , tar för lång tid att vänta på Kina-leveranser, så får man ta vad man har hemma.
Somliga har gamla datorer liggandes där det sitter Eprom på sockel. Bara att koppla in en lysdiod på varje data-pinne och sedan klocka i önskad takt.
En enkel Arduino och man kan antingen programmera alla utgångar efter lite semi-random sekvens eller att man kör pwm på en utpinne per flamma.
Ska man efterlikna ovan flammande lysdioder får man tänka till lite så at det inte är fullt random utan ger ett mer naturligt flammande. Man brukar ha 5-6 sekvensregister som man klockar fram sej i med random steglängd, ett eller inget steg, där ett av registerna motsvarar den variation på lågan som man vill ska inträffa några ggr per minut ner till snabbaste registret med variationerna på en tiondels sekund.
Summa-resultatet av att läsa av de olika register-sekvenserna bestämmer vad som ska til utpinnen.
Man väljer ny steglängd för varje register som avläses så att man inte avläser synkront för stor slumpmässighet.
Om sekvenserna är några hundra bits långa så kommer det dröja länge innan en sekvens återupprepas.
Hur dessa sekvenser ska se ut är upp till egen förmåga att se hur ett ljusfladder varierar naturligt. Brinner ljuset inomhus med minimalt luftdrag eller där det blåser lite? En variant är annars att låta ett verkligt ljus skapa sekvensen. Man tar en fototrissa och spelar in ljusintensiteten på datorns mikrofoningång och bandpass-filtrerar för resp register.
Det går bra att med en fototrissa kopplad till ljudförstärkare lyssna på ljuset från ett naturligt fladdrande ljus så får man kanske lättare att förstå hur naturligt fladder kan vara uppbyggt.
Det låter kanske omständigt men en fototrissa som mikrofon är rätt intressant för att sedan lyssna på olika ljuskällor i hemmet eller rent experimentellt lyssna på hur det låter när man tänder en tändsticka eller lysssna på ljusets modulering från multiplexade kloclkdisplayer eller hur olika bilars lysen låter där variationen är stor.
Vill man köra det gamla analoga stuket för att åstadkomma fladder så är det enkelt. Det finns stor variation på temat att bygga en brusgenerator som är snarlikt den funktion man vill uppnå för att få ljusfladder men man vill inte ha frekvenser över typ 10Hz. Det kan man filtrera på olika sätt.
Enkel brusgeneratorer byggs av vad man har i skrotbingen. En zenerdiod i serie med stort motstånd eller backspänd NPN-trissa som sedan följs av en OP som får driva lysdioden men för naturligare flam-effekt bör buffra med t.ex. en transistor och lågpassfiltrera diod-bruset och justera OP för lagom förstärkning. Det finns inga krav på särskild trissa eller diod, det mesta fungerar.
https://en.wikipedia.org/wiki/Noise_generator