Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 06.58 2020-05-25

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 39 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 12.09 2020-02-20 

Blev medlem: 11.49 2020-02-20
Inlägg: 17
Hej
Jag har en Feeler FV800-94 med fanuc o-m styrsystem.
När jag ska köra den i referensläge så stannar den inte på Y-axeln, den kör bara förbi och sen blir den overtravel på den axeln. X och Z är inga problem att köra i referensläge.
Är ny med att köra cnc så har inte superbra koll på vad det kan vara!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.11 2020-02-20 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 24789
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Kolla att referensbrytaren fungerar på Y


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.58 2020-02-20 

Blev medlem: 11.49 2020-02-20
Inlägg: 17
Har tittat brytaren och den skickar signal


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.02 2020-02-20 

Blev medlem: 13.39 2009-07-02
Inlägg: 1239
Ort: Mitt i Småland
Då får du titta i schemat var signalen tar vägen (kort etc.)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.05 2020-02-20 

Blev medlem: 11.49 2020-02-20
Inlägg: 17
Tack för svar. Måste vara nå glapp eller nå, fick till gränslägesgivaren men då hamnade nollan helt åt helvete nu. Är det någon som har koll på hur man gör för att få tillbaka nollan där den ska vara? Läste lite att man skulle leta rätt på nå software limit och ställa parameter 9999999 och manövera den till referenspositionen igen. Men fattar inte hur jag kommer till den inställningen


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.52 2020-02-20 

Blev medlem: 10.40 2009-11-28
Inlägg: 1512
Ort: Stockholm
Fungerar gränslägesgivare och enkoder på axeln? Båda används vid nollkörning.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.10 2020-02-21 

Blev medlem: 11.49 2020-02-20
Inlägg: 17
Gränslägesgivaren fungerar nu, men vad menar du med enkoder?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.13 2020-02-21 

Blev medlem: 11.49 2020-02-20
Inlägg: 17
Den räknar ju riktigt ser det ut som. Det som är nu är att att nollan ligger helt fel


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.52 2020-02-21 

Blev medlem: 10.11 2007-03-19
Inlägg: 5139
Ort: Ronneby
Vadå ligger helt fel?
Nollan etableras väl när du referenskör maskinen?

Det är vanligt att maskiner använder en givare OCH ett "indexmärke" från positionsgivaren i motorn. Först kör den tills den får signal från givaren och sedan vidare (eller backar) tills den får signal från "indexmärket" i positionsgivaren och kan på så etablera noll-position väldigt repeterbart.

Om din maskin har glasskalor är det inte omöjligt att de är inblandade.

Men som sagt, du får förklara vad du menar med att "nollan ligger helt fel".


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.09 2020-02-21 

Blev medlem: 11.49 2020-02-20
Inlägg: 17
Okej. Jo jag menade att jag körde maskinen i mot den fasta nollpunkten och så pillade jag på givaren. Så nu tror maskinen att Home läget är där, men egentligen ligger nollan mycket längre bort. Det sitter ju fasta klackar som givaren ska gå emot. Och nu kan jag inte flytta maskinen till den riktiga nollan för då tror den att jag har kört för långt. Förstår du hur jag menar?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.39 2020-02-21 

Blev medlem: 09.38 2015-01-22
Inlägg: 214
Ort: Ockelbo
Om du bryter strömmen och referenskör den igen då?!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.56 2020-02-21 

Blev medlem: 11.49 2020-02-20
Inlägg: 17
Jag testade det, men då hade bara strömmen vart av i 5min. Ska testa nu när den har vart av i 24timmar. Men troligtvis ligger den kvar


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.14 2020-02-21 

Blev medlem: 10.11 2007-03-19
Inlägg: 5139
Ort: Ronneby
Ah, jag förstår, fast jag tycker det är jäkligt konstigt att den inte "söker upp" nockbrytaren när du referenskör - oavsett var den tror att den är sen innan...det är ju liksom hela idén. Nu är det alltså mjukvarugränslägen som stoppar den innan den når fram till brytaren.

Du var inne på det tidigare, mjukvarugränslägena måste finnas lagrade i parameterar i systemet, du behöver då ändra värdet för Y så att axeln ges möjlighet att nå fram till den fysiska brytaren. Vilken parameter det är och hur man ändrar den vet jag inte, jag har inte koll på den typen av styrsystem.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.21 2020-02-21 

Blev medlem: 11.49 2020-02-20
Inlägg: 17
Ja det är lite skumt. Tack ialla fall, det är ju bara hur man ändrar det värdet som jag inte har fattat


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.15 2020-02-21 

Blev medlem: 10.40 2009-11-28
Inlägg: 1512
Ort: Stockholm
Min OKK med Fanuc 0M har två nockbrytare åt nollkörningsänden. Första för att sänka farten, den andra för nolläge. Vid stopp fortsätter den tills enkodern ger indexsignal. Med andra ord har systemet "1 varv" på sig att stanna exakt. Mekaniska brytaren är inte exakt på något sätt men med enkodern stannar den på en på en noggrannhet ner mot 0,001 mm.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 39 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 10 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010