Sida 1 av 2

Tändcykel konstverk

Postat: 4 januari 2022, 21:55:54
av Finister
Hej! Jag arbetar med ett konstverk som ska innefatta ett 50tal ljuskällor som ska stå och blinka under 5månaders tid. :shock:
Det handlar om minst 500 000 tändningar per ljuskälla, och det verkar inte vanliga ledlamor palla med. Styrning av blinkningarna sker från en dator till en Botex dimmer/swither som klickar av och på vanliga 220 v eluttag.
Jag är inget elektronikproffs och behöver därför er hjälp. Vilka ljuskällor tål att blinka så många gånger utan att behöva bytas ut?
Effekten jag vill få ut per lysande punkt är ca 40 W.
Jag prioriterar:
•En enkel och billig lösning
•Som kan kopplas till 220v
•Ljuskällor som tänds snabbt
•Som kan tändas många gånger

Vad har ni för förslag?
Tack på förhand

/Finster

Re: Tändcykel konstverk

Postat: 4 januari 2022, 22:02:06
av arvidb
Menar du verkligen lysdioder/-lampor på 40 watt (i princip motsvarande byggstrålkastare), eller menar du lampor som motsvarar en 40 W glödlampa i ljusstyrka?

Re: Tändcykel konstverk

Postat: 4 januari 2022, 22:03:11
av Finister
40W glödlampa. Sorry om jag var otydlig 👍

Re: Tändcykel konstverk

Postat: 4 januari 2022, 22:08:40
av arvidb
Ingen fara. Välkommen till forumet förresten!

Nu är jag ingen expert på belysning, men själva lysdioderna i lamporna har så vitt jag vet inte någon egentlig begränsning i antalet tändningar (det är mer total lystid som är begränsad - inget problem i detta fall dock). Begränsningen ligger snarare i kringelektroniken - varje gång du slår på strömmen till lampan får du en strömrusning som sliter på komponenterna. Jag skulle titta efter någon typ av "intelligenta" lampor som du kan låta elen vara påkopplad till hela tiden och som du kan styra av och på med något slags datakommunikation - via kabel eller kanske trådlöst. De bör klara i princip obegränsat med av/på-cykler.

Re: Tändcykel konstverk

Postat: 4 januari 2022, 22:25:19
av arvidb
Nåt sånt här kanske?

https://www.leds.de/ledvance-smart-wifi ... 39031.html

5 W (470 lm, motsvarande 40 W glödlampa), styrbar via WiFi - dock max 50 stycken (per access point?). Valbar färgtemperatur som bonus. :) Finns andra varianter också, även styrbara via Bluetooth och då kan du ha 32000 stycken. :)

Re: Tändcykel konstverk

Postat: 4 januari 2022, 22:29:42
av AndLi
Det måste väl finnas scenbelysningssystem som klarar av det där?

Själv brukade jag blinka med powerleds i sådär 1.25MHz :D Då klarar man av dina 500 000 tändningar på ganska kort tid :D

Re: Tändcykel konstverk

Postat: 4 januari 2022, 23:07:43
av arvidb
Scenbelysning känns lite mer stabilt kanske. :)

Finister skrev: 4 januari 2022, 21:55:54 Styrning av blinkningarna sker från en dator till en Botex dimmer/swither /.../
Vad är det för program som styr lamporna? Om du kan använda openHAB (vet inte hur bra det passar i detta fall) så verkar man kunna styra alla möjliga "smarta" lampor: LEDVance SMART ("PARATHOM" zigbee), IKEAs TRÅDFRI, Philips Hue med flera.

Sen får man förstås göra lite research så att det faktiskt funkar med antal lampor, räckvidd, timing/latens och så vidare. Så det blir ju en del jobb om du vill köra på en egen lösning snarare än något slags proffssystem.

Re: Tändcykel konstverk

Postat: 5 januari 2022, 20:36:04
av mrfrenzy
Det finns ju många sätt att göra detta på, men helt klart vill man styra så nära ljuskällan som möjligt.
Enligt dina beräkningar ska det alltså vara cirka 25 sekunder mellan varje tändning?
Ska det gå i någon form av ordning eller mönster, ska det vara i formen av "lampor" typ E27-storlek eller funkar det med typ led-slingor? Spotlights eller rundstrålande?

