Glödlampslivslängd med AC vs. DC?

Övriga diskussioner relaterade till komponenter. Exempelvis radiorör, A/D, kontaktdon eller sensorer.
Flummo
Inlägg: 301
Blev medlem: 10 november 2005, 02:40:18

Glödlampslivslängd med AC vs. DC?

Inlägg av Flummo »

I Elfakatalogen står det att glödlampor får dubbelt så lång livslängd när de drivs med växelström än när de drivs med likström. Någon som vet hur det kommer sig att det är så?
Användarvisningsbild
Macce
Inlägg: 4301
Blev medlem: 29 maj 2003, 16:40:58

Inlägg av Macce »

Min gissning är att den hinner kylas av när man kör med växelström (då går det inte ström hela tiden genom lampan). Kör man däremot med likspänning värms ju lampan hela tiden...
babbage
Inlägg: 605
Blev medlem: 10 november 2004, 11:33:17
Ort: Sthlm

Inlägg av babbage »

Men medeleffekten är väl densamma. Om glödtråden varierar i temperatur för växelström borde den väl utvidgas/förkortas med en 50Hz cykel. Saker som rör sig brukar väl gå sönder fortare än om de är stilla?
danei
EF Sponsor
Inlägg: 20641
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Inlägg av danei »

En gissaning är at det har med material vandring att göra. Den blir inte lika stor om strömen växlar.
Användarvisningsbild
Marta
EF Sponsor
Inlägg: 5359
Blev medlem: 30 mars 2005, 01:19:59
Ort: Landskrona
Kontakt:

Det har med materialvandring att göra

Inlägg av Marta »

Skillnaden blir mest markant på lampor med låga effekter och höga spänningar. Med 5V skall det inte vara något att ora sig för, men kommer Du upp på 24V så kan det nog börja märkas av lite grand. Tyvärr har jag ingen data om detta att länka till.
Det viktigaste för att lampan skall hålla är att ta ner spänningen lite, det tycks som att de lampor man köper idag har mycket hetare glödtråd vid märkspänningen än de hade för ett antal år sedan. Ljuset är i varje fall vitare. Tramset om energieffektivitet tycks tyvärr ha nått både indikeringslampor och prydnadsbelysning. Jag kommer ihåg de gamla skallamporna i radioapparater från förr, de höll hur långe som helstnästan, detsamma med Philips julgranslampor som dessutom hade den rätta gula färgtonen. De lampornahade en grov glödtråd som man kunde se att det togtid både att tända och släcka.
Skriv svar