Skrivare för en nybörjare som vil printa seriöst & praktiskt

Allt som rör 3D-skrivare.
Sry
Inlägg: 58
Blev medlem: 18 augusti 2019, 16:31:39

Re: Skrivare för en nybörjare som vil printa seriöst & prakt

Inlägg av Sry »

Det är väl lite så jag känner också, hur idiotiskt är det att köpa en 10k skrivare om det är den första 3D-printern jag äger. Viktigt det blir bra med utskrifter och så vidare men jag tror nivån ligger lägre än jag först tänkt.
Dvs att det automatiskt vore bättre med en dyrare och mer seriös skrivare fast att för mina behov så kanske någon av de översta "best 3D printer under under $300" duger perfekt. Jag vill dock gärna känna den där känslan att jag inte behöver uppgradera så fort jag känner mig seriös med mitt intresse men det tror jag inte jag kommer känns med någon från exempelvis Flashforge.
Vill gärna inte vara begränsas till ett material men kommer troligen mestadels använda just ett material när jag hittat rätt men att inte kunna skriva ut det rätta materialet känns lite hopplöst, får dock skylla mig själv som inte varit iväg och testat någon printer i något Makerspace men tror att det ska gå bra ändå faktiskt.
Bara man har något mer material att välja på eller vet lite om materialet som man endast kommer kunna printa.

Men tänkte att jag måste undersöka det på den bästa platsen i Sverige för 3D print frågor och är så tacksam över att få svar från både erfaret folk och lite folk i min sits, dvs nybörjare och gärna då hur de tänkt och även vad för val de gjort, saker som varit bra och saker som varit mindre bra, med mer! :)
Väldigt tacksam över alla svar hittills! Med Prusa, även om den är lite dyr att börja med så känns det som att man åtminstone kan jämföra lite och kanske se vad folk tycker om den jämfört med andra av deras tidigare skrivare.
Användarvisningsbild
Bosen
Inlägg: 1753
Blev medlem: 18 juli 2005, 10:56:31
Ort: Karl Gustav, Varberg
Kontakt:

Re: Skrivare för en nybörjare som vil printa seriöst & prakt

Inlägg av Bosen »

Prusa är ju den som "sätter standarden". Kollar du på Youtube så är det nästan alltid Prusa MK3 som man jämför med. Antagligen är det brutal kvalité på deras prylar. Om man kollar på denna filmen så handlar väldigt mycket av deras produktion om testning av grejerna innan de skickas, vilket antagligen är den stora delen till deras otroligt bra rykte:
Sry
Inlägg: 58
Blev medlem: 18 augusti 2019, 16:31:39

Re: Skrivare för en nybörjare som vil printa seriöst & prakt

Inlägg av Sry »

Jo, jag kan förstå att det är verkligt bra kvalité på Prusa. Jag känner bara om den verkligen är värd så pass mycket mer i kostnad än en som kostar hälften, åtminstone för en förstagångs printare som mig. Men jag har sett att man ofta jämför en skrivare mer Prusa. Inte i varje video men många, I början hade jag ingen aning om vilken skrivare de syftade på men man pratade om "the original Prusa design" eller liknande.

Jag kom förövrigt på en design jag skulle vilja printa med något flexiblare material, så det lär självklart dyka upp fler idéer även om jag misstänker att andra hårdare material kommer användas oftare.

Åh så svåra val. Speciellt svårt eftersom det handlar om så pass mycket pengar för en ny hobby som jag inte testat på annat än att ha designat saker som jag skulle vilja printa.

Men om man säger som såhär. Vad är det värsta att vänta sig / oroa sig för när det gäller att köpa en av de billigare modellerna?

Om det handlar om att de är mass-producerade och möjligen mindre testade, är det då inte bara gå tillbaka till butiken och byta den mot ett annat exemplar? Fungerar inte det byta igen och slutligen få tillbaka pengarna och köpa en annan? Det är såklart inget man är ute efter eller som är önskvärt men i ett scenario där just det är något fel på skrivaren. Ska fortsätta leta videos att titta på och se om jag fastnar dör#någon, inklusive Prusa det är bara svårt då det finns så många tillverkare och sååå många modeller!
Sry
Inlägg: 58
Blev medlem: 18 augusti 2019, 16:31:39

Re: Skrivare för en nybörjare som vil printa seriöst & prakt

Inlägg av Sry »

Det här är nog förövrigt första gången jag gått ner i budget, antagligen mest för att jag ville ha höjningen avklarat från början.

