Önskar tips på prisvärd DMM

ASEA
Inlägg: 955
Blev medlem: 11 januari 2015, 14:07:27

Re: Önskar tips på prisvärd DMM

Inlägg av ASEA »

Tänk på att det är skillnad på Hold på vanliga multimetrar och på Flukes autohold (såg att du hade Hold som önskemål).

Hold är normalt bara en frysning av det nuvarande värdet i displayen när du trycker på knappen.
I praktiken inte speciellt användbart om du har båda händerna upptagna med att hålla i mätproberna.

Däremot är autohold väldigt användbart då det fryser värdet automatiskt när en viss tidperiod(typ 1s) av stadigt mätvärde uppnåtts.

Kineserna tycker om att kopiera saker, men denna mkt användbara funktion tycks man fullständigt missat när man tävlar om att trycka in nya funktioner i multimetrarna.

Nu när de flesta multimetrar som kostar över en hundralapp innehåller mikroprocessorer så vore detta egentligen en bagatell att få till tycker man. Men det är viktigare med 128000 counts ..... :wink:

Även på +1000kr multimetrar så är detta inte alltid självklart att det finns, så kolla detta innan köp. :humm:
E Kafeman
Inlägg: 3552
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Önskar tips på prisvärd DMM

Inlägg av E Kafeman »

På labbänken är en bänkmultimeter bra. Rejäla siffror och rejäla knappar som överlever ett tag och om man köper något i dag är det förmodligen USB-drift och möjlighet till att mäta långtid batterier osv..

Vad gäller hand-multimetrar i budget-klass så börjar det bli vanligare med TFT-display istället för LCD.
Tidigare har det varit förbehållet rätt dyra multimetrar med TFT. Läsbarheten är överlägsen LCD i de flesta ljusförhållanden. Till och med LED-displayer på riktigt gamla digitala multimetrar var bättre än LCD.
Den stora fördelen med LCD är att den drar lite ström men annars är fördelarna få.

En annan sak som numera är vanligt är att multimeterna har laddbart batteri. Man laddar med USB så är det alltid frisk när man behöver den.

Detta med autiorangijng eller fasta mätområden är numera inget bekymmer. Man kan välja att låsa ett mätområde även på rätt billiga multimetrar. Processorkraft och möjlighet till programfunktioner i en modern budget multimeter är så stor att tillverkarna knappt vet hur de ska utnyttja det maximalt. Oscilloskop , signalgenerator och logik-analys, trådlös fasdetektering mm är funktioner som man nästan får på köpet även med enklaste processorerna.
Dessa extra funktioner är givetvis av enkelt slag som inte kan mäta sej med dyrare bänkinstrument men kan ändå vara användbart när man gör enklare felsökning. Det är så att ibland är en testpenna guld värd när man felsöker varför bilens batteri har dött. Att ha många siffror på multimetern blir då rätt oviktigt. Och ska man alls ha med sej instrument eller testpenna i bilen, se till att mätverktygen tål hårdare hantering och lite fukt samt att de antingen laddas i bilen eller att det finns friska batterier som INTE sitter i multimetern. Även de bästa av batterier tenderar att självurladda eller läcka och fördärva elektronik efter ett år i bilen.

Ska man köpa ett kvalitetsinstrument för mycket pengar, köp det I Sverige. Det blir så mycket lättare med garantier.
Har man företag och måste använda kalibrerade instrument, bör instrumentet kosta mer än kalibreringstjänsten och av fabrikat där de som kalibrerar alls känner till hur kalibrering går till.

Ska man köpa något billigt, så pass billigt att man inte gråter blod om man måste köpa ett nytt om 5 år, köp på postorder något som fått anständigt betyg. Om 5 år har det kommit mer finesser för samma pengar så det kan vara bättre att köpa så billigt att man har råd att förnya sej. Det är ju ofta på det viset man får en andra-hands multimeter. som man hanterar lite mer vårdslöst.
Ska man mäta mycket 240V AC eller mer, bör man ge akt på säkerhetsaspekten. Att instrumentet verkligen har fungerande skydds-aäkringar för spänningen man mäter på. Om instrumentet är kopplat för strömmätning och man tror sej mäta spänning och stoppar in proberna i en 5kV trafo så kan multimetern man håller i handen explodera och ta med sej ett par fingrar om den inte är korrekt skyddad.

