Jula borr/fräs som CNC ??

Robot, CNC, Pneumatik, Hydraulik, mm
mr_ping
Inlägg: 406
Blev medlem: 1 augusti 2013, 16:50:29
Ort: Göteborg

Re: Jula borr/fräs som CNC ??

Inlägg av mr_ping »

(det som är kört med pinnfräs till vänster på bilden är gammalt)
Användarvisningsbild
lilluffe
Inlägg: 319
Blev medlem: 24 februari 2008, 02:22:33
Ort: Kumla

Re: Jula borr/fräs som CNC ??

Inlägg av lilluffe »

Det var den lilla biten som du hade kört med pinnfräsen som jag menade.
mr_ping
Inlägg: 406
Blev medlem: 1 augusti 2013, 16:50:29
Ort: Göteborg

Re: Jula borr/fräs som CNC ??

Inlägg av mr_ping »

Jo, men så är det alltså inte längre. Jag får en tydlig ring nu om jag kör 0.01mm typ, dock blir det kanske liiiite bredare på ena hållet.
Användarvisningsbild
lilluffe
Inlägg: 319
Blev medlem: 24 februari 2008, 02:22:33
Ort: Kumla

Re: Jula borr/fräs som CNC ??

Inlägg av lilluffe »

Det låter bra du kan väl alltid justera in det senare om det behövs.
Du får väl göra lite provfräsningar så småningom när du är klar med bygget av maskinen.
Användarvisningsbild
Mr3D
Inlägg: 594
Blev medlem: 27 november 2012, 20:31:02
Ort: Göteborg

Re: Jula borr/fräs som CNC ??

Inlägg av Mr3D »

Nu har jag knappt kört fräsen med originalhuvudet så jag har inte såå jätte mycket att utgå ifrån, men jag provade köra i stål med en 5mm pinnfräs, 2-3mm djupt och det gnisslade och hade sig. Nu satt biten inte sååå bra men det är min enda referens. Med en helt ny Z-axel och spindel så kör jag 1mm djupt i stål med en 40mm planfräs. Visst det vibrerar och har sig endel men det går bra!

Om du inte är klar med bygget är det onödigt att försöka justera in den än. Gör det när den är klar.
mr_ping
Inlägg: 406
Blev medlem: 1 augusti 2013, 16:50:29
Ort: Göteborg

Re: Jula borr/fräs som CNC ??

Inlägg av mr_ping »

Fick precis hem alla delarna (dock bara en motor) så jag ska börja pula lite ikväll.
70v nätagg
3 drivare (dm860a eller vad dom nu heter)
1 breakout kort
1st nema 23
mr_ping
Inlägg: 406
Blev medlem: 1 augusti 2013, 16:50:29
Ort: Göteborg

Re: Jula borr/fräs som CNC ??

Inlägg av mr_ping »

Nån som har en bra guide som visar hur man gör med Nema 23 8-polers, DM860a och ett breakoutkort som ser ut såhär:

http://i01.i.aliimg.com/wsphoto/v0/6020 ... -font-.jpg
Användarvisningsbild
Mr3D
Inlägg: 594
Blev medlem: 27 november 2012, 20:31:02
Ort: Göteborg

Re: Jula borr/fräs som CNC ??

Inlägg av Mr3D »

Som jag redan har sagt. För Nema motorer med 8 kablar kollar du i databladet. Jbcnc länkar till databladet i beskrivningen. Sen föreslår jag som sagt att du paralellkopplar stegmotorn. Då kopplar du 2 kablar till A+, 2 kablar till A-, osv. På DM860A kopplar du;

B-; Stegmotorkabel
B+; Stegmotorkabel
A-; Stegmotorkabel
A+; Stegmotorkabel
VDC; 70V från ditt nätagg
GND; Kopplas till GND/0V

På alla "Setting" så läser du i listan på drivaren hur mycket du vill mata stegmotorn med. Kolla i databladet för stegmotorn vad den är speccad för. Om du matar den med mindre Amp är inga problem, men den blir såklart klenare då. Du kan även mata lite mer är spec. med.