Re: Tändcykel konstverk

Postat: 5 januari 2022, 21:39:06
av Finister
Lamporna styrs via midi som sedan översätts till Dmx-signaler som styr dimmer/switchern. De ska vara synkade med ljud, så därför tror jag att t ex smarta wifilampor inte är optimala.
Dmxlampor + kablar skulle kosta en del, och är framförallt lite onödigt stora och komplicerade. Jag har inte heller fått fram någon info om deras tändcykel.
Jag är bara ute efter enkel på/av och vitt ljus. Scenbelysning verkar inte ha fler tändcykler i allmänhet. Har mailat runt och frågat tillverkare/försäljare men många verkar ha dålig koll på det här.
E14/E27/ledstrips… allt är välkommet. Så länge det är stabilt, inte allt för dyrt och kan blinka länge! :shock:

Blinkerslampor eller strobeljus borde ju vara anpassade för sånt här… :humm:

Det kommer blinkas varierat i både hög och låg hastighet.
Typ 2-3ggr på en sekund, sen uppehåll i 20min.

Tack för alla förslag och idéer!

Re: Tändcykel konstverk

Postat: 5 januari 2022, 22:12:30
av mrfrenzy
Bra förklarat, då skulle jag helt klart satsat på adresserbara ledstrips. Du kan blinka dessa miljoner gånger utan problem och de reagerar "blixtsnabbt".
Om det ska vara syncat med musik så är antagligen inte de flesta wifi-styrda lampor snabba nog.

Här har du exempel på ett projekt som använder just DMX för att styra LED-strips och lampor av olika slag.
https://learn.sparkfun.com/tutorials/sp ... shield/all
(det finns många andra att välja på också som stödjer annan kommunikation eller andra LED-protokoll)

Re: Tändcykel konstverk

Postat: 6 januari 2022, 08:40:09
av Finister
Bra förslag!
Har alla ledstrips ”oändlig” tändcykel? Om inte, hur vet man vilka som håller? Var går sedan skillnaden mellan ledstrips och ljusslingor typ julbelysning?

Sparkfun ledstrips ser kul ut! De kan bli aktuella i framtida projekt, men som det ser ut nu har jag redan midi till dmx till 220v eluttag. Så själva styrningen är klar. Jag söker bara ljuskällan som pallar.
Kanske kan osmarta ledstrips vara något, men med 50 ljuskällor som ska tändas mer el mindre individuellt så blir det många transformatorer :humm:
Tips på osmarta ledstrips som kan blinka femhundratusentals gånger, och som tänds utan fördröjning? :razz:

Re: Tändcykel konstverk

Postat: 6 januari 2022, 11:02:09
av mrfrenzy
Vad är det för modellnummer på boxen du har som styr 230V eluttag?
OM den har triac med nollspänningstillslag så kan den vara lämplig att styra glödlampor med för din applikation.

Glödlampor är i princip det enda du kan köpa som drivs på 230V och är lämpligt för att slås av och på tiotusentals gånger samt med förutsägbar tid.

Alla former av LED-lampor och liknande som drivs med 230V har switchelektronik och kondensatorer etc som ska laddas upp varje gång de slås på. Det tar lång tid att slå på, lång tid att slå av och sliter på komponenterna varje gång.
Vill du använda LED så måste du antingen köpa 230V lampor med inbyggd styrning via något nätverksprotokoll, eller sådana klenspänningslampor typ som de jag länkade från sparkfun.

Re: Tändcykel konstverk

Postat: 6 januari 2022, 12:52:30
av Finister
Boxen är en Botex MPX-4LED ”Digital dimmer pack”
Glödlampor har jag som mest sett ha 100 000 tändcykler.
Då får man byta ut alla 50 lampor 5 ggr.
Ledlampor som används för att lysa upp pads på en trummaskin eller midikontroller lyser lite svagt kanske men har annars rätt parametrar. Snabba och blinkar oändligt mycket. Vet ni vad det är för teknik, och hur lätt är den att själv ge sig på?

Re: Tändcykel konstverk

Postat: 6 januari 2022, 14:30:26
av mrfrenzy
Eftersom den där fungerar som en dimmer så mjukstartar den säkert glödlamporna, sätt den i dimmerläge på 90% istället för full on så bör lamporna hålla länge.

De ledlampor du pratar om på en trummaskin eller ljuseffekt är precis som det jag länkade tidigare, de styrs av en mikrokontroller med klenspänning. Då håller det hur länge som helst.

Re: Tändcykel konstverk

Postat: 7 januari 2022, 08:39:29
av Finister
Dimmerläge på 90%. Det låter ju lovande. Menar du att lampan bara tänds till 90% varje gång, eller att den fadear in istället för att tändas direkt?
Hur mycket längre skulle en lampa med 50 000 tändcykler hålla då typ tror du, och vad är förklaringen till att det fungerar så?