Sida 1 av 1

Tilläggsutrustning för NanoVNA, var köpa

Postat: 3 september 2019, 19:33:20
av Hans3mmr
Kablar sma hane till sma hane elektriskt stabila vid böjning, några olika längder.
Adaptrar sma hona-hona,många

Kalibreringslaster kortslutning, öppen, 50 ohm sma hane

Adaptrar sma till bnc, ha-ha ha-ho ho-ho ho-ha

Var finns bästa sortiment och bra priser?

Re: Tilläggsutrustning för NanoVNA, var köpa

Postat: 3 september 2019, 20:54:42
av gkar
Kul med VNA!

Skall du inte mäta så högt upp i frekvens, säg 100MHz fungerar lite vad som helst, t.ex. RG400 i meterlängder bra, ca 100 sek/m.
Lite dyrare, lite bättre Sucoflex 104 eller 106. ca 1000 sek / m.
Vill du ha lite mer riktiga grejor så kolla Megaphase t.ex. kostar ca 1000-5000 sek /m. Eller Rohde & Schwarz men då börjar det kosta...

Eftersom man inte skall röra på sina VNA-kablar, defintionsmässigt så har jag använt mig av handformable coax ibland. Kolla digikey. De håller rätt bra om man är snäll mot dem

Koaxadaptrar är jag storkonsument på. De bästa och bland de mest prisvärda i mitt tycke är Hubersuhner adaptrar. Brukar kosta 300 sek/st. Lite billigare saker kan du hitta hos mini-circuits och brukar vara prisvärt.

Skall du över 1 GHz så strunta i alla billiga adaptrar och skit, de mäter ofta in krokigt...

Re: Tilläggsutrustning för NanoVNA, var köpa

Postat: 3 september 2019, 21:52:56
av mankan
Kalibreringskit: Jag kör med https://www.sdr-kits.net/Female-12%20GHz-Kit till min HP8753D med HPs APC-7-> N och sedan N->SMA från Mini-circuits(rostfria 18GHz).
Kablar: Man kan fynda Sucoflex på en HAMloppis för en bråkdel av nypriset.

Re: Tilläggsutrustning för NanoVNA, var köpa

Postat: 4 september 2019, 10:17:37
av E Kafeman
Utrustning och VNA mätuppställning variera mycket beroende på mät-behov och frekvens.
Är det fast mätuppställning för precisions-mätning i kammare använder man gärna närmast stålrör med luftisolerad centerledare som mätkabel och att alls ha kontakter försöker man undvika.
Detta då en inmätt certifierad kammare, där är det närmast katastrof om den inte mäter repeterbart stabilt.

Jag mäter mest på labbänken, kanske den allra sämsta miljön om man söker stabil och oföränderlig RF miljö. Kablar och signalkällor ändras mest hela tiden i apparaten/antennens närfält.
Jag mäter nästan enbart inuti bärbara radio-apparater. Mycket mobiler och headset. Mäter/justerar/designar filter och antenner. Vanlig frekvenser är 700-5600 MHz.
Det skiljer sej teoretiskt mät-tekniskt inget åt relativt om man mäter på en kortvågs-rigg men det är olika dimensioner på verktygen och vilka krav som är viktiga.

Som exempel, fasläget är alltid viktigt att ha kontroll över. Vid mätningen av en kortvågsantenn påverkas inte fasläget så mycket av en meter mätkabel extra medan man i en mobil ofta kalibrerar om fasläget när man flyttar mätpunkten mellan två närliggande ytmonterade komponenter med avståndsskillnad 1-2 mm.
Om kablelförluster pga av 10 cm extra kabel ej inkluderas i kalibreringen kan göra vissa mätningar omöjliga vid 2.4 GHz medan det knappast är registrerbart problem under 400 MHz,

Jag kör med två st halvmeter SUCOFLEX som är konstant fast monterade på VNA. Vill inte ha längre kablar då det räcker lagom fram till platsen på arbetsbänken där jag har mätobjektet. Kablarna är styva och mätobjekten så lätta att de bara annars skulle fara omkring med onödigt långa kablar.
Har en järntyngd med uttag för kabeln som jag kan ställa på arbetsbänken för att styra upp kabeln mer stabilt under längre tid.