Vill bara gärna och helst ha det mest prisvärda men självklart med kvalité och gärna "best overall" för att inte låsa in mig för hårt i början om jag inte verkligen vet att en inriktning eller ett område inte kommer utforskas. Exempelvis det här med fina prints, det är ett stort plus men jag kommer inte skriva ut prydnadsaker som exempelvis en Darth Vader-hjälm då det helt enkelt inte är något jag är intresserad av men jag vill såklart att print objekten blir så fina som möjligt men jag väljer hellre funktion över form så att säga. :)

Bossen, jag glömde fråga dig. Hur lång tid tog det för dig att byggs ihop din Ender3 och hur svårt var det? Något du noterat angående kvalitén som skulle kunnat vara bättre eller som du tror är bättre med en dyrare skrivare?
Användarvisningsbild
Bosen
Inlägg: 1753
Blev medlem: 18 juli 2005, 10:56:31
Ort: Karl Gustav, Varberg
Kontakt:

Re: Skrivare för en nybörjare som vil printa seriöst & prakt

Inlägg av Bosen »

Bosen, om jag får be :wink: (Egentligen Bösen, men strunt i det :lol: )

Det tog ungefär en timma att sätta ihop den. Kvalitétsmässigt så tycker jag den är oväntat bra, men man bör kolla över även det som redan är ihopsatt. Jag hade redan innan jag satte ihop den sett nedanstående film, och på så sätt så visste jag vad jag behövde kolla på...
INGET har krånglat än så länge och då har jag nog sammanlagt redan printat 10 timmar med den :)

Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 27234
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: Skrivare för en nybörjare som vil printa seriöst & prakt

Inlägg av Glenn »

Finns ju dessutom mängder med billiga prusakopior eftersom Josef släppte designen fri.

Dock är det ju varierande kvalitet på dessa, finns ett antal byggtrådar här och jämfört med min egen klon så ser man i princip alltid skillnader, på vissa är axelkopplingarna ersatta med slangstumpar för att ta ett exempel.

Själv köpte jag en billig prusaklon just för att jag tänkte "Jag får se om det är nåt jag faktiskt kommer att använda, då kan jag ju köpa nåt dyrare", men i praktiken tycker jag nog min billiga skrivare skriver i princip lika bra som de flesta andra hobbyskrivare.

En stor skillnad var ju dock att det inte direkt bara var att lyfta den ur lådan och skriva, dels var det en byggsats (byggandet var iofs nästan det roligaste tyckte jag) och dels krävdes det en hel del justerande och fixande innan utskrifterna blev acceptabla, fixande som var ganska svårt att göra som absolut nybörjare. ..Lyckligtvis fick jag mycket hjälp här på EF :)
Sry
Inlägg: 58
Blev medlem: 18 augusti 2019, 16:31:39

Re: Skrivare för en nybörjare som vil printa seriöst & prakt

Inlägg av Sry »

Förlåt! Såg precis att du hette Bosen och sedan läste jag ditt svar och skämdes lite över att du märkte det. Från och med nu ska jag alltid säga Bösen, Bösen. :)

Tack ska ta en titt på videon så man vet ungefär vad som väntar både med Ender3 och även mer andra liknande printers.

Jo Glenn, jag har förstått det finns lite kopior men inte riktigt förstått vilka som är just baserade på Prusa designen, kan tänka mig att byggandet är det roliga men när det gäller saker som faktiskt ska fungera på ett visst sätt och är som bäst när er är helt korrekt ihopsatta och justerade föredrar jag ofta att ha ett exempel att dels jämföra med men också fuska och tjuvkika på. Helt enkelt lite skrämd av tanken på att fastna när jag kunde gått någonting färdigbyggt för några tusen mer.
Också rädd att byggsatser blir ståendes och jag helt enkelt "glömmer den", när det är en present vore det så hemskt om folk ändå lagt ner verkliga pengar på den osv... Men Det verkar otroligt roligt och jag hoppas få chansen att använda min printer till just olika byggprojekt med elektronik och dylikt som också är ett intresse jag vill ta upp!

