Facit dator

Berätta om dina pågående projekt.
MiaM
Inlägg: 7347
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Facit dator

Inlägg av MiaM »

Kan det ha varit brist på 74*138?
Jämför att ett tag på 80-talet var det brist på den ena av 1488/1489. Minns inte vilken. Det lär förekomma byggen med en OP-förstärkare istället för den ena av dessa kretsar. Så ett bipolärt prom är ju en funktionell ersättare av en 74*138.
Användarvisningsbild
Platis
Inlägg: 2464
Blev medlem: 24 november 2009, 20:19:28
Ort: Ljungby

Re: Facit dator

Inlägg av Platis »

Det är nog inte ett PROM iallafall!
Hittade detta datablad;
Intel 8205
På ett annat ställe hittade jag att Intel 8205 och 74LS138 ska vara pin och logik-kompatibla, men kan skilja avseende snabbhet och strömkapacitet!

Kolla lite i ABC-80 boken av Markesjö och avkodningen av bussen om du kan vara hjälp av det, det är ju samma buss!
imac
Inlägg: 406
Blev medlem: 25 augusti 2004, 08:02:11
Ort: Herrljunga

Re: Facit dator

Inlägg av imac »

Det finns några 74138 så det stämmer! Får kollar upp det imorron :)
20191214_231804.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
imac
Inlägg: 406
Blev medlem: 25 augusti 2004, 08:02:11
Ort: Herrljunga

Re: Facit dator

Inlägg av imac »

Ett skärmklipps på hur E1-3 på 74138 (5B) + klockan ser ut.
E1t3MedKlockaFacit.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
imac
Inlägg: 406
Blev medlem: 25 augusti 2004, 08:02:11
Ort: Herrljunga

Re: Facit dator

Inlägg av imac »

Fick lite tid över att kolla på den igen o ändrade strategi, följde några linor i databussen o dom tog slut vid Z8400 på floppykontrollern, kopplade upp kortet på bänken med 5V o mätte på Z8400, var rätt död o blev varm snabbt. Som tur hade jag en liggande o bytte ut den o vola, nu bootar den på floppyn :D
20201031_200704.jpg
Fortsätter med felsökningen på kontrollerkortet för hårddisken, inte samma uppenbara fel på detta kort, är LH0080A kompatibel med Z8400AB1 så man kan byta mellan dom?
20201101_121552.jpg
Hittat lite dokumentation om kortet på ABD80.net, https://www.abc80.net/archive/luxor/mis ... ering1.pdf, finns även scheman.
HDDKontrollerKomponentPlacering.JPG
Lite trångt att felsöka på kortet på plats:roll:
20201102_171042.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
bqt
Inlägg: 174
Blev medlem: 14 juni 2011, 11:54:44
Skype: sillbit
Ort: Zürich

Re: Facit dator

Inlägg av bqt »

Om jag inte fattar helt fel är din LH0080A en vanlig vanilj Z80A. Hitta en från vilken tillverkare som helst, och du ska kunna stoppa in den och bli glad.

Om jag inte har helt fel kan du tillochmed plocka en helt ny Z80C (kostar dryga femtilappen plus moms från Elfa), och stoppa in. Den är bara lite snabbare och drar lite mindre ström. Men pin-kompatibel, och det är ju samma instruktionsuppsättning fortfarande.
Användarvisningsbild
anders_bzn
Inlägg: 4704
Blev medlem: 17 december 2008, 19:22:18
Ort: Kävlinge
Kontakt:

Re: Facit dator

Inlägg av anders_bzn »

Snyggt jobbat.

Jag har Z80 kretsar om du skulle behöva.
imac
Inlägg: 406
Blev medlem: 25 augusti 2004, 08:02:11
Ort: Herrljunga

Re: Facit dator

Inlägg av imac »

Såg på din floppykontroller att det satt LH0080 istället för Z8400 som på mitt så jag har testat att byta ut den på kontrollerkortet för hårddisken o den var ok.

