Pwm dimmer 24 volt Dc

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
El perra
Inlägg: 7
Blev medlem: 24 oktober 2019, 12:44:28

Pwm dimmer 24 volt Dc

Inlägg av El perra »

Hej
Ny här, heter Per och jobbar med Båt-El
Har nu ett dimmer problem
Monterat en 25 st led lampor i taket på en båt, kablarna är inmonterade under tak och går ej att dra om
Söker en tryck-knappsdimmer som klarar att dimma samtliga lampor
Det finns två av och på återfjädrande knappar på olika ställen
Nu kan man bara dimma upp till 4 st lampor sedan börjar allt att blinka, som om dimmern känner av overload fast den skall klara mer än detta
Troligen någon form av störning eller stående våg då alla kablar är olika långa mm...

Någon som har tips och ideer???

Testat en Eltako dimmer som är den enda jag hittat som går att köra på 24v dc
Lamporna är på 0,5 watt styck så det blir ca 10 watt totalt
Varje led lampa har ett litet powersupply i sig och går från 9 - 30 volt
larky
Inlägg: 1100
Blev medlem: 7 mars 2007, 07:54:18
Ort: Skellefteå
Kontakt:

Re: Pwm dimmer 24 volt Dc

Inlägg av larky »

Datablad på lamporna?
El perra
Inlägg: 7
Blev medlem: 24 oktober 2019, 12:44:28

Re: Pwm dimmer 24 volt Dc

Inlägg av El perra »

Skall kolla om det går att få fram.

Har mailat till tillv./importör i holland
Tveksam om jag får något vettigtvfrån dem

Fabrikat Nauticled
Modell G4-T12-WW-BP

Har även prövat sammalika från ledkungen ,nobrand, med samma resultat
Troligen samma tillv...
FormerMazda
Inlägg: 6078
Blev medlem: 27 februari 2006, 14:59:36
Ort: Tranås (Jönköping)

Re: Pwm dimmer 24 volt Dc

Inlägg av FormerMazda »

Lamporna ska vara dimbara med PWM-dimmer. https://nauticled.com/shop/product/g4-t ... 507?page=2

Dimmern du skriver om, ge oss data på den också så är det lättare.
Att gissa på stående våg i kablage är ganska .. långsökt. :)
E Kafeman
Inlägg: 3260
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Pwm dimmer 24 volt Dc

Inlägg av E Kafeman »

Något av rekord-pris för en billig kines-lampa på 0,7W: https://vikingyachting.se/butik/el-inst ... 07w-2700k/
Lamptypen påstår sej vara dimbar men har egen stab-kondensator (och strömbegränsare för överspänning över 12V) varför dimning med PWM kan bli vad som helst.
Dess kondensator är av typ tantal som är kompakt men med ofta dålig livslängd. Inte för elektrolyter som hittas i LED-lampor brukar vara några högkvalitets-typer men de brukar hålla hyggligt.
Noterar även att tantalen är märkt 35V vilket är samma som vad man uppger lampan klarar. Vad gäller de flesta kondensator-typer brukar man vilja ha frikostig marginal för att hantera spikar i elsystemet.


Snarlika lampa som är dimbar med PWM: https://www.aliexpress.com/item/32765375057.html
Den innehåller en likriktare för att man inte ska kunna vända lampan fel i sockeln. Att den uppger sej lysa starkare (6W) är mer en formalitet när du ändå ska dimma en redan svag lampa.
Som exempel, jjag har en dekorations-lampa som består av en 100W COB led där nätaggregatet bara levererar 5W. Fungerar bra.
Fördelen med med COB är att lyset lyser mer i rätt riktning om det är downlights. Lampor som lyser åt sidorna ger mer värme i lamphuset och sämre ljusutbyte.
Kanske enklaste att testa med om det är lamporna som ger dej dimnings-problem är att byta ut lamporna mot något mer lämpligt typ: https://www.aliexpress.com/item/32808854496.html
Det är 12V som är maxspänningen för dessa LED-lampor. Om man vill kunna hantera ett brett spänningsområde så sätt en spänning regulator innan pwm-regleringen. Nu är det lite tvärs om.
Ett förslag på regulator: https://www.aliexpress.com/item/33039535773.html
Det finns många varianter på dessa step-down regulatorer och en sak som ibland ställer till problem är när man reglerar spänningen på negativa sidan. Tror inte denna regulator gör det, har använt den en gång men är inte helt 100.
El perra
Inlägg: 7
Blev medlem: 24 oktober 2019, 12:44:28

