oscilloscope nybörgare

glidan7
Inlägg: 13
Blev medlem: 1 september 2019, 14:48:30

oscilloscope nybörgare

Inlägg av glidan7 »

Jag har ett PM 3207 kan man knäcka det med fel inställning
Användarvisningsbild
Platis
Inlägg: 2464
Blev medlem: 24 november 2009, 20:19:28
Ort: Ljungby

Re: oscilloscope nybörgare

Inlägg av Platis »

Här ligger en gratis nybörjargudie att ladda ner! :)
http://ecelabs.njit.edu/student_resources/XYZ-Scope.pdf
glidan7
Inlägg: 13
Blev medlem: 1 september 2019, 14:48:30

Re: oscilloscope nybörgare

Inlägg av glidan7 »

tack jag skall kolla den
svanted
Inlägg: 3819
Blev medlem: 30 augusti 2010, 21:20:38
Ort: Umeå

Re: oscilloscope nybörgare

Inlägg av svanted »

hur knäcka?
fungerar det inte?
man kan ju inte ha sönder ingångsförstärkaren p.g.a. fel mätområde,
om man inte ansluter proben till flera hundra volt.
Janson1
Inlägg: 919
Blev medlem: 1 december 2016, 09:06:02
Ort: Marks Kommun

Re: oscilloscope nybörgare

Inlägg av Janson1 »

Jag antar att det är ett Philips-scope och ja, jag råkade komma nära högspänningsuttaget på en linjetrafon på en tv och det tyckte inte scopet om... Jag har för mig det satt en FET-transistor som var lätt att byta? Tror du att nåt liknande har hänt dig/scopet?
glidan7
Inlägg: 13
Blev medlem: 1 september 2019, 14:48:30

Re: oscilloscope nybörgare

Inlägg av glidan7 »

Det har inte hänt något än scopet funkar säkert men snart skall jag börja använda det bla på ett antal nätdelar som är trasiga.Jag har sett att max spänning på vissa scope kan ligga på 400 v.Kan det ligga närmare 400 på en nätdel.Har rattarnas inställning någon betydelse förutom på signalen ut.
Janson1
Inlägg: 919
Blev medlem: 1 december 2016, 09:06:02
Ort: Marks Kommun

Re: oscilloscope nybörgare

Inlägg av Janson1 »

Om du alltid har x10 (eller x100) probe så är risken inte så stor att något skall gå sönder. kolla bara så proben klarar din förmodade högsta spänning.
gkar
Inlägg: 1277
Blev medlem: 31 oktober 2011, 15:28:29
Ort: Linköping

Re: oscilloscope nybörgare

Inlägg av gkar »

Gör du fel när du mäter på nätdelar med 230V in kan du ta död på både skåpet och dig själv.
Ska du mäta på så höga spänningar skall du ha en diffprob så att skåpets chassie elelr probens jordklämma inte briskerar att bli strömförande.
Användarvisningsbild
Platis
Inlägg: 2464
Blev medlem: 24 november 2009, 20:19:28
Ort: Ljungby

Re: oscilloscope nybörgare

Inlägg av Platis »

Ska du mäta nåt som är anslutet till nätspänning så måste du säkerställa att antingen mätobjektet eller oscilloskåpet är galvaniskt isolerat!!
Nu brukar philips oscilloskop vara dubbelisolerade, men viktigt att kolla isåfall.
Vill också påpeka att detta är (livs-)farliga spänningar att mäta på, så skaffa nödvändig kunskap först innan du mäter på nåt!

Ska du bara kolla att det finns rätt spänning så är det bättre att du använder en bra och säker multimeter!
Oscilloskåp är främst till för att se vågformen på spänningen, vilket inte alltid är nödvändigt för att göra en felsökning.
Gör gärna en specifik tråd om de felaktiga nätdelarna så får du troligtvis bra råd hur du ska gå tillväga på säkraste och bästa vis för att felsöka dem! :tumupp:
Senast redigerad av Platis 1 september 2019, 22:05:42, redigerad totalt 1 gång.
gkar
Inlägg: 1277
Blev medlem: 31 oktober 2011, 15:28:29
Ort: Linköping

Re: oscilloscope nybörgare

Inlägg av gkar »

Oscilloscopet om det inte är isolerat, skall alltid vara skyddsjordat för god personsäkerhet.
Mätobjektet kan man lyfta jorden på elelr driva via isolertrafo om man är försiktig och vet vad man gör.
Inte ta bort skyddjorden från scopet, det är fel!!!
glidan7
Inlägg: 13
Blev medlem: 1 september 2019, 14:48:30

Re: oscilloscope nybörgare

Inlägg av glidan7 »

vägguttaget har jordfelsbrytare,jag har även en 10 A isolertrafo (sladd-uttag) som kan användas.Jag har varit varit elgubbe sedan 60-talet.Men bara jobbat med V A o ohmmeter,megger,testlampa.Jag tycker om att laga grejer.nu har jag köpt andra instrument jag vill utforska möjligheterna hos.
Skriv svar