Mäta in objekt i XYZ-led?

Robot, CNC, Pneumatik, Hydraulik, mm
Användarvisningsbild
tecno
Inlägg: 25002
Blev medlem: 6 september 2004, 16:34:45
Skype: tecnobs
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Kontakt:

Re: Mäta in objekt i XYZ-led?

Inlägg av tecno »

Alltså, hur fasen ska vi kunna hjälpa med idéer när vi inte ens får se hur skapelsen ser ut mm.
möjligtvis skulle tyngden av klockan påverka mätningarna eftersom
det normalt är väldigt lätta objekt som ska flyttas
Bara ovan säger ju att detta är en udda fågel som i sin klenhet inte kan belastas med enklaste mätdon.
jpalsson
Inlägg: 141
Blev medlem: 20 juli 2012, 12:14:41

Re: Mäta in objekt i XYZ-led?

Inlägg av jpalsson »

säter skrev:Vad menar du med att den är olinjär?
X-Y axeln ligger inte i 90° vinkel, eller?
Det är att det verkar som att de kan få försämrad precision inom vissa ställen inom arbetsområdet
trots att origopunkterna visar rätt.
dvs. att man kan hamna i nåt liknande positionsserien nedan om man vill stega 10mm åt gången,


0,0,0
10,10,10
20,20,19
32,30,29
41,40,40
50,50,50
60,61,60
70,70,70
80,80,80
90,90,90
100,100,100
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 20315
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Mäta in objekt i XYZ-led?

Inlägg av säter »

Du måste visa en bild på hur maskinen är byggd.
bobobo
Inlägg: 580
Blev medlem: 10 november 2007, 22:18:30
Ort: Kungsbacka

Re: Mäta in objekt i XYZ-led?

Inlägg av bobobo »

Pick'n'place med servo men utan kulskruvar kan ju vara exempelvis scara eller delta-konstruktioner.

TS: En lösning som är långt från plug'n'play men möjlig, vore att montera en kamera på din robot som tittar på ett rutmönster på ditt arbetsbord (eller på sidan vid mätning av z) med vision programvara kan du se positioneringsavvikelse vid varje kryss. Om kameran skulle sitta stationär och titta på "robotgripdonet" skulle du behöva väldigt mycket högre upplösning och problem med parallaxfel m.m.
Se tråd om H.O.s pick'n'place-maskin.
jpalsson
Inlägg: 141
Blev medlem: 20 juli 2012, 12:14:41

Re: Mäta in objekt i XYZ-led?

Inlägg av jpalsson »

tecno skrev:Alltså, hur fasen ska vi kunna hjälpa med idéer när vi inte ens får se hur skapelsen ser ut mm.
möjligtvis skulle tyngden av klockan påverka mätningarna eftersom
det normalt är väldigt lätta objekt som ska flyttas
Bara ovan säger ju att detta är en udda fågel som i sin klenhet inte kan belastas med enklaste mätdon.
Japp, den är klen, men snabb.
Och, det fungerar fantastiskt bra när det flyter på.
Normalt flyttar den objekt som väger mellan 0.1 gram till 10 gram i snabb takt.
Den kan dock lyfta upp till 200 gram, men som sagt, frågan är om och hur mycket det skulle påverka
mätresultatet om man hängde på en klocka.
Men, det är helt klart en idé.
säter skrev:Du måste visa en bild på hur maskinen är byggd.
Tyvärr, kan inte göra det i det här läget.
persa
Inlägg: 1264
Blev medlem: 2 juli 2009, 13:39:34
Ort: Mitt i Småland

Re: Mäta in objekt i XYZ-led?

Inlägg av persa »

Här är några som kan laseruppmätning

https://dynamate.se/tjanster/maskinserv ... nsmatning/
http://www.ncservice.se/positioneringsmatning.php

NC Service har vad jag vet någon firma uppåt dina trakter man samarbetar med för uppmätning. Ring dom för info om vilken
bobobo
Inlägg: 580
Blev medlem: 10 november 2007, 22:18:30
Ort: Kungsbacka

Re: Mäta in objekt i XYZ-led?

