Skrivarporten

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
GreatGreat
Inlägg: 15
Blev medlem: 31 mars 2005, 15:28:06

Skrivarporten

Inlägg av GreatGreat »

Ska snart bygga lite digitala saker och har en fråga. Det vore ganska smidigt om jag kunde koppla sakerna till datorn på något vis. Exempelvis har jag i ett av byggena en viss sekvens som man måste slå in (som en kod). Vore smidigt att kunna ändra denna via datorn. Problemet är, hur ska jag göra detta? Räcker det med att dra en buss från t, ex skrivarporten och koppla in sladdarna från bussen till några D-vippor där datan ska lagras? Kommer det ut "rätt" ström från skrivarporten? Hur gör jag för att (helst i C/C++) skriva ut något på denna port, har provat med lite kod men programmet bara krashar.
Användarvisningsbild
Sinumerik
Inlägg: 485
Blev medlem: 28 februari 2005, 12:50:24
Ort: Medelpad

Inlägg av Sinumerik »

Jag rekar att du installerar W95 eller W98 i din testdator om du ska labba med portarna, du eliminerar ett antal felkällor då senare operativsystem inte tillåter direkt access utan diverse extraprogram. När din applikation funkar i testdatorn kan du flytta den till din riktiga dator.
Mascot
Inlägg: 15
Blev medlem: 30 mars 2005, 08:24:30

Inlägg av Mascot »

Jag använder inpout32.dll för att skriva till och läsa portarna under Windows 2000 och Xp. Fungerar hur bra som helst Här kan du ladda ner den http://www.logix4u.net/ Finns lite exempel kod i c++ också. Sen tycker jag att den här artikeln är bra http://www.codeproject.com/csharp/csppleds.asp Dom skriver i c# men jag tror att det fanns något exempel i c++ också! Men det är
värt att läsa den!
Användarvisningsbild
Tony
Inlägg: 1038
Blev medlem: 9 november 2003, 16:08:47

Inlägg av Tony »

Vanligt fel 1: outport (word) ist för outportb (byte).

Vanligt fel 2: ettställning av någon av de 4 högsta bitarna på basadress + 2 (bidirektionella kontrollsignalerna) detta kan leda till att datorn hänger sig eftersom bl.a. IRQ finns här.

LPT kör TTL-nivåer.
vlad
Inlägg: 119
Blev medlem: 13 februari 2005, 16:28:47

Inlägg av vlad »

Ett annat tips kan vara att du skriver applikationen i java och använder dej av javax.comm som är ett package där du bla kan kommunicera med portarna. Dessutom blir det lite enklare att skriva ett schysst GUI om du skulle vilja det. javax.comm finns inte som standard i java men du kan ladda hem det från suns hemsida. Kolla på http://java.sun.com/products/javacomm/index.jsp.
Skriv svar