Re: Pwm dimmer 24 volt Dc

Inlägg av El perra »

Hej igen
sorry för uppehållet, men det vart en paus i arbetet...
vill inte köpa grejor på alibaba mm utan hitta grejor av bra kvalitet som det finns support på här i sverige om möjligt

Vill heller inte ha massa omformare överallt då det redan börjar bli fullt med grejor i skåpen och vill ha ett så enkelt system som möjligt

dimmern jag använt tidigare är denna, so f.ö jag tycker är kanon, förutom att den inte fungerar här dårå... :)

https://www.elektroskandia.se/s?s=1377072

datablad på lamporna har jag ej hittat, men tror det blir svårt att hitta, och då det är kina tillv. så är ju risken att även om man skulle hitta datablad så är det ju inte alls säkert att de stämmer.....
E Kafeman
Inlägg: 3260
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Pwm dimmer 24 volt Dc

Inlägg av E Kafeman »

"vill inte köpa grejor på alibaba mm utan hitta grejor av bra kvalitet "

Bra kvalitet är sådant som fungerar och är lämpligt för ändamålet. Hela skalan av kvalitet kan du få från Ebay/Alibaba/AliX/Amazon men inte från din lokala butik tydligen för det var okunnigt att rekommendera sidolysande lysdioder att placera i en downlight tillsammans med en dimmer av olämplig typ.
En skillnad är att det kan vara svårt att avgöra lämplighet, funktion och kvalitet i förväg när man köper via postorder, då hela skalan finns både där såväl som hos svenska importörer.
Att köpa på postorder kräver lite framförhållning eller att man själv har buffertlager, då det tar tid att på saker levererade.
Det är ju lite av det man betalar för när man köper i butik, att någon annan står för lagerhållningen och kan hantera returer ifall varan inte fungerar som utlovat.

Omformare/regulator av typ PWM är vad man använder som lämpligare dimmer för LED istället för äldre tiders tyristor-styrda lampdimmers som fungerade hyggligt för glödtrådslampor och växelspänning.
Att du inte vill ha "en massa omformare" förstår jag inte riktigt vad du menar med? En enda dimmer kan dimma samtliga lysdiods-lampor och finns det redan DC lågspänning behövs inga ytterligare omformare eller transformatorer.
Dimmers likt LED finns i en massa olika kvaliteter och funktioner. Avstörning brister ofta även på dyrare märken och effektfaktorn har ofta varit dålig men nu kommer mycket som är bättre på den punkten. Montering för DIN-skena eller annat, inbyggda funktioner för trådlös eller trådad styrning, WiFi/BT och ytterligare givare för tid och ljus mm finns i stort urval.

Det mesta av små-elektronik för konsumtions-marknaden är tillverkat i lågkostnadsländer typ Kina. Så även din Eltako-dimmer. Eltako är främst importör av den elektronik man säljer brandad. Man skriver på sin hemsida: Electronic devices are manufactured in a factory in Shenzhen
Det är ungefär som IKEA som inte tillverkar möbler, Konsums BlåVitt eller Biltema, som säljer verktyg och stor mängd andra produkter märkta med egna firmanamnet men produkten är tillverkad av undereverantör.

Datablad på lampor som heter Philips eller noname? Det är rätt lätt att grovuppskatta vilka lampeffekter som är möjliga och faktisk funktion. För mycket avgiven effekt per diod och för dålig kylning är standard-problem som ofta kan ses på konstruktionen. Lamphållare för glödtrådslampor är sällan bra värmeavledare för LED.
Då fungerar LED-anpassade armaturer bättre.
Kostar lamporna några kronor stycket och där ingår 10 lysdioder+drivelektronik så handlar det om produkter som det inte finns ekonomiskt utrymme för tillverkaren att tillhandahålla data eller garantier av värde.
Exploderar lampan och bränner upp ditt hus så kan du kanske få en gratis ersättningslampa. Data blad för de ingående lysdioderna, vet knappast lamp-tillverkaren då lysdioderna köps av den underleverantör som för dagen erbjuder bäst pris.
Det är sådant som man knappast behöver datablad för att avgöra.