Om man arbetar i en bullrig miljö så är de flesta multimetrar summer-funktion rena skämtet. Det är även det en fara att mm inte hör när man förbindelsetestar och därför misstolkar.

Det mesta av ovan funktioner kan vara helt oviktiga om man vet att dessa behov inte kommer inträffa. Det är bara att välja den multimeter som stämmer efter dina behov. En multimeter i lågpris är inte hela världen att köpa och upptäcka att den inte alltid uppfyller dina behov. Köp då en till...

Ta som exempel Lidl multimeter, köp den på postorder från Kina. Nackdelen är att det kan ta lite tid innan saken kommer hem i brevlådan. Att det är kina-tillverkat är knappast något stort bekymmer. Det är nästan alla även märkesmultimetrar.
Köp något som är så pass känt att det utvärderat på Yputube utan allt för negativ kritik. Tänk på att utvärderingen sker på nya saker. Vanligt problem på billiga multimetrar är att huvudratten börjar ge dålig kontakt när oxidationen sätter in.
Det är ofta inga hårda kontaktytor med högt kontakttryck utan kontaktytorna är bara etsat direkt på kretskortet, ofta utan någon ytterligare metallbeläggning. När saker ska vara maximalt billig så snålar man i tillverkning på det man kan.


Vad kan man då köpa i Kina om man vill ha en billig multimeter? Det är lite extra krångel men det går bra att handla på Taobao t.ex. en multimeter av den typ som säljs som billig på Lidl.
https://sg.world.taobao.com/item/598262713870.htm
Kostar i svenska pengar 5 kr. I praktiken med frakt och möjlig ombudskostnad ca 30 kr.

Den är omodernt med LCD-display och är som bäst en konkurrent till multimetrar man kan köpa i Sverige för en hundralapp.
Kan duga att felsöka bilen med och skulle man råka köra över den så köper man en ny.
Det är bättre än ingen multimeter alls, men inget jag skulle köpa.

Om man botaniserar lite bland nyare lågpris multimetrar som fått bra kritik och verkar prisvärda så utmärker multimetrar från FNIRSI sej. I princip alla olika instrument de tillverkar, som är mycket i budget-häradet , så får de bra kritik. Givetvis så saknas en del av det som man får från en modern Keysight eller Fluke multimeter för 15.000 k men inte så värst mycket.

Vi kan jämföra en Fluke 287 https://www.conrad.se/sv/p/fluke-287-eu ... 37820.html
Jämför med en FNIRSI DMT-99.
Grafisk TFT-display saknas på Fluken. Den har LCD-display som är grafisk där man kan visa trendenskurvor.
Även Fluken har liksom FNIRSIs mätare funktion för att ha autorange eller låsa ett område.
Ställbar max och min-nivåer för summern saknar Fluke.
FNIRSI har inbyggda laddbara batterer som laddas över USB och har låg självurladdning jämfört med vanliga batterier. Fluke ha vanliga ej laddbara batterier.
Fluke har statistik-funktioner som FNIRSI saknar.
FNIRSI lovar att knapparna är hårdtestade och ska tåla långt slitage. Fluke har rykte om att tåla omild hantering.
Inbyggd trådlös fas-avkännare, dvs om en 240v ledare är fas finns i FNIRSI. Ej i Fluke. Bra som felsökar, kolla om diazed-proppar är hel utan att skruva ut dom.
TFT.displayen ger tydlig avläsning även när det är mörkt eller i solljus. Fluke med LCD-display kan inte mäta sej i det sammanhanget. Däremot ser TFT-displayens siffror aningen små ut på bilder.
Alternativt finns emulering av analogt visarinstrument i FNIRSI. Fluke har en enklare stapel-termometer.
Slagtåligt, temperaturtåligt och ska klara lite regnstänk gäller FNIRSI. Fluke bör vara i samma härad.
Auto-store, auto-hold (Data retention) och recording av mätvärden finns på FNIRSI.

