Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 21.16 2019-10-21

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 36 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 14.41 2019-03-17 

Blev medlem: 14.16 2019-03-17
Inlägg: 15
Hej!

Jag försöker att kommunicera med min Nibe F750 frånluftsvärmepump via Modbus och RS485 på en RPi Zero men det går sådär och jag hoppas att ni kan ge mig lite guidning i rätt riktning.

Hårdvaran som är byggd är testad på en annan värmepump och den fungerar utan anmärkning där, så dåliga lödningar m.m. borde vara uteslutet.

Om man loggar kommunikationen ska man se någonting i stil med följande:
Bilaga:
53348932_2257238964299588_7953778136494112768_n.png


När jag loggar mot min pump ser det dock oftast ut så här:
Bilaga:
53067853_372047990047956_2186693744474980352_n.png


Eller i vissa fall så här:
Bilaga:
53100499_1688815197918906_4014081309629480960_n.png


Är det någon som har en aning om vad felet kan vara?

I bild nummer tre ser man att det är lite mer data i ett meddelande och alla korrekta meddelanden ska också inledas med 5C, men det är ändå inte komplett.

Hård- och mjukvara är densamma som listas här och det är också skaparen som har provkört min hårvara i sin värmepump:
https://github.com/bebben88/NibePi
https://github.com/bebben88/nibe2mqtt

Jag har provat olika varianter av kablage och nu senast med skärmad nätverkskabel med skärmen inkopplad endast på pumpsidan och gnd i båda ändar men kablarna har inte gjort någon skillnad alls på resultatet.

Jag har läst lite om bias-motstånd, men det verkar sällan ska behövas på lite modernare prylar?

Det jag är inne på nu är att ingångskortet i min värmepump inte stödjer Modbus, även fast den ska göra det? Min pump är av väldigt tidig modell. Det som talar emot är att jag ju ändå får ut någon form av data, men det är "skräp" och dataflödet slutar också om jag väljer att stänga av Modbus på värmepumpen.

Basen för koden är från openHAB och kan hittas här:
https://github.com/bebben88/nibe2mqtt/blob/master/nibegw.c

Stort tack på förhand om någon lyckas lösa detta!


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.31 2019-03-19 

Blev medlem: 08.15 2006-09-16
Inlägg: 152
Ort: Stockholm
Kolla den här tråden från 2006 som fortfarande är aktiv!

https://elektronikforumet.com/forum/vie ... hp?t=13714

(själv gav jag upp för länge sen och köpte Nibes RCU, men nu verkar tråden ha löst det)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.42 2019-03-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.51 2007-12-13
Inlägg: 656
Ort: Stockholm
Det dyker snart upp en tråd från mig i Arduino-tävligen 2019.
Det är en lösning som fungerar mot F1235, men borde fungera på alla de värmepumpar som kopplas mot RCU10 och RCU11.
Om din VP hör dit vet jag inte.

Koden finns i alla fall här, https://bitbucket.org/foogadgets/bvptograf

Projekttråden dyker upp inom en vecka.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.55 2019-03-19 

Blev medlem: 14.43 2007-06-14
Inlägg: 4150
Ort: Hälsingland
Projekttråden finns väl redan?
https://elektronikforumet.com/forum/vie ... 48&t=94511


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.57 2019-03-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.51 2007-12-13
Inlägg: 656
Ort: Stockholm
Ja, ser man på! Hade missat det.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 06.33 2019-03-20 

Blev medlem: 12.41 2017-01-21
Inlägg: 196
NIBE pumparna är jobbiga med deras EGNA Modbusmodul
, man kan inte läsa för snabbt och för många värden
Samtidigt. Tydligen via RTU
Fanns någon inställning så vissa värden kunde uppdateras oftare. Gissar att dom själva byggt in en proxy funktion i deras egen modul ..så man läser samma värde igen fast det inte är uppdaterat mot internbussen och skickar samma data till överordnat BMS/scada system igen.

