LCD-display till gammal tongenerator.

Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 24789
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Inlägg av MadModder »

Innermått:
Längd: 82mm
Bredd: 38mm
Djup: 43mm

Det är inkl. vad kontakten behöver i ytrymme.
Sen kommer det väl till extra för skruvhålen och så.


Har testat lite olika programvaror, men jag får inte till det. Under 20kHz räknar den en tiopotens för lite. Den visar aldrig mer än 4 siffror samtidigt. Prefix och enhetsbeteckning kommer inte upp alls. Den byter mellan 1s och 0,1s mättid på olika ställen beroende på om man ökar eller minskar frekvensen. Och inte kan jag asembler heller så det är lite svårt att felsöka... :P

För den som känner för att kolla lite är här två källkoder

Originalkoden för 16F84:
http://madmodders.se/temp/mjukvara/wtcn ... 84.asm.txt

Koden för 16F84A med fixar för OPTION och TRIS-registrena:
http://madmodders.se/temp/mjukvara/wtcn ... ix.asm.txt

Grejen är den att det blir ingen som helst skillnad på displayen! Samma fel uppstår.
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 24789
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Inlägg av MadModder »

Nu har jag kollat lite till. Nu är det ganska uppenbart att det bara är de vänstra 8 tecknena på displayen som visar något. De högra 8 får inget... Det är därför det fattas tecken :P
Användarvisningsbild
sodjan
EF Sponsor
Inlägg: 39781
Blev medlem: 10 maj 2005, 16:29:20
Ort: Söderköping
Kontakt:

Inlägg av sodjan »

Ouch, det var inte speciellt snygg kod... :-)
Men va f-n, jag tar några minuter med den så får vi se...
Hur ser schemat för ditt lilla kretskort ut ?
Är det något att ändra om du byter till en 16F628A ?

Har du länk till datablad för LCDn ?
Spelar antagligen ingen störe roll, det är väl en
standard HD44780 LCD antar jag...
Användarvisningsbild
sodjan
EF Sponsor
Inlägg: 39781
Blev medlem: 10 maj 2005, 16:29:20
Ort: Söderköping
Kontakt:

Inlägg av sodjan »

Bara en liten sak...

Det är ganska kort delay (15 ms) vid power on.
Ofta vill LCD'er ha en betydligt längre tid för att initialisera
vid power-on. Jag brukar dra till med 1 sek eller så, sannolikt
onödigt långt, men det är ju bara en gång vid power-on, så...

EDIT: Kopplar upp en 628A i morgon med en LCD så får vi se...
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 24789
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Inlägg av MadModder »

Ah. Kollade runt lite, och läste att vissa 16x1-displayer har chip avsedda för 8x2-displayer, och man måste då byta rad för att köra andra halvan. Mycket riktigt. Nu funkar högra halvan också.
KS066U-drivern som sitter på den här LCD'n ska vara HD44780-kompatibel. Och det är den. Med en 8x2-driver... :P

Och nej, det är ingen vacker kod, men den funkar klockrent nu :D

Här är den jag kör nu. Funkar precis som tänkt:
trisa-fix mm. lcd-fix och nu ett litet intro på ett par sekunder. ;)
http://madmodders.se/temp/mjukvara/wtcn ... er.asm.txt

Originalschemat finns på sidan som det länkas till i första inlägget.
Jag har bara tagit bort ingångssteget och regulatorn och så.

Displayen är förresten en 75-550-14 från Elfa.
Användarvisningsbild
sodjan
EF Sponsor
Inlägg: 39781
Blev medlem: 10 maj 2005, 16:29:20
Ort: Söderköping
Kontakt:

Inlägg av sodjan »

OK, då blåser jag av mina tester... :-)
Användarvisningsbild
TomasL
EF Sponsor
Inlägg: 36988
Blev medlem: 23 september 2006, 23:54:55
Ort: Borås
Kontakt:

Inlägg av TomasL »

Hur hög frekvens klarar den av?

Tillägg:
Funderat i liknande banor för min funk-gen.
Vore bra om man slapp koppla upp scopet och räknaren varje gång man vill ändra på något.

