Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 07.06 2020-04-08

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 198 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Ny verkstad och kontor
InläggPostat: 15.34 2015-12-30 

Blev medlem: 07.53 2011-05-20
Inlägg: 591
Ort: Göteborg
Eftersom jag varit bortrest under julhelgen, har det varit ett litet uppehåll i byggandet. Men en del blev gjort innan jag reste, och nu i mellandagarna blev det lite mera gjort.

Innan jul blev bordsracket limmat och lackat, så det är färdigt nu:
Bilaga:
Skrivbordsrack_3.jpg


Och i mellandagarna så påbörjades bygget av de två rack som skall stå i förrådet.

Först montering av själva racket:
Bilaga:
Rackbygge_1.jpg


Tyvärr missade jag att ta en bild när delarna var hopsatta, men idag byggde jag skåpen som racken skall stå i (eller ramas in av):
Bilaga:
Rackbygge_2.jpg

Bilaga:
Rackbygge_3.jpg

Bilaga:
Rackbygge_4.jpg


Bilderna visar ett rack - det skall stå ett likadant bredvid. Lite halvt beskuret på den ena bilden ses delarna till det som blir den bakre delen av racket.
Varje rackmodul består alltså av 2 st IKEA köksskåp och ett rack. Det ena skåpet är kapat så att det totala djupet blir 105 cm. De står rygg mot rygg, så att det senare blir möjligt att montera dörrar. Jag har ännu inte bestämt mig för om jag ska göra det eller inte - det beror bl.a. på hur varmt det visar sig att det blir. Men det känns bra att ha möjligheten. Racket skruvas fast i skåpen dels i botten (och då även ned i golvet), dels med 35mm distansrör i sidorna. Ett hyllplan skruvat i toppen på racket och sidorna på skåpen kommer att fungera som extra stabilisering.

Tyvärr lyckades jag knäcka det ena skåpet vid monteringen, så nu får det bli en tur till IKEA och skaffa ett nytt. Tur att de är på rea... För säkerhetes skull var de ett av de kapade, så att jag måste göra nya kapningar också (det är inte min favoritsysselsättning).


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ny verkstad och kontor
InläggPostat: 20.11 2016-01-01 

Blev medlem: 21.19 2009-05-06
Inlägg: 7342
Rackarns med racken!

Om du vill kunna stänga luckor men inte hindra så mycket värme så skulle du t.ex. kunna ha lite för korta dörrar så att det alltid är öppet överst och nederst, eller så skulle du kunna köpa "vitrinluckor" och montera in något trevligt metallgaller istället för glaset. Det blir antagligen enklast att tillverka sådana luckor själv av lämpliga brädor, kanske.

P.S. passa på att montera in bra belysning i racken när allt är tomt. Jag vet inte riktigt i vilken mån det kan tänkas behövas för din del men generellt verkar det vara en bra idé.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ny verkstad och kontor
InläggPostat: 18.08 2016-01-02 

Blev medlem: 07.53 2011-05-20
Inlägg: 591
Ort: Göteborg
Tack vare IKEA's produktutbud, så blir eventuella dörrar automatiskt lite kortare än skåpen... I alla fall om jag inte skall bygga dem själv. Även om det går att få högskåp med höjden 224 cm, så är de högsta dörrarna bara 200 cm. Det är också anledningen till att jag måste kapa skåpen; skåp i höjden 200 cm kan fås antingen 60 cm djupa eller 37 cm djupa (som hade passat perfekt). Men de är för korta för mig. Och 224 skåpen finns bara med 60 cm djup...

Så den, ännu väldigt vaga, planen är att ta dörrar med höjden 200 cm, och sedan sätta ventilationsgaller över och under.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ny verkstad och kontor
InläggPostat: 19.37 2016-01-20 

Blev medlem: 07.53 2011-05-20
Inlägg: 591
Ort: Göteborg
Det har varit lite dåligt med uppdateringar på det här projektet ett tag... Det beror till viss del på att inte så mycket har hänt - det har varit mycket jobb som har gjort att det har varit begränsat med tid att jobba vidare med bygget. Men nu har det i alla fall blivit en del framsteg gjorda.

