Svenska ElektronikForumet
https://elektronikforumet.com/forum/

Utskriften sker utanför bädden?!?!
https://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=45&t=95134

Författare:  EasyRider [ 08.56 2019-05-22 ]
Inläggsrubrik:  Utskriften sker utanför bädden?!?!

Jag köpte min andra 3d skrivare för ett tag sedan och fick äntligen tummen ur att dra igång den.
Det är en begagnad Wanhao Duplicator 4S. Jag satte upp en ny Rpi med octoprint (1.3.8 uppdaterad till 1.3.11) på, installerade GPX-pluginet samt installerade Ultimaker Cura på min dator.
Det var väldigt längesedan som jag sysslade med 3d skrivare så all min kunskap har runnit ifrån mig :(

Problemet som uppstod är att utskriften sker delvis utanför värmebädde.
Min "hem"-position för X&Y ligger en bra bit utanför plattan, några cm. (Längst in till höger sett framifårn) och jag förstår inte riktigt hur jag skall få maskinen att förstå att när den kört hem, så innebär det att den ligger på många mm minus i både X & Y. Detta måste väll ske i octoprint? hur?



Jag undrar också, GPX-pluginet som jag använder, verkar konvertera alla signaler från mm till antal steg för motorerna. Hur vet jag hur många steg motorerna har? Är lättast att skriva ut en referensbit (10c10x10mm) och justera default-värdet därefter?


Mycket tacksam

Författare:  tecno [ 09.05 2019-05-22 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Så du menar att att köra HOME via 4s inte fungerar?

Författare:  EasyRider [ 09.23 2019-05-22 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Home fungerar allderless utmärkt, den åker till sin position men denna positionen ligger ca 50mm utanför bädden. Men i mina ögon så borde väll detta inte vara ett problem. När den hittar referenspunkten så går det väll att sätta att den då antar position (-50,-10, 0) (x,y,z). Är jag ute och cyklar??

Författare:  tecno [ 09.28 2019-05-22 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Kolla OFFSET's i din 4S. Nollan skall ligga i ena hörnet som std. Lajja inte med nåt externt utan det ska lira med 4S inställningar.

Författare:  EasyRider [ 09.32 2019-05-22 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Jag tycker att jag letade runt överallt i menyn utan att hitta offset, men jag tar och letar en gång till ikväll. Eller är det via USB, som jag konfiguerar detta?

Författare:  tecno [ 09.40 2019-05-22 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Så båda huvvena ligger 50mm utanför bädden?

Begagnad = kanske någon har pillat i firmware?

Författare:  Glenn [ 09.54 2019-05-22 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Är det verkligen skrivaren som ska hålla reda på det ?

Jag har ställt in bäddens storlek och offset i Slic3r har jag för mej ?

Författare:  EasyRider [ 10.04 2019-05-22 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Ja alltså ändlägesbrytarna är monterade så att hela huvidet är utanför bädden. Jag har inga problem med att det sköts i octoprint
Använder aldrig sdkort och jag ser oprint som en del av skrivaren. Hittade Gkoder som gör förflyttning och som sätter nolla. Skall testa ikväll och se om det går att sätta in som koder som skickas innan programmet startas. Har för mig jag sett sådanna fält i tidigare versioner av octoprint.

Författare:  EasyRider [ 10.14 2019-05-22 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Är slicer bättre än cura eller är det bara smaksak?

Författare:  Glenn [ 10.57 2019-05-22 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Är väl en smaksak, tror jag testat alla gratislicers men tycker slic3r fungerar bäst

Författare:  ToPNoTCH [ 18.36 2019-05-22 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Finns det ingen offset att ställa in då ?

Författare:  EasyRider [ 07.18 2019-05-23 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Ja alltså vid första anblicken få fann jag ingen sådan (Jo jag vet, låter rätt otroligt, och jag antar att jag bara missade det). Jag hann tyvärr inte in till verksan igårkväll för att jobba vidare, men min tro nu när varit ifrån den bråkande maskinen en stund att detta borde absolut gå att lösa antingen på maskinen eller på octoprint.
Kan tillägga att jag satt i flera timmar innan jag ens kom till detta problemet med att försöka lösa kommunikationen mellan octo & skrivaren. Den vägrade svara och jag funderade på ifall det kunde vara så att kortet kunde vara kasst i skrivaren. Sedan långt in på natten så visade det sig att Duplicator tydligen beter sig som Replicator, och för att köra replicator så behöver jag använda GPX-plugin. Då var jag så trött och jag misstänker att det var grunden till vidare problem :D

Författare:  EasyRider [ 07.50 2019-05-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Har suttit ytterliggare en kväll med den jävla skitskrivaren. Finner inga möjligheter att sätta offset på maskinen. När jag skapar gcode-filerna så kan jag flytta runt objektet till olika positioner på bädden (i programmet) utan att det på något sätt ändrar var den hamnar på min utskriftsbäd. Försökt med M-kod för att sätta offset i eprom, utan att lyckas. finns ett svar att den inte stödjer den koden.
Finner ingen information om denna förbannade skrivare på nätet om hur man skall få det att fungera. Jävla dynga är det. Jag köpte för några år sedanen prusa-kopia för 1800 spänn, som jag fick att fungera bättre än en 85000kr maskin vi hade på jobbet (såklart la jag mycket tid på kalibrering och fix) och jag trodde ändå att detta skulle vara ett stöddigare objekt än den tidigare.

