Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 16.14 2019-10-16

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 256 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Modig md5000 med TNC150
InläggPostat: 22.07 2008-11-21 

Blev medlem: 21.25 2008-11-06
Inlägg: 382
Ort: Övik
Ja då var man ägare till en CNC fräs då.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och kopplade på strömmen på den och fick axlarna att röra sig och så skulle va något fel på Z axeln men än så länge verkar det funka.Får dock inte verktygs växelaren att funka nå vidare.. får inte i några verktyg..

Men nu till den stora frågan styrsystemet HEIDENHAIN TNC 150 (på svenska!)ska man fixa i ordning det eller byta till Mach3 och från början iaf köra utan verktygs växelaren?

Om man behåller styrsystemet hur ska man lyckas få över program från en dator /cad ritning på ett smidigt sätt?

Sen sitter det en kylfläkt för spindelmotorn, Hydraulisk verktygs låsning , kylvälske pump och centralsmörjning. Hur gör man med sånt när man har Mach3 en PLC för det och verktygs växelaren?


Senast redigerad av Båtdoktorn 06.32 2008-11-25, redigerad totalt 4 gånger.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 22.23 2008-11-21 

Blev medlem: 20.47 2007-05-11
Inlägg: 327
Ort: Falköping/sverige
Utan tvekan Behåll är min åsikt lättanvänt o bra system (om det fungerar)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 22.44 2008-11-21 

Blev medlem: 12.48 2004-10-08
Inlägg: 179
Ort: Alingsås
Fantastiskt. Hoppas du även får bilden att funka så vi kan se lite va de är för maskin.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 23.20 2008-11-21 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.00 2005-09-14
Inlägg: 1277
Ort: Malmö
Kanske det är en sådanhär :?:

http://www.weinreich-mechanik.ch/images/Modig%20MD%205000.jpg


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 08.32 2008-11-22 

Blev medlem: 21.50 2008-09-09
Inlägg: 55
Ort: Luleå
Båtdoktorn:
Jag har inte använt Heidenhain, men för att överföra program finns med största säkerhet en port som du kan ansluta till datorns serieport via kabel.
Du behöver även ett "dnc" program i datorn. t.ex. http://www.cadem.com/dnc/freednc.htm


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 09.47 2008-11-22 

Blev medlem: 10.11 2007-03-19
Inlägg: 5003
Ort: Ronneby
Ser ingen anledning att riva styrsystemet om det fungerar och har dom funktioner du behöver/vill ha.

Att byta till Mach3 kan bli dyrt beroende på vad det är för typ av servon som sitter i nu samt hur positionsåterföringen sker. (Glas-skalor, encoder på motorn?)

Att lösa centralsmörjning, kylvätska etc är enkelt med Mach3. Verktygsväxlaren blir lite "trixigare" men är fullt möjligt. Vad som är lämpligt beror på hur den fungerar, vad är det för drivning, hur många I/O behövs etc etc. En extern PLC som komunicerar med Mach3 över Modbus är EN lösning - och en flexibel sådan.

Men som sagt, om maskinen fungerar och kan det du vill - varför riva ner den?

Grattis till förvärvet förresten!!


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 10.03 2008-11-22 

Blev medlem: 21.25 2008-11-06
Inlägg: 382
Ort: Övik
Som jag kan se sitter det en plusgivare som går till styrsystemet och encorder som sitter i servot som går till servodrivarna..

Så det blir cad >cam >dnc> fräsa om jag har förstått rätt..

Ska kolla på verktygs växelaren idag, sen ser elskåpet ut som skit det behövs en stor översyn av det ..

Ja än så länge verkar det va ett bra köp :)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 10.38 2008-11-22 

Blev medlem: 10.11 2007-03-19
Inlägg: 5003
Ort: Ronneby
Det troliga är att det är en tachometer som går till servo-förstärkaren och en encoder till styrsystemet.

Det är riktigt, du ritar i CAD, bereder och genererar G-kod i CAM som sedan förs över till maskinen med DNC programmet. En del CAM-program har en liten "DNC-klient" inbyggt och i princip borde det fungera med HyperTerminal. Men det gällar att hitta rätt baudrate, antal stop-bitar, paritet etc.

Om du fått uppgift om att det är fel på Z-axeln så ska du nog ta en ordentlig koll på det. Det kan ju vara ett intermitent fel som glapp i tacho eller encoder-kabeln t.ex.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 10.44 2008-11-22 

Blev medlem: 21.25 2008-11-06
Inlägg: 382
Ort: Övik
http://www.heidenhain.com./index.php?WCMSGroup_2243_177=845&WCMSGroup_2238_177=2243&WCMSGroup_845_177=3083


Heidenhain verkar ha ett DNC program själva "TNCremoNT"

Var hittar man sata drivrutiner till en dell Dimension 5150 !!! vill installera om xp :evil:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: SATA drivers
InläggPostat: 13.19 2008-11-22 

Blev medlem: 00.52 2006-02-18
Inlägg: 392
Ort: Röbäck
http://support.euro.dell.com/support/do ... id=&impid=


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 15.08 2008-11-22 

Blev medlem: 21.25 2008-11-06
Inlägg: 382
Ort: Övik
elosh:

det funkade utan :?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 08.54 2008-11-23 

Blev medlem: 21.25 2008-11-06
Inlägg: 382
Ort: Övik
Nu byter hon verktyg också var fel fas följd så hydraulikpumpen gick åt fel håll för verktygs låsningen .Efter det luft fräste jag några program som fanns i den och det verkar funka :) .Sen fick jag igång Dellen som jag tänkte ha som cad/cam dator.Så nu är det bara att börja lära sig det.
Och så en liten fråga efter man gjort g-code vad behöver man lägga till mer i coden?

Verktygsnummer har jag listat ut ... något mer? :?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 09.36 2008-11-23 

Blev medlem: 20.47 2007-05-11
Inlägg: 327
Ort: Falköping/sverige
Är den ställd i "Heiden dialog" eller ISO std som programmerings format?

det är ju valbart (på iaf tnc155)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 09.44 2008-11-23 

Blev medlem: 21.25 2008-11-06
Inlägg: 382
Ort: Övik
Tänker på när man gjort g-coden i ett cam program...

mrMagoo:
Vet inte säkert men tror ISO hur ser man skillnaden ?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 10.16 2008-11-23 

Blev medlem: 20.47 2007-05-11
Inlägg: 327
Ort: Falköping/sverige
Med "Heiden Dialog" programmering är det en viss avsaknad av g-koder.

Ska finnas en iso knappsats och en dialog knappsats den ena lägger man på den andra (ligger kvar mha magneter)

har för mig att man ställde om med "MOD" > "user parameters" > dialog... lrnåt kommer tyvärr inte ihåg, jaja det står i manualen.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 256 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010