Inlägg av bobobo »

Har du testat att köra maskinen långsamt för att se om problemen minskar?
Då kan det ju bero på antingen mekaniskt flex, eller regularor-prestanda hos servona.
Då kan ju också resultatet bli olika med olika stor last.
jpalsson
Inlägg: 141
Blev medlem: 20 juli 2012, 12:14:41

Re: Mäta in objekt i XYZ-led?

Inlägg av jpalsson »

bobobo skrev:Pick'n'place med servo men utan kulskruvar kan ju vara exempelvis scara eller delta-konstruktioner.

TS: En lösning som är långt från plug'n'play men möjlig, vore att montera en kamera på din robot som tittar på ett rutmönster på ditt arbetsbord (eller på sidan vid mätning av z) med vision programvara kan du se positioneringsavvikelse vid varje kryss. Om kameran skulle sitta stationär och titta på "robotgripdonet" skulle du behöva väldigt mycket högre upplösning och problem med parallaxfel m.m.
Se tråd om H.O.s pick'n'place-maskin.
Ah, det har jag inte tänkt på, det kan vara värt att testa.
Kameror i olika storlekar finns, likaså programvara, får kolla med våra mattegrabbar om det kan vara en väg framåt :-)
jpalsson
Inlägg: 141
Blev medlem: 20 juli 2012, 12:14:41

Re: Mäta in objekt i XYZ-led?

Inlägg av jpalsson »

persa skrev:Här är några som kan laseruppmätning

https://dynamate.se/tjanster/maskinserv ... nsmatning/
http://www.ncservice.se/positioneringsmatning.php

NC Service har vad jag vet någon firma uppåt dina trakter man samarbetar med för uppmätning. Ring dom för info om vilken
Tack så mycket för tipsen!
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 20315
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Mäta in objekt i XYZ-led?

Inlägg av säter »

jpalsson skrev:(skruvar jag isär den så ryker garantin)
Det är alltså fabrikstillverkade maskiner?
Då kanske du har någon länk till fabriken?
jpalsson
Inlägg: 141
Blev medlem: 20 juli 2012, 12:14:41

Re: Mäta in objekt i XYZ-led?

Inlägg av jpalsson »

bobobo skrev:Har du testat att köra maskinen långsamt för att se om problemen minskar?
Då kan det ju bero på antingen mekaniskt flex, eller regularor-prestanda hos servona.
Då kan ju också resultatet bli olika med olika stor last.
Jag har tyvärr inte haft möjlighet att göra det i produktion ännu, men det ligger på min todo-list.
Tror också att det kan vara hastighets/belastningberoende, därför skulle jag vilja göra uppmätning
i både obelastat och belastat läge, i olika hastigheter.
jpalsson
Inlägg: 141
Blev medlem: 20 juli 2012, 12:14:41

Re: Mäta in objekt i XYZ-led?

Inlägg av jpalsson »

säter skrev:
jpalsson skrev:(skruvar jag isär den så ryker garantin)
Det är alltså fabrikstillverkade maskiner?
Då kanske du har någon länk till fabriken?
Jo, men jag vill inte peka finger åt något håll.

Är bara på stadiet att vi ser indikationer på problem, behöver verifiera det genom att mäta.
Sen, när man har lite mer på fötterna så kan man ju jobba med orsakerna till
problemet tillsammans med tillverkaren, sen om det är mekanik/elektronik
eller så enkelt som ovarsamma maskinoperatörer (eller för den delen, arbetsinstruktioner som kan missförstås), det får man ju se.
Användarvisningsbild
tecno
Inlägg: 25002
Blev medlem: 6 september 2004, 16:34:45
Skype: tecnobs
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Kontakt:

Re: Mäta in objekt i XYZ-led?

Inlägg av tecno »

Tråkigt med sådan hyss hyss, hoppas du finner en lösning.
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 20315
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Mäta in objekt i XYZ-led?

Inlägg av säter »

jpalsson skrev:det är mer åt robotteknikhållet än CNC.
Du kanske kan förklara om det liknar en Scara-robot, Delta-robot, Travers-robot, eller en vanlig Industrirobot?
Skriv svar