Ska man köpa kvalitets-lampor med garanterad livslängd och datablad för färg-spektrum och ljusspridning så blir det betydligt dyrare.
Mycket av de bättre lysdioderna tillverkas i Japan, där de mer kända tillverkarna finns. De tillverkarna tillhandahåller ofta rätt detaljerade datablad för de enskilda lysdioderna men kostnaden för enskilda lysdioderna är ofta så hög att de inte används i mass-tillverkade standard lysdiods-lampor då sådana lampor skulle bli svårsålda.
Det mesta av dessa lysdioderna hamnar i LCD-skärmar och dyra ficklampor.
Philips är en av världens största elektronik-tillverkare men LED-lampor lönar sej inte att tillverka i Europa. https://www.productfrom.com/products/CN/Philips/0/1/
Osram påstår sej nu gå lite mot strömmen iofs, då man nu ska sätta upp en egen LED-lamp-fabrik i Tyskland men lysdioderna lär man fortsatt importera från Kina.

Det finns många skäl till att köpa via svenska försäljare men deras sortimentet med downlights med armatur anpassad för LED COB är ännu lite begränsat.
Istället säljer man LED-lampor som anpassats för halogen-lamps-hållare vilket fungera mindre bra.

LED är i sin natur sådant att det lyser i stort endast i en viss halv-sfär till skillnad från glödtråd. Passar jättebra i ett nedåtriktat taklyse. där lysdioden sitter direkt på en armatur som erbjuder bra kylyta. Edison-sockel eller två pinnar av G4-typ avleder däremot värmen dåligt.
Är dessutom LED-lampans lysdioder placerade så att de i takarmaturen lyser åt alla håll utom nedåt är det mindre genomtänkt funktion.
Den av mej föreslagna lampan har en liten men dock egen kylkropp och lyser åt rätt håll. Den har fysiskt mer lämpligt utförande, datablad eller inte. PWM-reglering från 24 till 12 Volt är rätt simpelt men men för säker funktion hade jag valt en integrerad buck-regulator, alltså omvandlare från området 15-60 Volt till 12 Volt. Nu kan det vara att man kanske förutsätter stabila 24 Volt i alla lägen, men vad gäller det så har du säkert koll på sådant.
Vill man ha lysa även på lägre spänningar än 12 Volt, ha integrerad styr-ratt för dimning med display för aktuell ström finns sådant också, det är bara att välja. Finns säkert med fjärrkontroll om man vill det.

Att följa upp med PWM-reglering eller strömreglering beror på att lysdioders ljusavgivning är i proportion till tillförda strömmen, inte spänningen, varför man inte vill spänningsreglera lysdioder om man vill kunna dimma snyggt. Den typ av lampor du valt kan förmodas slockna helt vid ca 18 Volt och kommer förfalla blinka om spänningen inte är helt stabil i denna övergångsregion men de går bra att reglera med PWM-regulator på ett välkontrollerat sätt utan blink förutom PWM-frekvensen men den är normalt flera kHz så det märker man inte.
El perra
Inlägg: 7
Blev medlem: 24 oktober 2019, 12:44:28

Re: Pwm dimmer 24 volt Dc

Inlägg av El perra »

Jättebra med ett så långt svar, men vart inte ett dugg klokare av det
vill ha en dimmer bara,
gynnar hellre butiker här hemma än köpa på kinasajter
och ersätnings leddar som passar i halogen-lamphållare är jättebra om man skall byta i en båt då det knappast finns några ersättare som passar annars pga befintliga hål i taket mm mm
nästan alla båtar har gemensam jord till all belysning
blir då svårt att montera en omformare på minussidan
har man dessutom kostat på en halv mille på ett elsystem vill jag ha någon att hänga om grejorna strular
men det gällde ju en dimmer här

någon annan som kan hjälpa till kanske...
Användarvisningsbild
Icecap
Inlägg: 26147
Blev medlem: 10 januari 2005, 14:52:15
Ort: Aabenraa, Danmark

Re: Pwm dimmer 24 volt Dc

Inlägg av Icecap »

Lite simplifierad:
* Lamparna är fel typ fördimning. De har en intern elektronik som ställer till det.
* Dimmern är fel typ som jag fattar det.
El perra
Inlägg: 7
Blev medlem: 24 oktober 2019, 12:44:28

Re: Pwm dimmer 24 volt Dc

Inlägg av El perra »

Icecap skrev:Lite simplifierad:
* Lamparna är fel typ fördimning. De har en intern elektronik som ställer till det.
* Dimmern är fel typ som jag fattar det.
Tror inte det
det fungerar ju att dimma om man bara har 4 st lampor
...
E Kafeman
Inlägg: 3260
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Pwm dimmer 24 volt Dc

