Åskskydd av Wi-Fi antenn

Övriga diskussioner relaterade till komponenter. Exempelvis radiorör, A/D, kontaktdon eller sensorer.
Användarvisningsbild
ebfr
Inlägg: 379
Blev medlem: 7 mars 2010, 15:13:57
Skype: BerraF
Ort: Sparreholm, Sörmland
Kontakt:

Åskskydd av Wi-Fi antenn

Inlägg av ebfr »

Har försökt att köpa ett åskskydd til vår Wi-Fi antenn på flygklubben, en sådan här:
TP-Link TL-ANT24SP Surge Protector.jpg
De som säljer (sålde) den här i Sverige säger att den utgått och ingen ersättare finns. Hittade en på Ebay (Italien) som säljer den för dryga hundringen och som det står skickar in om EU. MEN, när jag beställer så får jag meddelandet. "This item does not ship to Sweden." Man undrar ju vad som är så speciellt med denna, är det inte tillåtet att åskskydda sitt nätverk längre? Den har ju bevisligen sålts i Sverige och tillverkas fortfarande. :wall:

Edit: Fick säljaren i Italien att lägga till Sverige i EU så nu har jag beställt 2 stycken. :)
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
gkar
Inlägg: 1453
Blev medlem: 31 oktober 2011, 15:28:29
Ort: Linköping

Re: Åskskydd av Wi-Fi antenn

Inlägg av gkar »

Nej, det är tillåtet att sätta åskskydd på antennkontakten så länge du vet att du inte påverkar radioparametrar, såsom högre uteffekt e.i.r.p eller försämrar för adaptivitet eller DFS.
Dvs riktantenner eller dämpare i vissa fall kan vara problem.
Användarvisningsbild
ebfr
Inlägg: 379
Blev medlem: 7 mars 2010, 15:13:57
Skype: BerraF
Ort: Sparreholm, Sörmland
Kontakt:

Re: Åskskydd av Wi-Fi antenn

Inlägg av ebfr »

Detta gäller en 2,4 GHz rundstrålande antenn för Wi-Fi som sitter på en Ubiquiti Bullet accesspunkt på mast som åskan tagit 3 ggr. på 2 år. Alltså inte direkt nedslag men åskväder. Tror det kan hjälpa.
Användarvisningsbild
mrfrenzy
Co Admin
Inlägg: 14819
Blev medlem: 16 april 2006, 17:04:10

Re: Åskskydd av Wi-Fi antenn

Inlägg av mrfrenzy »

Jag antar att du använt skärmad kabel till din Bullet som manualen föreskriver? Annars räcker det med uppbyggd ESD för att ta kål på radion.
Användarvisningsbild
ebfr
Inlägg: 379
Blev medlem: 7 mars 2010, 15:13:57
Skype: BerraF
Ort: Sparreholm, Sörmland
Kontakt:

Re: Åskskydd av Wi-Fi antenn

Inlägg av ebfr »

Yes!
Användarvisningsbild
mrfrenzy
Co Admin
Inlägg: 14819
Blev medlem: 16 april 2006, 17:04:10

Re: Åskskydd av Wi-Fi antenn

Inlägg av mrfrenzy »

Då ska det bli spännande att höra om den där mojängen gör nytta i framtiden. Ibland är det ju svårt att veta om överspänningen kommit in via antenn eller strömförsörjning.
gkar
Inlägg: 1453
Blev medlem: 31 oktober 2011, 15:28:29
Ort: Linköping

Re: Åskskydd av Wi-Fi antenn

Inlägg av gkar »

Jag är mer tveksam att det hjälper.
Om radion är någorlunda vettigt konstruerad så finns det filter på ingången som bara släpper igenom 2.4 GHz.
Åskpulser har sin topp runt 100kHz-1 Mhz eller så, så inget bör komma in.

Däremot genom kraftmatningen eller Ethernetsidan kan det mycket väl komma samt på utsidan av antennkoaxen om den är lång.
Isolationstrafo och fiberlänk brukar vara bra saker.
E Kafeman
Inlägg: 3238
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Åskskydd av Wi-Fi antenn

Inlägg av E Kafeman »

Enkelt antenn-skydd vid WiFi är att antennen är DC-jordad typ bandpass. En viken dipol eller viken kvartsvåg är exempel på sådana antenner. IFA och loop är andra varianter.
Åskan har i stort ingen energi i detta frekvensområde som tidigare nämnts och så länge det inte är direkt-träff på antennen så räcker detta som skydd mot att överspänningar letar sej in till radion via koaxialkabelns mitt-ledare.
Man har istället flyttat ut problemet till att åskströmmen nu kommer följa utsidan av koaxialkabeln men det är enklare att hantera.

