script

C, C++, Pascal, Assembly, Raspberry, Java, Matlab, Python, BASIC, SQL, PHP, etc.
Användarvisningsbild
Jan Almqvist
Inlägg: 1580
Blev medlem: 1 oktober 2013, 20:48:26
Ort: Orust

Re: script

Inlägg av Jan Almqvist »

mrfrenzy skrev: 21 januari 2023, 12:31:51 Hur är systemet uppbyggt? Är det alltså solpaneler som genererar varmvatten? Varför kan de gå sönder om inte styrsystemet fungerar, är det pga. överhettning eller frysrisk?
Sådana system brukar väl använda glykolblandning så att de inte fryser sönder på vintern och vara byggda så att de klarar att gå i stagnation på sommaren när solfångaren blir omkring 200 grader C varm för att det inte går att ta vara på all värme?
MiaM
Inlägg: 9912
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: script

Inlägg av MiaM »

Ja, glykolblandning är väl vad "alla" använder.

Har dock sett nån på Youtube använda ett öppet system där vattnet från panelerna rinner med luftgap ner i en behållare inomhus som ligger lägre än panelerna, och en pump som pumpar in vatten i panelerna uppifrån när det finns nån energi att hämta från dem. Detta ska tydligen gå bra att göra utan glykol, men jag undrar hur det blir med livslängden när man i praktiken konstant syresätter vattnet. ("Luftgapet" kanske bestod av en "rutschkana" för vattnet så att det inte drar åt sig lika mycket luft). Sen typ ett element som badar i behållaren för att växla över energin till vattenburen värme.
Skriv svar