Har mätt på databussen som går in o ut på 3C o det är data på båda sidor o strob på 1 o 11.
HDDKontrollerSchema.JPG
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
imac
Inlägg: 406
Blev medlem: 25 augusti 2004, 08:02:11
Ort: Herrljunga

Re: Facit dator

Inlägg av imac »

Går det på något sätt se så LH0080an exekverar kod på några pinnar? Ser tex att det är pulståg på RD medans WR är hög.
nifelheim
Inlägg: 1844
Blev medlem: 27 mars 2008, 22:31:16
Ort: stockholm

Re: Facit dator

Inlägg av nifelheim »

Kolla på M1 (machine cycle one) den indikerar att inläsningen av nästa instruktion börjat.
Så den borde röra sig. :)


edit: i vissa fall förekommer M1 även tillsammans med IORQ är då en bekräftelse på avbrott ( "Interrupt ack"),
i interrupt mode 2 läses en byte från data bussen som läggs ut av den som begärde avbrottet.

Det var några år sedan, men måste erkänna att det finns en viss saknad
måste kanske leta upp någon ABC80 på blocket :D
imac
Inlägg: 406
Blev medlem: 25 augusti 2004, 08:02:11
Ort: Herrljunga

Re: Facit dator

Inlägg av imac »

På pin 27 M1 är det pulståg, då borde den göra något.
DS1Z_QuickPrint2.png
O pin 20 IORQ pulsar, ser det ok ut?
DS1Z_QuickPrint3.png
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
nifelheim
Inlägg: 1844
Blev medlem: 27 mars 2008, 22:31:16
Ort: stockholm

Re: Facit dator

Inlägg av nifelheim »

den snurrar :)
motorcoil
Inlägg: 9
Blev medlem: 18 augusti 2013, 17:50:50

Re: Facit dator

Inlägg av motorcoil »

även jag har en Facit twist i garderoben samt ett antal matchande Facit miniräknare, men däremot saknar jag en manual till terminalen.
Någon som kan tänkas ha en manual till en Facit twist 4440 ?

Även ett extra tangentbord är intressant, mitt saknar tyvärr ett flertal knappar.
bqt
Inlägg: 174
Blev medlem: 14 juni 2011, 11:54:44
Skype: sillbit
Ort: Zürich

Re: Facit dator

Inlägg av bqt »

Vi hade gott om Facit Twist på Universitetet när det begav sig att jag var där (UU, slutet av 80-talet, början av 90-talet).
Jag vet inte om några manualer finns kvar, dock. Men vad för manualer eftersöks? Ritningar och teknisk dokumentation, eller programmerings-info?

I princip är dom ju VT102-kompatibla, men kan ha lite fler rader. :-)

Personligen gillade jag aldrig dom terminalerna. Jag fick ständigt känslan av att det fanns någon bugg i key rollover i tangentbordet, och med tiden blev bilden alltid lite oskarp.
MattisLind
Inlägg: 608
Blev medlem: 27 maj 2011, 20:27:12
Ort: Älvsjö
Kontakt:

Re: Facit dator

Inlägg av MattisLind »

motorcoil skrev:
17 november 2020, 00:17:41
även jag har en Facit twist i garderoben samt ett antal matchande Facit miniräknare, men däremot saknar jag en manual till terminalen.
Någon som kan tänkas ha en manual till en Facit twist 4440 ?

Även ett extra tangentbord är intressant, mitt saknar tyvärr ett flertal knappar.
Jag har manualer. Både användarmanual och teknisk manual med schemor. Jag har påbörjat att skanna dessa. Men de är lite krångliga att skanna. Den ena är häftad. Jag skar upp den (har två) men limmet från häftningen är gör att den fastnar i arkmataren. Tekniska manualen är krånglig eftersom den består av sidor som är nästan A3 och hälften A4.

I sinom tid är jag klar.
Skriv svar