Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 02.24 2020-05-28

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 19 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 19.27 2020-03-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.54 2003-12-17
Inlägg: 5966
Ort: Sthlm
Hej,

Jag och några vänner har köpt en stor snickeri-CNC, elskåpet är väldigt eh...Kinesiskt och nu kör den NCStudio så det kommer nog att bli lite ombyggnad framöver även om jag ska dra igång den som den är för att testa allt.
Det är en rejäl pjäs på 800kg med servomotorer, kuggstångsdrift och 5kW spindel som nu har manuell ATC så att säga, man byter verktyg med en manuell tryckluftsventil men det skulle vara ganska ballt att ha det från mjukvaran direkt så klart.
Jag har andra maskiner med Mach3 och Smoothstepper så tänkte nog köra på det, är det någon här som konfigurerat Mach3 med verktygsväxlare?
Det är ingen bråska och jag ska snoka på machsupport och sawmillcreek så klart men det skulle vara kul att höra om någon här har erfarenheter av liknande grejer?
Jag fann den här posten med lite scriptkod och länkar som jag ev ska utgå ifrån:
http://marcuswolschon.blogspot.com/2017 ... o-for.html

Här är den:
Bilaga:
påplats.PNG


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Senast redigerad av dar303 15.47 2020-03-24, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.02 2020-03-08 

Blev medlem: 10.11 2007-03-19
Inlägg: 5142
Ort: Ronneby
Jag har ingen maskin med växlare själv men jag har skrivit macron för växlare åt betalande "kunder" så jag har en del erfarenhet. Jobbar med ett projekt för tillfället där "bara" verktygsväxlaren använder ett 20-tal I/O.

Dyker det upp specifika frågor så ställ de här så kanske jag eller nån annan kan svara på dom.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.46 2020-03-09 

Blev medlem: 12.46 2018-08-04
Inlägg: 5
Har inte kört mach3 så mycket, men det borde ju klara av underprogram? Egentligen så borde det då gå att göra program för att "lämna verktyg1" "hämta verktyg3" osv. det som behövt borde väl bara att koppla en I/O utgång till tryckluftsventilen och sedan synka en M-Kod med I/O utgången.
Sen borde det bara vara att spara växlarprogrammen i egen fil och slänga in koden i slutet på varje program.
Så när man växlar verktyg så tar man t.ex "call program lämnaverktyg1" och sen "call program hämtaverktyg3" sen bara köra vidare.
Hoppas du fattar hur jag tänker. :mrgreen:
/Peter

Ps: Osäker hur växlingen fungerar. En tanke var att man måste behöva har tryck uppåt i spindeln för att verktygen skall komma upp i rätt läge fysiskt. Då kanske man kan fjäderbelasta verktygsmagasinet. Och när man skall lämna verktyg så lossar man det liten bit upp i luften.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.10 2020-03-09 

Blev medlem: 10.40 2009-11-28
Inlägg: 1520
Ort: Stockholm
jag började med Mach3 på min Cortini men konverterade en gång till och nu blev det Mach4. Upplever att det är klart enklare att skriva koden för verktygsväxling (alla tillägg är enklare att skriva) i Mach4. Det kanske dock är ett stort steg för dig att ta.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.15 2020-03-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.33 2005-12-09
Inlägg: 3699
Ort: Helsingborg
Där finns redan många som har satt upp det rätt & riktigt helautomagiskt standard G-kod i
Mach3 så det är bara att göra Ctrl-C Ctrl-V på en av de lösningarna, ex. dessa macros är
för magasin på bordet:

Mach3:

Länk

Mach4:

Länk


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 00.27 2020-03-22 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.54 2003-12-17
Inlägg: 5966
Ort: Sthlm
hummel skrev:
jag började med Mach3 på min Cortini men konverterade en gång till och nu blev det Mach4. Upplever att det är klart enklare att skriva koden för verktygsväxling (alla tillägg är enklare att skriva) i Mach4. Det kanske dock är ett stort steg för dig att ta.