Inlägg av E Kafeman »

>ersätnings leddar som passar i halogen-lamphållare är jättebra om man skall byta i en båt
Använd inte dåligt dimensionerad LED-lampor i olämplig lamphållare, halvmesyrer, så slipper du byta lysdioder så länge båten flyter.
Ett mellanting, lampa som lyser åt rätt håll och med lite egen kylfläns, men med halogen-sockel har du fått länk till.
Skriv ut bilden och ta med den till din lokala butik och frågas om de kan köpa hem några åt dej?
Det kommer ge dej högre ljuseffektivitet och längre tid mellan behoven att byta trasiga lampor och dessa är precis lika lätta att byta som de lampor du redan har.

Vi kommer för rätt lång tid framöver att få stå ut med försöken till lysdiods-lampor som ska passa i gamla tiders lamphållare, men då får vi ta priset att det fungerar dåligt, inte ger förväntad livslängd.

>befintliga hål i taket mm mm
Felköp bibehålles med motiveringen att de passar i hålet?

nästan alla båtar har gemensam jord till all belysning
blir då svårt att montera en omformare på minussidan

Du menar väl inte att du fattig-jordar i godset? Att det är vanligt förekommande med både reglering på både positiv och negativ sida, var en upplysning så att du kan undvika felköp om negativ reglering ger tanke-problem. Lamporna märker inte skillnaden.

>har man dessutom kostat på en halv mille på ett elsystem vill jag ha någon att hänga om grejorna strular
Är det inte just det som det gör? Det fungerar inte som tänkt? Har du hängt någon för detta?

>gynnar hellre butiker här hemma än köpa på kinasajter
Är det nödvändigt med mellanhand , köp rätt saker i sverige i svensk butik eller någon annanstans.
Du har fått konkreta länkar till saker som fungerar. Det är upp till dej att välja något av den stora mängden av varianter.

Det är inte raketforskning att PWM-dimma ledlampor. Fungerar till 100%. Det finns många här på forumet som kan hjälpa dej att sy ihop ett fungerande paket om det är det du behöver. Tala om vilken landsdel, så finns flera här med både båt och dimmer-kunskaper och om de bor i din närhet kan hjälpa med lite råd.

Snåla på att köpa rätt grejor med krav på att det måste rekommenderas och tillhandahållas av lokal handlare är inte kvalitets-tänk.

Som en sista utväg kan nog de flesta el-grossister förse dej med passande halogen-lampor som kommer fungera bättre för dej om du måste behålla nuvarande regulatorn.
En möjlig och enkel sak att testa är att stoppa dit en enda halogenlampa och låta resten vara lysdioder. Det kan fungera med din regulator.
El perra
Inlägg: 7
Blev medlem: 24 oktober 2019, 12:44:28

Re: Pwm dimmer 24 volt Dc

Inlägg av El perra »

Oj,
Jag har självklart testat att de ledlampor jag använder är bra
De som du kallar halvmesyrer och som lyser åt fel håll? ( armaturen har ju oftast reflektor ) har jag provat i dessa olämpliga , dessutom begagnade lamphållare UTOMHUS som fasadbel på mitt uterum
Nu 4 år och ca 20000 timmar senare, inte ett enda problem
Har även testat den typen av silikonlamporcdu länkat till, de brann upp efter en vecka :tumner:
Det är ju kanonbra att kunna ha lampersättare i servicebilen som går både på 12 o 24 volt
Vitsen är ju att slippa byta gamla armaturer som ju redan har ett hål i taket som inte går att göra mindre

Och ursäkta ordvalet, men jord o minus är ofta samma sak i båtar
Problemet är bara att tillverkarna ofta lägger ihop alla minusar intejpat i elsystemet mest överallt så vill man dimma på minussidan måste man dra nya sladdar till alla lampor = inte aktuellt

Men det var ju en dimmer till befintliga ledar som jag sökte

Någon annan som har ”tips” ?
Lutar väl åt ingen dimmer typ
E Kafeman
Inlägg: 3260
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Pwm dimmer 24 volt Dc

Inlägg av E Kafeman »

>Har även testat den typen av silikonlamporcdu länkat till, de brann upp efter en vecka :tumner:
Du bär dej nog fel åt för det är emot etablerad kunskap vad som fungerar och vad du påstår. En av dom är fel.
Enkelt sätt är att använda ir-termometer och se vad som ger högst drifttemperatur där COB ger mycket jämn temperatur över större yta, med lägre max-temp i diod-kroppen för samma totalt avgiven effekt till skillnad från de mer termiskt isolerade LED som dina lampor har, där bond-tråden svara för värmeavledningen.
Att du har annan uppfattning kommer inte ändra på detta.