Skåpen till racken är färdigbyggda, och hål i golvet för kablarna är uppsågade (även om det på bilderna inte är färdigsågat):
Bilaga:
Rackbygge_5.jpg


Här återstår att skruva ihop det andra racket, och skruva fast dem i golvet och i en hylla i överkant. Samt att montera kabelstegar i bakkant av skåpen.

Nätverkskablar är dragna mellan rummen i för ändamålet uppskruvade kabelkanaler. Här saknas bilder, men det sitter ett dubbeluttag där inkommande internet kommer in (i det som skall bli labbrum), och ett dubbeluttag där printern skall stå. Andra änden av dessa fyra kablar slutar i två dubbeluttag som sitter vid väggen in till racken - där skrivbordet senare skall stå. Därifrån drar jag löskabel, tillsammans med kablarna från skrivbordet, in i racken via datagolvet. På så sätt behöver jag inte skruva ner kabelkanaler och uttag den dag jag ska lämna lokalen, eller den dag jag eventuellt vill bygga om något.

Idag monterades bordet i det som blir labb och verkstad, och skenorna skall hålla uppe konsolerna till hyllorna är uppskruvade. De senare efter en del extra arbete, då de första två 6x75mm skruvar som skulle hålla skenorna på plats gick av efter att skruvats in ca 20 mm. Så det fick bli en tur till järnhandeln för att köpa nya skruvar av en bättre modell. Nu sitter de ordentligt fast! Så här blev bordet:
Bilaga:
Elektroniklabb_1.jpg

Bilaga:
Elektroniklabb_2.jpg


Den exakta placeringen av hurtsarna är inte klar, och hyllorna kommer också upp lite senare.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ny verkstad och kontor
InläggPostat: 01.08 2016-01-22 

Blev medlem: 21.19 2009-05-06
Inlägg: 7342
Det blir fint!

Lite synd egentligen att det där trefas CEE-uttaget sitter vad jag kan se relativt lågt. Den här typen av lokal är kanske undantagen, men generellt gäller i t.ex. "bostadsmiljöer" å sånt att uttag utan petskydd ska sitta minst 170cm över golv.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ny verkstad och kontor
InläggPostat: 16.53 2016-01-22 

Blev medlem: 07.53 2011-05-20
Inlägg: 591
Ort: Göteborg
Ja, här sitter uttaget bara ca 1 meter över golvet. Å andra sidan så sitter de flesta 3-fas uttag som jag har sett på ungefär den höjden. Nu är jag visserligen mest i olika studios, sporthallar och teatrar, men reglerna borde väl vara de samma?

Igår blev det första labbet genomfört i lokalen! Det handlade om en 4K test av vår grafikmaskin, och än så länge ser det bra ut. Den klarar 2160p25, och så fort UPS lyckas att leverera det nya videokortet så skall det testas om den klarar 2160p50 också.

Först ett test med Blackmagic's egen mjukvara, för att testa dator och videokort:
Bilaga:
Elektroniklabb_3.jpg


Sedan ett test från våran egen mjukvara:
Bilaga:
Elektroniklabb_4.jpg


Att hitta en TV som stödjer 4K 2160p50 visade sig inte vara helt enkelt, speciellt inte om man vill ha en som är platt. Men till slut hittade jag en Samsung, och den verkar fungera bra.

Idag monterade jag ihop skrivbordet, och hängde upp TV'n på sin plats på väggen:
Bilaga:
Kontor_1.jpg


Det återstår en del montering av möbler och hyllor, sedan kan installationen av utrustningen påbörjas på riktigt.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ny verkstad och kontor
InläggPostat: 10.23 2016-01-24 

Blev medlem: 07.53 2011-05-20
Inlägg: 591
Ort: Göteborg
Jag har en kollega från Tyskland som är på besök och arbetar med mig i Göteborg den här veckan. Utöver jobbet, så har han också hjälpt till lite med lokalen.
Igår fick vi skruvat upp alla monitorerna på skrivbordet, och det kändes bra att få se att det fungerar i verkligheten också, och inte bara på mina kladdiga skisser:
Bilaga:
Kontor_2.jpg


