Trevligt!
Tramskommentar: Labbdäckuppkopplingen ser vid en första väldigt slarvig anblick ut som norra hemisfärens trassligaste DIN-skene-elcentral
Angående bitar osv: Om du har 32/36 bitar och behöver 17+paritet så skulle du i princip kunna köra en ECC-krets. SIMM:arna börjar ju också bli gamla även om de är nyare++ än en HP1000, och kan kanske behöva lite extra hjälp.
Oavsett hur du gör, undvik SIMM:ens paritetpinnar så kan du använda SIMM.ar som typiskt användes med icke-PC.
64M verkar väl vara en rätt ovanlig storlek, iaf om det är 72-pinn. 32M är väl största som förekom i hyggliga mängder, och då är de dubbelsidiga.
Minns inte riktigt hur enable osv fungerar på SIMM:ar men ifall du bygger så att SIMM med paritesbitar faktiskt krävs så skulle du kanske kunna använda en 32M-simm och parallellkoppla D0-D15 med D16-D31.
======================
Sidospår angående att använda halvgamla minnen med ännu äldre datorer:
Jag har fattat att SDRAM och DDR-RAM inte kan användas direkt som ersättare för vanliga DRAM. Men om man låtsas att varje "sida", hur stor den nu är, är ett word snarare än några hundra word, så borde dessa gå att använda. De blir förstås klart mindre. Om det t.ex. är 256 words som är tänkta att läsas i en burst så blir ett 1G-minne bara 4M stort. Men å andra sidan så hamnar ju minnesmoduler på 4G och mer i "blivit över"-lådan idag, och dessa motsvarar då 16M om man bara accessar enstaka words.
Vet inte om man måste skriva en hel sida i taget. Om inte, d.v.s. om man kan räkna words och bara ge skrivpuls på enstaka words "mitt i", så borde man kunna lägga på logik som använder ett fåtal words i början för att nyttja mer av minnet utan att klistret blir för krångligt.
Ännu mer bonus-sidospår: Har nån kollat på hur krångligt/lätt det kan tänkas vara att använda northbridge-chipset-kretsar från PC-moderkort med icke-PC-processorer? Förutsätter de att processorn i sig har cache som gör att läsning och skrivning alltid sker i block som är minst så stora som en "sida" i SDRAM/DDR-RAM? Hur gör en sån northbridge ifall southbridge-kretsens emulerade ISA-DMA-kontroller skriver enstaka bytes/words? Det kan kanske vara en bakdörr till att använda modernare minnen i äldre datorer? Alltså ansluta minnena till en PC-northbridge, och istället för att försöka agera som en PC-processår så agerar man på det sätt som Southbridge pratar med Northbridge. Eller för den delen som PCI pratar med Northbridge.
Eller kan det rent av vara så att Northbridge använder cache i processorn för att DMA av enstaka bytes/words ska fungera? D.v.s. om PCI eller ISA-DMA begär skrivning av enstaka skvättar så säger Northbridge till processorn att nu behövs en sida i L2-cache, och Northbridge läser en sida ur RAM till L2-cache och gör sen DMA i L2-cache, och vid skrivning så kommer processorns cachekontroller att flush:a ut saker till RAM då sidan kastas ut?
I så fall kan man ju lika gärna göra en adapter som är ett PCI-kort som stoppas i ett PC-moderkort, och också ansluts till en gammeldator på lämåligt vis, och låter en del av PC:ns minne, via DMA-protokoll, agera minne åt gammeldatorn. Snacka om utmärkta möjligheter att debugga vad som pågår.
====================
Sen går det ju trots allt att köpa nya DRAM-kretsar och även SRAM-kretsar, även om det väl börjar bli allt krångligare (tror jag?) och man behöver definitivt åtminstone 3,3V-kompatibilitet på vissa sätt för att använda många av de kretsar som går att skaffa. Minns att det varit problem att få tag på 5V SRAM till TerribleFire-acceleratorkorten till Amiga. (Har inte följt utvecklingen, han som gör korten gör å ena sidan retrodatorvärlden en stor tjänst, men samtidigt verkade han vara en skitstövel i EAB-forumet där utvecklingen beskrevs, och han blev därför utkastad, och sen dess har jag inte riktigt orkat läsa vad som händer).