Sen var det detta med priset. Där förlorar FNIRSI. Fluke har 35 gånger högre pris. FNIRSI DMT-99 går hitta för 400 kr.
Fluke 287 kostar 14.000 kr.
Kunde naturligtvis jämfört med en av Flukes billigaste modeller men de är enklare och har enklare displayer utan kurvvisningar eller funktion för laddning av batterier.

FNIRSII DMT99 finns på AliX och Bangood mm. https://www.aliexpress.com/item/1005006436917740.html
Vill man så går den köpa mer lokalt vilket är en fördel om man vill kunna ha garanti, fast det ökar priset istället.
Det är fungerande garanti även om man köper på AliX men du för stå för returfrakten, som kostar lika mycket som instrumentet.

Av lågpris multimetrar som även har enkel oscilloskop-funktion så har denna multimeter fått bra kritik av vad jag sett:
https://www.aliexpress.com/item/1005007336984792.html
Då kommer man en bit utanfär din budget men multimetern tillhör de lite mer moderna multimetrar som t.ex. har grafisk TFT-display och kan visa kurvor liksom grafiska siffror, dvs inte 7-sehment LCD-siffror.
Den möjligheten till mer fritt utformade siffror har man nyttjat på denna multimeter men är tvewksam till om man gjort ett bra val. Det är möjligt att det går välja olika ljus och färg-teman men det är kanske också tycke och smak.
Att det är TFT gör att det i vart fall bör vara lättavläst och med bättre kontrast än vad som är möjligt med LCD-display.

Själv har jag en bänkmultimeter som verkstadsmultimeter just för att kunna avläsa tydliga stora siffror på 2-3 m avstånd på TFT-didplayen.
Den har för mej viktiga funktionen så att mätvärden kan skickas vidare till dator. Har på egen hand modifierat den så den går på laddbara batterier. Det finns förberett i instrumentet med plats för batteri så det är ingen avancerad ombyggnad,
Denna multimeter är nog marknaden billigaste men som ändå har viss kvalitet. Det finns billigare, även med TFT, men inget jag rekommenderar. Den har likat andra moderna multimetrar valbart manuella mätområden eller autoranging.
Den fungerar helt ok men autorangingen är lite random snabb och för långsam när man ska proba mellan många mätpunkter.
Köpte min bänkmultimeter för 900 kr men hittar inte det priset nu. Det går leta vidare men här är iallafall länk till multimetern: https://eleshop.eu/owon-xdm1241-multimeter.html

Lite bättre multimetrar från Fluke och Keytech har säkert funktioner och prestanda som saknas i de av mej länkade budget-multimetrar. Det är vilka funktioner och kvaliteter just du tycker är viktiga som avgör vad som är ett bra köp. Keytech och Flukes moderna multimetrar, det finns varianter med TFT och oscilloskop men priset kommer mycket långt bortanför din budget. Då kan det vara bättre att köpa något billigt som täcker dina behov just nu än att stå helt utan.

Om jag köpt en multimeter för 15k hade det tagit emot att öppna den och bygga in laddbara batterier och en ESP32 för WiFi-överföring av mätdata. Min bänkmultimeter tvekade jag inte ett ögonblick att plocka sönder som ny och modifiera. Det är dessutom gott om plats inuti denna för egna konstruktioner. Man kan iofs inte stoppa denna i innerfickan, den är lite för stor men den uppfyllde just mina behov. Det missas säkert saker som andra anser är viktigare.