Jag tror ändå jag kommer satsas på att skaffa någonting som är ihopbyggt eller iaf nästintill ihopbyggt, även om det kostar extra.
Hade ihopbyggda Prusa:n kostat som byggsatsen hade valet varit enklare.
Användarvisningsbild
DeVille
Inlägg: 2341
Blev medlem: 29 mars 2004, 15:04:22
Ort: Dalsländska skogen.
Kontakt:

Re: Skrivare för en nybörjare som vil printa seriöst & prakt

Inlägg av DeVille »

Jag är också en Ender 3 användare, har 2st som jag är väldigt nöjd med men använder dem inte tillräckligt mycket då jag har annat som tar upp min fritid.

Bor du i närheten så kan du få köpa båda två inkl hylla/inkapsling, då sparar du in på det ekonomiska trycket på dina vänner och slipper även monterandet. :)
temp.jpg

De har fått de flesta "standard" moddarna samt uppdaterad firmware som jag tyckte var det krångligaste att få till.

Oavsett vilken skrivare du väljer, lycka till med printandet!

/DeVille
edit: stavfel.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Senast redigerad av DeVille 5 november 2019, 08:17:12, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
Meduza
EF Sponsor
Inlägg: 10717
Blev medlem: 30 april 2005, 22:48:05
Ort: Ekerö, Stockholm
Kontakt:

Re: Skrivare för en nybörjare som vil printa seriöst & prakt

Inlägg av Meduza »

Personligen skulle jag rekommendera att du köper Prusa's byggsatsmodell, och spenderar en helg på att montera ihop den.

Dom har både väldigt bra guider för montering och bra support som du även har tillgång till när du köper en byggsats, och den kunskapen du vinner på att göra det är extremt värdefull senare, då du känner din skrivare och vet hur allt fungerar.
danielr112
Inlägg: 7946
Blev medlem: 18 januari 2009, 00:48:24
Ort: Alvesta, Småland

Re: Skrivare för en nybörjare som vil printa seriöst & prakt

Inlägg av danielr112 »

Jag kör CR10S med tillägg för auto-kallibrering av höjd på bädden.
Det som jag saknar är att den ska ha eget skåp. Jag har den nämligen i verkstan och där blir för kallt runtomkring så den får lite problem kalla dagar.
Riktigt nöjd och kör en paj kopplad till den som styr utskriften via Octopi.

Edit: Köptes i stort sett färdig. Inte många skruvar att montera
Sry
Inlägg: 58
Blev medlem: 18 augusti 2019, 16:31:39

Re: Skrivare för en nybörjare som vil printa seriöst & prakt

Inlägg av Sry »

Hejsan på er.

Jag har ännu inte hunnit bestämma mig men har däremot gått mer åt hållet att inte gå in för hårt ifall intresset skulle svalna efter ett tag osv.

Jag vet dock inte vad jag borde välja i den prisklassen men hade man gått så högt som 10000 kr så hade ju Prusa varit något av ett självklart val men det får bli skrivare nummer två.

Men vad gäller annars? Creality Ender3? Pro versionen eller den vanliga?
Någon Flashforge? Isåfall vilken? Vill gärna höra lite åsikter.

Jag bryr mig nu mest om att det ska vara enkelt och smidigt. Vill kunna komma igång snabbt men klart lite fix innan går bra men jag vill inte att man ska kunna göra fel så automatisk inställning av byggplattan är önskvärt.
Snygga utskrifter är ett plus men mindre prioritering.
Angående material så det såklart kul med alternativ men sålänge jag kan skriva ut någonting som är hållbart om det är korrekt designat så är jag nöjd och kommer troligen hålla mig till det materialet i början åtminstone.
Storlek är mindre viktigt nu men det är klart jag föredrar lite större snarare än mindre, gärna 20x20x15 cm men om de extra 5+5 på 20 cm kostar tusenlappar mer och då inte ger mer kvalité kanske jag bör avstår helt enkelt. Snabbhet betyder mindre för mig men är såklart inget negativt.

