Svenska ElektronikForumet
https://elektronikforumet.com/forum/

Mini-projekt: GPS
https://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=114

Författare:  cyr [ 16.54 2003-06-12 ]
Inläggsrubrik:  Mini-projekt: GPS

Inte så mycket till projekt egentligen, men sommarens första bygge...

Har fixat en GPS-mottagare till laptopen. Den består av en GPS-modul och antenn från Trimble som jag byggt ett litet "moderkort" till med spänningsregulator/filter, backup-batteri och interface till serieporten.

Ström tar jag från PS/2-porten på datorn...

Bild
Bild
Bild

Större och fler bilder finns här: http://130.236.229.26/pics/gps

Författare:  axelsonic [ 17.33 2003-06-12 ]
Inläggsrubrik: 

Våldsamt fina kretskort.
Gör du dem själv ? Eller låter du dem tillverkas på något mer eller mindre proffsigt sätt ? =)

Författare:  cyr [ 18.17 2003-06-12 ]
Inläggsrubrik: 

Jag gör korten själv, fast det är alltså bara det ena (undre) kortet som jag gjort - och det är inte så märkvärdigt egentligen.

Författare:  GeekJoan [ 19.31 2003-06-12 ]
Inläggsrubrik: 

Coolers! :tumupp:

Cyr, du är min idol :) Efter Håkan Lands. :D

Författare:  EagleSpirit [ 23.59 2003-06-12 ]
Inläggsrubrik: 

var fick du tag på gps modulen och vad kostade den?

snyggt annars, funkar den bra?

Författare:  cyr [ 00.59 2003-06-13 ]
Inläggsrubrik: 

345kr för modulen och 95kr för antennen.

http://www2.blocket.se/view/1069233.htm?l=0

Den verkar funka helt OK, tog en liten tur till campus för att testa:

Bild

Hade en del problem med att hitta program och kartor däremot, och att få ihop dom. Undrar vem det var som kom på att man ska ha 500 olika koordinatsystem... :roll:

Författare:  EagleSpirit [ 01.43 2003-06-13 ]
Inläggsrubrik: 

ok, man kanske skulle testa. Hur avancerad desktop behöver man?

Är det möjligt att spara data i en PIC som man sedan laddar över till datorn?

Författare:  GeekJoan [ 02.41 2003-06-13 ]
Inläggsrubrik: 

Hur coolt som helst. Skulle vilja ha en sån i bilen som registrerade vart jag varit och hur jag kört. Spara all data och lägga på varandra under en månad. Skulle nog se rätt kul ut om man såg hela Stockholm från ovan. Sträck kors och tvärs. :wink:

Författare:  cyr [ 09.10 2003-06-13 ]
Inläggsrubrik: 

EagleSpirit skrev:

Är det möjligt att spara data i en PIC som man sedan laddar över till datorn?


Funderade just på samma sak igår, det borde kunna gå att fixa om man kopplar in ett tillräckligt stort minne av något slag.

Ska man logga allt så behövs nog nåt i stil med 100 byte per sekund.

Författare:  strombom [ 22.40 2003-06-13 ]
Inläggsrubrik: 

Ett litet EEPROM med spi eller i2c interface är nog lämpligt, de finns upp till minst 512kbit, lär räcka många mil! De är väldigt billiga också =)

Författare:  peppo [ 22.59 2003-06-13 ]
Inläggsrubrik: 

cyr du använder väll eagel eller hur om du använder de hur kan du få så fint runt banorna jag kan inte få så berätta

Författare:  strombom [ 23.04 2003-06-13 ]
Inläggsrubrik: 

Man använder verktyget polygon, ritar ut en sådan runt sitt kretskort och trycker sedan på ratsnest.

Författare:  cyr [ 23.10 2003-06-13 ]
Inläggsrubrik: 

Japp, man gör en polygon, ger den namnet GND (om det ska vara jordplan) och så trycker man på "ratsnest". Man få ställa in lagom "isolate" också (avståndet som blir mellan planet och andra ledningar).

Författare:  EagleSpirit [ 23.11 2003-06-13 ]
Inläggsrubrik: 

men man behöver kanske inte ta emot info så ofta? Hur ofta tar den där emot? Hela tiden eller? Tänkte att det kanske funkar med 10-20 sekunder? Det blir ju inte alls lika noggrannt men man kan ju mäta hur långt man rört sig och var.