>Och ursäkta ordvalet, men jord o minus är ofta samma sak i båtar
Kanske om man är landkrabba och inget vet om el-installationer, i synnerhet på båtar. Om din installation kostat en halv miljon som du säger så förutsätter jag att båten är försäkrings-klassad och där den då ska uppfylla grundläggande installationskrav.
För lågspänning på båt finns det mesta sammanfattat i ISO 10133. Inget svårt egentligen, och detta med korrosion och skillnaden på olika jordar, skyddsjord och återledare, tvåledare vet alla som är behöriga.
Med tanke på din installations-storlek bör följande text från ISO-normen gälla:

•-vara utfört med alla minusledare isolerade från jord, dvs. vattnet och alla delar som har vattenkontakt och isolerat från landströmsanslutningens skyddsjord

Där får du i praktiken ihop ett helt knippe med olika begrepp som skiljer sej från varandra vad gäller jord-potentialer.
För en mindre båt finns begreppet två-ledarsystem med potentialutjämnande förbindningar. Om båtskrov i metall och Zink-anod så kan man ju annars göra ett kraftfulllt ficklamps-batteri av båten. Om mindre båt med träskrov så är är problemet rätt uppenbart och vikten med ett dimensionerat fungerande återledar-system är viktigt om man ska kunna lita på att elförbrukarna inte börjar stjäla återföringens för varandra med kaos i elsystemet som följd var gång en större förbrukare aktiveras.

Är nu båten så stor som du påstår, dvs med en normal elinstallation värd 500.000 kr, så gäller även SS-EN 61558 med flera och då kommer någon med behörighet att kontrollera båtens installation. Då vill det till att du dokumenterat kan skilja på vad som jord och minus på båten.

>Men det var ju en dimmer till befintliga ledar som jag sökte
Du har tydligt fått förslag på flera dimrar som jag till skillnad från dej vet att de fungerar, med betoning på vet. Flumma om samma sak många gånger är ett problem du kan ägna dej på annat håll. Som jag också skrivit är detta mycket simpel teknik för de som är tekniskt insatta i olika typer av dimning av lysdioder och glödlampor och som många på forumet handgripligen kan hjälpa dej på ett sätt som garanterat fungerar.

För din installation gäller konstant-ströms-reglering där man har återförande strömkännare i regleringen, oftast ett litet motstånd på minus-sidan.
Alternativet är PWM-reglering som inte behöver återföring av strömmen.
Några andra än dessa två alternativ finns inte om man ska ha det väl fungerande på enkelt sätt. Buss-system 0-10V eller andra mer avancerade varianter förmodar jag ej är aktuellt.

>Problemet är bara att tillverkarna ofta lägger ihop alla minusar intejpat i elsystemet mest överallt
Vet inte vilka tillverkare du anlitar men det låter lite snurrigt med intejpade minus-ledare. Inget jag kan rekommendera att använda på en båt.

>så vill man dimma på minussidan måste man dra nya sladdar till alla lampor = inte aktuellt
Börjar ana att du menar att strömåterledning i ditt halvmiljon elsystem sker via båtens skrov. En plåtskruv i skrovet vid varje lampa?
Låter spännande, inget jag skulle göra ens i en 4-5 meters fritidsbåt i plåt. Kolla gärna med någon fackperson vad som gäller.
El perra
Inlägg: 7
Blev medlem: 24 oktober 2019, 12:44:28

Re: Pwm dimmer 24 volt Dc

Inlägg av El perra »

Du förstod nog inte att jag menar tillverkarna av båtarna ,allmänt alltså
inte det projektet med dimmern

Hittar inga länkar eller förslag från dig med dimrar
Eftersom du verkar avsiktligt misstolka allt jag skriver och lägger mer vikt på att idiotförklara mig och rabbla iso standarder än att istället vara hjälpsam så verkar detta vara fel forum, vad har du för problem egentligen??
Går därför ur skiten nu

Btw skrovet är av glasfiber... :roll:
E Kafeman
Inlägg: 3260
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Pwm dimmer 24 volt Dc

Inlägg av E Kafeman »

>Du förstod nog inte att jag menar tillverkarna av båtarna ,allmänt alltså inte det projektet med dimmern
Nej jag är ingen tankeläsare och har ingen aning om vad du syftar på.