Jag testar att bränna på ny mjukvara på styrkortet, om inte det ger mig mer konfigurationsmöjligheter så kastar jag denna skiten och köper mig något nytt..

Författare:  XorXaX [ 08.07 2019-05-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Går det inte att flytta ändlägesbrytaren så den sitter "rätt" istället?

.

Författare:  EasyRider [ 08.11 2019-05-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Ja alltså jag tror det är möjligt. eller såklart det är möjligt. Men jag gillar att ändlägestbrytaren sitter utanför. Då denförst nollar XY, så hamnar den utanför bädden. Sedan när den nollar Z så går det ju alltid förbi med någon mm. Hade så tidigare och jag gillade inte att den varje gång gick ner och tryckte till bädden. Det verkar som att den inte stannar på direkten när brytaren bryter (iaf min tidigare 3dskrivare.). Det är väll därför som den kör till ändläget, för att sedan ta om det i långsam hastighet för att hitta en mer nogrann referenspunkt.

Författare:  XorXaX [ 08.32 2019-05-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Då förstår jag!

I Cura kan du ställa in något som heter Nozzle offset (Manage Printers > Machine Settings > Extruder x). Vet inte själv vad det är, men det kanske är vad du är ute efter?

.

Författare:  EasyRider [ 08.45 2019-05-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Jag skall kolla upp detta!

Tack

Författare:  Glenn [ 08.45 2019-05-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Jag gillar också när "nollan" är utanför, bland annat för att när man värmer upp "dräller" det filament genom munstycket och det är bättre att det inte hamnar på bädden, dessutom kan man ju fixa nån slags avskrapning då.

Författare:  säter [ 09.32 2019-05-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Är det vanlig G-kod till en 3D-skivare?
Likt en fräsmaskin?

Författare:  Glenn [ 09.50 2019-05-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Normalt sett ja.

Författare:  säter [ 09.53 2019-05-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Då får jag väl säga som vanligt, posta koden.

Författare:  EasyRider [ 10.17 2019-05-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Om jag förstår detta rätt, så går Gkoden genom ett plugin (GPX om jag minns rätt) som konverterar till ett annat format. Jag tar fram koden nästa gång jag är i verkstaden.

Författare:  Glenn [ 10.52 2019-05-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

En skillnad "för mej" är ju att när jag ska skriva ut nåt på 3d-skrivaren så tar jag objektet, laddar in i min slicer som redan har alla inställningar för min skrivare, flyttar runt objektet på (representationen av) bädden och klickar att den ska konvertera till G-kod, får ut en fil som sen skrivaren skriver ut rakt av.

Ska jag fräsa nåt så är det ju betydligt krångligare, jag antar att har man nån slags CAM-mjukvara som är lika bra parad med ens maskin, och en verktygsväxlare med väldefinerade verktyg osv så skulle det kunna vara lika enkelt, nu är det enormt mycket krånligare.

Författare:  EasyRider [ 13.35 2019-05-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Det är ugnefär samma rutinsom jag har, men jag kör via octoprint. Skall koppla bort octoprint nästa gång och köra direkt från datorn.
En Detalj jag störde mig på mycket, var att när jag placerade mitt objekt på bäden (i slicern) så kom den alltid ut på samma ställe på bädden i skrivaren. Halvvägs utanför.

edit:
Jag kunde placera objektet på olika ställen på slicer-bädden, men att den oavsett var jag placerar den, dyker upp i "home"-hörnet halvvägs utanför bädden.

Författare:  EasyRider [ 08.45 2019-09-11 ]
Inläggsrubrik:  Re: Utskriften sker utanför bädden?!?!

Glömde av att svara på tråden då det nu var löst.

Jag använde mig ett tag av ReplicatorG. (Usel, långsam(!!!) och gammal programvara, men den fick maskinen att fungera).
Ifrån den kunde jag plocka fram pre & post-script som körs och däri se hur den flyttade origin till främre vänstra hörnet. Dessa var bara att flytta över till octoprint (alternativt slicern) och så fungerade allt som det skulle.

för att få octoprint så får man inte glömma att använda gpx-pluginet för att de skall prata samma språk. men jag tror jag nämnt detta tidigare i tråden.

/M

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/