postprocessor tnc 355 heidenhain

Robot, CNC, Pneumatik, Hydraulik, mm
christianmoller
Inlägg: 59
Blev medlem: 24 juli 2018, 10:14:51
Ort: kungälv

postprocessor tnc 355 heidenhain

Inlägg av christianmoller »

Hej,
Är det någon som är duktig på postprocessorer?
Använder Fusion 360.
Jag har en till min fräs som fungerar bra men jag får alltid gå in och redigera lite i början och slutet.
Den har i rad 5 ett "z+0" som jag vill ha satt till låt oss säja "z+100" annars när jag startar programmet går den ner till min nolla i biten och då pajar fräsen :evil: .
I samma rad får jag även en "M91" och då larmar Z+ "ändläge Z+", tar jag bort M91 i början och slutet på koden går maskinen som den skall.
Den raden i slutet där jag har M91 innehåller även "z+0".
Bif. några bilder på hur det ser ut.
Provade att bifoga posten men den filtypen var inte tillåten......

Mvh
Christian
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
jeppe
Inlägg: 28
Blev medlem: 17 mars 2011, 23:48:14
Ort: Ulricehamn

Re: postprocessor tnc 355 heidenhain

Inlägg av jeppe »

Hej, kan du byta filändelse till .txt och ladda upp så kan jag titta på det.
christianmoller
Inlägg: 59
Blev medlem: 24 juli 2018, 10:14:51
Ort: kungälv

Re: postprocessor tnc 355 heidenhain

Inlägg av christianmoller »

Tack för svaret,
Javisst, det fixar jag :)

Trevlig kväll
Christian
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
jeppe
Inlägg: 28
Blev medlem: 17 mars 2011, 23:48:14
Ort: Ulricehamn

Re: postprocessor tnc 355 heidenhain

Inlägg av jeppe »

Tack, här kommer ett första försök. Jag har tyvärr inte Fusion, men postprocessa, titta på koden och säg till om något blev fel/behöver ändras.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
christianmoller
Inlägg: 59
Blev medlem: 24 juli 2018, 10:14:51
Ort: kungälv

Re: postprocessor tnc 355 heidenhain

Inlägg av christianmoller »

Tack så mycket,
Det ser bra ut, åker till verkstan senare och testar :)

Christian
christianmoller
Inlägg: 59
Blev medlem: 24 juli 2018, 10:14:51
Ort: kungälv

Re: postprocessor tnc 355 heidenhain

Inlägg av christianmoller »

Hej,
Varit och provat, det fungerar fint vad det verkar :tumupp:
Finns det något bra ställe och läsa om ämnet, för att förstå lite bättre hur en post är uppbyggd?
Jag har petat lite grand i postprocessorn, skiftat z,x,y+/- i några cycler och lyckats med verktygsbyte(M6) men inte mer.

Tack för hjälpen
Christian
Användarvisningsbild
swesysmgr
Inlägg: 9218
Blev medlem: 28 mars 2009, 06:56:43
Ort: Göteborg

Re: postprocessor tnc 355 heidenhain

Inlägg av swesysmgr »

Kör ut en fil med dump-postprocessorn så kan du se vilka javascript-funktioner i din Heidenhain-postprocessor som anropas för att skapa g-koden.

https://knowledge.autodesk.com/support/ ... 93a9c.html

Installera tillägget för Fusion (HSM Works) post-editering i VS code så blir det mycket enklare att navigera i och arbeta med postprocessorns .cps-fil.

https://marketplace.visualstudio.com/it ... -processor
Användarvisningsbild
swesysmgr
Inlägg: 9218
Blev medlem: 28 mars 2009, 06:56:43
Ort: Göteborg

Re: postprocessor tnc 355 heidenhain

Inlägg av swesysmgr »

Editing Post Processors & G-Code with Visual Studio Code

https://www.youtube.com/watch?v=4OWT-O4oN8E
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 20324
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: postprocessor tnc 355 heidenhain

Inlägg av säter »

I Heidenhain kör man väl inte G-kod?
Användarvisningsbild
swesysmgr
Inlägg: 9218
Blev medlem: 28 mars 2009, 06:56:43
Ort: Göteborg

Re: postprocessor tnc 355 heidenhain

Inlägg av swesysmgr »

Det kanske är "H-kod" men postprocessandet fungerar på samma sätt. Fusion kör ut en lista över javascriptfunktioner som onLinear, onParameter, onRapid osv. som krävs för de operationer som skall göras.

När motsvarande javascript-funktion sedan anropas i postprocessorfilen då skrivs rätt g-kod/h-kod ut till "körfilen" som skall skickas till maskinen.
christianmoller
Inlägg: 59
Blev medlem: 24 juli 2018, 10:14:51
Ort: kungälv

Re: postprocessor tnc 355 heidenhain

Inlägg av christianmoller »

Tack för länkarna, det var lärorikt :)
Har kollat videon och petat lite i det men det får bli mer ikväll.

/C
Micke_71
Inlägg: 817
Blev medlem: 18 september 2004, 21:47:23

Re: postprocessor tnc 355 heidenhain

Inlägg av Micke_71 »

Men en undring. Har du software limit för lågt i Z?

Z+0 M91 säger ju till maskinen att gå till maskinens Z+0 utifrån REF position oavsett hur nollorna är tagna. Det brukar vara typ väldigt högt upp.

Om du ändrar i MOD så du ser REF istället för ÄR, BÖR eller SLÄP. Sedan kör du maskinen så högt det går. Du bör ju komma högre upp än Z+0 då.

Du har ju under MOD knappen mjukvarugränsläge och det borde ju i din maskin nu stå Z- någonting i båda z-riktningar.

Antingen har någon pillat där man inte ska eller så har något spånhuvud lagt Z pos för växling på ett M91 värde och det är ju fel för växling brukar ju ske på Z+0 M92
christianmoller
Inlägg: 59
Blev medlem: 24 juli 2018, 10:14:51
Ort: kungälv

Re: postprocessor tnc 355 heidenhain

Inlägg av christianmoller »

:humm: :humm: :humm: Det där skall kollas upp................. :humm:
jag är inte superduktig på detta......men under MOD knappen finns detta?
Det låter ju vettigt faktiskt.... :humm:

/Christian
christianmoller
Inlägg: 59
Blev medlem: 24 juli 2018, 10:14:51
Ort: kungälv

Re: postprocessor tnc 355 heidenhain

Inlägg av christianmoller »

Tjena,
Är i garaget med min manual och pillar.
När jag slår på REF läget så står det Z-41,900 och då är bordet i sitt nedersta läge, mot ändlägeskontakten.
Har ändrat begränsnings till +/-30000,00 som det stod i manualen om man inte vill ha dom.
Detta värde z- 41,900 när jag är i botten med bordet borde inte det vara noll om det nu är en maskin nolla.

Ha de gött
Christian
Senast redigerad av christianmoller 14 juli 2020, 18:42:12, redigerad totalt 1 gång.
christianmoller
Inlägg: 59
Blev medlem: 24 juli 2018, 10:14:51
Ort: kungälv

Re: postprocessor tnc 355 heidenhain

Inlägg av christianmoller »

IMG_20200714_185909.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Skriv svar