För att sedan mäta i apparater typ mobiltelefoner så kör jag med billigaste kines-SMA och kabellängder 10-15 cm och med kabeldimensioner från RG-316 och neråt RG-047. Det Går liksom inte bända in en RG-58 i en mobil och tro att man kan mäta utan att kabeln påverkar som utvidgat jordplan även om man använder ferriter och det är svårt att få rum med grövre kabel om man fortfarand vill kunna skruva ihop telefonen.

Köper kabel och kontakt som färdiga pigtails med SMA förmonterat i bägge ändar. Köper från Ebay och liknande när jag ser ett bra pris. Köper buntar om 100 kablar åt gången. Fördelen är att dessa kablar oftast är maskingjorda och har väldigt lika inbördes egenskaper. Har inga särskilda kvalitetskrav mer än att kvaliteten ska vara uppmätbart repeterbar mellan olika kablar så jag mäter alltid nya kablars S21. Det blir aldrig lika repterbara kablar när man handlöder sina egna SMA-kablar/pigtails och mot färdiggjorda kablar för 10 kr/st kan jag inte konkurrera.

För att mäta S11 så grundkalibrerar jag alltid inkluderande pigtail-biten. Oftast mekanisk SOL-kalibrering.
Gör ännu ingen justering av fasläge.
Därefter så klipper jag bort ena SMA-kontakten på en identisk kabel och löder in den i mätobjektet och låter programvaran köra auto port forwarding fram till mätstället efter att kabeln kopplats in istället för den oklippta kabeln..
Jag har då fått med typiska förlusterna från den kabel som jag lött in vid kalibreringen, med den skillnaden att ena SMA-kontakten nu blivit ersatt av ett lödställe.
Kabeln sitter nu inlödd telefonen, ofta med PCB-jord till skärm även där kabeln lämnar PCB. Den extra inlödningen kan RF-mässigt minska vagabonderande strömmar och bidrar till att hålla kabeln dragavlastad från lödstället och stabilt på plats. Slutligen vid antenn-design/tuning hålls hela mobilen fasttejpad på 5 cm tjock skumplast för att inte påverkas av labbänken. För just mobiltelefoner så tunas även hand-held utöver free space för bästa antenn-effektivitet.
Mobilens antenn kan också påverkas av mobilen rotations-läge på bänken. I en okontrollerad lab-miljö så man vill få så få varierande egenskaper som möjligt. Skruvmejsel eller hand i antennens närfält kan t.ex. påverka högst mätbart så det som går, utan att det blir för opraktiskt, hålls stabilt på plats,

Ska jag lyxa till det vid mätningarna eller mäta 5-10 GHz så blir det rigid 1 mm koxial kabel i apparaten och lite extra ansträngning att se till att kabeln lämnar PCB i ett mindre RF-hett område.

Vissa mätningar kräver hög mätdynamik vilket ökar kraven på stabil och ostörd mätuppställning vilket i sin tur ökar krav på kablaget. Ska man mäta och utnyttja över 100 dB dynamik så krävs rätt mycket av mätuppställningen.

Har inget emot dyra kablar men som pigtail i dessa exempel tillför de inget alls.
Ska man mäta 400 MHz eller lägre frekvenser med en VNA med redan begränsat låg dynamik så duger i stort alla kablar bara de är stabilt repterbart användbara.

Det är viktigt att man utför kalibreringen på ett korrekt och efter mätsituationen anpassat sätt. Det finns så många variationer på möjliga problem att det kan vara enklare att först lära sej vad som inte fungerar genom praktiska tester.
Eventuella fel upptäcks oftast när man dubbelkollar sin egna mätuppställning.
Som enkelt exempel, när allt är kalibrerat och inlött så kortsluter jag med en skalpell över mätpunkten och kollar på VNA Smith-diagram att det blir en punkt klockan 9. Det är en snabb och enkel koll.