Snarlik variant av skydd är att resonans-tuna på kabeln, strax nedanför antennen med en kortsluten halvvågs stubbe. Det är ett T-kors där man ansluter en kortsluten koaxkabel som har följande längd: 0.66*λ*0.5 ≈ 40 mm. Stubben påverkar inte WiFI men kortsluter för lägre frekvenser. Om man inte kommer åt att åsk-anpassa antennen kan sådan stubbe vara ett alternativ och helst ska den mätas in för att undvika att lasta WiFi-frekvenser.

Sista nödalternativet är att ansluta en trådlindad induktans på ca 100nH direkt från antenn till koaxial-skärm med mycket korta ledare 3-4 mm tråd, längre bör den inte vara om man inte ska påverka antenn-egenskaperna. Med hjälp av ferrit-rör kan man utöka kabel-längden men man kan lätt göra fel då ferrit-material för nära antennen fungerar som absorbenter som dämpar sänd och mottagen effekt.

Åskan tar oftast alltid enklaste mest lågförlust väg till/från jord och jordad antenn skyddar bara antenn-ingången. Åskan kommer nu istället komma med full kräm på utsidan av koaxkabeln.
En bra jordkabel med kort väg till riktig jord direkt ansluten på utsidan av kabeln kan skydda. Kabelskon på bilden är mer i storlek att man kan ansluta en tunn kabel och avleda statisk elektricitet den vägen.

Innehållet i N-kontakten gör ingen nytta om själva antenn-designen redan hindrar överspänningar. Innehållet är högst troligt en enda transient-diod.

För bra mantel-svledning, skala av en bit av koaxkabelns hölje och anslut där en lågförlust jord-wire. OBS att det total-sabbar koaxkabeln om det läcker in fukt i uppskalade delen så man måste täta noga efter att anslutning gjorts.

Den lågfrekventa åskan kan blockeras om det är måttliga energier som går genom bandpass-filtret i radion. Det fungerar även om spänningarna är så stora att det blir överslag och åskströmmen blir då anvisad ner till PCB-jord för vidare färd mot mer definitivt jordplan utanför huset och på vägen mot jord kan den lämna intressanta spår på kretskortet.
Radions bandpass-filter utgör ett skydd men är lite sent då eventuell överspänning måste hanteras inuti radion.

En variant är på åskskydd är att automatiskt koppla bort antennen mha koaxial-relä i 30 minuter när kraftigt åskknatter registreras på åskkännande kortvågsradio.

Sitter aktiva strömförsörjda prylar i på antenn-masten så kan de hanteras på vanligt sätt med bra avkoppling och skärmning och lågförlust jordning av skärmen med kortast möjliga gångväg för att inte leda överströmmen till olämpliga ställen.

Om aktiva kretsen överlever 60-100 Volt så kan man skydda den med transient-skydd typ urladdningsrör, tranzorber och varistorer vilka kan fås att börjar klippa när spänningen kommer upp i dessa nivåer.

Det är i praktiken många gånger svårt att utföra åskskydd på mest ideala sättet och ett åskskydd kan designas för olika grad av skydds-nivå.
Ofta har man sektionerat skyddet i olika del-nivåer för att de skydd som kan ta större smällar underlättar för efterföljande skydd att dämpa ytterligare så att slutligen elektronik kan överleva medan var och en av åsk-sektionerna inte kan ge tillräckligt skydd ensamma.

Hur stark skyddet ska vara är en bedömning hur skydds-värt objektet är.
Det enda skydd som garanterat skyddar när åskan sätter in på allvar är att plocka ner antennen i god tid varje gång det indikerar för åska.

Plocka aldrig med grejorna när åskan redan slår ned runtom.
Exempelvis, jag bryter aldrig TV-antenn hemma när åskan redan är på plats då det mycket väl kan hända jag annars separerar två koaxkablar just som åskan slår ned i närheten. En kabelskärm upp till antennen och en som är jordad nedåt och att då stå mittemellan med en kabelskärm i varje hand kan vara onyttigt.

Har satt en billig LNA på TV-kabeln en bit nedanför antennen Förstärkaren behövs inte ur signal-synpunkt, huvuduppgiften är att agera första säkring och dess spänningsmatning är samtidigt avledare av mantel-strömmar till ett yttre jordtag. Att avleda mantel-strömmen till jord ska ske på kortast möjliga väg. En variant är att dra kabeln utanför huset hela vägen ned till marknivå där man har jordlina eller jordspett som ansluter till kabelns skärm. Visas rätt bra på bilden i denna länken.

Det verkar som du gjort på samma sätt, satt ett RF-steg strax under antennen. Har du då till detta steg satt en ojordad rak pinne som pekar upp i luften som bra känselspröt för åska så ber man om att få saker sönderslagna även för relativt små överspänningar i närheten.
Kanske kan de beställda åsk-skydden bromsa sådant något. Gissar de innehåller en överspänningsdiod (Transsorb) på 60-200 Volt då det i stort är det enda som inte lastar ner mittledaren så mycket att all WiFi förloras.

