LED-krets

Berätta om dina pågående projekt.
LaSa
Inlägg: 2
Blev medlem: 8 september 2018, 18:52:25

LED-krets

Inlägg av LaSa »

Hej,

Jag behöver lära mig mera. Jag borde klara av detta men tyvärr….

Problemet jag vill lösa är att jag har ett gäng ytterbelysningslampor som skulle sättas upp. En av lamporna kom upp men dioderna brände slut väldigt fort. Efter flera år och nu pensionär fick jag ett ryck. Kretsen ser ut som nedan. Att sänka strömmen genom dioderna ökar livslängden otroligt mycket. Tyvärr går jag bet på hur lasten ser ut dvs hur den är kopplad. Jag vet alltså inte om det finns extra motstånd etc. Troligtvis är dioderna delvis gruppkopplade. De kan ju iofs vara en slinga men det kan inte stämma tror jag. 64 dioder jämnt delbara med 16, dvs 4 grupper??? Det går inte att plocka sönder armaturen mera. Hela belysningen är märkt 9,6W. Det är det enda jag vet om belastningen

Först väldigt enkelt. Jag tänkte att bara sänka spänningen/strömmen innan diodbryggan dvs primärsidan, men motståndet utvecklade mycket värme. (4K 10 W). Efter det lyckades jag plocka sönder armaturen, inte helt lätt med Silicontätning mm... Då upptäckte jag hur kretsen såg ut. Zenerdioden blev ju i detta fall med spänningssänkning överflödig. Prövade med samma motstånd i serie med lasten men då överhettade zenerdioden. (Ganska givet)

Ett "jättemotstånd" får heller inte plats i det lilla utrymme som innehåller elektroniken.

Alltså:
1. Med motstånd på primärsidan blev det en väldig värmeutveckling för att få dioderna att lysa svagare. Inte bra. Resultatet helt OK. Sänkte växelspänningen med ca 100V

2. Samma motstånd i serie med lysdioderna fick den stackars zenerdioden att nästan brinna upp. Inte bra. Resultatet bra.

Jag saknar ett motstånd efter diodbryggan, det har tydligen sparats in på (?). Det skulle iofs alstra värme men…
Minska värdet på Zenerdioden, typ 30V och större spänningssänkande kondensator på primärsidan? Varför två st ”C” begriper jag inte. Eller ett motstånd efter diodbryggan innan zenerdioden och ändrat värde på zenerdioden, men det blir då värmeförluster.

Förslag önskas, jag tackar på förhand. Jag är ny på det här forumet men tycker el och teknik är roligt. Jag hoppas på att lära mig mera.
Belysningen är CE märkt men… För att vara DIP dioder lyser de otroligt…. Ett tag..

Mvh LaSa
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
Marta
EF Sponsor
Inlägg: 6889
Blev medlem: 30 mars 2005, 01:19:59
Ort: Landskrona
Kontakt:

Re: LED-krets

Inlägg av Marta »

Väck med Ditt extra motstånd.

Minska C. Denna MÅSTE vara av typen X2.
Klipp helt enkelt bort 0.68uF.

Inget kommer att bli varmt, tvärt om svalare.
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 32628
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: LED-krets

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Jag ska gräva lite, för jag har en ganska bra tidningsartikel där det visas rätt tydligt hur man designar "nätdelen" till en LED-lampa.

Grejen är att man tar fram hur stor ström/spänning lampan kräver och sedan räknar ut spänningsfallet över kondenstorn, C eller C2 och med gällande lagar för att beräkna impedansen tar fram ett lagom bra C-värde.

Men jag måste först komma på var artikeln befinner sig och sedan skanna den.
Användarvisningsbild
Icecap
Inlägg: 26106
Blev medlem: 10 januari 2005, 14:52:15
Ort: Aabenraa, Danmark

Re: LED-krets

Inlägg av Icecap »

Om transidientskyddet är en induktans kan det fungera - men induktionen ska vara ganska signifikant - det betyder att den blir stor rent fysiskt.

Jag brukar ha ett motstånd i serie med X2-kondesatorn för att minska transidientströmmen - som ju mest är vågformsändringar vilket betyder att det finns högre frekvenser än 50 Hz med.

Motståndet är runt 2k2 eller så och det är bra om det tål 500mW eller mer, beroende hur förstörd vågformen är.

Sedan oftast direkt till likriktarbryggan som i sin tur har LED'na direkt kopplad. Det ger såklart blinkninger med 100 Hz men till ledljus på dasset fungerar det OK.
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 32628
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: LED-krets

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Här finns artikeln, vilken är en bra start. Vitsen med att använda en kondensator istf ett motstånd är att vid AC fungerar ju kondingen som en resistans och har ju (i princip) inte samma problem som motståndet med värmeutveckling.
LED-01.jpg
LED-02.jpg
LED-3.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
LaSa
Inlägg: 2
Blev medlem: 8 september 2018, 18:52:25

Re: LED-krets

Inlägg av LaSa »

Tack! Jag är imponerad över så snabba svar och en bra artikel. Förslaget att klippa bort C2 0,68uF visade sig vara perfekt. Jag tänkte fel naturligtvis, tvärsom med kondensator på primärsidan. Mina geniknölar behöver verkligen uppdateras. C2 väck och den lyser inte så hysteriskt längre men troligtvis fullt tillräckligt. Jag hoppas att jag har tid att montera innan kvällen.

Jag tackar igen, Med Vänlig Hälsning till er alla :D LaSa
Skriv svar