Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 10.07 2020-04-02

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 11 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Hemgjort labbaggregat
InläggPostat: 15.24 2018-10-27 

Blev medlem: 07.44 2014-05-13
Inlägg: 810
Ort: Finland, österbotten
Jag slaktade en PSU från en gammal dator och gjorde en ny låda, jag tyckte han Mattias Wandel från woodgears hade så fin en att jag blev litet inspirerad. Enklare att få rum med allt i en större låda också. Inte så mycket att berätta, man får 3,3V, 5V, 12V, -12V ur den, krävdes en resistor för att den skulle funka som den ska. Den sitter där bakom fläkten, jag har fäst den på en bit vinkeljärn av aluminium. Fläkten blåser ut luften där bak och idén är att luft dras in genom springorna på framsidan och då cirkulerar igenom lådan.

Bild

Bild

Bild

Jag är inte helt nöjd med lådan och de svarta panelerna så det kan filas på ännu.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hemgjort labbaggregat
InläggPostat: 15.56 2018-10-27 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.55 2017-12-03
Inlägg: 960
Tjusigt !

Med PSU'n från en gammal dator är halva jobbet gjort redan :)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hemgjort labbaggregat
InläggPostat: 16.32 2018-10-27 

Blev medlem: 10.11 2007-03-19
Inlägg: 5116
Ort: Ronneby
Tänk på att den gemensamma "minusen" på ett PC-agg normalt sätt är förbunden med skyddsjord. Inget fel med det (!) men beroende på vad aggregatet används till kan det vara av betydelse.

EDIT: Men det kanske separerats nu när den är monterad i en trälåda?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hemgjort labbaggregat
InläggPostat: 17.35 2018-10-27 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 21878
Ort: Vänersborg
Kaniners! Måhända hade du kunnat ta en utspänningståt och kört till en regulator och fått en reglerbar spänning också, men annars :tumupp: .


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hemgjort labbaggregat
InläggPostat: 18.53 2018-10-27 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.59 2013-11-16
Inlägg: 1171
Ort: Stockholm
Snyggt bygge! Bra att du behöll fläkten!


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hemgjort labbaggregat
InläggPostat: 19.20 2018-10-27 

Blev medlem: 22.19 2011-07-06
Inlägg: 626
Ort: Stugun, Jämtland
Tänk bara på att det inte finns någon strömbegränsning.
Det kan bli stora utsläpp av magisk rök om nått är fel i den enhet som ska matas.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hemgjort labbaggregat
InläggPostat: 06.55 2018-10-28 

Blev medlem: 07.44 2014-05-13
Inlägg: 810
Ort: Finland, österbotten
Har du några förslag hur det bäst kan lösas isåfall, jag tänker mig nån sorts justerbar säkring som bryter om strömmen går för högt? Eller en ställbar resistor kanske, men det låter ineffektivt. Hur gör ett riktigt aggregat?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hemgjort labbaggregat
InläggPostat: 11.35 2018-10-28 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.55 2017-12-03
Inlägg: 960
Bilaga:
20181028_112803.jpg


Här begränsas strömmen av potentiometern P1.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hemgjort labbaggregat
InläggPostat: 11.39 2018-10-28 

Blev medlem: 22.19 2011-07-06
Inlägg: 626
Ort: Stugun, Jämtland
Det finns lite olika lösningar.
Här är en variant: http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Power/13v820a.htm
Och här är en annan: http://www.iq-technologies.net/projects/power/027/

Det som behövs är att känna av strömmen, oftast genom att mäta spänningsfallet över ett lågohmigt motstånd.
Sedan jämför man den spänningen med en referensspänning som i sin tur styr en serietransistor.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hemgjort labbaggregat
InläggPostat: 17.17 2018-10-28 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.04 2009-08-16
Inlägg: 11452
Den med dioden finns i boken EFA men fungerar inget vidare då spänningen sjunker när dioden blir varm vid högre strömuttag speciellt.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Hemgjort labbaggregat
InläggPostat: 17.27 2018-10-28 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 13.58 2016-04-05
Inlägg: 1978
Ort: Helsingfors
Låter bekant från mitt EFA-agg. Man fick iterera ströminställningen ett par gånger, när man körde konstant ström, t.ex. för att ladda et NiCd-paket.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 11 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Cano, lta, MicroMek och 28 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010