Författare:  cyr [ 23.16 2003-06-13 ]
Inläggsrubrik: 

I normala fall så skickar den ny position varje sekund, plus lite andra grejer. I textformat dessutom (NMEA). Om man vill få ner datamängden så kan man öka tiden mellan varje rapport och kanske spara det i nåt mer kompakt format.

Författare:  EagleSpirit [ 23.27 2003-06-13 ]
Inläggsrubrik: 

vet du hur stor en sändning är? Borde det inte vara möjligt att bara få fram en x och y koordinat?

Författare:  cyr [ 09.13 2003-06-14 ]
Inläggsrubrik: 

Detta är vad den spottar ur sig varje sekund (om den har lock) i NMEA-läge med standardinställningar:

Kod: [Expandera/Minimera] [Hämta] (Untitled.txt)
$GPGGA,080704.0,5823.211,N,01533.922,E,1,03,4.62,00043,M,030,M,,*53
$GPVTG,000.0,T,358.9,M,000.00,N,000.00,K*49


Longitud och latitud finns där, och en hel del annat som jag inte vet riktigt vad det är. Förnodligen tid, hastighet och status-info.

Författare:  Melker [ 13.29 2003-06-14 ]
Inläggsrubrik: 

Ska man logga vägen så lär det ju inte räcka med ett litet minne, iaf inte om man ska logga varje sekund. skulle nog behövas en hårddisk.

Strombom ett 512kbits minne räcker i ca 10minuter, ca en mil alltså :)

Författare:  cyr [ 14.22 2003-06-14 ]
Inläggsrubrik: 

Ett DRAM, eller kanske CF-kort skulle säkert räcka lääääänge dock.

Och om man crunchar ner datan lite och inte sparar mer än nödvändigt kan man nog komma ganska långt med 512kbit också

Säg att man sparar skillnaden mellan varje koordinat, och bara sparar X/Y. I allmänhet skulle det nog räcka med att spara 2 byte per koordinat (om man inte åker fortare än 127 m/s och nöjer sig med upplösning på 1m).

Man kan ju hålla reda på den riktiga koordinaten i full upplösning internt så man inte får massa avrundningsfel.

16 bit per sekund -> 9 timmar i 512kbits minne.

Författare:  Melker [ 14.36 2003-06-14 ]
Inläggsrubrik: 

Jodå, det skulle ju funka.
Hur stor är kordinaterna i full upplösning?

Författare:  cyr [ 14.54 2003-06-14 ]
Inläggsrubrik: 

Jag tror det är enkelprecisions flyttal som används, dvs 32bit per tal.

Författare:  EagleSpirit [ 22.53 2003-06-14 ]
Inläggsrubrik: 

cyr: Om du känner för det och vill kan du väl testa att ta emot information i ett litet minne som du sedan kan ladda upp på datorn? Jag är intresserad av en sån, men vill inte lägga ut pengarna som krävs utifall det inte funkar. Har inte så mycket nytta av en GPS modul annars.

Författare:  cyr [ 23.03 2003-06-14 ]
Inläggsrubrik: 

Får se, jag har några PICar och små i2c-minnen liggande...

Författare:  ag [ 15.28 2003-06-17 ]
Inläggsrubrik: 

Funderade på en sak rörande din gpsanordning. Skulle du kunna skicka denna information via Blutetooth?
Såg nämligen en smidig mottagare till bärbara datorer:
http://195.67.69.169/kocny/infovisa.asp?31151

Bara en tanke, skulle slippa allt kablage.

Andreas

Författare:  cyr [ 17.03 2003-06-17 ]
Inläggsrubrik: 

Mja, det skulle definitivt krångla till det en del, och det skulle väl behövas nåt batteri att driva GPS:en med om man inte kan ta ström från datorn (det lilla lithiumbatteriet skulle snart ta slut om det användes till nåt mer än minnesbackup).

Dessutom vete tusan om det inte finns risk att man skulle störa GPS-mottagaren, signalerna den försöker ta emot är ju trots allt svaga som tusan (-130dBm eller nåt sånt).

Författare:  fredric2000 [ 21.30 2003-06-17 ]
Inläggsrubrik: 

cyr skrev:
Dessutom vete tusan om det inte finns risk att man skulle störa GPS-mottagaren, signalerna den försöker ta emot är ju trots allt svaga som tusan (-130dBm eller nåt sånt).