Köp något billigt och utvärdera dina behov. Välj efter egna preferenser.
Märkesvaror kostar alltid mera men de stora kolosserna är trögare på att hänga med att utnyttja senaste processor, displayer osv och har lång projekttid om man ska ta fram en ny produkt. Därför använder man inte ens laddbara batterier i en multimeter för 14.000 kr. Fluke i länken ovan har 6 st vanliga R6-batterier (AA).
Till det multimeter-priset är det otroligt gammaldags och dåligt miljötänk att inte ha laddbara batterier.
Det är samma sak som att sälja en mobiltelefon i dag utan laddbart batteri och LCD-display som vi hade på den tiden när displayen var en enda rad med blåsvarta siffror mot grå bakgrund med dålig kontrast och än sämre avläsbarhet i solljus.
Det är möjligt att det går tillverka dåliga och ljussvaga TFT-displaer, så dåliga att LCD är mer användbart alternativ men jahg har sällan sett någon riktigt usel TFT-display. Det är upp till dej att köpa en sådan multimeter och meddela om den var vä'rd 400 kr eller om det hade varit mer värt att satsa på något betydligt dyrare.
Användarvisningsbild
TomasL
EF Sponsor
Inlägg: 46794
Blev medlem: 23 september 2006, 23:54:55
Ort: Borås
Kontakt:

Re: Önskar tips på prisvärd DMM

Inlägg av TomasL »

Snutten skrev: 24 augusti 2024, 18:25:07 Japp, ska kolla in dem. :tumupp: Verkar vara en del över min budget dock.

Vad använder ni på forumet som håller på med elektronik på hobbynivå?
Finns det vissa märken/modeller som är att föredra som kanske är lite extra prisvärda?

Jag ska mäta på både lite digital(datorer) och analog(hifi) elektronik. Undantagsvis nätspänning(230V 1-fas).
En hel del av oss använder Flukar och liknande, ofta inhandlade begagnade för vettiga pengar, det gäller iofs dock mest bänkmultimetrar.
Själv har jag en bunt handhållna Flukar och ett par Fluke och Agilent bänkmultimetrar.
Gimbal
Inlägg: 8565
Blev medlem: 20 april 2005, 15:43:53

Re: Önskar tips på prisvärd DMM

Inlägg av Gimbal »

4kTRB skrev: 25 augusti 2024, 11:18:11
Gimbal skrev: 25 augusti 2024, 09:51:54 Ja det fungerar naturligtvis att välja område manuellt, men det kan också vara smidigt att inte behöva göra det. Mäta olika motstånd ex ger direkt rätt område istället för att vrida vredet fram och tillbaka.

För enklare felsökning i ex bilen duger nästan vad som helst, men för finare elektronik plockar jag fram en Brymen789. Den faller dock utanför budget i detta fallet.
Den där Brymen 789 har specen: Frequency range 5 Hz - 1 MHz ±(0.002% + 4 digits)
Betyder det att den mäter RMS i det området?
Tveksamt, 100kHz TRMS står som en feature i reklambladet.
Användarvisningsbild
rvl
Inlägg: 6808
Blev medlem: 5 april 2016, 14:58:53
Ort: Helsingfors

Re: Önskar tips på prisvärd DMM

Inlägg av rvl »

Gissar den har simpel frekvensräknarfunktion för det frekvensspannet?
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 36123
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: Önskar tips på prisvärd DMM

Inlägg av Glenn »

Appa och tillquist är bra multimetrar också som inte brukar gå lika dyrt som fluke eftersom folk inte känner till dom lika väl.
Gimbal
Inlägg: 8565
Blev medlem: 20 april 2005, 15:43:53

Re: Önskar tips på prisvärd DMM

Inlägg av Gimbal »

rvl skrev: 26 augusti 2024, 06:40:40 Gissar den har simpel frekvensräknarfunktion för det frekvensspannet?
Ja, så verkar det vara.
5Hz-1Mhz gäller bara för "logic level"
BJ
Inlägg: 8864
Blev medlem: 11 april 2007, 08:14:53
Ort: En_stad

Re: Önskar tips på prisvärd DMM

Inlägg av BJ »

E Kafeman skrev: 25 augusti 2024, 20:27:14Vanligt problem på billiga multimetrar är att huvudratten börjar ge dålig kontakt när oxidationen sätter in.
Det är ofta inga hårda kontaktytor med högt kontakttryck utan kontaktytorna är bara etsat direkt på kretskortet, ofta utan någon ytterligare metallbeläggning. När saker ska vara maximalt billig så snålar man i tillverkning på det man kan.

