Sida 1 av 7

"Mikrodatorer"

Postat: 13 oktober 2018, 18:11:08
av Hobbyisten
Hej !

Har kommit till EFA, bok 4, där man bygger upp en det som förr kallades "Mikrodator" från grunden. Det är en dator som jobbar så långsamt att man kan "se" det. Den bygger på processorn 1802. Det vore väldigt spännande att förstå i grunden hur en dator fungerar, och möjligtvis kunde den användas för styr och regler i framtida hemautomatisering. Hur bär man sig åt för att inte gå vilse i kompabilitetsdjungeln om man vill använda moderna, lika enkla, kretsar ? Jag har inte ens lärt mig att etsa kretskort än, men kanske hög tid att lära sig :)

Re: Att bygga en "Mikrodator"

Postat: 13 oktober 2018, 18:37:42
av HUGGBÄVERN
Gårdagens processorer börjar bli ”unobtainium”, även om jag har ett stort gäng 1802 liggande. Om man vill gräva ner sig i det gamla 8-bitarsträsket, är just RCA-processorn 1802 perfekt. Den är enkel att använda och kräver ett minimum av kringkretsar för att få till en fungernde mikrodator. Till detta är den helt statisk, helt i CMOS, och kan köras på en klocka från 0 till 3 MHz.

BHIAB sålde kortet som hör till ETI-datorn; kanske finns sådana kvar. Sedan har du en udda konstruktion som ryms i en pillerburk: http://www.retrotechnology.com/memship/memship.html.
Jag har två sådana och OM du bleve riktigt sugen skulle du kunna få köpa den ena. Den är halvbyggd men där ska det finnas alla komponenter och en burk.

Inom parentes kan jag tycka att det där med att etsa egna mönsterkort är lite överskattat. Det riktiga jobbet är att ta fram själva mönstret, alltså sitta vid datorn och i ett program göra en design. Sedan kan man skicka filerna, som programmet skapar, till Kina och få tillverkat fina kort någon hundralapp.
Man kan inte få till samma kvalitet och finish av att slappa själv, och man kan knappt göra det billigare själv.

Re: Att bygga en "Mikrodator"

Postat: 13 oktober 2018, 18:46:21
av Micke_s

Re: Att bygga en "Mikrodator"

Postat: 13 oktober 2018, 18:49:09
av HUGGBÄVERN
FUSK!!! :tumner:

Re: Att bygga en "Mikrodator"

Postat: 13 oktober 2018, 19:00:57
av Micke_s
svart låda som svart låda...

Re: Att bygga en "Mikrodator"

Postat: 13 oktober 2018, 19:11:50
av Krille Krokodil
Skillnaden idag mot när EFA skrevs är att det finns programmerare/debuggers för någon 100-lapp med vilka man kan koppla upp sig mot processorn och se vad som händer i den. När de böckerna var populära var det bara inne på Ericsson etc sådan utrustning fanns, när sådant började dyka upp i ELFA:s sortiment så var prislapparna på 10'000-tals kronor.



Att programmera lågnivå C ger ungefär allt det man behöver veta, där är nog inte mycket att vinna på att gå lägre.

Re: Att bygga en "Mikrodator"

Postat: 13 oktober 2018, 19:16:04
av Hobbyisten
Micke : grejen är inte funktionaliteten utan att förstå delprocesserna som nämnda bok så bra leder en igenom.

BÄVERN : Kitet med manual som du länkade till kanske mer är typ som en byggsats, men om du har ett gäng 1802 hemma så tingar jag gärna en :)

Re: Att bygga en "Mikrodator"

Postat: 13 oktober 2018, 19:59:17
av HUGGBÄVERN
Jag ska kolla att alla fungerar. Några är från Kina, men en CPU på en experimentplatta, lite kopplingstråd och nån led är nog för att kolla.

Grejen med the real thing är just att man arbetar på maskinnivå, något som inte låter sig göras på samma sätt med emulatorer. Det är lite som att jämföra att meka med en sprillans BMW328i och en Opel Rekord -72.

