Skärma plasmakula

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
quizzkid667
Inlägg: 1
Blev medlem: 23 november 2022, 21:41:51

Skärma plasmakula

Inlägg av quizzkid667 »

Hej

Jag har en sån där gimmick-plasmakula i glas som står i närheten av diverse elektronik, och jag får såklart en del småstörningar.

Min fråga, går det att motverka detta på något sätt, typ skärma högspännings-transformatorn till kulan med någonting?

Tacksam för svar
//Quizz
E Kafeman
Inlägg: 3238
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Skärma plasmakula

Inlägg av E Kafeman »

Det är inte transformatorn som skapar störningar. Den är en passiv sak som möjligtvis kan matas med störningar.
Om du upplever störningar är det bra att veta vilken slags störningar, hur du märker detta och om du kan kolla vid vilken frekvens eller om du har något alls som du kan mäta störningar med.
Likaså, väldigt viktigt, är om det finns schema och bilder på elektroniken.
Annars blir din beskrivning i nivå med "min bilmotor låter illa, vad är felet?" och vi vet inte ens om det är en bensin eller diesel-motor.

Allmänna grundråd som kan dämpa störningar utan att man vet något om designen eller dess orsakade typer av störningar:

Om prylen är matad med extern spänning kan man t.ex. prova med ferriter runt spänningskabeln. Ferriter kan absorbera högfrekventa störningar och omvandla dessa till värme. Det finns olika ferritmaterial som är olika bra beroende på frekvens.
Kan man inte mäta frekvens, t.e.x genom att lyssna med en radio med AM-band så kan man blind-prova med de olika ferriter man har. Finns ofta sådana som syns som klumpar på diverse nätkablar och datakablar och som går skära bort med kniv.

Det brukar vara rätt låg energi i plasma-urladdningen så urladdningen i sej kan skapa störningar men sällan särskilt starka men då urladdningskulan ofta är fritt placerad ger det en ökad störningsrisk.

Om det är denna delen, urladdningarna, som avger störningarna kan man kolla genom att svepa in kulan i tät och överlappande aluminiumfolie som helst även jordas via kort kabel.

Ofta är det som driver transformatorn i billigare plasma-varianter en typ av enkel transistor som kopplas så den självsvänger , vilket kan ge upphov till störningar då strömmen lätt skapar många olika övertoner.
Den typen av signal kan man höra i en AM-radio, eller som resultat av att signalen induceras i annan närliggande elektronik som kan återge störningen och hörs som en modulering i takt med transistors svängningsfrekvens.
Idealt vill man ha sinusformad drift som bara kan störa på en enda frekvens. Signalen från transistorsteget ska vara en jämn regelbunden sinuskurva, som man verifiera mha oscilloskop.
Det går att hyggligt avstöra sådana enkeltransistor-steg men det kräver oftast mätning av hur reaktiva situationen ser ut. Det är inget man enkelt kan göra genom att pröva sej fram och man utnyttjar ofta transformatorns induktans för att med pulsade strömmar skapa höga transient-spänningar, vilket måste behållas om man ska få tillräcklig spänning från transformatorns sekundärlindning. Det är samma princip som för gamla tiders biltändspole.

Gissar på störningar med max kring 1-10 MHz. På plasma-spolen finns inte så mycket som är effektiv antenn vid dessa frekvenser utan det rör sej mer om närfälts induktiv koppling mellan plasmaapparaten och någon annan apparat.
Ett undantag är att nätanslutna kablar kan vara långa och agera antenn, kablar för strömförsörjning. Vidare ger sådan kabel möjlighet att störningarna går direkt genom kabeln och kanske delar nätuttag med det som störs direkt via dess nätkabels ledare.

Det bästa och enklaste är att stänga av plasma-kulan när man inte vill bli störd.
Näst enklast är att flytta kulan samt eventuella kablar bort från det den stör.
Att testa att skärma med folie på alla möjliga ställen eller att gömma delar av det elektriska i en plåtburk kan fungera tillräckligt bra utan att man vet varför. Det blir lite trial&error, men kostar inte något att testa och kan ge ledtråd från vilken del av det elektriska värsta störningarna kommer. Ferritpärlor kan testas på alla möjliga ledare, även i och till och från eventuellt PCB utan att det riskerar skada elektroniken. Ferritpärlor eller hellre lite längre ihåliga ferrit-rör finns att köpa längs-delade så att man enkelt kan montera kring kablar utan att lossa kablarna.
Generellt, ju tyngre och längre ferrit, desto bättre absorption av störningar inom det avsedda frekvensområdet. För låga frekvenser kan effekten förbättras genom att låta samma kabel gå runt genom ferrit-röret flera ggr.
Skriv svar