ENBL-; Kopplas till GND/0V
ENBL+; Du måste mata denna med 5V hela tiden för att den ska starta starta stegmotorn. Det kan du ta från paralellen och ex. använda som nödstopp till mach3
DIR-; Kopplas till GND/0V
DIR+; Kopplas till en pin på paralellen som du har satt till direction i mach3
PUL-; Kopplas till GND/0V
PUL+; Kopplas till en pin på paralellen som du har satt till step i mach3

Notera att GND/0V på ditt nätagg ska kopplas ihop med styrdatorns GND/0V. Det kan du göra via paralellens GND/0V. Eller ja, det är så jag har gjort iaf. men jag har inget breakout kort. Mitt paralellinstickskort i datorn är vad jag vet optokopplat så jag har skippat breakoutkort. Jag har heller inte DM860A drivaren, utan Geckosar men man kopplar de likadant/väldigt likt.
mr_ping
Inlägg: 406
Blev medlem: 1 augusti 2013, 16:50:29
Ort: Göteborg

Re: Jula borr/fräs som CNC ??

Inlägg av mr_ping »

Funkar inte.... mäter jag på A+ och A- får jag 150v (!) ?
Motorn blir inte varm...

Ska grejjerna bli varma även om man inte använder dom ?
Användarvisningsbild
Mr3D
Inlägg: 594
Blev medlem: 27 november 2012, 20:31:02
Ort: Göteborg

Re: Jula borr/fräs som CNC ??

Inlägg av Mr3D »

Varför mäter du mellan A+ och A-? Spelar väl ingen roll vad de visar för volt, bara att plugga in motorn som manualen visar.

Motorerna blir inte varma direkt. Men efter ett tag blir de det. Sen blir de mer varma ju mer du kör med de.
mr_ping
Inlägg: 406
Blev medlem: 1 augusti 2013, 16:50:29
Ort: Göteborg

Re: Jula borr/fräs som CNC ??

Inlägg av mr_ping »

Har nog pluggat in motorn som bilden visar, det var inte så svårt.
Dock får jag nog inte till drivern mot breakout kortet som man ska.

Det måste väl gå felsöka detta på något sätt ?
Jag är inte riktigt med på vart jag ska hämta GND, ska jag ta det från breakoutkortet ? Är det samma som 5V- ?
På mitt schema är inte GND ens inkopplat...

En polare säger att 5V+ ska vara samma mellan alla polerna och kan kopplas direkt till nätagget, varpå 5V- ska komma från breakoutkortet...


Finns det någon bild på detta tro ?
Användarvisningsbild
Mr3D
Inlägg: 594
Blev medlem: 27 november 2012, 20:31:02
Ort: Göteborg

Re: Jula borr/fräs som CNC ??

Inlägg av Mr3D »

Nu har du helt tappat mig. Eftersom jag inte använder ett breakout kort vet jag inte hur det ska kopplas eller varför du vill ha -5V på den. Vad jag vet ska iaf alla GND sammankopplas. -5V är inte GND.
Användarvisningsbild
lilluffe
Inlägg: 319
Blev medlem: 24 februari 2008, 02:22:33
Ort: Kumla

Re: Jula borr/fräs som CNC ??

Inlägg av lilluffe »

Kanske den här kan hjälpa dig.
Eller vad är det du har gått efter.

http://www.jbcnc.se/images/datasheets/C ... maV1-2.pdf
mr_ping
Inlägg: 406
Blev medlem: 1 augusti 2013, 16:50:29
Ort: Göteborg

Re: Jula borr/fräs som CNC ??

Inlägg av mr_ping »

I min värld har jag kopplat så... Kan jag har brännt motorn ?
Går det testa motorn på något annat sätt ?
Användarvisningsbild
Mr3D
Inlägg: 594
Blev medlem: 27 november 2012, 20:31:02
Ort: Göteborg

Re: Jula borr/fräs som CNC ??

Inlägg av Mr3D »

Jag tvekar på att du har brännt motorn.



För de som är intresserade, när jag fräser alu med stora pinnar. Fräsning i aluminium med en 30mm pinnfräs
Skriv svar