I vissa fall så räcker inte vanlig kalibrering. Det kan vara t.ex. där man inte kan löda in sej på mätstället utan måste använda på PCB befintligt ledningsmönster. Då får man utföra in-place kalibrering utanpå den vanliga kalibreringen. Man kapar ledningen vid mätpunkten för att kunna mäta ""open" och kortsluter med kniv en lödblob för "short". Två inlödda 100 Ohms 0201 SMD-motstånd mäter "load". För detta krävs att nätverkaren supportrar sådan del-kalibrering.
Detta då man för hög noggranhet med mekaiska kalibreringskit normal adderar en offset på grund av den öppna kontaktens kapacitans som skapar en fasfördröjning. Den fördröjningen finns inte på samma sätt i kretskorts-mönstret. Fast å andra sidan, under 900MHz är det mindre svårt problem.

De flesta av dessa lågpris VNA har en duglig dynamiken på kanske 30-50 dB och man kan då klara sej med enklare kalibrering typ kapade SMA-kontakter. Det är mer än tillräckligt för de flesta vanliga antenn-mätningarna.
Däremot blir noggranheten påtagligt försämrad när man mäter på t.ex. GSM-sändsteg eller om man mäter antenn-effektivitet på arbetsbänken med sämre kalibreringsmetod och avsaknad av hög dynamik.
Till detta kommer att många VNA inte tål nämnvärt hög RF-effekt från mätobjektet och de billigaste tål naturligt nog mindre effekt innan ingångssteg komprimerar eller ger upp för gott.
Det kan vara bra att kolla. En 433 MHz fjärrkontroll kan ligga på över 10 dBm i uteffekt vilket kan vara mer än vad ingångarna klarar utan extra dämpsatser.

Att mäta antenn-effektivitet på labbänk och få tillförlitligt resultat, motsvarande mätkammare eller bättre, kräver dessutom att nätverkaren kan prata över GPIB-buss så där faller de billigare instrumenten bort.

NanoVNA är efter vad jag sett ett utmärkt mätverktyg för mätning av antenner och passiva filter. Det är inte något som duger för yrkesmässigt bruk men sett till kostnaden är den ändå prisvärd och har funktioner som duger som läroverktyg ifall man senare skulle hamna i en skarp situation yrkesmässigt.
En fördel kostnadsmässigt är att man är begränsad till under 900 MHz vilket gör att dyra kablar och adaptrar blir mindre viktigt.
Kostnaden för denna VNA är 600-700 kr, det är då inte vettigt att köpa kablar eller kalibreringssatser som kostar 10-100 ggr mer än instrumentet och är enligt min mening helt bortkastat. Jagar man bästa möjliga mätresultat som denna VNA kan prestera finns annat att lägga pengarna på.

Använd bra och korta kablar anpassade för det du vill mäta på. Mina pigtails kostar typiskt 10 kr/st. Vad som är "kort" är som alltid i referens till mätfrekvensen.
Det medföljande kal-kittet, kapade SMA-kontakter, duger för ändamålet till denna VNA. Det ger inga absolut-värden men inte långt ifrån.
Mätkablarna som är anslutna till nätverkaren samt kablarnas kontakter, så länge dessa är stabila gör det inget om de har lite förluster. Det är marginella förluster som inte syns efter kalibreringen om total kabellängden är rimligt kort, typ några våglängder. Det är ju det som är vitsen med kalibreringen, att dölja måttliga förluster och olinjäriteter mellan instrument och mätobjekt.
Kabellängden "några våglängder" är kanske 1 meter vid 2.4 GHz och på kortvågsbandet är det några hundra meter och som med allt annat kring mätning med VNA är mätfrekvensen en viktig faktor för vad som krävs mätmässigt för ett tillräckligt bra resultat.