Ett bakslag kom dock när vi, som en del av vårat ordinarie arbete, skulle testa att kompilera för OSX från Delphi. Då krävs en Mac, och jag har en Mac Mini för just det ändamålet. Den har inte varit använd på två år, och när vi skulle starta den så visade den sig vara helt död. Jag har också en annan Mac Mini med Windows på. Vi provade att byta nätaggregat mellan dem, fortfarande utan att det fungerade. Så en styck dött Mac Mini moderkort är slutsatsen av det... :evil: Den tillfälliga lösningen blev att byta hårddiskar mellan dem, så får jag se hur jag ska gå vidare. Ett nytt moderkort kostar ju nästan lika mycket som att köpa en ny dator av samma modell.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ny verkstad och kontor
InläggPostat: 15.59 2016-01-24 

Blev medlem: 07.53 2011-05-20
Inlägg: 591
Ort: Göteborg
Dagen har, förutom lite experiment med OSX-programmering, bjudit på montering av IKEA-lådor till hurtsarna i labbrummet. 20 st för att vara noga. Dessutom är hurtsarna nu placerade (sånär som en, som fortfarande inte fått sin riktiga plats) och fastskruvade i bordsskivorna:
Bilaga:
Elektroniklabb_5.jpg


Mellan de två högra hurtsarna satte vi upp rackskenor, så där finns nu utrymme för att placera en nätverksswitch, en labbdator (skulle ha varit den ena Mac Mini'n, men nu får jag se hur det blir) och så småningom ett Power Supply för fasta +5V, +/-12V och +/-15V som jag har (preliminära) planer på att bygga.

Sedan målade jag kabelgenomföringar till hålen i rackgolven. Några ventilationsdelar fick ett nytt användningsområde:
Bilaga:
Rackbygge_6.jpg

Bilaga:
Rackbygge_7.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ny verkstad och kontor
InläggPostat: 03.26 2016-01-27 

Blev medlem: 21.19 2009-05-06
Inlägg: 7342
:tumupp: :tumupp: :tumupp:

Tips: Om ni inte redan gjort det: Rundfila nedre kanterna på rackskenorna mellan hurtsarna, eller sätt dit något nedanför (rundad kloss av trä). Annars kommer någon förr eller senare sätta sig där med benen under bänkskivan och sedan riva sig på nedre yttre hörnet på rackskenorna. Ja, detta givetvis endast om det inte redan börjar bli fullproppat.


Förresten; nu minns jag inte riktigt hur skisserna såg ut men blir det skåp/hyllor ovanför bänken i elektroniklabbdelen? Det är bra++. Min erfarenhet är att det är faktiskt inte särskilt bra med mycket bänkyta, den blir ändå bara fylld med "projekt" som sen ligger där i sju år till man får psykbryt och bestämmer sig för att möblera om, och när man då ska flytta grejerna så har skruvarna till sakerna rullat iväg och blandats ihop med andra projekt. Om man däremot har många hyllor så är det lättare att ställa undan ett projekt innan man river fram nästa. Visst går det att ha flera projekt på gång samtidigt även på en begränsad bordsyta men den inbjuder ju till att hålla bättre ordning. Givetvis är det en fråga om hur man är som person, men jag har märkt att jag inte är ensam inom elektroniknörderiet att ha extremt svårt för att hålla nån slags ordning :wink:


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ny verkstad och kontor
InläggPostat: 09.00 2016-01-27 

Blev medlem: 07.53 2011-05-20
Inlägg: 591
Ort: Göteborg
Bra tips för rackskenorna, MiaM! Jag hör själv till den kategorin av människor som alltid lyckas hitta en vass kant att skrapa ben, knä eller armar mot...

Det är tanken att det skall bli hyllor ovanför bänkskivorna. Det sitter en skena där nu (fast den syns inte riktigt på bilderna) för att hänga skenor till Lundbergs-konsoler (typ samma som ELFA-konsollerna). Dessa går nästan ned till bordskanten (ca 30 cm över), så beroende på vad man väljer för avstånd får man in 3-5 hyllor på höjden. Där är planen att placera sortimentskåp, en del instrument och så projektlådor.