Eftersom tiden lite börjat rinna ut så känner jag att jag behöver ta lite mer hjälp av er för att övertyga mig själv om något val. Hoppas någon av er har tid och kan tänka er komma med lite fler råd även om jag förstår jag framstår som oerhört jobbig med min beslutsångest.
Gimbal
Inlägg: 6296
Blev medlem: 20 april 2005, 15:43:53

Re: Skrivare för en nybörjare som vil printa seriöst & prakt

Inlägg av Gimbal »

Flashforge adventurer 3 ser fin ut tycker jag. Eftersom jag har goda erfarenheter från Findern så skulle jag kika på den som nästa steg uppåt.
Men läs lite tester först...
Användarvisningsbild
Bosen
Inlägg: 1753
Blev medlem: 18 juli 2005, 10:56:31
Ort: Karl Gustav, Varberg
Kontakt:

Re: Skrivare för en nybörjare som vil printa seriöst & prakt

Inlägg av Bosen »

Jag kollade på Flashforge finder länge innan jag köpte min Ender3. den hade ju ingen uppvärmd bädd, så därför valde jag inte den, men det har oroligt bra rykte annars tycker jag det verkar som.

Jag stod i valet och kvalet om jag skulle välja en PRO eller inte enär jag valde min Ender 3, men jag kom fram till (efter efterforskning mest på youtube) att det inte var värt det. Den magnetiska plattan funkar bara till PLA och i efterhand så ser jag ingen anledning alls att ha den.... I övrigt så har en PRO en extra stegmotor på z-axeln, men ingen jag hittar på youtube har haft något problem med z-axeln på en Ender3. Det slutade med att jag valde en vanlig Ender3 istället för PRO. Jag kände att det är bättre att lägga pengarna på andra uppgraderingar isåfall, som t.ex "all metal hotend" som man bör har om man vill printa annat än PLA. PETG skall gå att printa med den hotenden som sitter på skrivaren, men man är då i gränslandet av vad PTFE-tuben klarar av, så det är inte rekommenderat.
Sry
Inlägg: 58
Blev medlem: 18 augusti 2019, 16:31:39

Re: Skrivare för en nybörjare som vil printa seriöst & prakt

Inlägg av Sry »

Tack för era svar. Det uppskattas så otroligt mycket!

Fick ett svar från Prusa på ett mail jag skickat angående eventuella rabattkoder och de kunde erbjuda 5% rabatt vilket tyvärr är lite för lite för att göra skillnad i detta fallet.


Angående adventure 3 så har jag lite svårt att se vad nackdelarna är, visst den är bada 15x15x15 cm men annars så, något annat?


Har haft väldigt svårt att hitta information och recensioner, hittar ett par via exempelvis Youtube men det känns väldigt begränsat men jag kanske helt enkelt dålig på att söka och leta eller till och med att tolka recensioner. Har också försökt hitta jämförelser av skrivare men det är väldigt svårt, tror att jag har hittat en eller två jämförelser som varit relevanta för mig.

Ender3 är i varje fall också en av toppkandidaterna men också några av Flashforge bland annat Adventure 3 och priset är tillochmed lägre än vad jag nu känner vore rimligt så det är ju kul även om jag tror att jag hörde något negativt om den för några veckor veckor men minns inte vad det var eller om jag blandat ihop den med någon annan.

Måste iaf snart bestämma mig verkligen men får bli en till omgång att gräva ner sig. Har ni några lästips eller recensioner jag borde kolla in innan jag fattar mitt slutgiltiga beslut?
I och med att jag är så dålig på att hitta nu för tiden så uppskattas det massvis!
Användarvisningsbild
NULL
Inlägg: 2482
Blev medlem: 15 september 2010, 12:59:25
Ort: Örebro

Re: Skrivare för en nybörjare som vil printa seriöst & prakt

Inlägg av NULL »

Jag tror att anledningen att välja en Prusa är för att slippa strul, ha den modellen många andra har och ändå ligga i framkant, lite som att köpa ett ASUS-moderkort så man vet att man kan hitta andra på forum för att få hjälp om det skulle behövas...
Skriv svar