Re: Att bygga en "Mikrodator"

Postat: 13 oktober 2018, 20:02:09
av mrfrenzy
Den här är framtagen just för detta:


Re: Att bygga en "Mikrodator"

Postat: 13 oktober 2018, 20:32:35
av TomasL
Här hittar du en väldigt bra logiksimulator, och på deras hemsida finns det massor av CPU-projekt, som du kan ladda hem och simulera, ända ned på grindnivå.
http://www.logiccircuit.org/
Här har du min egen konstruktion av en ALU, den emulerar ned till grindnivå

edit:glömde länken

Re: Att bygga en "Mikrodator"

Postat: 13 oktober 2018, 21:31:15
av Micke_s
Här har en kille byggt en 6502 med diskreta kretsar.
https://monster6502.com/

Re: Att bygga en "Mikrodator"

Postat: 14 oktober 2018, 18:42:53
av 4kTRB
68000 är ju också en bra processor att lära sig mikrodator på.
Finns till och med möjligheten att singel-stega sig igenom ett program.
En del universitet använder den fortfarande i utbildningen.
Fast det kanske är bättre att börja med RISC processorer nu för
tiden. AVR har har nån Butterfly-startgrunka vill jag minnas.

Re: Att bygga en "Mikrodator"

Postat: 14 oktober 2018, 18:49:01
av Icecap
Med en PIC samt en PICkit(nånting) kan man singelstega också - samt köra full rulle om man vill.

Re: Att bygga en "Mikrodator"

Postat: 27 oktober 2018, 14:52:40
av Hobbyisten
För den som eventuellt är intresserad :
20181026_185218.jpg
4076 är en 4-bitars D-vippa och så universell....allt beror på hur man kopplar ihop dess ingångar och utgångar. I är alltså instruktionsregistret, 4556 en avkodare, D är dataregistret, 0 är minnescell 0, 1 är minnescell 1. Detta är nog en så enkel dator som går att få. Man kan alltså ge denna dator 16 st instruktioner genom kombinationerna på brytarna S1-S4, och flytta data mellan registren alternativt få lysdioderna att visa bitarna.

Re: Att bygga en "Mikrodator"

Postat: 15 april 2019, 20:47:28
av MiaM
(väcker gammal tråd, men... :wink: )

Z80 går också att köra hur långsamt som helst. Kretsen som generar klocksignalen måste ju dock ge en "ren" signa, men det är väl samma sak som för 1802.

Anledningen till att 1802 valdes var ju för att den har inbyggd funktion för att hämta in minnesinnehåll från switchar/tangentbord. Då böckerna skrevs så var det som tidigare nämnts vad som gjorde det möjligt för vem som helst att bygga datorn.

Idag så är det rätt enkelt att be folk i vintagedatorträsket att programmera ett eprom med önskat innehåll. Då kan man få en monitor färdigprogrammerad för att köra på t.ex. en Z80 eller vad för processor man nu vill kunna köra.

Om du vill bygga en 8-bitarsmaskin idag så är väl Z80, 6502 eller 6809 eller möjligtvis 6800 de vettiga valen. Till alla dessa finns det rikligt med websidor som förklarar det ena och det andra, det går att söka fram praktiska erfarenheter och liknande. Åtminstone Z80 och 6502 produceras mig veterligen än idag, så det är inga svårigheter att köpa komponenter.

Z80 går som sagt att köra hur långsamt som helst, till och med att enkelstega klockpulserna med (avstutsad) on/off-omkopplare. Tänk dock på att om du skulle bygga nåt sånt och också ha multiplexade led-displayer så bör strömmen i displayerna begränsas rejält när den körs sakta. Enklare är väl att låta den prata med en serieport mot en modern dator som får agera terminal.

En modern dator fungerar i princip likadant som en dator gjorde förr, fast allt går mycket snabbare och allt är gjort på mycket mer avancerat sätt. Det är nog praktiskt omöjligt för någon att hemma bygga en modern dator om vi tänker oss att etsa eller ens bara rita kretskort själv o.s.v., eftersom det är så höga frekvenser och hårda krav på rätt timing o.s.v.

För att bygga nåt för att mäta-styra-fixa-dona med, och allmänt få koll på vad som kan användas i sådana sammanhang idag, så skulle jag nog istället köra en Arduino. Du lär dig inte hur en dator funkar med minnen, processor, bussar, I/O o.s.v., men du lär dig hur man smidigt kan bygga styr-regler-fixa-dona-saker. För att kunna utveckla någon hårdvara som passar en modern dator så är det ändå nåt USB-anslutet som gäller, eller rejält komplicerade konstruktioner för ett kort som passar i dagens kortplatser. ISA-kort var relativt enkla att bygga, gamla PCI-kort vara väl också antagligen något sånär rimliga att bygga för den som är skicklig nog, men dagens seriella moderna PCI ställer rätt höga krav och man måste väl i princip ändå använda kretsar som är att betrakta som "svarta lådor".