Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 07.19 2019-11-12

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 11 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: oscilloscope nybörgare
InläggPostat: 14.04 2019-09-01 

Blev medlem: 13.48 2019-09-01
Inlägg: 4
Jag har ett PM 3207 kan man knäcka det med fel inställning


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: oscilloscope nybörgare
InläggPostat: 14.27 2019-09-01 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.19 2009-11-24
Inlägg: 2276
Ort: Ljungby
Här ligger en gratis nybörjargudie att ladda ner! :)
http://ecelabs.njit.edu/student_resources/XYZ-Scope.pdf


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: oscilloscope nybörgare
InläggPostat: 14.38 2019-09-01 

Blev medlem: 13.48 2019-09-01
Inlägg: 4
tack jag skall kolla den


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: oscilloscope nybörgare
InläggPostat: 14.45 2019-09-01 

Blev medlem: 20.20 2010-08-30
Inlägg: 3378
Ort: Umeå
hur knäcka?
fungerar det inte?
man kan ju inte ha sönder ingångsförstärkaren p.g.a. fel mätområde,
om man inte ansluter proben till flera hundra volt.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: oscilloscope nybörgare
InläggPostat: 19.17 2019-09-01 

Blev medlem: 09.06 2016-12-01
Inlägg: 773
Ort: Marks Kommun
Jag antar att det är ett Philips-scope och ja, jag råkade komma nära högspänningsuttaget på en linjetrafon på en tv och det tyckte inte scopet om... Jag har för mig det satt en FET-transistor som var lätt att byta? Tror du att nåt liknande har hänt dig/scopet?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: oscilloscope nybörgare
InläggPostat: 20.28 2019-09-01 

Blev medlem: 13.48 2019-09-01
Inlägg: 4
Det har inte hänt något än scopet funkar säkert men snart skall jag börja använda det bla på ett antal nätdelar som är trasiga.Jag har sett att max spänning på vissa scope kan ligga på 400 v.Kan det ligga närmare 400 på en nätdel.Har rattarnas inställning någon betydelse förutom på signalen ut.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: oscilloscope nybörgare
InläggPostat: 20.36 2019-09-01 

Blev medlem: 09.06 2016-12-01
Inlägg: 773
Ort: Marks Kommun
Om du alltid har x10 (eller x100) probe så är risken inte så stor att något skall gå sönder. kolla bara så proben klarar din förmodade högsta spänning.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: oscilloscope nybörgare
InläggPostat: 20.51 2019-09-01 

Blev medlem: 15.28 2011-10-31
Inlägg: 1246
Ort: Linköping
Gör du fel när du mäter på nätdelar med 230V in kan du ta död på både skåpet och dig själv.
Ska du mäta på så höga spänningar skall du ha en diffprob så att skåpets chassie elelr probens jordklämma inte briskerar att bli strömförande.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: oscilloscope nybörgare
InläggPostat: 20.56 2019-09-01 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.19 2009-11-24
Inlägg: 2276
Ort: Ljungby
Ska du mäta nåt som är anslutet till nätspänning så måste du säkerställa att antingen mätobjektet eller oscilloskåpet är galvaniskt isolerat!!
Nu brukar philips oscilloskop vara dubbelisolerade, men viktigt att kolla isåfall.
Vill också påpeka att detta är (livs-)farliga spänningar att mäta på, så skaffa nödvändig kunskap först innan du mäter på nåt!

Ska du bara kolla att det finns rätt spänning så är det bättre att du använder en bra och säker multimeter!
Oscilloskåp är främst till för att se vågformen på spänningen, vilket inte alltid är nödvändigt för att göra en felsökning.
Gör gärna en specifik tråd om de felaktiga nätdelarna så får du troligtvis bra råd hur du ska gå tillväga på säkraste och bästa vis för att felsöka dem! :tumupp:


Senast redigerad av Platis 21.05 2019-09-01, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: oscilloscope nybörgare
InläggPostat: 21.02 2019-09-01 

Blev medlem: 15.28 2011-10-31
Inlägg: 1246
Ort: Linköping
Oscilloscopet om det inte är isolerat, skall alltid vara skyddsjordat för god personsäkerhet.
Mätobjektet kan man lyfta jorden på elelr driva via isolertrafo om man är försiktig och vet vad man gör.
Inte ta bort skyddjorden från scopet, det är fel!!!


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: oscilloscope nybörgare
InläggPostat: 21.38 2019-09-01 

Blev medlem: 13.48 2019-09-01
Inlägg: 4
vägguttaget har jordfelsbrytare,jag har även en 10 A isolertrafo (sladd-uttag) som kan användas.Jag har varit varit elgubbe sedan 60-talet.Men bara jobbat med V A o ohmmeter,megger,testlampa.Jag tycker om att laga grejer.nu har jag köpt andra instrument jag vill utforska möjligheterna hos.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 11 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010