Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 20.52 2020-03-31

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 42 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 23.27 2003-06-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.15 2003-05-27
Inlägg: 1288
Ort: Västerås
vet du hur stor en sändning är? Borde det inte vara möjligt att bara få fram en x och y koordinat?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 09.13 2003-06-14 

Blev medlem: 15.02 2003-05-27
Inlägg: 2712
Ort: linköping
Detta är vad den spottar ur sig varje sekund (om den har lock) i NMEA-läge med standardinställningar:

Kod: [Expandera/Minimera] [Hämta] (Untitled.txt)
$GPGGA,080704.0,5823.211,N,01533.922,E,1,03,4.62,00043,M,030,M,,*53
$GPVTG,000.0,T,358.9,M,000.00,N,000.00,K*49


Longitud och latitud finns där, och en hel del annat som jag inte vet riktigt vad det är. Förnodligen tid, hastighet och status-info.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 13.29 2003-06-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.17 2003-05-26
Inlägg: 410
Ort: Umeå
Ska man logga vägen så lär det ju inte räcka med ett litet minne, iaf inte om man ska logga varje sekund. skulle nog behövas en hårddisk.

Strombom ett 512kbits minne räcker i ca 10minuter, ca en mil alltså :)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 14.22 2003-06-14 

Blev medlem: 15.02 2003-05-27
Inlägg: 2712
Ort: linköping
Ett DRAM, eller kanske CF-kort skulle säkert räcka lääääänge dock.

Och om man crunchar ner datan lite och inte sparar mer än nödvändigt kan man nog komma ganska långt med 512kbit också

Säg att man sparar skillnaden mellan varje koordinat, och bara sparar X/Y. I allmänhet skulle det nog räcka med att spara 2 byte per koordinat (om man inte åker fortare än 127 m/s och nöjer sig med upplösning på 1m).

Man kan ju hålla reda på den riktiga koordinaten i full upplösning internt så man inte får massa avrundningsfel.

16 bit per sekund -> 9 timmar i 512kbits minne.


Senast redigerad av cyr 14.52 2003-06-14, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 14.36 2003-06-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.17 2003-05-26
Inlägg: 410
Ort: Umeå
Jodå, det skulle ju funka.
Hur stor är kordinaterna i full upplösning?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 14.54 2003-06-14 

Blev medlem: 15.02 2003-05-27
Inlägg: 2712
Ort: linköping
Jag tror det är enkelprecisions flyttal som används, dvs 32bit per tal.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 22.53 2003-06-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.15 2003-05-27
Inlägg: 1288
Ort: Västerås
cyr: Om du känner för det och vill kan du väl testa att ta emot information i ett litet minne som du sedan kan ladda upp på datorn? Jag är intresserad av en sån, men vill inte lägga ut pengarna som krävs utifall det inte funkar. Har inte så mycket nytta av en GPS modul annars.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 23.03 2003-06-14 

Blev medlem: 15.02 2003-05-27
Inlägg: 2712
Ort: linköping
Får se, jag har några PICar och små i2c-minnen liggande...


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 15.28 2003-06-17 

Blev medlem: 18.42 2003-06-09
Inlägg: 29
Funderade på en sak rörande din gpsanordning. Skulle du kunna skicka denna information via Blutetooth?
Såg nämligen en smidig mottagare till bärbara datorer:
http://195.67.69.169/kocny/infovisa.asp?31151

Bara en tanke, skulle slippa allt kablage.

Andreas


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 17.03 2003-06-17 

Blev medlem: 15.02 2003-05-27
Inlägg: 2712
Ort: linköping
Mja, det skulle definitivt krångla till det en del, och det skulle väl behövas nåt batteri att driva GPS:en med om man inte kan ta ström från datorn (det lilla lithiumbatteriet skulle snart ta slut om det användes till nåt mer än minnesbackup).

Dessutom vete tusan om det inte finns risk att man skulle störa GPS-mottagaren, signalerna den försöker ta emot är ju trots allt svaga som tusan (-130dBm eller nåt sånt).


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 21.30 2003-06-17 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 23.49 2003-05-26
Inlägg: 35
Ort: Lund
cyr skrev:
Dessutom vete tusan om det inte finns risk att man skulle störa GPS-mottagaren, signalerna den försöker ta emot är ju trots allt svaga som tusan (-130dBm eller nåt sånt).


Offtopic: jag testade en gång att skicka koordinaterna via en comradio, o det störde ut gps:en ganska rejält.. =) men strålningen avtar ju med kvadraten på avståndet, så det var bara att avlägsna sändaren...


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 21.38 2003-06-17 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 08.25 2003-06-10
Inlägg: 473
Ort: Blekinge
Det ser häftigt ut.
Får du inte tag på kartor så kan nog jag fixa det på nåt sätt....


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 00.41 2003-06-19 

Blev medlem: 18.42 2003-06-09
Inlägg: 29
Hur fungerar sådan där plotting av olyckor och liknande, som man kan få utmärkt på sin gps, låter ju avancerat hur kommunicerar den?

Andreas


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 18.27 2003-06-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.51 2003-05-26
Inlägg: 39
Ort: Sthlm
men hur kopplar man ihop saker med jord planet ?? jag gör de med linje tool men sen när man trycker ratsnest så blir de mellan rum runt om förklar pliis


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 18.55 2003-06-19 

Blev medlem: 15.02 2003-05-27
Inlägg: 2712
Ort: linköping
Ge planet samma namn som det du vill koppla ihop det med, t.ex. "GND".


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 42 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Nerre och 26 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010