Nejdå, det är nog lugnt, jag uppgraderar gärna mjukvara och har relativt lätt att sätta mig in i nya grejer så det ska nog gå.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 00.28 2020-03-22 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.54 2003-12-17
Inlägg: 5966
Ort: Sthlm
Krille Krokodil skrev:
Där finns redan många som har satt upp det rätt & riktigt helautomagiskt standard G-kod i
Mach3 så det är bara att göra Ctrl-C Ctrl-V på en av de lösningarna, ex. dessa macros är
för magasin på bordet:

Mach3:

Länk

Mach4:

Länk


Tack för tipsen!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 00.32 2020-03-22 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.54 2003-12-17
Inlägg: 5966
Ort: Sthlm
Spindeln jag har verkar vara av denna typ, 5,5kW:
https://spindlemotor-china.en.made-in-c ... outer.html

På min maskin är inte sensorerna inkopplade och verkygslossning/låsning sker med en manuell ventil.
Jag har nu i alla fall lyckats googla mig till denna info så nu blir det lite lättare, det är inte exat min spindel men det borde vara ganska likt:

Bilaga:
instructionsPNG.PNG


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.08 2020-03-25 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.54 2003-12-17
Inlägg: 5966
Ort: Sthlm
Jag tänkte att jag gör om den här tråden till en bygg/dokumentationstråd om detta projekt.

Målet idag är att få igång den med så lite ingrepp som möjligt och börja tjäna lite pengar på den, den används på ett dekorsnickeri som jobbar mot film, reklam, event och custom inredningar och jag ska försöka lära mina vänner som driver stället att använda den!

Vi har rengjort och smörjt alla gejdrar och kuggstänger och den kör fint och utan missljud.
Elen och pneumatiken behövde sig en uppgradering, då vi plockade av kåpan på Z-delen så fann vi t.ex att anslutningarna till Z-motorn endast var tvinnade med handkraft och tejpade med eltejp av den tidigare ägaren! :)
Vi har även flyttat den manuella ventilen från spindelfästet till ena sidan av portalen för att förbereda för elektroniskt styrd verktygsväxling

Jag har även satt dit lite IGUS-kedjor för kablar och slangar, 3D-printade fästen till dom.
Bilaga:
Foto 2020-03-20 21 15 45.jpg


Så här blev det, snart klart:
Bilaga:
spindel.JPG


Det jag nu ska fundera ut är hur jag ska styra spindeln, som det är nu så är det alltid luft på växlingen och på filmer jag sett på nätet så stängs flödet av när växlingen är klart, är det någon här som har en liknande spindel i drift och vill dela med sig av hur det funkar med solenoiderna?
Är det en växlande eller två separata till lossning/låsning?


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.37 2020-04-02 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.54 2003-12-17
Inlägg: 5966
Ort: Sthlm
Jag har ju så småningom planer på att byta styrsystem, NCStudio är tämligen värdelöst och jag är van vid Mach3 så tänkte att det får bli en uppgradering till Mach4.
Men vilken motion controller skulle ni rekommendera? Har kört Smoothstepper förut men vet att det finns PoKeys och Kflop som också är relativt enkla att använda med Mach.
Finns det några erfarenheter här?


Senast redigerad av dar303 16.04 2020-04-02, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.38 2020-04-02 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 24796
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
KFlop = Mach3 only.

Har KFlop/Kanalog nya till salu (mina reservkort)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.59 2020-04-02 

Blev medlem: 10.40 2009-11-28
Inlägg: 1520
Ort: Stockholm
PoKeys 57CNC med Mach4 fungerar mycket bra för mig. jag gick från Smoothstepper och Mach3 till PoKeys och Mach4. Det är ett stort steg framåt vad gäller stabilitet och rapphet. Nu fungerar jog-pendant som den ska.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.04 2020-04-02 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.54 2003-12-17
Inlägg: 5966
Ort: Sthlm
tecno skrev:
KFlop = Mach3 only.

Har KFlop/Kanalog nya till salu (mina reservkort)



Ok, tack för infon! Hur mycket vill du ha för dom?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.05 2020-04-02 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.54 2003-12-17
Inlägg: 5966
Ort: Sthlm
hummel skrev:
PoKeys 57CNC med Mach4 fungerar mycket bra för mig. jag gick från Smoothstepper och Mach3 till PoKeys och Mach4. Det är ett stort steg framåt vad gäller stabilitet och rapphet. Nu fungerar jog-pendant som den ska.


Tack! Ska kolla lite hur svårt det verkar att konfigurera växlare och sådant med detta!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.08 2020-04-02 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 24796
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
viewtopic.php?f=11&t=87566&hilit=Kflop

Men säg 3500 så får du ett kanonpris.

Notera att du inte är låst till Mach3, deras egna Kmotioncnc är mycket potent programvara.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 19 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 7 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010