Sida 2 av 2
Re: Lödugn med halogenlampor
Postat: 26 november 2010, 20:05:42
av JonasP
Jag hade isär min glaskeramikhäll för ett tag sedan för att laga en värmezon som gått sönder. Jag provkörde värmeelementet på labbänken och tänkte då att det kunde vara en bra värmekälla till en lödugn.
Fördelar: Det finns värmezoner som är tillräckligt stora, temperaturen går att reglera snabbt och med lite letande kan man få tag på en begagnad spis gratis.
Nackdelar: Den är inte byggd för att sitta upp och ner (livslängd?), skippar man glasskivan så är den strömförande värmetråden åtkomlig (löses med säkerhetsbrytare på luckan?).
Jag kommer inte ha tid för några tester inom överskådlig tid men någon annan har det kanske?
Re: Lödugn med halogenlampor
Postat: 26 november 2010, 20:10:33
av Meduza
www.thomann.de tillexempel har både stavlampor och socklar.
Re: Lödugn med halogenlampor
Postat: 26 november 2010, 22:25:52
av LaRdA
33-808-23 Lamphållare R7s, Temperatur, max 350 °C
Re: Lödugn med halogenlampor
Postat: 28 november 2010, 10:20:51
av svanted
nu är jag ingen lödugnspeciallist.....
tror idén kan bli svår, det blir svårt att styra temperaturen om man låter lampan lysa på kortet.
effekten per ytenhet beror ju på ljusintensiteten och temperaturen hur bra ljuset absorberas.
där teoretiska maxtemperaturen är samma som glödtråden i lampan, vilket blir lite högt...
risken är att t.e.x. en svart transistor på långa ben blixtsnabbt blir för het innan de blanka lödöarna hinner smälta.
men man kan använda lampan som värmekälla om man skärmar av ljuset och låter den värma upp luften i ugnen efter en termostat.
även om det inte bra för lampan att sitta i så hög omgivningstemperatur...
för det är inte lampan i sig som blir så het utan att det man belyser absorberar strålningen.
Re: Lödugn med halogenlampor
Postat: 28 november 2010, 12:07:38
av MNorrgren
Ja det är nog ingen dum ide, att sätta t.ex en svarteloxerad aluminiumplåt under lamporna och ovanför kretskortet, så får man jämnare värme från plåten
Re: Lödugn med halogenlampor
Postat: 28 november 2010, 13:02:35
av PHermansson
Verkar annars som att det är modernt med öppna brödrostar. Man stoppar inte ned brödet utan lägger det på ett galler ovanför ett par värmeelement. Kanske något att modda till lödugn?
http://haraldnyborg.se/merinfo.asp?varenr=8183&n=10
