Bygga frystork
Postat: 6 mars 2019, 23:50:28
Hej
Har snöat in lite på ett projekt, det började egentligen med att jag ville labba lite med kylteknik.
Finner hela iden med att transportera värme som ganska intressant och ville testa rent praktiskt.
Lyckades bygga mig en "labb" kyl av en gammal kylskåpskompressor, koppar rör, lite delar och lite gasol
OK vad kan man nu göra med detta som är användbart mer än att flytta värme från ett vattenbad till ett annat kärl med spolarvätska?...
En kyltork!
"Snöade" då in på vad som krävs för att kyltorka mat, när jag började så verkade det inte helt omöjligt...
Kollade runt lite och det finns en amerikans modell av frystork som heter Harvest Right inriktad mot privatpersoner som vill bevara mat längre tid.
Här fick jag mycket bra information om själva processen att frystorka:
https://www.spscientific.com/freeze-dry ... on-basics/
Hela tanken för frystorkning är att komma under vattnets trippelpunkt så att vattnet kan gå från fast form till ånga direkt vilket bevarar produkten så gott som intakt.
Denna ånga skall sedan åter frysas på kylslingorna och ackumuleras där under hela torkningsprocessen för att sen avfrostas.
För att sublimeringsprocessen skall fortgå inne i kammaren måste man värma det man torkar, dock så pass kontrollerat så att det inte smälter!
Har läst på lite om Harvest Right och hur de löser kontrollsystems bitarna och vad jag förstår så under fas1 i torkningen så nyttjar de en tryckgivare för att hela tiden kontrollera trycket i kammaren och på så sätt styra värmarna.
Den pendlar mellan 500 mtorr och 800 mtorr vill jag minnas att jag läste.
När värmarna är på 100% och tryckgivaren inte ökar så är produkten så pass torr att fas2 torkning kan påbörjas.
Mitt försök till detta så här långt är följande:
Komponenterna i denna fick jag fram efter lite läsning är följande:
1. Vakuumkammare
2. Vakuumpump
3. Kylning till många minusgrader.
4. Möjlighet att värma produkten i processen
5. mäta temperatur på produkten som torkas
6. tryckmätning i kammaren
Jag hade en gammal kompressortank där själva kompressorn gjort sitt så den fick bli vakuumkammare.
Fick en bit plexi/lexan av en jobbarkompis.
Kylsystemet hade jag mycket av redan byggt då jag labbade med det tidigare, fick lägga till en kondensor från en trasig AC som skulle slängas från jobbet.
Statusen för tillfället är att kylsystemet ser ut att fungera tillfredsställande, säkert inte optimalt på något sätt men det blir kallt (-26).
Det jag är helt fast på för tillfället och gärna skulle vilja höra med er på forumet om är lite förslag gällande att uppnå vakuumnivåerna vi pratar om här.
Vad jag läst mig till på Harvest Right maskinerna så drar deras vacuumpump ner kammaren till 500mtorr vilket jag med mina mycket basala kunskaper i vacuum är 0,66661185 mbar ?
De försök jag gjort så kommer jag inte i närheten av dessa låga nivåer, har jag tur ligger jag på 50 mbar eller så vilket är mil ifrån vad jag behöver komma ner till.
Hela detta med låga tryck förvirra mig helt enkelt.
Pumpen jag har är en riktigt billig 1 stegs kina pump..
Har testat koppla på en 1hp AC kompressor, något bättre men marginellt, både parallellt och seriellt.
Kört med kopparrör till kompressorerna.
Kan det vara att jag har så mycket läckor att det inte drar ner mer, hur tusan hittar jag dessa i så fall?
Krävs det en större pump? 2 stegs?
Kollade på denna film: där han uppnår fryspunkten på vatten genom vacuum, ser inte ut att vara någon monster till pump han han använder (ignorera trycket han har på skärmen då hans givare inte går så lågt).
Nästa fråga är gällande rekommendation på en vettig digital tryckmätare som klarar mäta 500mtorr med skaplig upplösning.
Det jag hittat men blir väldigt osäker på mätområdet, någon som kan förklara ?
Vissa är relativa till atmosfär osv osv.
