Mini-projekt: GPS

Berätta om dina pågående projekt.
cyr
Inlägg: 2712
Blev medlem: 27 maj 2003, 16:02:39
Ort: linköping
Kontakt:

Mini-projekt: GPS

Inlägg av cyr »

Inte så mycket till projekt egentligen, men sommarens första bygge...

Har fixat en GPS-mottagare till laptopen. Den består av en GPS-modul och antenn från Trimble som jag byggt ett litet "moderkort" till med spänningsregulator/filter, backup-batteri och interface till serieporten.

Ström tar jag från PS/2-porten på datorn...

Bild
Bild
Bild

Större och fler bilder finns här: http://130.236.229.26/pics/gps
Användarvisningsbild
axelsonic
EF Sponsor
Inlägg: 709
Blev medlem: 8 juni 2003, 20:56:03
Ort: Stockholm

Inlägg av axelsonic »

Våldsamt fina kretskort.
Gör du dem själv ? Eller låter du dem tillverkas på något mer eller mindre proffsigt sätt ? =)
cyr
Inlägg: 2712
Blev medlem: 27 maj 2003, 16:02:39
Ort: linköping
Kontakt:

Inlägg av cyr »

Jag gör korten själv, fast det är alltså bara det ena (undre) kortet som jag gjort - och det är inte så märkvärdigt egentligen.
Användarvisningsbild
GeekJoan
Admin
Inlägg: 8498
Blev medlem: 26 maj 2003, 15:59:27
Ort: Solna

Inlägg av GeekJoan »

Coolers! :tumupp:

Cyr, du är min idol :) Efter Håkan Lands. :D
Användarvisningsbild
EagleSpirit
Inlägg: 1288
Blev medlem: 27 maj 2003, 23:15:48
Ort: Västerås
Kontakt:

Inlägg av EagleSpirit »

var fick du tag på gps modulen och vad kostade den?

snyggt annars, funkar den bra?
cyr
Inlägg: 2712
Blev medlem: 27 maj 2003, 16:02:39
Ort: linköping
Kontakt:

Inlägg av cyr »

345kr för modulen och 95kr för antennen.

http://www2.blocket.se/view/1069233.htm?l=0

Den verkar funka helt OK, tog en liten tur till campus för att testa:

Bild

Hade en del problem med att hitta program och kartor däremot, och att få ihop dom. Undrar vem det var som kom på att man ska ha 500 olika koordinatsystem... :roll:
Användarvisningsbild
EagleSpirit
Inlägg: 1288
Blev medlem: 27 maj 2003, 23:15:48
Ort: Västerås
Kontakt:

Inlägg av EagleSpirit »

ok, man kanske skulle testa. Hur avancerad desktop behöver man?

Är det möjligt att spara data i en PIC som man sedan laddar över till datorn?
Användarvisningsbild
GeekJoan
Admin
Inlägg: 8498
Blev medlem: 26 maj 2003, 15:59:27
Ort: Solna

Inlägg av GeekJoan »

Hur coolt som helst. Skulle vilja ha en sån i bilen som registrerade vart jag varit och hur jag kört. Spara all data och lägga på varandra under en månad. Skulle nog se rätt kul ut om man såg hela Stockholm från ovan. Sträck kors och tvärs. :wink:
cyr
Inlägg: 2712
Blev medlem: 27 maj 2003, 16:02:39
Ort: linköping
Kontakt:

Inlägg av cyr »

EagleSpirit skrev:
Är det möjligt att spara data i en PIC som man sedan laddar över till datorn?
Funderade just på samma sak igår, det borde kunna gå att fixa om man kopplar in ett tillräckligt stort minne av något slag.

Ska man logga allt så behövs nog nåt i stil med 100 byte per sekund.
Användarvisningsbild
strombom
Inlägg: 3305
Blev medlem: 27 maj 2003, 10:50:20
Ort: Sollentuna / Stockholm
Kontakt:

Inlägg av strombom »

Ett litet EEPROM med spi eller i2c interface är nog lämpligt, de finns upp till minst 512kbit, lär räcka många mil! De är väldigt billiga också =)
Användarvisningsbild
peppo
Inlägg: 39
Blev medlem: 26 maj 2003, 21:51:50
Ort: Sthlm

Inlägg av peppo »

cyr du använder väll eagel eller hur om du använder de hur kan du få så fint runt banorna jag kan inte få så berätta
Användarvisningsbild
strombom
Inlägg: 3305
Blev medlem: 27 maj 2003, 10:50:20
Ort: Sollentuna / Stockholm
Kontakt:

Inlägg av strombom »

Man använder verktyget polygon, ritar ut en sådan runt sitt kretskort och trycker sedan på ratsnest.
cyr
Inlägg: 2712
Blev medlem: 27 maj 2003, 16:02:39
Ort: linköping
Kontakt:

Inlägg av cyr »

Japp, man gör en polygon, ger den namnet GND (om det ska vara jordplan) och så trycker man på "ratsnest". Man få ställa in lagom "isolate" också (avståndet som blir mellan planet och andra ledningar).
Användarvisningsbild
EagleSpirit
Inlägg: 1288
Blev medlem: 27 maj 2003, 23:15:48
Ort: Västerås
Kontakt:

Inlägg av EagleSpirit »

men man behöver kanske inte ta emot info så ofta? Hur ofta tar den där emot? Hela tiden eller? Tänkte att det kanske funkar med 10-20 sekunder? Det blir ju inte alls lika noggrannt men man kan ju mäta hur långt man rört sig och var.
cyr
Inlägg: 2712
Blev medlem: 27 maj 2003, 16:02:39
Ort: linköping
Kontakt:

Inlägg av cyr »

I normala fall så skickar den ny position varje sekund, plus lite andra grejer. I textformat dessutom (NMEA). Om man vill få ner datamängden så kan man öka tiden mellan varje rapport och kanske spara det i nåt mer kompakt format.
Skriv svar