Rätt val av antenn är betydligt mer effektivt som skydd än vad det överspänningsskyddet kan ge. Bägge ger ett visst skydd för vad som finns i koaxkabelns inre genom att hänvisa strömmen till koaxkabelns yttre mantel. Det är ett steg i rätt riktning men se den länkade bilden om även höga urladdningar via mantel måste avledas till jord i stället för att ledas in i elektronik in i huset.
Om ditt wifi-steg sitter på typ tv-antenns-rör med antenn i toppen så är det enkelt att nyttja röret för att sammankoppla till det mantelströmmen.
Till maströret är det sedan enkelt att ansluta en ordentlig åsk-wire ned på utsidan av huset till ett jordtag.

Är det mer att elektroniken ska skyddas för överspänningar pga åsknedslag på kilometer-avstånd så duger det med en DC-jordad antenn och enkel kopplingstråd från kabelskärm till jord. Dra aldrig in en sådan tunn kabel in i huset då den mycket väl kan agera tomtebloss vid kraftigare strömmar och tända saker i närheten. Det finns många sådana berättelser från tiden när telefonledningar var långa luftledningar som gick oskyddade in i hus.
Användarvisningsbild
ebfr
Inlägg: 379
Blev medlem: 7 mars 2010, 15:13:57
Skype: BerraF
Ort: Sparreholm, Sörmland
Kontakt:

Re: Åskskydd av Wi-Fi antenn

Inlägg av ebfr »

Tack för en bra föreläsning :tumupp: :tumupp: :tumupp: , i dagsläget sitter antennen skruvad direkt på accesspunkten (Bullet) och sitter fast i maströret med ett metallfäste som skruvas på metalldelarna mellan antenn och accesspunkt dvs. N-kontakten. Ska koppla en 50 cm. koax med hane-hona och även TP-LINK åskskyddet mellan antenn och accesspunkt.

Har även tänkt att montera grov jordledning från masten till jordtag (spett)
E Kafeman
Inlägg: 3238
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Åskskydd av Wi-Fi antenn

Inlägg av E Kafeman »

Viktigast, mät antennen så den är DC-jordad.
Användarvisningsbild
grym
EF Sponsor
Inlägg: 16719
Blev medlem: 16 november 2003, 12:22:57
Ort: i det mörka småland

Re: Åskskydd av Wi-Fi antenn

Inlägg av grym »

dom överspänningsskydden som jag har med det utsendet så sitter den en comgap i
E Kafeman
Inlägg: 3238
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Åskskydd av Wi-Fi antenn

Inlägg av E Kafeman »

Jo det kan sitta överspänning-tuber i åsk-skydd för lägre frekvenser. De håller bättre men det kan då bli problem för WiFi pga av dess kapacitiva last som ofta är betydligt mer än 1pF.
Någon pF låter inte mycket men kan påverka avsevärt på antenn-prestanda vid WiFi.
Skydds-dioder kan designas för att ha kapacitiv last på 0.5pF och mindre.
Bägge har samma problem, när de aktiveras är spänningen redan 50-400 Volt. En kortsluten antenn skyddar från 0 Volt.
Användarvisningsbild
grym
EF Sponsor
Inlägg: 16719
Blev medlem: 16 november 2003, 12:22:57
Ort: i det mörka småland

Re: Åskskydd av Wi-Fi antenn

Inlägg av grym »

om antenn med dc kortslutning är det inget snack om det, det är riktigt bra

kommer inte ihåg vad databladen sa för swr på dom där men dom var hyggligt bra upp till 1 Ghz, men finns det bättre nuförtiden med halvledare så är det inget snack om det

är dom med halvledare gjorda så man kan byta den aktiva delen lätt?
E Kafeman
Inlägg: 3238
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Åskskydd av Wi-Fi antenn

Inlägg av E Kafeman »

De med gasurladdningsrör brukar ha en väl synlig skruv där röret innanför kan bytas. Det är bra då man åtminstone visuellt kan konstatera vad som finns innanför.
Ibland står det även på röret en typ-beteckning så att man kan leta datablad på sådant som tändspänning max-ström och kapacitans.
Halvledarvarianten brukar nog inte ha något som är lätt utbytbart då dioden troligen löds/svetsas in. Man lever på hoppet att det finns något alls skyddande innanför om man inte kan mäta själv.
Om det alls finns datablad på sådana här saker är det i sej en kvalitetsstämpel.
Det mesta man köper i den här vägen brukar bara lova 0,2 dB förlust oavsett frekvens vilket det förmodligen blir mer än väl bara på varje kontaktövergång vid 2.4 GHz på lågpris N-kontakter.
Skriv svar