Längdinställning för bockningsverktyg

Berätta om dina pågående projekt.
ie
EF Sponsor
Inlägg: 1271
Blev medlem: 23 oktober 2006, 13:12:57
Ort: Tyresö

Längdinställning för bockningsverktyg

Inlägg av ie »

Köpte nyligen ett liten enkelt plåtbockningsverktyg. Märkte på en gång att det var knepigt att få måtten att stämma. Plåten flyttade sig gärna när jag försökte spänna fast den.

Köpte nyligen några alu-profiler efter tips i en annan tråd och ville gärna hitta på något med dem. Det blev ett par ställdon att användas tillsammans med plåtbocken.
20231225_143137.jpg
Sen en styrmodul med låda till dem.
20231223_172514.jpg
Grejjorna på plats.
20231225_162208.jpg
Nu kan jag enkelt ställa in önskad längd och få ett mothåll för plåten. Om jag behöver kortare mått så har jag en tunn plåt jag lägger emellan, som får fungera som mothåll. Ändrar bara mod på kontrollern, så vet den vilka mått som gäller med plåtinlägget.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
rysshack.se
EF Sponsor
Inlägg: 1151
Blev medlem: 11 februari 2009, 21:11:28
Ort: Stockholm

Re: Längdinställning för bockningsverktyg

Inlägg av rysshack.se »

Förutom att plåten inte är fixerad, vilket kanske är det större problemet, Har du tagit k-faktorn i beaktande

Urklipp från open ai
Vid plåtbearbetning, särskilt inom områden som stansning, laserskärning och bockning, används K-faktorn för att kompensera för den materialsträckning eller töjning som sker när en plåt formas eller skärs.
Här är en mer utförlig förklaring:

Materialsträckning: När en plåt bearbetas, såsom vid skärning eller bockning, utsätts materialet för mekanisk påverkan och deformation. Detta kan medföra att materialet sträcks och ändrar sin ursprungliga form och dimensioner.
K-faktorn: K-faktorn är en dimensionell konstant som används för att korrigera ritningar och skärprogram för att kompensera för den materialsträckning som uppstår under bearbetningen. K-faktorn är unik för varje materialtyp och tjocklek och beror även på själva bearbetningsprocessen.
Användning: För att uppnå korrekta mått och geometriska former i det färdiga arbetet, justerar operatören ritningen eller skärprogrammet genom att multiplicera de ursprungliga måtten med K-faktorn. Detta gör att det utskurna eller bockade materialet återgår till rätt form efter bearbetningen.
Exempel: Om du har en ritning där du behöver skära en rektangulär form med specifika mått, så skulle du använda K-faktorn för att korrigera dessa mått så att den skurna formen, efter materialsträckning, blir exakt som du önskar.

Sammanfattningsvis är K-faktorn en viktig parameter inom plåtbearbetning för att säkerställa att de bearbetade komponenterna har rätt form och dimensioner efter att materialet har utsatts för deformation och sträckning under bearbetningen. Det hjälper till att minimera fel och avvikelser i det färdiga arbetet.
Användarvisningsbild
TomasL
EF Sponsor
Inlägg: 45175
Blev medlem: 23 september 2006, 23:54:55
Ort: Borås
Kontakt:

Re: Längdinställning för bockningsverktyg

Inlägg av TomasL »

Som en generell regel så tar man plåttjockleken + eventuell ytbehandling som bockavdrag,

Dvs, skall man ha ett svep med ett visst yttermått så blir bocken Yttermått-2 x plåttjockleken.
Skall man ha detaljen pulverlackad, får man dra av lackens tjocklek, på samma sätt.

Skall man vara noggrann, så provbockar man i x resp y-led och mäter, detta då plåten sträcker sig olika beroende på om man bockar med valsriktning eller tvärs valsriktning.
Detta skiljer sig naturligtvis med olika material, plåttjocklekar och olika batcher, men det är ju lite överkurs.
ie
EF Sponsor
Inlägg: 1271
Blev medlem: 23 oktober 2006, 13:12:57
Ort: Tyresö

Re: Längdinställning för bockningsverktyg

Inlägg av ie »

Jag mäter från mothållet till springan mellan den fasta och rörliga delen. Blir mao "yttermått", vilket man får ta hänsyn till om istället innermåttet är det viktiga.

På verktyget är metallbiten som man spänner fast plåten med, och som agerar kant som man bockar mot, lös. Jag spänner fast den med ett par tvingar med lagom avstånd från den rörliga kanten för att klara matrialtes tjocklek. Blir en höftning. Den lösa delen är en svaghet med verktyget, då det är svårt att spänna fast den tillräckligt bra, speciellt om plåten är lite tjockare.

Hur som helst så underlättar mina mothåll att få hyfsat lika vikningar varje gång. Plus att det var ett kul projekt. :)
Skriv svar