Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 09.34 2020-04-02

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 25 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 15.25 2014-03-26 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 21878
Ort: Vänersborg
För några år sedan fick jag en Dynaco PAS-3 av en snäll perosn. PAS-3 var Dynacos förförstärkare och matcahde storsäljare som ST-70, företagets legendariska slutsteg, inte världsbäst men skapligt bra - mycket effekt för pengarna.
Apparaten var i stort sett i skapligt skick men fattades nättrafo, korten (en phonoförstärkare och ett linjesteg) bar spår av en modifiering som antingen misslyckats eller inte avslutats; det saknades komponenter.
Resten av jobbet var lite så och så men som man säger - Skåda inte given häst i mun. Så säger man faktiskt på ryska också ...

Hur ser pjäsen ut?
Så här:

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Vad ska jag då ta mig till??? Jag har fått hem nya kort från en firma på eBay. Korten är identiska med originalen med av högre kvalitet.
Vintage Electron

Bild

En annan firma som tillhandahåller uppgraderings/renoveringsmaterial är Tubes4HiFi

Eftersom jag ändå måste börja från skrätsch kan jag ju ha rena kort av god kvalitet.
Vidare måste jag ha dit en ny nättrafo. En sådan (kompatibel) beställde jag för lääääänge sedan från ELFA. 8) Nätdelen får tittas över rejält.
Man kan slänga dit en regulator men det känns onödigt. Jag har annars en drossel och kan få lite bättre reglering.
Kanske ska titta på kontakterna - har beställt nya, men det blir ett frågetecken.
Om det är enkelt byter jag ut ingångsväljaren - relädrift hade varit coolt.
Jag har två nya potar men vet inte riktigt om de beställdes till den här pjäsen och vad de är tänkta att utföra.
Jag ska göra en ansats att snygga upp kabeldragningen och då använda teflonisolerad sladd - det blir snyggt.

Varför frågar vän av ordningen, byter jag inte ut allt mot nya fräscha kretsar av senaste modell (Aikido).
Därför att jag vill ha så nära originalet som möjligt. Det kan ju spela roll om jag vill sälja.


Ombyggnaden lär ta tid och kan inte ge någon tidsplan, men jag har börjat med att avlöda allt som kan avlödas, rensa kontakter och anslutningar från gammalt lödtenn och fundera över livet. Chassit är snällt och trevligt att jobba med. Man lossar några skruvar och plåtbitar ramlar isär för enkel rensning/tvättning/avfettning.
Första problemet - ratten på ingångsväljaren sitter hårt fast och det sitter INGEN liten skruv i ratten. Har någon ärkespecialist limmat fast ratten? Om så är det bara att offra ingångsväljaren.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 01.02 2014-03-27 

Blev medlem: 15.28 2011-10-31
Inlägg: 1264
Ort: Linköping
Kul projekt!

Jag har en sådan!
Ljudet är som de flesta rörpryttlar, lite mysigt snuvigt, som en gammal radio.

Har även ett Dynaco ST80 slutsteg.
Det låter rätt illa!..


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 06.30 2014-03-27 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 21878
Ort: Vänersborg
Folk hyllar gamla Dynaco och Quad, men de har väl sina begränsningar, jämfört med dagens prylar. Det handlade ofta om att pressa ut max effekt och då fick man "skära några hörn", massa återkoppling, dåliga dämpfaktorer osv.
Tittar man schemat på PAS3 ser man att det sitter tonkontroller och volympot på utgången - det borde suttit en buffert på utgånngen så försteget kunde driva lite bättre, men nej.

Jag rensade igår upp bottenplattan där korten sitter. Efter komponentlistan från Tubes4HiFi har jag plockat ihop större delen av de komponenter som ska in på korten, resten får beställas, men det sitter tydligen lite löst skrot mellan potar och omkopplare också ...jaja, det blir nog bra.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.17 2014-03-27 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 21878
Ort: Vänersborg
Dagens :wall: , eller ska man säga dagens dubbel- :wall: .
Ratten till ingångsväljaren vill inte rubbas och det föreföll inte sitta någon skruv i hålet heller :humf: . Försökt med milt vål men inget får ratten att lossna.
Så spanar jag än en gång med mina getögon eller vad det heter .. Falklandsögon, kanske?? ... och anar fast jag är inte 100, att det kanske sitter en stoppskruv långt därnere och den stoppskruven, om det nu är en sådan, har en insexskalle i motsats till alla andra med spårskruv.
Jag letar efter små insexnycklar då, då.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.51 2014-03-27 

Blev medlem: 22.19 2011-07-06
Inlägg: 626
Ort: Stugun, Jämtland
Jo, de brukar vara ypperligt besvärliga och insexskruvarna är så små att man lätt förstör skallen på dem.
Sen finns de ju också rattmodellerna med klämhylsa under centrumhatten.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.01 2014-03-27 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 21878
Ort: Vänersborg
Skrubbat alla chassiplåtar nu (utom locket). Hittade min specialinsexnyckel som är inköpt för (kinesiska) specialrattar. Fick loss allt. Annars hade det blivit vinkelslip och ny omkopplare. Det kanske blir ny omkopplare ändå.

Bilder:

Front, sub-front, bottenplatta, chassiplatta samt bakstycke.
Bild

Någon har knaprat på fronten ...
Bild

Ingångsväljaren:
Bild

Kontakterna:
Bild


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.25 2014-03-27 

Blev medlem: 21.19 2009-05-06
Inlägg: 7342
Går det ens att få tag på nytillverkade kontakter med det där utseendet?

