TS ville ha hjälp att reparera varvid någon ansåg att man med anledning av att denna aldrig sett ett sådant system borde systemet uppgraderas.
Systemet är en standard som kallas AirSLC-100Nb där SLC är förkortning av Street Ligthning Controller. Det finns fler undernamn men SLC är vanligaste benämningen som man använder till en rad enheter som passar på samma sockel och som kan kontrollera en utgående spänning.
Det TS har är ett termiskt system, flinta-teknik ur elektronisk synpunkt men inte omodernt.
Är dominerande system i Europa och USA.
Om någon då skriver att det är för mögit, byt, något sådant har jag aldrig sett, är ungefär som att säja till någon att byta ut sin RF-anslutning, en SMK-kontakt, med hänvisning till att den som fäller omdömet aldrig själv sett en sådan kontakt och därmed bör bytas. SMK-kontakt har inte många amatörer sett då det är en RF-kontakt som hittas främst i proffs-grejor över 20 GHz,lite samma förhållande som för ljusswitchen, men det motiverar inte att uppmana till att byta till banan-kontakter bara för att man själv saknar referens eller vill (o)medvetet trolla någon.
Ljus-switchen är ett system som används främst av de som behöver rejäla saker, lättservade men inte det billigaste. Typ offentlig verksamhet och industri. Det är ett aktivt system som inte har något uppgraderingsbart alternativ för de som kräver låga hanteringskostnader för personal som ska byta om det varit saker som t.ex.lätt skadats av åska.
Switchen styr typiskt 1-1000 gatljus med medeleffekten per lampa på 100-150 Watt inom EU enligt EU's egna uppgifter.
Personen som skrev till TS att han borde byta skriver nu att systemet borde förbjudas med tanke på dess energi-åtgång, 1-2 Watt.
Det är en person som inte blygs att visa att han aldrig varit involverad i något liknande alls och inte vet något och inget kan lära trots påpekande men ändå måste hacka med falska motbud till vad jag skriver. Det är synd om denne men värre för de det drabbar.
Vad gäller energiförbrukning relativt lasten den styr, vikten av låga service-kostnader mm så är det det bästa marknaden har att erbjuda. Timanställda och servicebil med stege är även det en del av energi-kostnaden.
Det kostar avsevärt med energi att skicka ut service-bil med gubbar för att reparera grejor i gatlampor, varför driftsäker utrustning snart tjänar in sej självt, i synnerhet en switch som stjäl 1-2 W halva dygnet och ingen effekt alls andra halvan, för att styra 100 ggr större effekt.
Ett utmärkande drag är switchens enkelhet som har sin plats, men Inte att missa att det finns en rad andra sätt att mer eller mindre centraliserat styra belysning där kontrollen är betydligt mer omfattande och komplicerad av andra skäl.
TS har fått svar från mej och jag har i samband med detta påpekat för TS som kanske inte själv kan avgöra vad som är falskt, att någon gärna trollar och även fortsätter skriva felaktigheter om sådant denne inte alls har insikter om, då senaste inlägget var att sådana switchar skulle vara förbjudna att säljas för det som de utmärker sej för, vara energi-effektivt alternativ om man driver kommersiell verksamhet i större skala så att man måste ta med underhåll som en del av energi-kostnaden. eller att man värdesätter enkelt handhavande och lätt utbytbarhet.
Switchen energiåtgång är marginell relativt den last den normalt styr och är mer energi-effektiv i sitt vanligaste sammanhang än andra alternativ.
Att någon sedan tycker det är kul att försöka trasha fakta genom att utan belägg påstå annat är patetiskt.
Sedan några år pågår ett EU-projekt som syftar till att minska gatubelysningens energiåtgång ytterligare. Ett sådant exempel är att låta ljussensorer förses med fler sensorer för att via radio kunna meddela sina lyktstolps-grannar att man registrerade något på rörelsesensorn så att nästkommande antal stolpar i rörelseriktningen också tänds.
Det är främst stora trafik-leder runt större städer som nattetid kan stå fullt upplysta trots kanske bara några bilar per timme passerar och här finns en samlad effektförbrukning som skulle kunna minskas utan att t.ex. en bil som färdas på genomfartleden märker något då gatu-lyset tänds i god förväg enbart i färdriktningen.
Då dess gatulyktor på sådan leder ofta är försedda natrium-lampor som tar tid att tända till full styrka måste man byta till LED-lampor vilket kräver helt nya armaturer för att bäst nyttja lysdiodernas egenskaper.
När ändå hela armaturen måste uppgraderas vill EU ha ett finger med i att standardisera vilka ytterligare möjligheter som ges och hur informations-protokollet ska se ut för ingående radio-system så att liknande enheter kan massproduceras för flera länder och kommunicera mellan olika fabrikat.
Funktioner som kan vara aktuella i ljusarmaturen är väder, temperatur, luftföroreningar buller förutom egen driftstatus och t.ex. erbjuda öppna WiFi mesh-nät, signalera kommande trafikfara eller att här finns en ledig parkeringsplats, för att nämna lite från en rätt lång lista.
Kommunikationen kan vara duplex mot nätägarens kontrollenhet, mellan stolpar och till fordons kommunikations-system så det finns en del att tänka på om systemet ska kunna bli generellt dugligt och genomtänkt nog att vara framtids-säkrat ett antal år.
Det är teknik som inte kostar något i förhållande till kostnaden för själva stolpen det sitter på men som på olika sätt medger inbesparing av energi, inte bara ur belysningssynpunkt utan sett till samhällsnyttan.
Många teknik-företag vill vara med på den eventuella EU-standarden med egen utrustning då det finns en och annan sådan gatlykta inom EU. Här ett exempel som är informativt för den som gillar sådan teknik:
http://www.elkoep.pl/downloads/promotio ... 9_view.pdf
Jag erkänner mej skyldig till att ha svårt att skriva kortfattade inlägg och nu även en bit utanför vad TS frågande om, hur man reparerar ljusswitchen.
Skynda på att reparera belysningen vid hönshuset, för snart kräver EU att E-street-standarden ska följas, som automatiskt rapporterar till Bryssel hur många ägg, hönor och minkar som passerat.