Det där med att låta projekten bli liggande om man bara har ytan till det, är nog också något som händer hos mig ( ibland... :vissla: )
Men det är ju aldrig försent att förändra sig :)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ny verkstad och kontor
InläggPostat: 20.22 2016-01-29 

Blev medlem: 07.53 2011-05-20
Inlägg: 591
Ort: Göteborg
Efter att UPS inte lyckats att leverera mitt paket fick jag åka och hämta det själv hos UPS (annars hade jag fått vänta till nästa vecka). Men det var det värt, för nu är mitt egenbyggda och egenprogrammerade grafiksystem testat med 4K 50p. Och det fungerade! Samtidigt fick jag bekräftat att TV'n faktiskt klarade den upplösningen, och att min 7.5 meter långa HDMI kabel också fungerade då. Eftersom konvertern från HD-SDI till HDMI har en fläkt som låter lika mycket som en normal rackserver, så var det viktigt att den kan sitta i racket även om TV'n hänger på väggen i rummet bredvid.

Här är det efterlängtade paketet:
Bilaga:
Elektroniklabb_6.jpg


Med dess innehåll:
Bilaga:
Elektroniklabb_7.jpg


Beviset på att allt fungerade:
Bilaga:
Elektroniklabb_8.jpg


Idag har jag dessutom fortsatt arbetet med racken. De bakre dörrarna är monterade, likaså kabelstegarna. Dessutom monterade jag den intelligenta strömdistributionen (eller vad man nu skall kalla en PDU på svenska):
Bilaga:
Rackbygge_8.jpg

Bilaga:
Rackbygge_9.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ny verkstad och kontor
InläggPostat: 17.34 2016-01-30 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.32 2003-09-06
Inlägg: 22500
Ort: MadLand (Enköping)
En PDU kan ju vara vad som helst från en enkel grendosa till en lång list med 20x nätverksanslutna övervakade och reläkopplade seriellt tidsfördröjda uttag.
Direktöversatt blir det kraftdistributionsenhet. Men jag är tveksam till att man använder något annat ord än PDU. Vare sig det är en helt vanlig 19"-list med schuko-uttag eller en som du har där i skåpet. :)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ny verkstad och kontor
InläggPostat: 18.57 2016-01-30 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 22815
Ort: Upplands väsby
MSO, Multiple Socket Outlet, använder man väl för en vanlig grendosa?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ny verkstad och kontor
InläggPostat: 20.53 2016-01-30 

Blev medlem: 07.53 2011-05-20
Inlägg: 591
Ort: Göteborg
Dagens insats: En tur till IKEA för att inhandla glasdörrar till framsidan av racket.
En mental notering är gjord; jag ska aldrig mera åka till IKEA på en lönehelg!

Samtidigt inhandlade jag ett par LED-lister att sätta i skåpen. Som ni tipsade om innan, så är det ju enklare att montera innan racket är fyllt med innehåll.
Och en dörrmatta - det borde köpts för länge sedan, men bättre sent än aldrig...

En avstickare till Bauhaus blev det också, då det visade sig att det andra racket (som ännu inte är monterat) levererades utan skruvar! Det är åtgärdat nu.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Ny verkstad och kontor
InläggPostat: 22.00 2016-01-30 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.32 2003-09-06
Inlägg: 22500
Ort: MadLand (Enköping)
Glasdörrar är snyggt på rackskåp!
Mitt skåp har dock en plåtdörr med glasfönster, där det är ca 10cm plåt runt.
Med spegelsolfilm på. Valde mellan det och rök/svart film. Tycker det är riktigt snyggt med mörka glasdörrar på dylikt. Något du funderat på?

Nerre: MSO har jag aldrig hört någon använda faktiskt.
Citera:
PDUs vary from simple and inexpensive rack-mounted power strips to larger floor-mounted PDUs with multiple functions including power filtering to improve power quality, intelligent load balancing, and remote monitoring and control by LAN or SNMP


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 198 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: s_wallentin och 47 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010