Likörfiltreringsanläggning

Planering och tankar kring eventuella framtida projekt.
Användarvisningsbild
zeus
Inlägg: 7058
Blev medlem: 17 juni 2003, 22:13:44
Ort: Sthlm.

Re: Likörfiltreringsanläggning

Inlägg av zeus »

Kna tipsa om www.pgw.se de har en hel del grejer och finns i sthlm.
Nerre
Inlägg: 26706
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Likörfiltreringsanläggning

Inlägg av Nerre »

Jag tror på en flerstegsprocess.

Först behöver du ett filter som har flera steg. Idag verkar du bara köra med två steg? Hushållssil och sen melittafilter som sätter igen?

Jag tror det kan funka bättre om du har ett eller två mellansteg med nån form av finmaskig duk (det jag spontant kommer att tänka på såna här kaffefilter för återanvändning, men det finns rätt finmaskiga gardintyg om man vill bygga nåt större.

Det borde väl gå att bygga ett flerstegsfilter av t.ex. 110 mm avloppsrör? Det är svårt att hitta korta raka bitar men t.ex. 15 graders böjar borde väl kunna funka? Frågan är bara hur man bäst fäster filtren i de olika stegen.

Vill du ha vakuum i målkärlet borde det väl kunna funka med en dammsugare? Ta en titt på alla projekt som bygger vakuum-bord t.ex. Problemet är väl främst att dammsugare behöver luftflödet för kylning av motorn, men det brukar de väl försöka lösa med en separat kylfläkt i såna projekt.

Det finns ju filter för filtrering av vin.
Första jag lyckades hitta med Google
http://hembryggning.com/butik/startpake ... filter-75/
Såna filter brukar finnas på Coop Forum bland vinsatserna. Finns olika grovlek på filterpapper.


Sen efter filtrering så kör man klarning med sedimentering (finns många olika klarningsmedel som kan användas, från samma sida där jag hittade filtret ovan
http://hembryggning.com/butik/ingredien ... n-883.html


Men som sagt var, såna där grejer finns ju i varenda butik som har vintillverkningsprylar.
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 32776
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: Likörfiltreringsanläggning

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Det stora problemet var att sopporna inte sedimenterade. Vi har en äppellikör som stått länge, ingen bottensats men mjölkig som ... mjölk.
En effekt av klarning medelst äggvita är att äggvitan tar med sig en del av de ämnen som färgar likören och gör den ljusare.
Nerre
Inlägg: 26706
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Likörfiltreringsanläggning

Inlägg av Nerre »

Jo det är ju just därför man tillsätter olika klarmedel, för att få sakerna att klumpa ihop sig och sjunka.

Men problemet med att filter sätter igen löser man ju enklast genom att filtrera i flera steg och därmed ta lite i taget.
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 32776
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: Likörfiltreringsanläggning

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Det förstår jag med, men jag vill ju inte förlora för mycklet (sprit) i massa filter.
Ska testa äggvitevarianten på några olika likörer iaf.
Användarvisningsbild
Andy
Inlägg: 5893
Blev medlem: 26 september 2004, 18:24:52
Ort: Södern

Re: Likörfiltreringsanläggning

Inlägg av Andy »

Påverkar inte äggviteinblandningen hållbarheten på den färdiga produkten negativt?

Det skulle ju vara väldigt synd om drickat blev sabbat! :shock:
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 32776
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: Likörfiltreringsanläggning

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Jag tror inte det. Jag förutsätter att all äggvita silas/filtreras bort i processen. Äggvitan, tror jag, koagulerar i ontakten med alkoholen och stelnar.
Tänk också på att ägg i ägglikör och liknande soppor håller sig länge (om man inte öppnat flaskan dvs).
Mindmapper
Inlägg: 6416
Blev medlem: 31 augusti 2006, 16:42:43
Ort: Jamtland

Re: Likörfiltreringsanläggning

Inlägg av Mindmapper »

För att inte nämna hur länge lösa kroppsdelar håller sig i sprit. 8)
Tänker på avhuggna fingrar etc.
Är inte spriten i sig själv konserverande?
Ägglikör trodde jag höll sig hur länge som helst. Hade för mig att jag har haft öppnade sådana som stått flera år. När vi sen hade bartömning så blev ingen sjuk, vad jag vet.
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 32776
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: Likörfiltreringsanläggning

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Jag tror kärringdricka (Bailys) har en uppgiven hållbarhet på 2 veckor efter öppnandet, men jag har inte full (sic!) koll ...
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 30012
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Re: Likörfiltreringsanläggning

Inlägg av MadModder »

Jag har haft en öppnad baileys i kylskåpet nåt år förut, och det var inget fel på den. Hade visserligen börjat dela på sig, men efter en ordentlig omruskning såg det bra ut, och det smakade bra också.
Mindmapper
Inlägg: 6416
Blev medlem: 31 augusti 2006, 16:42:43
Ort: Jamtland

Re: Likörfiltreringsanläggning

Inlägg av Mindmapper »

Har samma minnesbild som dig av Baileys. Hade ståt länge i barskåpet och delat på sig. Men efter omruskning såg den bra ut och ingen tog skada av att dricka den.
Slut off topic.
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 32776
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: Likörfiltreringsanläggning

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Nu ska det experimenteras. Jag har stjälpt i äggvita i några likörburkar; nypon (det som undkom katastrofen), björnbär och äpple. Äpplelikören har inte velat separera sig alls.
Här är nu bilder på äpplelikören (äckligt va?) och björnbär. Det blir fler bilder senare (om försöket faller bra ut).
Bild

Bild
Användarvisningsbild
zeus
Inlägg: 7058
Blev medlem: 17 juni 2003, 22:13:44
Ort: Sthlm.

Re: Likörfiltreringsanläggning

Inlägg av zeus »

Personligen tycker jag gelatin är smidigast, men jag har bara provat med vin.
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 32776
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: Likörfiltreringsanläggning

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Äpplesoppan börjar skikta sig:

Bild

Och nyponsoppan har fått en tung bottensats:

Bild

Det HÄR är björnbärssoppan. Här syns tydligt en fällning på botten (fast det var katten vad burken reflekterar).

Bild

Bild
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 32776
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: Likörfiltreringsanläggning

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Dagens gaffsiga bilder. Dags att flytta tråden kanske nu när den blivit mindre elektrisk och mer alkohålig...

Äpplelikören - se så tydligt den skiktar sig.
Bild

Nyponlikör:
Bild

Björnbärslikören:
Bild
Skriv svar