Svenska ElektronikForumet
https://elektronikforumet.com/forum/

Facit dator
https://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=96536
Sida 1 av 4

Författare:  imac [ 18.23 2019-10-15 ]
Inläggsrubrik:  Facit dator

Startade upp en gammal Facit 6710 dator (med variac ) som hade stått i källaren i många år o den bara chippade, rev isär den o hittade en konding som var kortis i. Nu startar den upp med det står bara waiting på skärmen o inget mer händer. Kan den ha tappat inställningar för HDD när jag hade loss IO kort? Finns det några "BIOS" inställningar på denna? Hittar inget när jag googla på den..

Författare:  Oskar [ 18.27 2019-10-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Facit dator

Har den ens en hårddisk? Är det inte en terminal? D.v.s, den gör ingenting utan anslutning mot en annan dator. Vanligt förr - och Facit var ju stora på terminaler. Ser att det finns diskettenhet på fronten i alla fall, men det är inte säkert att den användes för att boota ett operativsystem.
Någon annan vet troligen precis vad det är för maskin du har :)
Är det vridbar skärm?

Författare:  Platis [ 18.32 2019-10-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Facit dator

Den väntar nog på att ladda operativ eller basic från systemdisketten, är min gissning!
Anders_bzn kommer nog svara snart då han har koll på dessa maskiner.
Om jag fattat det rätt så är detta i princip en ABC-802 dator i ett Facit-terminal chassi!

Författare:  imac [ 18.33 2019-10-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Facit dator

Japp, du ser HDDn jämte floppyn :wink: Den har varit igång för X antal år sedan, batteriet i den håller 2,8V så borde inte tappat minne. Det är inte någon twist skärm på denna.

Författare:  Platis [ 18.36 2019-10-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Facit dator

Startar HDD då? Har du några disketter till den?

Författare:  imac [ 18.40 2019-10-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Facit dator

Den hörs o gör initiering så den verkar vara ok. Märkte att floppyn inte låste så får plocka ur den o fixa till den först innan jag kan mata in systemdisk om jag hittar någon..

Författare:  anders_bzn [ 19.14 2019-10-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Facit dator

Jag har en sådan!

Batteriet är bara för RTC:n. Inställningar för hårddisk och floppydrivar ligger i EPROM. Hårddisken, snurrar den? Floppyn, kolla vad den heter. Troligen är det samma som till ABC834/ABC850/ABC1600 det vill säga TEAC FD55 (någon variant, 80 spår men bara 640K). Info om driven finns här: https://www.abc80.net/archive/luxor/diskdrives/drives/ Får du inte igång den så skicka ett PM så löser vi det :-)

FACIT DTC var i stort sett en ABC800 (samma hårdvara, andra prom).
FACIT DTC2 är typ en ABC802/806 med egen hårdvara, men är nog ganska kompatibel med ABC800 om jag minns rätt. Skärmen (och skalet) är samma som till FACIT-twist terminalerna. På dessa kunde vrida dessa 90 grader, men på DTC2 är den fastskruvad.

Har du någon dokumentation till denna? Jag har det inte och vill gärna ha fatt i kopior på både manualer och disketter. Jag vet inte så mycket om den, min startade först men senare rasade not hårddisken så jag han inte bekanta mig med den så mycket.

Nu måste jag bar dela med mig! Sorry om jag snor din tråd lite, men jag blev så glad att läsa den, här kommer det bilder!

Bilaga:
DSC_2839_00001.jpg

Bilaga:
DSC_2840_00002.jpg

Bilaga:
DSC_2842_00003.jpg

Bilaga:
DSC_2843_00004.jpg

Bilaga:
DSC_2844_00005.jpg

Detta är nog CPU och sånt
Bilaga:
DSC_2845_00006.jpg

Skulle tro att detta är grafikkortet
Bilaga:
DSC_2848_00007.jpg

Bilaga:
DSC_2849_00008.jpg

Detta är hårddiskinterfacet, samma som till ABC80x
Bilaga:
DSC_2850_00009.jpg

Detta är floppykontrollern, samma som till ABC80x
Bilaga:
DSC_2851_00010.jpg

Bilaga:
DSC_2852_00011.jpg

Nätdelen
Bilaga:
DSC_2853_00012.jpg

Författare:  Platis [ 19.16 2019-10-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Facit dator

Här kommer en dålig bild ur manualen för DTC 2 (pappret är så blankt så man får reflexer nästan hur man än gör). Hoppas det går läsa iallafall! Winchesterskivan=HDD
Bilaga:
DSC_0003.JPG

Författare:  anders_bzn [ 19.18 2019-10-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Facit dator

Det där är rätt olikt ABC800...

Den där manualen, kan du skanna den eller tänka dig att låna ut den? Har du också en DTC2?

Författare:  Platis [ 19.20 2019-10-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Facit dator

Ja, ja, nej :)
Har manual och lite disketter. Får jag lite tips på lämpliga inställningar kan jag skanna manualen!

Författare:  imac [ 19.29 2019-10-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Facit dator

Vad bra anders_bzn att du har en oxå, då får vi se till att lösa så vi får igång våra! Du får gärna dela med dig av din här så blir det mer samlat, vad är det för modellnummer på den? Ser identisk ut mot min med alla kort o nätdel iallafall.

Har ingen dokumentation till den med Platis verkar ha det så får göra ett försök när jag har fått igång FDDn..

Författare:  anders_bzn [ 19.33 2019-10-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Facit dator

Jag har tyvärr inte min hemma längre, jag ställde den i förrådet. PDP:erna tar för mycket plats...

EDIT: Min verkar heta G720-10 enlig bilden på bakstycket. Den är tyvärr lite suddig. Bilderna är taga 2014 så det var då jag fick min och grejjade med den senast.

Författare:  imac [ 19.38 2019-10-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Facit dator

Du får se till att plocka fram det nu :wink:

Författare:  janno [ 19.40 2019-10-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Facit dator

Hur stor skillnad är det på innehållet i en DTC och en twist terminal? Jag har nog en twist står i förrådet, har inte undersökt den närmare senaste 20-åren. Kommer jag ihåg rätt var den jag har en serieterminal.

Författare:  Platis [ 19.43 2019-10-15 ]
Inläggsrubrik:  Re: Facit dator

Bilder!
Inladdning systemdiskett. Ursäkta dassig bilder, man får ta i vinkel om man inte ska få knepiga reflexer pga blankt papper!

Sida 1 av 4 Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/