Här finns schema bl.a:
http://www.radiohistoriska.se/forum/vie ... php?t=1210För övrigt ett kanonforum med mycket nyttig info om äldre elektronik!

Jag har åtgärdat ett flertal radioapparater från 50-talet med gott resultat.
En allmän rengöring både invändigt och utvändigt gör det hela bra mycket trevligare att hålla på med till att börja med.
Använd oxidlösande och smörjande spray på alla kontakter, omkopplare och pottar. Smörj axlar och drev som hör till skaldrivningen med någon lämplig olja. Om inte riskerar man att tråden till skalan går av, och att sen trä den nya rätt utan en likadan apparat att jämföra med kan bli en riktig utmaning...
Bäst sen om man vill slippa överraskningar är att helt enkelt byta ut ALLA vaxkondingar. Mer info om varför här:
http://www.radiohistoriska.se/forum/viewtopic.php?t=287MKT1813 är en snygg och modern ersättare för vaxisarna.
Elektrolyterna ställer också till problem, men tack och lov inte lika ofta som i moderna apparater...
De måste dock formeras försiktigt om radion inte har smakat nätspänning på många år.
Tyvärr brukar de flesta vilja prova sin "nya" radio så fort som möjligt och pluggar in den...

I bästa fall så håller både trafo och likriktare (selen eller rör) för kortslutningen och den stora filterkondingen sprängs inte p.g.a. strömrusningen. Men varför chansa?
Ladda istället upp de stora kondingarna försiktigt via ett lämpligt motstånd och håll koll på strömmen under tiden som spänningen stiger.
Hjälper inte detta, eller om någon redan stoppat i kontakten för att "se om den fungerar" så är det byte av lytarna och ev. mer som gäller.
Har man åtgärdat allt här ovan så är det en god chans att radion fungerar utmärkt. Gör den inte det eller fortfarande är tyst så får man börja leta efter avbrott i motstånd etc.. och kanske ge sig på att trimma om radiodelen.
Just rören innebär sällan några problem när det gäller att felsöka. Det som händer är att emissionen minskar under dess livslängd. Det "magiska ögat" brukar ha kortast livslängd av alla rör, och det är sällan man stöter på ett som fortfarande avger ett starkt grönt sken.