>Hittar inga länkar eller förslag från dig med dimrar
https://www.aliexpress.com/item/33039535773.html från mitt inlägg ovan är väl passande för att åstadkomma stabil och fungerande reglering.
https://www.aliexpress.com/item/4000380822382.html från mitt inlägg ovan visar liknande med display och ratt.
Det är bara exempel men urvalet är ju enormt, finns med massor av varianter och funktioner, fjärrkontroll, wifi osv som uppfyller de grundläggande funktionskrav som tidigare nämnts.

>Eftersom du verkar avsiktligt misstolka allt jag skriver och lägger mer vikt på att idiotförklara mig och rabbla iso standarder
För att du inte ska förledas att tro att jag är den som sågar dina felaktiga påståenden av elakhet hänvisar jag dej till gällande standarder och lagar.
En sak är att du lever i tron att man kan blanda jord och återledare lite hur som, men oemotsagt i ett forum som detta kan någon senare tro att det är korrekt om ingen hänvisar till saklig information. Det är helt självvalt om du uppfattar det som berättigad idiot-förklaring.

>Btw skrovet är av glasfiber..
Vital information naturligtvis om via pratar jordning men det är knappast relevant till ditt elsystems förmåga att driva och dimma lysdiodslampor?
Skulle det ge mer klarhet i hur dina återledare i elsystemet är kopplade?

Som du ser får du massor av korrekt information och du får förslag på avsevärt dugligare lampor, fakta-förklaring till varför och motsvarande för dimrar vad de ska klara och varför och förslag på möjliga inköps-länkar trots att du i varje meddelande skriver "har inte sett något".

Som alternativ till lagar och standarder, om de känns svåra att ta till sej, vill jag rekommendera en bok i ämnet som inte är särskilt tung men ändå innehåller nyttig information: http://batteknik.se/elsystem/elsystem_ombord.html
Även övriga sidor på saiten innehåller bra el-information för mindre fritidsbåtar. För större båtar och och yrkestrafik gäller helt andra regler men den som jobbar med elinstallation i sådan miljö vet givetvis vad som gäller.

Vad du än gör, så kasta dina nuvarande led-lampor om den belysning de förväntas ge är väsentlig för att man ska se vad man sysslar med när det blåser på havet en kulen natt.
Hade tänkt ge dej den infon när du sansat dej lite och blivit mottaglig, men utöver andra brister med lamptypen, så något man kanske inte tänker på som lekman är att den har tantalkondensator tvärs över spänningsmatningen. Det ger hög kapacitans på liten komponentvolym och bidrar till att minska flimmer i lampan.
Det allvarliga är att tantaler ofta har kort livslängd och när de fallerar så gör de tvärs om mot andra kondensator-typer och blir en kortslutning.
Har du 28 lampor parallellt är det stor sannolikhet att att någon kondensator kommer fallera inom relativt få driftstimmar.
När den kortsluter innebär det att alla 28 lampor kortsluts och man måste kolla varje lampa för sej för att hitta den kortslutande lampan.
Det får givetvis även till följd att säkringen löser ut så det kan bli mycket jobb att hitta trasig lampa.
Det är givetvis möjligt att avsäkra varje enskild lampa för att förhindra att trasig lampa släcker resten av belysningen men det är inte särskilt praktiskt.
Man kan använda denna typ av lampor i många andra sammanhang men paralell-koppla 28 lampor är inte bra.
Vet att du inte gillar det, ser det som personlig kritik, men tantaler i led-lampor är ett otyg. Det finns gott om information i ämnet tantaler och dess otrevliga felbeteende på nätet, ett exempel: https://electronics.stackexchange.com/q ... ew-designs

>rabbla iso standarder än att istället vara hjälpsam... vad har du för problem egentligen??
Nej jag är inte så hjälpsam som du förtjänar men jag är ärlig och korrekt som synes i texterna ovan. Du hittar inga faktafel och jag försöker ge dej tips på saker som är helt säkert att de fungerar och försöker förklara varför andra alternativ kan vara mindre bra.
Mitt största problem är att jag inte har några problem. Helt perfekt och felfri. 8)
Skriv svar