Jag skruvade isär en av mina från Lidl, och mönstret innanför ratten
är det vanliga direkt på kretskortet, men det verkar vara pläterat med något,
och ratten verkar ha en bra höjd på böjen på kontakt-blecken,
så glapp blir det nog inte i första taget, så länge allt mönster finns kvar.
Användarvisningsbild
MiaM
Inlägg: 12368
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Önskar tips på prisvärd DMM

Inlägg av MiaM »

Biltemas billigaste verkar likadan som den de sålde för typ 20 år sen, sånär som på att den fått mer Biltemamässiga färger. Den hade garanterat utgått ifall de fått många garantiärenden. Så inte självklart att billigt är skräp.

Apropå säkerhet så är det i mitt tycke viktigare att ha säkra ledningar än säker mätare om man måste välja. Ledningarna håller man ju normalt alltid i när man mäter, medan mätaren har man halvofta liggande på nån slags underlag istället för att hållas i handen. Beror förstås på vad/hur man mäter, men ändå.
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 36123
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: Önskar tips på prisvärd DMM

Inlägg av Glenn »

Hur många av dom som köper en biltemamultimeter är tillräckligt avancerade användare för att hitta felen ? och hur många använder den tillräckligt mycket för att slita ut switchar osv under garantitiden ?

Jämför med de fluke jag nämde ovan som varit i användning och kalibrerats korrekt i ca 40 år.
E Kafeman
Inlägg: 3552
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Önskar tips på prisvärd DMM

Inlägg av E Kafeman »

MiaM skrev: 26 augusti 2024, 12:50:22 Apropå säkerhet så är det i mitt tycke viktigare att ha säkra ledningar än säker mätare om man måste välja. Ledningarna håller man ju normalt alltid i när man mäter, medan mätaren har man halvofta liggande på nån slags underlag istället för att hållas i handen. Beror förstås på vad/hur man mäter, men ändå.
Så du vet inget alls om denna väsentliga säkerhetsdetalj angående säkringars specifika säkerhetskrav för multimetrar men törs ändå påstå att kablar är viktigare? Det är tungt ansvar du tar på dej om någon skulle drabbas och du är tydligen långt från kunnig i detta ämne. Du har inte funderat på vad de säkerhetsmärkningar som finns på varje multimeter innebär och varför det är så viktigt att man kräver att de ska finnas? Många kunniga och utbildade elinstallatörer poängterar vikten av rätt säkringsdesign. Big Clive och många andra visar konsekvenserna om man mäter med undermålig multimeter i kraft-anläggningar.

Dåliga kablar kan ge en stöt, dålig avsäkring och högspänningsproben du höll i är borta.
Det finns mängder av teknisk information och föreslrifter inom industrin för att unbdvika skador vid denna typ av överslag.
Det vanligaste är att man anslutit proberna för strömmätning i multimetern och sedan avser mäta spänning.
Det som händer är att det uppstår ett överslag av strömrusningen när efter att en otillräckligt övverslagsskyddande säkring brunnit av.. Det uppstår en joniserad ljusbåge likt ljusbågen när man el-svetsar men om strömmen inte begränsas blir luften närmast ljusbågen upphettad och expanderar explosionsartat under hög värme. Temperaturen kan mycket väl bli i närheten av temperaturen på solens yta, över 10k C. Metall i närheten förångas och sprids över lokalen där man mäter.
Problemet kan uppstå från ca 40V och uppåt.

