Sida 1 av 4

Likörfiltreringsanläggning

Postat: 22 augusti 2007, 13:30:13
av HUGGBÄVERN
Vi gör likörer av bär och frukt och en och annan blomma. Frukten/bären överhälles med sprit och får stå och dra någon/några månader. Bären frånsilas och soppan sötas och hälls på flaskor.

Problemet är filtereringen som idag är en flerstegsprocess. Först hälls skiten i en hushållssil för att bli av med bären/frukten. Sedan hälls likören genom ett melittafilter och denna process kan ta väldigt lång tid beroende på om det är mycket "gaffs". Vissa fruktlikörer rinner fortare än andra. Smultron och hallon är hopplösa att filtrera medan slånbär går mycket bra.

Jag har tänkt på en grej där man hittar ett bra filter som sitter mellan en "övre bytta" och en "undre bytta". Man häller det som ska filtreras i den övre och sedan rinner soppan ner i den undre - filtrerad. Hjälp på vägen skulle komma genom att jag hade en pump som såg till att det var visst undertryck i den undre behållaren så likören sögs ner snabbare.

Mina funderingar/problem: en lagom bra luftpump. (Eller kan man beställa flaskor med vacuum??? :shock: ) Och ett bra filter som silar bort småstrumnt men som är lätt att rengöra (om det är ett flergångs).

Postat: 22 augusti 2007, 13:42:28
av Rossen
Övertryck i "hoppern" där ni häller fulölen som trycker ner babblet genom limpan och strumpan kanske? Gissar på att det är enklare än vacuum.
Se till att det är ren och fin tryckluft bara ;)

Postat: 22 augusti 2007, 14:26:01
av HUGGBÄVERN
Nu är ju det vi kallar tryck och undertryck egentligen tryckskillnader. Om man skapar sig ett vacuum är tryckskillnaden mot vacuum 1 atm. Om man istället använder ett övertryck kan jag skapa en tryckskillnad på mer än 1 atm, vilket ju borde skjuta soppan genom filtret med ljudets hastighet ... Nä men jag förstår.
Jag tror min ursprungliga idé är lättast att implementera mekaniskt och testa. Jag har inte en susning om hur stort tryck (skillnad) det krävs för att pressa ner likören genom filtret i en mer acceptabel hastighet.

Postat: 22 augusti 2007, 14:31:30
av MadModder
Varför inte köpa en sån filtersil för silning av kokad saft?
Det är en ganska stor påse av tyg, med öglor runtom. Sen har man som en liten ställning man hänger upp påsen i, över ett kärl. Sen är det bara att hälla. Det rymms iaf minst 5l innan det rinner över.

Den här var iofs inte så stor, men funkar garanterat bättre än melittafilter :P
Bild

Postat: 22 augusti 2007, 14:37:30
av PeterH
Kan man inte använda en "honungsslunga" eller kanske en toppmatad centrifug som man lägger ett lakan i? Förr när man kokade sylt hade man någon form av tyg för att sila bort bären... Om du hittar en ny maskin på borde den både vara ren och tillverkad i rostfritt stål :D

/PeterH

Postat: 22 augusti 2007, 14:44:17
av HUGGBÄVERN
Sådan bärsil har jag redan - släpper igenom för mycket skroms (bottensats).
Centrifug är ett intressant förslag. Man plockar ju bort blodplätter och plasma på så sätt.

Postat: 22 augusti 2007, 15:00:20
av ToB
* Kökssil
* Det finns stänkskydd till stekpannor i form av ett metallnät, vet inte hur tätt eller glest nätet är. Ungefär som en kökssil tror jag.
* För att sila saft finns/fanns det textilfilter, som en påse på en ställning som passar över en hink.
* Tesil, om man kan hitta någon modell större (storkök).

EDIT: Oj, det verkar som att uppdatera sidan innan man börjar skriva kan vara en bra idé.

Postat: 22 augusti 2007, 15:14:35
av MadModder
Ja, de nya bärsilarna har lite för stora maskor tycker jag. Du kan ju sy en själv av ett lakan t.ex. ;)

Postat: 22 augusti 2007, 15:34:52
av HUGGBÄVERN
Silarna/filterna som förslås är för grovmaskiga. Laboratoriafilter är kanske bra men de silar ju sätan på molekylnivå. Något mellan kaffefilter och laboratoriefilter vore bra.
För att få skjuts måste jag orda tryck eller sug.

Postat: 23 augusti 2007, 00:24:01
av Andy
Det går att skapa ett litet undertryck men hjälp av en fläkt i ett rör t ex.

Eller med dammsugaren!
:D

Postat: 23 augusti 2007, 01:42:56
av Teknikern
Var har all basic-erfarenhet tagit vägen egentligen? :humf:

Vacuum fixar man ju med en gammal kylskåpskompressor som inte är nån bristvara precis och filterduk ja, ingen som hört talas om screentrycksduk? :D

Det filtret du snackade om heter Notch-filter och används inom kemisk-teknisk industri och där sugs vätskan genom filtret med vacuum. Gå på en bondauktion eller leta hos nån bonde i bekantskapskretsen för där finns säkerligen en mjölksil som användes när mjölken tappades på 50-litersflaskor.

En sån har jag stående. :whoho:

Postat: 23 augusti 2007, 08:05:43
av HUGGBÄVERN
Jag försöker försvara användandet av brev och dagstidningar i ett annat forum där papper anses som rena medeltiden ...

Postat: 23 augusti 2007, 11:00:51
av limpan4all
Varför inte designa ditt eget filter? En RF tennpasteplåt kan ju laserskäras till extremt små geometrier på hålbilden. Inte kostar det så mycket heller och en bra area kan du få på köpet.

Flergångs kaffe eller tesilar ( med nylonnät) har fördelen att man kan pressa ut det sista ur avrenset.

Eller varför inte satsa på ett parallelt system med många filter i någon specialram.

Min metod för att göra hallonkoncentrat (för senare glasstillverkning i vinter) var att köra alla hallon genom en råsaftcentrifug fyra-sex gånger (dvs kärnorna eller om man så vill skräpet, centrifugerades om) tills det bara var kärnor kvar. 15kg hallon på en timme, men det var rätt slabbigt i köket under tiden...

Samma metod funkade även på rabarber men där klarar man sig på en körning. Rabarberglass (baserat på hela rabarber) blir grön men rabarbersorbet blir röd av det lilla färgämnet som sitter i skalet)

Postat: 23 augusti 2007, 11:29:52
av HUGGBÄVERN
Råsaftcentrifug, 15 gånger ... låter ju nästan överkomligt. 8)

Postat: 23 augusti 2007, 11:59:10
av limpan4all
4-6ggr men 15kg.