Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 08.03 2019-08-26

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 12 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: lite förstörd tb6560
InläggPostat: 08.02 2019-04-10 

Blev medlem: 09.38 2015-01-22
Inlägg: 137
Ort: Ockelbo
Jag är en slarver och idiot...det får man för att man har lite för bråttom.
Efter testkört mitt styrkort med motorerna så kände jag att jag måste snygga till kablage lite. Men på z-axeln lyckades jag förväxla 2 kablar till stegmotorerna så när jag testkörde, ryckte det till sedan inget mer. :-(
Motorn hummar svagt när jag stegar motorn.

Bilaga:
tb6560.jpg

När jag mäter spänningen över plintarna 1-4 utan motorer så växlar spänningen mellan -24, 0 och 24v när jag stegar fram. Den beter sig som dom gör till dom andra axlarna.

Men om jag lägger till motor så växlar det fortfarande mellan -24, 0, 24v när jag stegar fram på z-axeln.
Detta gäller inte när jag testar samma sak med x eller y axeln. Då lägger sig spänningen på -2.5, 0, 2.5v så då antar jag att det går ström genom motorerna.

Jag funderade om jag skulle kunna skarva med ett sådant här kort som ska styra en ensam axel:
Bilaga:
tb6560_single.jpg

Men det kanske inte fungerar om inte z-porten inte släpper genom någon ström?!
Som ni märker är jag lite begränsad i elektronik, men jag skulle inte vara bang för att löda bort komponenter och dit med nya...bara träna lite mer lödning först bara och skaffa starkare läsglasögon. :-)


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: lite förstörd tb6560
InläggPostat: 08.09 2019-04-10 

Blev medlem: 09.38 2015-01-22
Inlägg: 137
Ort: Ockelbo
Jag ska skruva bort kortet så det går att undersöka baksidan oxå.
Det här är framsidan som mitt kort ser ut. Jag ska försöka fixa mer detaljerade bilder om det skulle under lätta. :-)


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: lite förstörd tb6560
InläggPostat: 08.11 2019-04-10 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 10073
Jag tycker inte det är solklart på din beskrivning att det är styrkortet som är trasigt. Det kan lika väl vara encodern på motorn.

Prova byta plats på X och Z-motorn.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: lite förstörd tb6560
InläggPostat: 08.15 2019-04-10 
EF Sponsor

Blev medlem: 11.01 2005-10-19
Inlägg: 1048
Ort: Spånga
Tror att du fortfarande har 2 sladdar växlade- 24V tyder på NO LOAD.
Om det fanns en lindning inkopplad skulle spänningen sjunka till 2.5V.

Finns det en encoder???


Senast redigerad av Eli 08.33 2019-04-10, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: lite förstörd tb6560
InläggPostat: 08.30 2019-04-10 

Blev medlem: 09.38 2015-01-22
Inlägg: 137
Ort: Ockelbo
Jag har bytt plats med stegmotorerna och då går den som bara hummade tidigare.
hmm, encoder...sitter dom på stegmotorn?
Tror inte det är fallet...det är nema23 motorer.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: lite förstörd tb6560
InläggPostat: 08.35 2019-04-10 

Blev medlem: 09.38 2015-01-22
Inlägg: 137
Ort: Ockelbo
fortfarande växlade sladdar skulle jag trivas med. Får testa det efter jag borstat tänderna på dottern och gjort undan frukosten.
Tog ett foto på baksidan och framsidan, men känns inte som det är något bränt, men det är ju ingen garanti. :-/


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: lite förstörd tb6560
InläggPostat: 08.46 2019-04-10 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 10073
Ok bra, då har du konstaterat att felet är i styrkortet.
Dubbelkolla för säkerhets skull att sladdarna sitter i rätt ordning. Sen kan du ta fram multimetern i diodmätningsläge.

Mät i alla tänkbara kombinationer på en av Toshiba-kretsarna till en kanal som funkar.
Gör sen samma mätning på en trasig kanal.

Rapportera eventuella skillnader.

Gör också samma mätning på alla dioder som sitter vid kopplingsplintarna.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: lite förstörd tb6560
InläggPostat: 09.33 2019-04-10 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.09 2011-07-01
Inlägg: 8928
Ort: Helsingborg
Bra fråga om ett separat kort för en motor. Jag kan inte se några problem med att mata med separata kort, kom ihåg jorden bara.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: lite förstörd tb6560
InläggPostat: 10.42 2019-04-10 

Blev medlem: 09.38 2015-01-22
Inlägg: 137
Ort: Ockelbo
Har flyttat runt kablarna en i taget med 2 olika motorer och kablar. Tyvärr verkar felet kvarstå.
Diodmätning blir nog nästa steg, men det får bli ikväll.
Tack för all feedback. :-)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: lite förstörd tb6560
InläggPostat: 12.48 2019-04-10 
EF Sponsor

Blev medlem: 11.01 2005-10-19
Inlägg: 1048
Ort: Spånga
Tyvärr är det då mest sannolikt TB6560 ic-kretsen som är bränd om inte missing enable input.
Dock lätt att byta.
Dioderna är bara kopplade som transientskydd.
Se standard schema:
https://www.mikrocontroller.net/attachm ... schema.png


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: lite förstörd tb6560
InläggPostat: 16.28 2019-04-10 

Blev medlem: 17.59 2009-12-21
Inlägg: 3383
Det kan ju vara någon av optokopplarna som dragit med.

Kretsarna skall inte gå sönder för att du kopplar motorn fel.
Det var händelsevis inte så att något var strömsatt när du kopplade ?

Jag hade mätt på TB6560 så den får korrekt puls innan jag började löda runt.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: lite förstörd tb6560
InläggPostat: 22.29 2019-04-10 

Blev medlem: 09.38 2015-01-22
Inlägg: 137
Ort: Ockelbo
Gjorde diodmätning ikväll...nu vet jag inte vad det mäts i men 3 av 4 på z-axeln låg på ca 550 och den 4:de 380.
Kruxet är att på y-axeln låg 4 av 4 på 380
och x-axeln låg 1 på 550 och dom övriga 3 på 380.

Mätte jag åt andra hållet på samtliga så låg multimetern på 1, dvs jag antar att det spärrade som den borde göra.
Dum fråga, man mäter dioderna utan att kortet är strömsatt va'? Annars får ni dumförklara mig lite. :-)

Ingenting var strömsatt när jag kopplade, tyvärr har jag bara multimeter att tillgå så blir svårt att kontrollera att den får rätt puls.

Jag kopplade in en tidigare dator som jag hade först för att säkerhetställa att den inte var parallellporten som tagit stryk eller några ändringar som blivit gjorda utan att jag tänkt på det. tyvärr samma resultat där.

Jag var lite lack först när det hände, men det är ju faktiskt lite roligt att felsöka oxå. :-)


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 12 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010