Electrokit Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 00.16 2020-07-13

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 1068 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 72  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 18.34 2019-12-04 

Blev medlem: 21.19 2009-05-06
Inlägg: 7345
MattisLind skrev:
Men hur testar man ut den med diagnostikprogram på bästa sätt. Dvs vad är bästa sättet att få in dem i maskinen i avsaknad av motsvarigheten till PDP11GUI?

Ditt minneskort sitter en bit ned och verkar lira helt ok!
Beroende på hur okej eller inte okej det är att avstiga från "hur det var förr" så skulle kanske en enkel lösning kunna vara att komplettera det moderna RAM-kortet med någon slags ROM? Antingen enklast helt enkelt med nån switch på kortet som mappar in ROM på lämpliga adresser, eller mer avancerat men smidigare att kunna låta mjukvaran växla, t.ex. genom att skriva magisk sekvens till någon adress. (Jag minns inte detaljerna men misstänker att kortet redan expanderar till maximalt minne så det går väl förstås inte att lägga till ROM på ytterligare adresser som är lediga?) En tänkbar lyxvariant av innehåll i ROM vore nån kodsnutt som helt enkelt provar vad det finns för enheter anslutna och försöker prata med de olika enheterna, redo att t.ex. ta emot kod via seriesnöre eller boota från disk eller liknande. Eller så lägger man olika delar av ROM på adresser som är lätta att mata in på panelen - det är förstås enklare - så kan man köra olika delar.

(Om ni anade vad jag featurecreepar denna idé i huvudet nu :wink: )


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 20.34 2019-12-04 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4558
Ort: Kävlinge
Det finns ett kort med de olika boot-straps som användes på PDP8 i modern tappning: http://www.vcfed.org/forum/showthread.p ... PDP-style-

Detta är en klon av det som sitter i PDP8/e (M847) som programmerades med dioder... I min 8/a sitter det bipolära PROM:ar för boot (som nämnt ovan). Det finns en ide om att bygga ett kort som kan göra samma sak som frontpanelen. Som att läsa/ändra i minnet, hantera switchregistret, visa alla register. Kopplar man upp detta mot en PC kan man ladda remsor direkt med detta kortet, eller för all del spela in exekveringen... Trace, brytpunkter.... Feature creep...


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 22.48 2019-12-06 

Blev medlem: 10.54 2011-06-14
Inlägg: 158
anders_bzn skrev:
Det är en sak med min stora 8/a och jag tror det är samma den lilla om jag inte minns fel (den lilla står illa till så jag kan inte testa på den). Men i manualen står det att man laddar den siffran längst till höger xxx0 till EMA (de tre höga bitarna i adressen). Men så fungerar inte min, där laddas xx0x, siffran till EMA. Är det samma på din?

Läser man schemat på KM8-A så är det bitarna 7-8-9, alltså de som motsvarar andra siffran oktalt som man tar ifrån databussen till EMA registret. Skulle vara om DKC8A kortet skulle skifta bitarna på vägen. Minns inte helt, men jag har tror jag kollat på detta.

Hum. Är ni säkra på att LXA inte laddar IF och DF, och därmed använder de 6 låga bitarna...? Jag har något luddigt minne av detta. Och det känns ju logiskt. Man vill ju faktiskt kunna sätta IF och DF om man ska starta program någonstans...

Men jag borde definitivt läsa på lite. Det var alldeles för länge sedan jag petade på en åtta ordentligt.

-- Edit

Jo titta, 1-talssiffran går till DF, och 10-talssiffran går till IF. Allt dokumenterat i processorhandboken.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 21.03 2019-12-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4558
Ort: Kävlinge
Se där, en bra förklaring. Tur att du kikar in och styr upp det lite ibland med fakta!

Tack!


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 19.26 2019-12-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4558
Ort: Kävlinge
Skulle ställa undan driven nu när alla korten var lagade men var tvungen att testa när jag satt tillbaks mina kort i maskinen. Det fungerar inte. Det fungerar inte heller med något kort set. Nu är det nog driven som spökar. Känner att jag tappade sugen lite...

Man kommer så lång så att man skriver data över hela disken. Sedan läser man tillbaks varje spår. Det fungerar. Sen gör man random access, det fungerar inte. Då blir det fel nästan genast.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 20.09 2019-12-18 

Blev medlem: 21.19 2009-05-06
Inlägg: 7345
Hur svårt är det att modda testet? Typ läsa varannat spår, var tredje spår, var fjärde spår o.s.v. för att se ungefär var gränsen går för hur stor rörelse huvudet kan göra utan att läsningen blir fel.

Kan väl också vara nåt knas som uppstår om huvudet backar mot lägre spår, typ mekaniskt glapp?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 23.15 2019-12-18 

Blev medlem: 10.54 2011-06-14
Inlägg: 158
anders_bzn skrev:
Skulle ställa undan driven nu när alla korten var lagade men var tvungen att testa när jag satt tillbaks mina kort i maskinen. Det fungerar inte. Det fungerar inte heller med något kort set. Nu är det nog driven som spökar. Känner att jag tappade sugen lite...

Man kommer så lång så att man skriver data över hela disken. Sedan läser man tillbaks varje spår. Det fungerar. Sen gör man random access, det fungerar inte. Då blir det fel nästan genast.

Det är RK05 vi snackar om, eller hur?

Den driven har ju en optisk läsning av en pryl för att göra sökning till rätt spår. Känns ju som om problemet skulle vara relaterat till den om det spökar vid sökningar...