Lite bilder: Edit:
Ändrade ämnet då det var fel.
Har snöat in lite på ett projekt, det började egentligen med att jag ville labba lite med kylteknik.
Finner hela iden med att transportera värme som ganska intressant och ville testa rent praktiskt.
Lyckades bygga mig en "labb" kyl av en gammal kylskåpskompressor, koppar rör, lite delar och lite gasol
OK vad kan man nu göra med detta som är användbart mer än att flytta värme från ett vattenbad till ett annat kärl med spolarvätska?...
En kyltork!
"Snöade" då in på vad som krävs för att kyltorka mat, när jag började så verkade det inte helt omöjligt...
Kollade runt lite och det finns en amerikans modell av frystork som heter Harvest Right inriktad mot privatpersoner som vill bevara mat längre tid.
Här fick jag mycket bra information om själva processen att frystorka:
https://www.spscientific.com/freeze-dry ... on-basics/
Hela tanken för frystorkning är att komma under vattnets trippelpunkt så att vattnet kan gå från fast form till ånga direkt vilket bevarar produkten så gott som intakt.
Denna ånga skall sedan åter frysas på kylslingorna och ackumuleras där under hela torkningsprocessen för att sen avfrostas.
För att sublimeringsprocessen skall fortgå inne i kammaren måste man värma det man torkar, dock så pass kontrollerat så att det inte smälter!
Har läst på lite om Harvest Right och hur de löser kontrollsystems bitarna och vad jag förstår så under fas1 i torkningen så nyttjar de en tryckgivare för att hela tiden kontrollera trycket i kammaren och på så sätt styra värmarna.
Den pendlar mellan 500 mtorr och 800 mtorr vill jag minnas att jag läste.
När värmarna är på 100% och tryckgivaren inte ökar så är produkten så pass torr att fas2 torkning kan påbörjas.
Mitt försök till detta så här långt är följande:
Komponenterna i denna fick jag fram efter lite läsning är följande:
1. Vakuumkammare
2. Vakuumpump
3. Kylning till många minusgrader.
4. Möjlighet att värma produkten i processen
5. mäta temperatur på produkten som torkas
6. tryckmätning i kammaren
Jag hade en gammal kompressortank där själva kompressorn gjort sitt så den fick bli vakuumkammare.
Fick en bit plexi/lexan av en jobbarkompis.
Kylsystemet hade jag mycket av redan byggt då jag labbade med det tidigare, fick lägga till en kondensor från en trasig AC som skulle slängas från jobbet.
Statusen för tillfället är att kylsystemet ser ut att fungera tillfredsställande, säkert inte optimalt på något sätt men det blir kallt (-26).
Det jag är helt fast på för tillfället och gärna skulle vilja höra med er på forumet om är lite förslag gällande att uppnå vakuumnivåerna vi pratar om här.
Vad jag läst mig till på Harvest Right maskinerna så drar deras vacuumpump ner kammaren till 500mtorr vilket jag med mina mycket basala kunskaper i vacuum är 0,66661185 mbar ?
De försök jag gjort så kommer jag inte i närheten av dessa låga nivåer, har jag tur ligger jag på 50 mbar eller så vilket är mil ifrån vad jag behöver komma ner till.
Hela detta med låga tryck förvirra mig helt enkelt.
Pumpen jag har är en riktigt billig 1 stegs kina pump..
Har testat koppla på en 1hp AC kompressor, något bättre men marginellt, både parallellt och seriellt.
Kört med kopparrör till kompressorerna.
Kan det vara att jag har så mycket läckor att det inte drar ner mer, hur tusan hittar jag dessa i så fall?
Krävs det en större pump? 2 stegs?
Kollade på denna film: där han uppnår fryspunkten på vatten genom vacuum, ser inte ut att vara någon monster till pump han han använder (ignorera trycket han har på skärmen då hans givare inte går så lågt).
Nästa fråga är gällande rekommendation på en vettig digital tryckmätare som klarar mäta 500mtorr med skaplig upplösning.
Det jag hittat men blir väldigt osäker på mätområdet, någon som kan förklara ?
Vissa är relativa till atmosfär osv osv.
Lite bilder: Edit:
Ändrade ämnet då det var fel.