(Kollegan löste det,så jag har inte 100koll på själva fixen bara att det fungerar bättre mot överordnat)

Modbus på alla värmepumpar, verkar vara tyvärr ofta 3parts utvecklingar med någon extra modul i en sladd som Skall hängas på den befintliga interna bussen ..skall driftsätta en anläggning med 4 kompressorer idag även där hänger en extra modul med en sladd och med tejp.

Själv


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 07.39 2019-03-20 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 32280
Ort: Borås
Det där ser definitivt inte ut som Modbus/RTU, utan verkar vara något helt annat.

Data och paketlängder stämmer inte med Modbus/RTU


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.03 2019-03-22 

Blev medlem: 14.16 2019-03-17
Inlägg: 15
Tack för alla svar!

Problemet är ju just att jag inte får ut förväntade paket.

Så här är tanken att det ska se ut:
5C | 00 | ADDR | CMD | LEN | DATA | CHK

Jag får ju dock bara ut skräp och ingenting inleds med 5C, vilket det ska, förutom vid något enstaka tillfälle, men inte ens då är det ett komplett paket.

Hårdvaran är som sagt testad på en annan pump av samma fabrikat och modell och fungerar bra där. Risken är väl kanske att det är något fel på ingångskortet i min värmepump.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.42 2019-03-22 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 32280
Ort: Borås
Det är inte modbus.
Oavsett. Du har inte skiftat B/A?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.47 2019-03-22 

Blev medlem: 14.16 2019-03-17
Inlägg: 15
Okej, Nibe kör något eget, men Nibe har en modbusmodul och menyvalet för att aktivera dataflödet i pumpen heter också Modbus.

Jag har provat att skifta A och B och då får jag bara ut nollor istället.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.00 2019-05-03 

Blev medlem: 14.16 2019-03-17
Inlägg: 15
Hej igen!

En liten uppdatering. Det visade sig att displaymodulen i värmepumpen är boven och gör att inte en korrekt datasträng skickas ut. Jag har provat med en displaymodul från en annan modell och då fungerar det, men med ett problem.

När en displaymodul installeras för första gånger när den är ny får man lägga in pumpens serienummer vilket även styr vilken mjukvara som är tillåten på den. Hårdvaran är densamma i många pumpar. Problemet är att serienumret sedan inte kan ändras och nu när jag har lagt in mjukvara tillhörande min pump men i en modul tillhörande en annan så klagar pumpen på att serienumret är fel och den blockerar all form av uppvärmning.

Någon klurig som har en idé om hur man skulle kunna byta ut serienumret?

Bilaga:
DSC_0533.JPG

Bilaga:
DSC_0535.JPG

Bilaga:
DSC_0534.JPG

Bilaga:
DSC_0566.JPG


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.34 2019-09-09 

Blev medlem: 14.16 2019-03-17
Inlägg: 15
Hej igen!

Jag har fortfarande inte någon lösning på detta. Är det någon programmeringskunnig som tror att man kan hitta och modifiera serienummersträngen på något sätt i koden som är lagrad?
Processorn är en AT91SAM9261S CU och det finns en USB-anslutning som skapar upp en COM-port när man pluggar in den till en dator om det är någon ledtråd? Det sitter även en ATMLH028 på kortet som verkar vara en EEPROM.

Ett alternativ om man är vågad är väl att löda loss och flytta EEPROM:en mellan korten och hoppas att det är där det ligger lagrat.

Jag lär sakna kunskapen själv för att lösa det, men någon kanske har en känsla av om det bara är att lägga ner eller om det kan finnas en möjlighet?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.05 2019-09-09 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 32280
Ort: Borås
Varför gör du inte som det står på displayen, ringer installatör eller NIBE support.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.06 2019-09-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.09 2011-07-01
Inlägg: 9206
Ort: Helsingborg
Förlåt en enkel fråga. Men vad säger Nibe om att hjälpa till?
Det kanske finns en kundvänlig själ på supporten!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.15 2019-09-09 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 32280
Ort: Borås
Inte vet jag, men det skadar ju aldrig att fråga hur man återställer serienumret.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 36 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: ajje, Peterzxc, Pucco, Wen och 21 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010