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 20.05 2019-12-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4558
Ort: Kävlinge
Stämmer bra det är en RK05 drive och fler personer har teorier om servosystemet inklusive lampan. Ställde frågan här: http://www.vcfed.org/forum/showthread.p ... 5-problems och fick några bra svar. Det verkar vara lite som jag misstänkte, något som spökar med driven. Jag ska bara orka gå ut och ta tag i det. Men först ska jag jobba sista dagen innan julledigheten.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 22.51 2019-12-27 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4558
Ort: Kävlinge
Nu har jag skruvat lite i driven och kollat på det DEC kallar "linear positional transducer" eller på svenska en linjär optisk encoder.
Den optiska encodern är enkelt en positionsgivare som man använder för att återkoppla i ett reglersystem som styr huvudets position med hjälp av en enorm voice coil. Encodern består av en glödlampa som löser igenom två randiga glasbitar som man sen får ut två signaler ifrån som är 90 grader fasförskjutna. Precis som i en enkel rotationsencoder.
Bilaga:
EK-RK5JF-MM-001_RKO5_RK05J_RK05F_Disk_Drive_Maintenance_Manual_Nov76-60.png

Till vänster läshuvudet. I mitten ser man den svarta klumpen som är hållaren för lampan och läsgaffel (lätt ut focus). Till höger lampan som jag lossat.
Bilaga:
DSC_2876_00001.jpg


Lampan i hop med hållaren, byttes som en del. Nu tror jag inte man får tag på denna som reservdel längre.
Bilaga:
DSC_2877_00002.jpg


Jag såg snabbt att något var konstigt, för varannan gång man satte ström på driven började lampan inte lysa. Ett svag knack eller minsta rörelse av läs/skriv huvudet gjorde dock att den började lysa. Så då kände jag att jag var tvungen att lossa den, efter den operationen (lampan sitter löst och är enkel att få bort) så lös lampan aldrig mer. Så jag antar att den var i slutet på sitt liv. Jag hittade T1 lampor på 5V och 0.6W som jag beställde, det borde gå att byta den som sitter där nu.

Jag testade snabbt med en vit lysdiod men den var inte tillräckligt rätt i ljusstyrka och har troligen för smal spridningsvinkel för att fungera. Läshuvuden betedde sig ganska förvirrat (oscillerade). Utan lampa lyser "FAULT" på fronten...


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 16.48 2019-12-28 

Blev medlem: 21.19 2009-05-06
Inlägg: 7345
Om sensorerna inte är så känsliga på färgtemperatur så kanske du kan provköra med 12V-lampor från t.ex. Kjell & Co eller från biltillbehörsbutik/bilskrot. Ifall du är sugen på att kunna prova bums så att säga.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 19.34 2019-12-28 

Blev medlem: 13.28 2006-09-23
Inlägg: 9661
Ort: Södertälje
Vad är det för optisk sensor på en sådan - är det fototrissa kan det vara ett filter som spärrar för grönt och blått och premierar rött mot IR för att inte störas av så mycket av omgivningsljus och då skulle jag göra försök med en röd lysdiod eller tom IR-modell då vita lysdioder har inte så mycket röd del i sig (medans glödlampa har massor av det) och kanske inte röd del tillräckligt lågt i våglängd. Du få givetvis förkoppla den med motstånd så att det drar motsvarande i ström av vad glödlampan drar på ett ungefär.

Beteendet du har, kan bero på att detektornivån är för låg och brus gör att loopen är inte tillräckligt sluten gentemot dess förstärkning och man kan få oscillation.

här kan också mängden rött/IR (dvs strömmen genom lysdioden) påverka hur hårt reglerloopen för läshuvudet kopplar och man kanske få prova runt med olika strömmar i avseende snabbhet och noggranhet att hitta spår.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 20.48 2019-12-28 

Blev medlem: 21.19 2009-05-06
Inlägg: 7345
Om detektorn är känsligast för rött/IR så borde mitt förslag att köra en 12V-lampa på 5V kunna funka hyggligt.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 20.32 2019-12-30 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4558
Ort: Kävlinge
Lampan lös ganska rött faktiskt, det kan ju vara så att man kör den på för låg spänning. Man får ju mer livslängd då. Inga lampor med posten idag...


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 14.27 2020-01-03 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4558
Ort: Kävlinge
I väntan på lamporna så byggde jag mitt G888-mk2 kort i en ny version som fixar några problem med det förra (som jag fick patcha). Nu sitter där en LM337 för att sänka spänningen istället för fyra dioder. Lite bakgrund: viewtopic.php?p=1425953#p1425953

Bilaga:
DSC_2880_00001.jpg


Nu måste jag bara koppla upp bandstationen så jag kan testa det. Tyvärr saknar det ett 0805 motstånd på 2.05k för spänningsregleringen. Får väl stacka 4st 8.2k för att testa...


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: PDP-8a renovering
InläggPostat: 10.10 2020-01-04 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4558
Ort: Kävlinge
Jag fick de nya lamporna igår. De är betydlig mindre än den som sitter monterad nu, 2mm x 5mm fast storleken skulle vara T1 (den gamla är 3mm x 7mm). Vi får se om de fungerar, ljusmängden ser ganska rätt ut.
Bilaga:
DSC_2883_00001.jpg

Limmade en ny lampa på plats med epoxilim, Det är en 24h variant så det dröjer tills limmet torkat och jag kan testa. Limmet har jag haft liggandes i snart 30år, fungerar fortfarande! Man gjorde bra kemikalier förr...
Bilaga:
DSC_2887_00001.jpg


Nu pågår det två projekt samtidigt i tråden så den kanske blir lite rörigt, men det är inget om man jämför med hur det ser ut inuti mitt huvud...


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 1068 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 72  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Regius och 17 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010