Frågan är hur man gör den "AutoRanging" från 0-20MHz.
Med en pic även vid 40 MHz klocka gissar jag att man behöver mata en av 16bitars räknarna med frekvensen och avbrotta vid lämplig "gate-tid".
Sedan vore det bra om man kan få amplituden också, nån typ av RMS krets och mata AD'na med kanske.
för att spinna vidare, DC-offseten vore bra att mäta, Pulskvot blir väl lite krångligt gissar jag.
kimmi
Inlägg: 221
Blev medlem: 13 april 2007, 12:25:00

Inlägg av kimmi »

Hi ,
50 Mhz is max
se denna link & code
16F84 50 Mhz By Peter Cousens 8)
Användarvisningsbild
GeekJoan
Admin
Inlägg: 8888
Blev medlem: 26 maj 2003, 15:59:27
Ort: Solna

Inlägg av GeekJoan »

Ska ta med min och mäta och rita lite. Jag jobbar bara denna veckan också sen är det semester några veckor. Men jag ska kolla på det.

Kan du mäta dig till skruvhålens mått så kan jag fixa dom direkt.
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 24789
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Inlägg av MadModder »

Självklart. Jag hade tänkt att display och allt skulle sitta fast på locket till lådan, så att framsidan blir helt ren. Framsidan skulle då bli lådans botten.
Om man då skruvar av locket, får man med sig alltihop upp, lättillgängligt. Sen kom jag på att nej det går ju inte så bra för hur ska man då komma åt trimpotarna? :P
displaystorlek.gif
Skruvarna är då C-C 75 och 31mm, Ø3mm.
Hålet till displayen är ju 64,5mm x 13,8mm.
Hålet för DIN-kontakten är Ø 13,5mm. Den borde sitta rakt bakåt tycker jag.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
sodjan
EF Sponsor
Inlägg: 39781
Blev medlem: 10 maj 2005, 16:29:20
Ort: Söderköping
Kontakt:

Inlägg av sodjan »

Du har inte funderat på en mindre display som kanske kan byggas *in*
i lådan ? Jag vet inte hur mycket utrymme det finns, men kanske ett par
av de små HP displayerna i DIL kapsel. Tar samma plats som en vanlig
(smal) IC, 8 tecken per modul. Kräven dock en rejäl omskrivning av
"display" delen av programvaran...
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 24789
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Inlägg av MadModder »

Möjligtvis skulle en sådan modul få plats under frekvensratten.

Men nu har jag upptäckt en liten bugg i programmet. Den visar fel värde vid vissa bitmönster.

255 visas som 511
511 visas som 767
767 visas som 1023
1023 visas som 1279
1279 visas som 1535
1535 visas som 1791
1791 visas som 2047
2047 visas som 2303, bara ibland
2303 visas som 2559
2559 visas som 2815
2815 visas som 3071
osv.

Ska väl kolla på det imorgon, men om någon ser vad det kan vara för knas så blir jag glad. :)
Jag misstänker nånting med konverteringen, cnvt-raderna där...

[edit]
Blev ingen felsökning idag. Var ju tvungen att leka med nya tjänstetelefonen, Nokia 6110 Navigator. 8)

[edit2]
Hmm... det händer exakt varje gång minsta byten är 255. Det blir då ett för mycket på nästa byte.

Kod: Markera allt

 255:      11111111 
 511:    1 11111111 
 767:   10 11111111 
1023:   11 11111111 
1279:  100 11111111 
1535:  101 11111111 
1791:  110 11111111 
2047:  111 11111111 
2303: 1000 11111111 
2559: 1001 11111111 
2815: 1010 11111111 
3071: 1011 11111111 
Nu när jag vet det, hur ska jag hitta det i koden? Det är ju rena grekiskan...
Senast redigerad av MadModder 6 juli 2007, 21:54:54, redigerad totalt 4 gånger.
Användarvisningsbild
GeekJoan
Admin
Inlägg: 8888
Blev medlem: 26 maj 2003, 15:59:27
Ort: Solna

Inlägg av GeekJoan »

I fix!
Har semester nästa vecka, så om jag inte hinner denna veckan så kan jag åka till jobbet och mecka med "mina" egna grejer då... :wink:
Användarvisningsbild
GeekJoan
Admin
Inlägg: 8888
Blev medlem: 26 maj 2003, 15:59:27
Ort: Solna

Inlägg av GeekJoan »

Är det bakgrundsbelysning i displayen?
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 24789
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Inlägg av MadModder »

Ja. En helt normal grön bakgrund. Svart text.


Ursäkta den fruktansvärt dåliga skärpan :doh:
Men man kan iaf ana vad som står på displayen :D
Skriv svar