Offtopic: jag testade en gång att skicka koordinaterna via en comradio, o det störde ut gps:en ganska rejält.. =) men strålningen avtar ju med kvadraten på avståndet, så det var bara att avlägsna sändaren...

Författare:  janne66 [ 21.38 2003-06-17 ]
Inläggsrubrik: 

Det ser häftigt ut.
Får du inte tag på kartor så kan nog jag fixa det på nåt sätt....

Författare:  ag [ 00.41 2003-06-19 ]
Inläggsrubrik: 

Hur fungerar sådan där plotting av olyckor och liknande, som man kan få utmärkt på sin gps, låter ju avancerat hur kommunicerar den?

Andreas

Författare:  peppo [ 18.27 2003-06-19 ]
Inläggsrubrik: 

men hur kopplar man ihop saker med jord planet ?? jag gör de med linje tool men sen när man trycker ratsnest så blir de mellan rum runt om förklar pliis

Författare:  cyr [ 18.55 2003-06-19 ]
Inläggsrubrik: 

Ge planet samma namn som det du vill koppla ihop det med, t.ex. "GND".

Författare:  peppo [ 19.41 2003-06-19 ]
Inläggsrubrik: 

och när man ska skriva på kortet kan man inte göra så att där man skriver blir de inge koppar ?

Författare:  peppo [ 19.44 2003-06-19 ]
Inläggsrubrik: 

och en sak till hur döper man sakerna

Författare:  peppo [ 19.58 2003-06-19 ]
Inläggsrubrik: 

och finns de nått tool som gör att man gör så att man gör linier fast dom tar bortt kopparn iställer för att lägga dit den :D

Författare:  cyr [ 20.38 2003-06-19 ]
Inläggsrubrik: 

Känns en smula OT i den här tråden, men...

Byta namn gör du med knappen som är ett motstånd med "R2" över.

Om du vill skriva eller rita med "hål" så kan du testa att lägga grejerna på Keepout eller Restrict lagren (kommer inte ihåg exakt).

Eller så kan man alltid exportera och lägga dit text/bilder i photoshop eller nåt när man routat klart. Har jag gjort ibland.

Författare:  dangraf [ 21.38 2003-08-16 ]
Inläggsrubrik: 

kan man få ut höjden från GPS mottagaren? eller behöver man en speciell för det?
hur stor noggranhet har GPS mottagaren nu? det ändras tydligen ganska ofta.. på kartan ser det ut som om man kan se på vilken sida av vägen man cyklar på.

Författare:  Deepthink [ 14.17 2003-09-04 ]
Inläggsrubrik: 

Vilken mjukvara använde du dig av tillslut? Jag ska själv använda mig av gps i ett robotprojekt framöver så jag har lite andra frågor:

Vilken nogrannhet fick du?
Kan man utläsa riktning gps:en pekar åt?

Såg ut som en mysig cykeltur från Lambohov förresten... :)

Författare:  danei [ 14.45 2003-09-04 ]
Inläggsrubrik: 

det ända sättet att få ut riktingen från en GPS är att räkna på positions förändringen.

Författare:  gvs [ 13.24 2003-10-18 ]
Inläggsrubrik: 

Otroligt kul projekt! funderar bara på var man kan hitta delarna har letat lite på blocket och så utan framgång. finns ju flera som säljer liknande saker, men det är roligare att bygga själv!

Författare:  Luff [ 11.40 2003-10-20 ]
Inläggsrubrik: 

Väldigt trevligt projekt, speciellt för en som är så snål som jag och vill ha en gps som inte kostar så mycket ;)

Och jag undrar även jag som gvs, vart kan man få tag på billiga komponenter och en ritning? Såg att du länkade till en annons på blocket förrut som inte längre finns kvar. Var det en byggsats?

Författare:  kricka [ 16.20 2003-11-06 ]
Inläggsrubrik: 

Jag kan säga att sätter du ut en annons på www.pryltorget.just.nu eller
www.dx-radio.org så kan du köpa en Trible gps för 300kr +20kr frakt gjorde jag!

Författare:  danei [ 17.32 2003-11-06 ]
Inläggsrubrik: 

funkar den bra? har du testat den?

Författare:  kricka [ 17.37 2003-11-06 ]
Inläggsrubrik: 

Jag har tyvär inte haft tid att bygga klart den andra saker har kommit i mellan!

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/