Utvärdera själv med en valfri kabel och kolla om VSWR-kurvan hoppar när du rör på kabeln mer än vad du kan acceptera. Då får du köpa bättre kabel och skruva fast kontakterna hårdare. SMA i brons ska sitta så hårt att det är svårt att lossa med handkraft. Rostfritt går däremot knappast dra så hårt att det inte går lossa med handkraft. Är det kortvåg så är det kanske N-kontakter som används men problematiken är samma.
SMA-kontakter typ Kina-kontakter duger oftast bra. Om ej impedans-korrekta tar kalibreringen hand om det problemet. Plätteringens tjocklek slitstyrka kan vara sämre på billiga kontakter men plättering slits inte på kablar som är ordentligt åtdragna och sällan lossas för en kontakt som används ett fåtal gånger. Inte ens dyra märkes-kontakterär specade för mer än 500 ggr lossning och åtdragning. Slå ut det på ett år i ett lab som används dagligen så inses risken då dålig plättering kan vara orsak till ej repeterbara resultat.
Att använda billiga pigtails gör att jag sällan använder samma kabel mer än en gång. Jag har råd att byta kabel ofta. En kabel som blir inlödd får bli kvar om det inte finns skäl att ta bort den. Gör det enklare att vid senare tillfälle verifiera mätningar. Det är mest labbande och prototyper jag jobbar med. I andra sammanhang så tar man kanske bort kabeln om den stör själva funktionen. Är det yrkesmässigt så är kabeln då oftast ändå att anse som förbrukningsvara som inte återanvänds.
Då finns därför ingen tung anledning att satsa på kontakter med hög slitstyrka för denna typ av pigtails-kablar.
Direkt felaktiga kontakter har jag aldrig fått från Kina men däremot behövde jag nyligen en N till SMA adapter lite snabbt och köpte en sådan i lokala Kjell-butiken. Kontakten hade olämplig viteloxering (krom) och stift-längd var för lång, 1 mm utanför specifikationerna. Sådant kan i värsta fall skada annan N-kontakt, i detta fallet i en splitter ny ny Keysight VNA som jag ville skona genom att använda denna adapter. Att byta trasig kontakt på en Keysight VNA kan bli en mycket dyr historia så se upp där med dåliga kontakter.

SMA i rostfritt ger bra slitstyrka men kan inte ansluta mot mässingskontakter på rätt sätt. Specade åtdragningsmomentet är högre än vad mässingskontakterna är specade för och bronsgängorna tar stryk långt innan kabeln lossats 500 ggr. Ett annat problem är att rostfritt oavsett moment, sätter sej inte på samma sätt och lossnar därför lättare av tempdrift och vibration då materialet är mycket hårdare.
Honhylsan i rostfria SMA-kontakten skiljer sej inte då den är i mässing (somliga delvis i beryllium-brons).
Det är alltid en faran att mixa olika kontaktmaterial. Den gyllne regeln, lika metall mot lika metall är ofta rätt.
Använder man rostfritt på kontakter som ofta lossas så bör man genomgående använda rostfritt.

Undantag är t.ex. kontakter på instrument och dämpsatser som kan vara utförda i rostfritt för att inte slitas av allt för mycket på platser där mycket i och urkopplande kan förväntas, men det sker på bekostnad av ökat slitage på den anslutande brons-kontakten.
För kalibreringskit, där det är viktigt med låga resistiva förluster, används aldrig rostfria kontakter då de leder sämre, ger i somliga fall mätbara tempertur-problem, är svårare att få lågförlust övergångar i lödningar osv. Det gör att det är direkt olämpligt att använda kabel-kontakter i rostfritt att ansluta mot kalibreringskittets brons-kontakter.

Kalibrerar gör man minst en gång om dagen och med rostfritt skulle man rätt snart slita ut kalibreringskittets mässingsgängor.
I vissa fall måste man ändå använda rostfria kontakter, pga korrosiv miljö t.ex. och då brukar man sätta på offer-SMA adaptrar på kalibreringskittet och räkna om offset-parametrarna som hör till kittet.
Då kan man billigt byta den förhållandevis billiga adaptern om gängorna blir slitna utan att behöva köpa nytt kalkitt.
85033.jpg
Ett sådant här kitt, HP 85033D, kostar någonstans mellan 5-30kkr som begagnat men ej förstört, så det kan vara synd att fördärva med dåliga kontakter.
E-kit kan vara billigare men kräver att VNA supportrar det. Det tillverkas Kina-kloner av kit motsvarande HP/Maury men vet inget om dom.
Ett annat allt för vanligt problem är att somliga roterar kontakten när de ansluter kabeln till något. Det är total-sabotage. Det är enbart hylsan som får roteras. Annars kan det bliså här.

Mer om det kabelhantering och tips om att tillverka egna stabila SMA mätkablar här.

Re: Tilläggsutrustning för NanoVNA, var köpa

Postat: 4 september 2019, 10:30:35
av hcb
Jag använder också kitet från SDR-kits till min VNWA. De hade tidigare korta längder (30 cm?) semi-rigid koax med SMA-kontakter som jag använt som mätkablage, men den verkar ha utgått.