Efter en olycka med 277 Volt såg multimeterna ut på detta viset:
Screenshot 2024-08-26 at 14-51-49 The Case of the Deadly Arc Flash EC&M.png
Man mätte över en arbetsbrytare som även den till stora delar smälte.
En av proberna man hittade efteråt såg ut så här:
Screenshot 2024-08-26 at 15-13-39 The Case of the Deadly Arc Flash EC&M.png
Ljusbågen börjar vid säkringen men när den brunnit upp utan att ljusbågen släckts vidgas ljusbågen och bränner upp mätkablarna. Det är direkt kortslutning genom joniseringen även om kablarna ligger en halvmeter från varandra.
Slutligen når ljusbågen arbetsbrytaren som tål strömmen så pass bra att säkringen bryts i anläggningen som matar till arbetsbrytaren. Arbetsbrytaren blir då bara lite svedd:
Screenshot 2024-08-26 at 15-15-02 The Case of the Deadly Arc Flash EC&M.png
Enligt artikeln https://www.ecmweb.com/safety/arc-flash ... -arc-flash så dog operatören och en person jämte.
Det var i detta fallet inte någon extremt hög spänning men toppströmmen bedömdes varit 1000A under ett ögonblick.

Utöver säkringen måste multimetern vara korrekt utförd för att inte skapa alternativa överslag.
Fluke fick får några år sedan återkalla en mängd multimetrar av denna anledning. Multimeterna som sådan var godkänd enligt sin säkerhetsklassning men en metallskiva i summern visade sej kunna lossna och orsaka kortslutning förbi säkringarna.

Det finns berättelser om folk som säljer sina gamla multimetrar på Ebay och har reparerat dom med vanlig glasrörssäkring efter att man råkat strömmäta i tron att man mätte spänning. Om det är sant vet jag inte men de som köper begagnat bör nog kolla så att rätt typ av säkringar sitter i mätaren.

Det är givetvis bra att använda prober som i sej är märkta som säkra för det spänningsområde man mäter på men med felaktig säkring så spelar det ingen roll alls. Det är djupt okunnigt att anse att avsäkringen är av mindre vikt.
Det är lindrigt att påstå att man då inte har elementär kunskap om elsäkerhet som berör multimetrar men vad som är än värre är när man med det utgångsläget ger andra publika råd som verkligen kan sluta illa.

Hobbyisten som sitter på sin kammare har säkert inte möjlighet att mäta på något som kan avge hundratals ampere och skapa en ljusbåge som eldar upp kablarna denne håller i samt suger ner metallångorna i lungorna.
På samma sätt bör den som mäter i ställverk som den i ovan länkade artikel ha utbildning för vad denne håller på med men ibland är man trött och glömmer bort säkerhet. Ofta om man letar efter spänning i ställverk är det för att folk skriker någonstans att produktionen har stannat av strömavbrottet som snabbt måste fixas. Då tar man närmsta multimeter för att mäta och tänker inte på att probarna sitter fel. Olyckor händer. Men då är det viktigt att multimeterns avsäkring kan hantera detta på ett säkert sätt.
Olycksrisken borde därför vara liten både bland proffs och amatörer men om man påstår att det är mindre viktigt med denna avsäkring så är det naturligtvis kört om man använder undermåliga multimetrar.

Mäter man alltid på så låga spänningar att ljusbåge ej kan börja elda upp metallen så är man rätt säker även med valfri oskyddad multimeter. Mäter man i gamla rörradios och tjockTV kan det bli bra smällar pga av kögre spänningar men det finns inte tillräckligt med ström för att skapa de enorma mängder av energi som i ovan exempel med kanske 1000A vid 270 V. Då brinner mätkablar med lätthet och ljusbågar kan bli meterlånga men det är metallångorna som är det som främst kan orsaka dödsfall.
Spänningen är ofarlig när mätproberna man höll i är uppbrunna.

Så här kan det se ut när man mäter i ett elskåp:
Screenshot 2024-08-26 at 15-50-39 Deadly Arc Flash - Sök på Google.png
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
MiaM
Inlägg: 12368
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Önskar tips på prisvärd DMM

Inlägg av MiaM »

Såklart har de säkert ofta halvlåg användningsgrad, men det är nog också dels folk som köper dem som slit-och-släng och använder i icke-säkerhetsfarliga applikationer såsom t.ex. mäta på bil-el, och använder dem rejält mycket.

Just eftersom Biltema till och med har öppet köp, men framförallt över huvud taget har fysisk butik som tar hand om garantiärenden, så har de högre kvalitet än de billigaste postordergrejerna.

