JimmyAndersson skrev:"Ojoj lite fel är det här tror jag... "
Hur kan det vara fel när det fungerar??
Visserligen har du rätt i att man brukar sätta en större konding mellan likriktare och regulator.
Tydligen fungerar det, men hur fungerar det. Viserligen säger du att du får en stabil och fin spänning ut. Men har du mätt ripplet på utgången från 7805?
Det framgår inte någonstans riktigt om du har en större konding efter likriktarbryggan. Men det är förutsättningen för att det ska fungera.
Om vi citerar limpan4all
"Med 7,4VAC in så skall du över kondensatorn ha 7,4*SQR2-2*0,7" förutsättningen för att du ska få detta är att kondingen är så stor att den orkar hålla uppe spänningen när du belastar och har spänning in från bryggan som är lägre än du har i kondingen.
Går spänningen i kondingen under det som regulatorn behöver för att reglera slutar den att ge spänning ut. Förmodligen fungerar det i ditt fall för att du har satt en kondensator på utgången som är så stor 100uF att den håller uppe spänningen under tiden som regulatorn ej ger spänning ut. I så fall kommer du att ha en hel del brum på utgången eftersom utspänningen blir beroende av hur mycket kondingen laddar ur.
Minst lika viktigt som att mäta likspänningsnivåer är att också mäta enbart växelströmskomponenten. När du mäter likström så mäter du likström + medelvärdet av växelströmmen. Har du pulserande likström (likriktarbrygga utan reservoarkonding) så har du allt mellan noll och mer än mätvärdet i mätpunkten. Det är faktiskt många fall i likströmssammanhang intressantare att hålla koll på hur mycket växelström du har än hur stort DC+medelvärde av AC du har.
Oscilloskop är bra men klumpigare än multimetrar och dyrare också.
Edit: Blandar ej in TRMS i det hela