Försätta kretskort i viloläge

Robot, CNC, Pneumatik, Hydraulik, mm
Användarvisningsbild
fosfor
Inlägg: 440
Blev medlem: 13 februari 2013, 05:43:15
Kontakt:

Försätta kretskort i viloläge

Inlägg av fosfor »

Hej!

Jag har en Arduino MEGA kopplad till en motorstyrning som kan kräma ur hög ström och så.

Arduinin står ju och drar energi om jag bara lämnar den.
Jag skulle vilja veta hur jag skulle kunna försätta den i viloläge efter 10 min.
Så att Arduinon stängs av Helt och 100%, men sen startas upp igen när man trycker en knapp.

How to do? :humm:

Själv motorstyrningen har inbyggt sleepläge, men en output som jag driver Arduinon med.
Så jag skulle behöva något emellan, timer och att den startas lätt men inte drar något under tiden den är sover.
Användarvisningsbild
Icecap
Inlägg: 24521
Blev medlem: 10 januari 2005, 14:52:15
Skype: torstenhemma
Ort: Aabenraa, Danmark

Re: Försätta kretskort i viloläge

Inlägg av Icecap »

Jag byggde en gång en låda som man kunde kommandon med till en annan enhet för att ställa vissa standardgrejer.

Det var kopplat så att när man tryckte på en knapp (var 4 st) kom det - via dioder - ström till basen av en NPN som i sin tur drog en PNP som slog strömmen på till 7805'an som väckte PIC'en som var hjärtat i det hela.

PIC'en ställdes in snabbt och aktiverade en utgång som höll kvar NPN-transistorn i on-läge.

När allt var gjort och lampor blinkade nog släppte den utgången och hela enheten släcktes.

I ditt fall hade jag gjort det samma fast med bara 1 knapp. Knappen slår på matningsspänningen till basmotståndet via en diod (1N4148 typ) och en utgång gör det samma via en annan diod av samma typ och saken är biff.

Det kan dock vara viktigt att ha en pull-down på pinnen som styr - bara ifall.
G4jm0r
Inlägg: 817
Blev medlem: 1 februari 2004, 20:03:43
Ort: Malmö

Re: Försätta kretskort i viloläge

Inlägg av G4jm0r »

http://www.gammon.com.au/forum/?id=11497

Här finns en hel del inromation som antagligen kan hjälpa dig.
t.ex: "Waking from sleep with a signal"
Användarvisningsbild
fosfor
Inlägg: 440
Blev medlem: 13 februari 2013, 05:43:15
Kontakt:

Re: Försätta kretskort i viloläge

Inlägg av fosfor »

Tack till er båda! Ska kika och grunda.
Användarvisningsbild
fosfor
Inlägg: 440
Blev medlem: 13 februari 2013, 05:43:15
Kontakt:

Re: Försätta kretskort i viloläge

Inlägg av fosfor »

G4jm0r skrev:http://www.gammon.com.au/forum/?id=11497

Här finns en hel del inromation som antagligen kan hjälpa dig.
t.ex: "Waking from sleep with a signal"

Förtydligar mig härmed med att skriva att jag skulle vilja ha en lösning som inte drar något alls.
Dvs inget sleepmode eller sådant. Kortet ska stängas av 100% efter 10 minuter.
För att sedan startas upp med en knapptryckning. :o
Användarvisningsbild
AndLi
Inlägg: 10309
Blev medlem: 11 februari 2004, 18:17:59
Ort: Knivsta
Kontakt:

Re: Försätta kretskort i viloläge

Inlägg av AndLi »

Med ett korrekt designat sleepmode ligger strömförbrukningen runt några uA. Mtp att du säger motorstyrning låter det som att du har relativt mycket energi tillgängligt....

Annars är det väl bara att sätta dit ett bistabilt relä, en knapp som startar det och sen får en utgångspinne från µC sätta över det i det andra läget som bryter strömmen helt.
https://www.electrokit.com/produkt/rela ... bistabilt/
Användarvisningsbild
fosfor
Inlägg: 440
Blev medlem: 13 februari 2013, 05:43:15
Kontakt:

Re: Försätta kretskort i viloläge

Inlägg av fosfor »

Icecap skrev:Jag byggde en gång en låda som man kunde kommandon med till en annan enhet för att ställa vissa standardgrejer.

Det var kopplat så att när man tryckte på en knapp (var 4 st) kom det - via dioder - ström till basen av en NPN som i sin tur drog en PNP som slog strömmen på till 7805'an som väckte PIC'en som var hjärtat i det hela.

PIC'en ställdes in snabbt och aktiverade en utgång som höll kvar NPN-transistorn i on-läge.

När allt var gjort och lampor blinkade nog släppte den utgången och hela enheten släcktes.

I ditt fall hade jag gjort det samma fast med bara 1 knapp. Knappen slår på matningsspänningen till basmotståndet via en diod (1N4148 typ) och en utgång gör det samma via en annan diod av samma typ och saken är biff.

Det kan dock vara viktigt att ha en pull-down på pinnen som styr - bara ifall.

Icecap: Låter som att det är precis en lösning jag skulle behöva.
Då kan man ju sätta timern via IC'n också! Denna lösning ser alltså till att det inte drar något alls? Tvärstopp så att säga?
Skulle du kunna förtydliga i hur dessa komponenter kopplas lite mer exakt till varandra? NPN's collector till PNP eller så etc.
(amatör här). Supertack!
Mateo_swe
Inlägg: 136
Blev medlem: 24 mars 2010, 14:06:28
Ort: Huddinge

Re: Försätta kretskort i viloläge

Inlägg av Mateo_swe »

fosfor skrev: Förtydligar mig härmed med att skriva att jag skulle vilja ha en lösning som inte drar något alls.
Dvs inget sleepmode eller sådant. Kortet ska stängas av 100% efter 10 minuter.
För att sedan startas upp med en knapptryckning. :o
Eftersom inte sleepmode på microcontrollern kan användas då den drar en väldigt liten ström så kanske en på/av knapp på spänningsmatningen skulle fungera?
Så funkar de flesta apparater.
Sätt bara ett tidrelä med självhållning så allt stängs av efter 10 min.
Användarvisningsbild
Icecap
Inlägg: 24521
Blev medlem: 10 januari 2005, 14:52:15
Skype: torstenhemma
Ort: Aabenraa, Danmark

Re: Försätta kretskort i viloläge

Inlägg av Icecap »

NPN emitter till GND.
NPN kollektor till PNP bas via ett motstånd för att begränsa basströmmen.
Batteri+ till PNP emitter.
Batteri+ via diod till NPN basmotstånd.
Portpin via diod till NPN basmotstånd.
Motstånd mellan NPN bas & emitter för att slå helt av.
Motstånd mellan PNP bas & emitter för att slå helt av.
Spänning ut på PNP kollektor.

Denna koppling bryter spänningen innan spänningsregulatorn (om den finns) och det 9V batteri jag lade i en enhet fungerar fortfarande - efter 8 år...
Mateo_swe
Inlägg: 136
Blev medlem: 24 mars 2010, 14:06:28
Ort: Huddinge

Re: Försätta kretskort i viloläge

Inlägg av Mateo_swe »

Se denna tråd, detta har frågats om förr:
http://elektronikforumet.com/forum/view ... 7#p1027109

Tommys´s förslag i tråden ovan borde fungera.
Ett vanligt tidrelä med frånslagsfördröjning.
Skriv svar