Jag ska väl erkänna att jag har inte använt min Biltemamätare såpass mycket att jag faktiskt kan säga att den tål långvarig hård användning, men kan säga att den tål lättare användning under kanske 20 år. Det är bättre än vad man kan säga om den analoga multimetern jag skaffade nån gång på 80-talet, av no-name-märket "Kingdom" (om jag minns rätt) som alltid har oxid i områdesväljaren.


Kafeman: Om du läser tråden ordentligt så ser du att jag redan nämnt att man ska se till att ha sandfyllda säkringar istället för icke-sandfyllda keramiska säkringar.

Dessa skräckexempel som dras upp är inte seriösa för en hobbyist. Den enda möjligheten att råka ut för ett liknande förlopp är om man mäter på batterier i elbilar eller möjligtvis off-grid-system och batteridrivna truckar. Det finns ingen chans att en multimeter exploderar av överström om man råkar köra 10A-området mellan fas-fas eller fas-nolla i en bostad med max 25A huvudsäkringar. Visst, det blir en rejäl smäll, inte osannolikt en ljusbåge som börjar äta upp en probe. Men inte något sånt katastrofscenario som visas som skräckexempel - de uppstår om man ställer mätaren på 10A-området och ansluter den i t.ex. ett ställverk / en transformatorstation där hundratals ampere nätspänning är tillgängligt. Dessutom lär extra grova kablar användas - ingen chans att en multimeter exploderar innan medföljande kablar smält av. Detsamma gäller de flesta tredjepartkablar för multimeter. Möjlgtvis att en multimeter exploderar om man kör så hög överström och använder "generella banankablar" av den typ som man t.ex. har till labbaggregat eller liknande.

Också: Så länge inget testinstitut gjort sådana "explosionstester" på säg minst 50% av de modeller som finns på marknaden, och både med deras medföljande probear och med grövre kablar, och dessutom dels med "explosionsström", dels med 230V och 400V avsäkrat 25A trög med den lägsta förimpedans man kan vänta sig i bostäder och industrier i Sverige, samt även 12V och 24V blysyrabatterier för fordon, så är testerna mest att betrakta som propaganda.

Ingen har nånsin rekommenderat någon som jobbar med kraftnät att köpa multimeter på Biltema.
Användarvisningsbild
rvl
Inlägg: 6808
Blev medlem: 5 april 2016, 14:58:53
Ort: Helsingfors

Re: Önskar tips på prisvärd DMM

Inlägg av rvl »

Inte helt omöjligt att jag fått livet av en biltemameter, gnom att förvara den oanvänd i sin försäljningsförpackning. (Och då pratar jag inte om batteriläckage.)
Växelströmsljusbågar slocknar mycket lättare än likström. :kortis: :vissla:
E Kafeman
Inlägg: 3552
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Önskar tips på prisvärd DMM

Inlägg av E Kafeman »

> ingen chans att en multimeter exploderar innan medföljande kablar smält av. Detsamma gäller de flesta tredjepartkablar för multimeter.

Fel,
Läs på om innan du vimsar med potentiellt riktigt farliga råd och direkt felaktiga påståenden.
Om ljusbågen väl är tänd och det finns nog med ström kan man smälta järnvägsräls eller billig biltema ptob-kabel om den.
Till slut blir luften så het att mixen syre och metallångor antänds och sedan behövs ingen kabel alls. Det är det den luften som de som dör av elöverslag ofta får ner i lungorna.

>så är testerna mest att betrakta som propaganda.

Säjer den som ännu inte ens förstår elektrisk egenskaperna och hur dessa säkerhetsklassningar utförs.
Fluke skriver t.ex. om detta på sin hemsida och de anlitar bland annat CSA, TÜV och VDE för att certifiera sina instrument. Det är därför de har dessa mäthus stämplar på multimetrarna.
Fluke (liksom alla andra) tror inte att detta är propaganda utan handlar om personsäkerhet. Att du tror annorlunda och skriver påståenden om detta är propaganda visar att du är rätt fel ute och inte kan så mycket om sådant.

