Projekt hembyggd DRO

Robot, CNC, Pneumatik, Hydraulik, mm
malman
Inlägg: 540
Blev medlem: 13 februari 2006, 01:17:03
Ort: Arboga

Projekt hembyggd DRO

Inlägg av malman »

På allmän begäran… eller iaf någon enstaka ;) kommer här en projekttråd om DRO’er på Jula fräsen, men framförallt på min svarv. Inte klart ännu, men på god väg…. Familjen har en helt annan syn på vad som skall prioriteras, så detta projekt har gått på sparlåga ett tag, men snart så… ;)

Anskaffat det mesta, fixat PCB för sensorerna, och även för en minimalistisk variant av en Controller med HC05 modul på. Ritat och skrivit up prototyper på sensorhuset i 3d skrivaren. Inhandlat aluminiumlister på Bauhaus som skall husera magnetstripen och skydda den och sensorkropp från spånor och skärvätska. Provkört sakerna löst. Nu återstår att montera sakerna på svarven… Men då det var lite trångt, och den var nedriven för lite städning, målning mm så blev det inte gjort… å sen har jag inte kommit loss…. Sådär ett halvår senare…..

Skall kasta in lite bilder i tråden också... snart....

Historik:
Snubblade över Yuriys Toys DRO projekt för ett par år sedan, beställde kina skjutmåttsskalor till Julafräsen, och köpte ett par TI Launchpad kit för att sätta fart på detta projekt. Efter en tid släppte Yuriy komponentkit, varpå ett dylikt inhandlades. Och det hela driftsattes på Julafräsen. Till en början noterades att de då batteridrivna skalorna tappade referensen vid lite vibrationer. Trodde då först att den kapacitiva avläsningen fick problem med vibrationen, men efter att ha bytt till fastlödd spänningsmatning verkar de funka bättre. Kör Yuriys TouchDRO app på en Samsung Tab3 androidplatta inköpt på ICA för 1kkr för några år sedan.

När svarven inhandlades började jag fundera på skalor på denna… och konstaterade att de kostade en del… Då även magnetskalorna som säljs av div maskinleverantörer. Och skjutmåttsskalorna fanns inte längder som svarven krävde.

Av en händelse snubblade jag över firman AMS, när jag noterade halleffekt sensorer hos farnell som rotationsgivare i ett av mina andra projekt med hembyggd vindriktningsgivare. Efter att ha surfat lite hos firman ifråga noterades att de hade halleffektsensorer avsedda för magnet tape, dvs linjära positionssensorer.. Kretsarna ifråga kostade en hundring styck, så nu handlade det mest att hitta magnettape med rätt polavstånd. AMS sålde bara korta provbitar i sina utvecklingskit. Div maskinleverantörer uppgav inte polavståndet på sina taper, och de var fortfarande relativt dyra i mitt tycke.
Efter lite sökande fann jag den tyska firman Bogen, som tillverkar magnettape i alla möjliga utföranden. Å de var villiga att leverera till mig som privatperson, men med en viss minimiordervolym, vilket hanterades genom samköp med ett par kompisar.

Beskrivning (Återanvändning av text som skrevs till polarna i ämnet):
Bygger på magnetprincipen, med en Magnetstrip växlande poler varje mm. (finns andra polavstånd också, men dessa kretsar kräver 1mm pole pitch).
Kretsarna innehåller två st halleffektsensorer placerade på lämpligt avstånd så att de kan detektera 1/2048 mm skillnad i avstånd (12bit på 2mm). I denna applikation används en standard quadratur-utgång som ger lite lägre upplösning. (Motsvarande 10bit på 2mm). Quadratursignaleringen kopplas till en TI Launchpad (texas instruments microcontroller platform, motsvarande en Arduino) som kör mjukvara från Yuri’s Toys, genom att koppla till en standard HC-05 blåtandsmodul och en Android app i tfn eller surfplatta, TouchDRO från Yuri, så erhålls ett komplett DRO-mätsystem.

För att använda 12bit upplösning krävs egen mjukvara som kan hantera protokollet från kretsen.
Mha quadraturutgången kan man nyttja färdig mjukvara.

Kretsarna kommer från AMS, och heter AS5311.

http://ams.com/eng/Products/Magnetic-Po ... ion/AS5311
Kan samplas från dem, eller deras webshop, alternativt DigiiKey. Typ 120:-/st

Systemet är således av incrementelltypen, dvs dödräkning från där man väljer att nolla systemet manuellt. Till skillnad från en del andra mätprinciper som blir absolut-mätande.

Magnetremsorna:
Bogen Germany, 6pcs LMSI-W10P1L1500A40KCT0
http://www.bogen-electronic.com/en/magn ... rview.html
http://www.bogen-electronic.com/files/b ... t_LMSI.pdf

Yuriys Toys
http://www.yuriystoys.com/

lite rörigt att hitta rätt info men
http://www.yuriystoys.com/p/android-dro.html
det är quadratur varianten man vill ha till denna applikation (Undertecknad kör mixed scale kort mot skjutmåttsskalor på fräsen)
DIY variantren:
http://www.yuriystoys.com/p/msp430-laun ... e-dro.html

med skillnaden att jag konfigurerat kretskorten och kretsarna för att gå på 3,3V direkt från launchpaden… inte 5Vnåvåer vilket denna nog kör med… (AS5311 kan köra 5v också, men behöver kopplas lite annorlunda på kraftsidan.

Finns ett antal exempel på folk som använt kretsarna i div användningsområden…
https://hackaday.com/tag/dro/
http://wiki.aus3d.com.au/Magnetic_Encoder nyttjar I2C variant på kretsen som nu ev är obsolete (troligen för segt att hinna prata i2c med denna i tillräcklig takt…)
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 33667
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: Projekt hembyggd DRO

Inlägg av Glenn »

Intressant.

Jag köpte på mej lite kinesskjutmått och en lanuchpad, och började rita PCB för några år sen men kom aldrig till skott.

Skulle väldigt gärna vilja ha igång det nån gång.
malman
Inlägg: 540
Blev medlem: 13 februari 2006, 01:17:03
Ort: Arboga

Re: Projekt hembyggd DRO

Inlägg av malman »

Utlovade bilder.. :)
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Skriv svar