Jag har lite halvsvårt att se poängen i att renovera en sånhär burk så att man ersätter i princip allt med nya delar med identisk funktion. Om du köper en "ny" ingångsväljare så kan ju den ha legat i lager i 50 år och även om den ser ny ut så är den inte säkert oxidfriare än den gamla.

Om man däremot ändå byter ut allt så kan man väl lika gärna bygga in en annan konstruktion i lådan. Man behöver ju inte ändra något som inte är återställbart.

Intressant för övrigt att den har ett såpass tidlöst/modernt utseende, sånär som på skjutomkopplarna så skulle den i princip kunna vara nytillverkad.

Ja, de idag märkliga funktionerna på sina ställen är ju också ett tecken på att den är från före 70-talet. Tape head och ett läge där höger/vänster används för am/fm-mono, och separata ingångar för fm-stereo och fm-mono, samt "spare" och "special" istället för "aux 1/2", och den märkliga stereobreddväljaren, är väl typiska ålderstecken. Det går ju inte från panelen att avgöra vilket stereoläge som ger "standardbredd"... :wink:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.35 2014-03-27 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 21878
Ort: Vänersborg
Byter jag ingångsväljare, byter jag den mot en helt ny(tillverkad) och kanske tom en som är rejält tät. Reläer hade varit coolt och fjärrstyrning av volymen ...
Nä, jag vill ha slutresultatet så nära originalet jag kan. Det finns modifikationer med t ex Aikido-förstärkare.
Egentligen ska man ju inte behöva en förförstärkare. Moderna rörförstärkare har idag tillräckligt hög känslighet och det enda man behöver är måhända en phonoförstärkare (RIAA), om i några få fall en linjeförstärkare med hög frivförmåga om man har många enheter som ska drivas. Det "värsta" jag sett i den vägen är en myföljare med EL34 och 6AS7G - där har man inte problem att häkta på ett otal slutsteg.
Just att behovet av försteg, för min del, inte är särskilt stort kan jag ju se till att behålla designen fullt ut.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.44 2014-04-01 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.20 2009-05-23
Inlägg: 45
Ort: Y-town
Det rör på sig, må jag säga... :tumupp:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.24 2014-04-01 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 21878
Ort: Vänersborg
Jag har inte precis tänkt ha ihjäl mg, jag har en del andra projekt på G. Min subminrörstärkare ska kopplas samman - måste skippa en säkring eftersom säkringshållaren tar emot nättrafon. Sedan fick jag den osunda idén att stoppa in en fjärrstyrd pot i en annan liten förstärkare.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.12 2019-02-08 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 21878
Ort: Vänersborg
"Det rör på sig".... :roll:

Jag har försökt sälja maskinen isärplockad - Do It Yourself, men utan framgång så jag skruvar väl ihop den själv då.

Jag fick hem helt nya kort, vilka var färdigbestyckade, till den (men hittar inga foton utan får fotografera imorgon). Det som jag borde ta en titt på är omkopplarna. Den som syns längst till höger här är inte vacker precis, men funkar ju. Jag tror dock att det finns kit med fräscha potar och omkopplare att köpa. Å andra sidan kan ju pjäsen vara mer värd så nära originalet den är.

Bilaga:
pas-3_04.jpg


Jag har ju annars allt på plats, minus delar till nätdelen (kondingar) och diverse motstånd och kondensatorer som sitter på panelen. Jag har hittat en plug-inkondensator som passar som foten i vanten, alltså med fyra kondensatorbleck i en kapsel. Då kan jag också ha kvar rörlikriktaren enligt original.

Men nu ska jag skruva fast alla kontakter, potar, kontakter och omkopplare på front- och bakpanelerna, jämte kretskorten på botten av lådan, som är sektionerad rejält. Fronten sätter man t ex dit sist.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.16 2019-02-09 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 21878
Ort: Vänersborg
En bild från idag med de olika plåtarna.

Bilaga:
IMG_6787.JPG


Jag vill ha upp korten några mm från kortet och har kvar lite distanser från sekvensern, men hålen i korten passar mer de udda amerikanska skruvran och måste borras upp för att ta M3.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.52 2019-02-12 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 21878
Ort: Vänersborg
Electrokit har skickat massa motstånd. Hade velat ha 1W MOX, men får nöja mig med 0,6W. De flesta motstånd sitter i kretsar med lägre spänning.
Från AES (TubesAndMore) kommer en konding på 4 x 20µF. Originalets konding var på 30/20/20/10µF. Den här får duga.

Socklarna på korten är djäkligt tajta och och jag hittills bara hittat två 12AX7-rör här hemma. Det är riktiga skitrör så det skulle kännas illa om jag nödgats köpa nya sådana, men jag har haft en påse med 20-30 rör av blandad kvalisort.

Bilder blir det bara när jag tycker jag kommit lagom långt.

Jo en sak till. Nätsladden glider in genom en gummibussning och låses genom att dlås en knut på den. Det finns ingen säkring i burken utan man hoppas kanske på att nätsladden ska brinna av innan resten går åt pipan ... Det känns inte riktigt bra, men ett riktigt apparatintag hade suttit fint. Vill jag borra/fila upp ett stort hål i apparaten? :humm:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.56 2019-02-12 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 24555
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Citera:
Vill jag borra/fila upp ett stort hål i apparaten?


Ja det är klart att du vill det, välj då en med inbyggd säkringshållare.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.59 2019-02-12 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 21878
Ort: Vänersborg
Precis så hade jag tänkt, även om C6-kontakt hade varit mer näpen och kunnat kompletteras med en säkringshållare inne i chassit.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 25 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 27 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010