Fluke om el-överslag:
https://www.fluke.com/en-us/learn/blog/ ... h-boundary

Det finns ett flertal youtubers som brukar undersöka pm lågprismultiometrar som visar en ciss CAT-klassning lever upp till denna med rätt sort isolation och rätt sorts säkring. Keramiskt hölje och sandfyllning, sådana säkringar kostar en 25-öring och är inte nog som parameter varför dessa säkringar ofta är förhållandevis dyra.
Detta exemplet kostar 150 kr för en säkring: Fluke-multimeter-replacement-Bussmann
Det priset är anledningen till att somliga stoppar dit en vanlig sandfylld finsäkring istället.

Läs på lite innan du yrar dumheter igen. Betänk att du nu sprider riktigt okunniga påståenden om el-säkerhet till andra.- VARFÖR?? Har du ingen moral att det du påstår ska vara sant och säkert för andra? Om inte lägg till i dina kommentarer att de bara gäller de som inte ens tänker tanken att mäta husel (240V/16A) med multimeter. Vid olyckliga omständigheter kan man få betydligt högre strömmar via tröga säkringar. Exemplet ovan var 277V och det hela var över på en tiondels sekund.
Vill du andra illa på bekostnad av att du upprepat har felaktiga påståenden som rör rätt enkel ellära om ljusbågar men som tydligen är för svår för dej?
ASEA
Inlägg: 955
Blev medlem: 11 januari 2015, 14:07:27

Re: Önskar tips på prisvärd DMM

Inlägg av ASEA »

Snutten skrev: 25 augusti 2024, 13:21:49
Egentligen så har jag kommit fram till att man optimalt skulle vilja ha 3st multimetrar i elektronikhörnan. :humm:

1. En billig med fasta lägen, stora siffror och en riktig av/på knapp. ca 50-200kr

2. En vardagsmultimeter med autorange och rätt funktioner, bra säkerhet och smidigt handhavande, ca 500-1000kr

3. En "top of the line" referensmultimeter. 2000kr +++ (Fluke, Brymen etc)

Just nu letar jag alltså efter nr2, en vettig "vardagsmultimeter"! :)

Lista på några multimetrar som jag överväger just nu;
Nån beg Fluke ur 75-serien
UNI-T 139C
UNI-T UT161D
Owon OW18B
GW Instek GDM-532
Ett vettigt tänk! :tumupp: Med tre kompletterande multimetrar så kommer man långt.
Jag har en såndär Owon i din lista, men under ett svenskt märke "Sagitta" tror jag.
Det är inbyggd bluetooth i dessa som funkar skitbra, smidigt vid felsökning i bilen osv.
Hyffsad säkerhet, i klass med Uni-T som också står sej bra mot andra billiga DMM.
Stora och tydliga siffror, röd lampa som tänds vid kontinuitetsmätning(bra i bullrig miljö eller om du har hörlurar på dej).
Annars så rekommenderar jag en beg fluke som huvudmultimeter på arbetsbänken, det är nåt tillförlitligt och bestämt med dessa, som en gammal volvo! :wink:

Edit;
https://www.sagitta.se/artikel/matutrus ... -bluetooth
Bra pris och den kommer fort. Owon OW18B finns i en äldre modell som har HFE(transitormätning) istället för separat mV område. Jag bara säger det, ifall du sitter och kollar på youtubevideos och blir förvirrad.
Den sagitta säljer är den nyare varianten med mV-område. Det är att föredra och mer användbart än hfe enligt min mening. Vill man mäta transistorer är det bättre att köpa en komponenttestare, går att hitta från 100-200kr. tex https://www.electrokit.com/komponenttestare-lcr-t4

Owon OW18A 6000 counts (= Sagitta 60630)
------- OW18B 6000 counts + bluetooth (= Sagitta 60635) Det är en sådan jag har! :tumupp:
------- OW18D 20000 counts
------- OW18E 20000 counts + bluetooth
Skriv svar