Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 21.13 2020-01-19

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 20 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: motordrivsteg/h-brygga
InläggPostat: 14.31 2004-05-31 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.47 2004-04-18
Inlägg: 2182
Ort: Jönköping
Jo min fråga är om det är bra att köra med separata "jordar" till två motordrivsteg eller om det är bättre att bygga ihop dom (med gemensam jord)?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 14.46 2004-05-31 
EF Sponsor

Blev medlem: 13.21 2003-06-02
Inlägg: 19769
Ort: Östergötland
Det är ju lättare med signaler om allt har samma jord.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 21.57 2004-05-31 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.47 2003-05-31
Inlägg: 4941
Ort: Göteborg
beror helt på hur de är uppbyggda

Vad menar du, olika signal/matningsjord eller olika matningsjord till två olika bryggor som styrs av samma signal?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 16.39 2004-06-01 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.47 2004-04-18
Inlägg: 2182
Ort: Jönköping
Jag menar:

Med tanke på att switchningen på motordrivstegen stör känslig elektronik .......så tänkte jag använda mig av optokopplare eller tosLink från ett "moderkort" ut till motordrivstegen.

Men jag har sett att många gör två "separata" motordrivsteg/H-bryggor, istället för att dessa sitter på samma kretskort!

Å då undra man ju varför det är så....ju!

Min egentliga fråga är om man bör använda sig av separata batterier till de olika motordrivstegen/H-bryggorna..........


Jag vill gärna kunna använda mig av ett gemensamt "batteripack" (för båda motordrivstegen). Och det vore ju fint om man kunde ha de båda stegen på ett kretskort.......hur ställer ni er till det?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 16.46 2004-06-01 
EF Sponsor

Blev medlem: 13.21 2003-06-02
Inlägg: 19769
Ort: Östergötland
Anledningen till att det är så är nog att många tycker att det är lättare att göra två likadana kort än att göra ett större. Bygg ett med båda på om du tycker att det verkar gå bra. Så har jag gjort.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 17.19 2004-06-01 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.31 2004-01-30
Inlägg: 1067
Ort: Uppsala, Sweden
Samma batteri(er) bör du nog iaf använda till motorstyrningen, annars finns risk att de inte är lika laddade och mototerna alltså går olika fort - lite jobbigt att kompensera, helt i onödan


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 18.11 2004-06-01 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.47 2004-04-18
Inlägg: 2182
Ort: Jönköping
Danei:

Ditt svar är kort och konsist......det tackar jag för!

Och det är nog som du säger: vem vill "cadda" ett jättekort!?

På tal om kompencering.....jag vill använda mig av återkoppling via "opto-hjul"..........vad heter det egentligen..... :wall:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 21.04 2004-06-01 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.43 2004-01-17
Inlägg: 1164
Ort: Stockholm
"opto-hjul" heter Encoder.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 23.13 2004-06-01 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.47 2004-04-18
Inlägg: 2182
Ort: Jönköping
Tack Chribbe


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 15.24 2004-06-06 

Blev medlem: 11.22 2004-05-06
Inlägg: 401
Ort: Stockholm
Det viktiga är att inte de höga stömmarna går i samma kabel som de små känsliga. Detta gäller både matning, signaler och jord.

En hög ström (med korta stig/falltider) i en kabel skapar ett spänningsfall i en ledare. Drar du t.ex 5A i en 20cm lång ledare med 200nH (10nH/cm) och stigtid 0,25us blir spänningsfallet:

u=-L * di/dt = -4V

Om en styrsignal med 5V pullup delar på samma jordledare blir fenomenet att det slutar fungera. 5V blir plötsligt 1V.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 16.53 2004-06-06 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.47 2004-04-18
Inlägg: 2182
Ort: Jönköping
Det blir nog bäst om man då har gemensam strömförsörjning till de två motordrivstegen och en separat strömförsörjning till processorkretsen tillsammans med R/C-mottagaren........eller?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 19.25 2004-06-06 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.47 2003-05-31
Inlägg: 4941
Ort: Göteborg
Ja, det lättaste är ju att driva elektroniken med ett litet batteripack (de drar ju inga strömmar att tala om) och motorerna (inkl. H-bryggor) med ett stort batteripack.

Har du stora/många motorer och vill driva elektroniken med samma batteripack som motorerna måste du filtrera jättemassor, och det kommer ändå inte bli riktig ren ström.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 20.25 2004-06-06 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.47 2004-04-18
Inlägg: 2182
Ort: Jönköping
Tanken är att använda mig av Toslink från processorkortet ut till motordrivstegen


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 20.52 2004-06-06 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.47 2003-05-31
Inlägg: 4941
Ort: Göteborg
fiberoptik? isåfall behöver du ju ändå elektronik för att ta emot och avkoda signalen


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 20.58 2004-06-06 

Blev medlem: 22.52 2003-05-27
Inlägg: 1306
Ort: Lund
Är det inte lättare att bara sätt dit en optokopplare? ger ju samma effekt väll..


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 20 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Henry, ktm_micke, verkstaden och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010