Simpel konstlast för nätagg, rostfri tråd ?

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
LeCanard
Inlägg: 2163
Blev medlem: 29 april 2009, 10:18:25
Ort: Perpignan

Re: Simpel konstlast för nätagg, rostfri tråd ?

Inlägg av LeCanard »

Kantaltråd, kanske ?
Har lite liggandes om du är intresserad.

/LC
E Kafeman
Inlägg: 3260
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Simpel konstlast för nätagg, rostfri tråd ?

Inlägg av E Kafeman »

Problemet med ledningar med liten yta är att de får svårare att hålla ned temperaturen , oavsett typ av metall.
Vill man att uppvärmningseffekten ska vara måttlig så väljer man något med stor kylyta.
Det är 600W som kunna avges till luft eller lämplig balja vatten. Gör man det på korta trådar så kommer det lysa, typ såsom att glödlampor med centimeterlånga trådar som kan fås att lysa upp redan på ett par Watt.
Meterlånga tråden kan kylas utmärkt i en kastrull med vatten. Med värme-effekten 600W kommer ta ett tag innan det har torrkokat och då kan man fylla på lite nytt vatten.
Jagar man andra vardags-föremål som tål höga effekter så kan man köpa ett flak med burköl. Seriekoppla från toppen till botten till lämplig resistans. Varje burk motsvarar ca 0.1 Ohm.
Drick ur ölen och öppna toppen med konservöppnare och burkarna kan tåla betydligt högre effekter än 100W stycket utan att börja lysa.
bearing
Inlägg: 11250
Blev medlem: 2 mars 2006, 01:01:45
Ort: Ängelholm

Re: Simpel konstlast för nätagg, rostfri tråd ?

Inlägg av bearing »

Förstår inte skepsismen mot rostfri tråd. Kanthal-tråd är ju rostfri tråd, men med en lite annan legering bara. Vilket är av försumbar betydelse i det här sammanhanget, då jag förstår att det handlar om ett grovt test av hur hög ström nätaggen klarar.

Det är ju ett väldans bök att koppla ihop en massa lampor. Plus att man nästan blir blind av att titta att titta in i dem.

En bit ståltråd är ju mycket enklare!

Enligt beräkning krävs ca 60 cm. Men vi misstänker att effekten per ytenhet blir för hög med denna längd. Så vi kan prova med 1/4 effekt per ytenhet. Mät up ca 4x60 cm av ståltråden och kläm fast klämmor från t.ex. startkablar. Koppla till spänningskällan ett ögonblick och mät strömmen med tångamperemeter. Justera positionen på ena klämman tills 1/4 av önskad ström uppnås. Klipp av ståltråden och vik på mitten två gånger så att tråden får ungefär formen av ett upp- och nedvänt V av två ståltrådar i parallell. Ställ detta V på t.ex ett betonggolv eller på ett par porslingstallrikar, eller annat som inte brinner. Koppla till lasten och mät ström och spänningsfall.

Detta tycker iaf jag är enklare än att greja med en massa lampor. Dock, om man tar sig tiden att göra en rigg med lamphållare och lampor som t.ex. lyser inuti ett rör med en fläkt i, då kan man ju sätta en brytare på varje lampa, och på så sätt få en justerbar last att ha användning för senare. Så ifall det finns framtida behov kan ju detta kanske vara ett sätt. Men liknande apparat kan ju göras med ståltrådsspiraler i ett rör med fläkt, samt ett antal brytare. Och med rätt dimensionering av ståltrådarna blir de inte alls lika heta som lamporna.
Senast redigerad av bearing 10 oktober 2019, 20:52:19, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
Henry
Inlägg: 23613
Blev medlem: 20 april 2005, 02:52:47
Ort: Lund

Re: Simpel konstlast för nätagg, rostfri tråd ?

Inlägg av Henry »

Hade ett en hemmabyggt linjäraggregat ej reglerat och på 54V, baserat på en stöddig MOT så en hel del ström. Ville se hur mycket spänningen dippade vid 30A så jag parallellkopplade några kanthal trådar (vad fasen som helst fungerar bara man får fram den resistans man behöver) som ohm-mättes för att få ut den ström jag behövde, lade allt i en lite bytta med vatten och startade upp det hela och det fungerade perfekt.

Vid runt 1.8 kW test började dock vattnet direkt att koka och då gick trådarna då de inte blev kylda pga gasbubblorna men det var ett engångstest så det spelade ingen roll och jag fick fram att spänningen dippade bra mindre än jag trodde, tror bara det var någon volt.
Användarvisningsbild
grym
EF Sponsor
Inlägg: 16772
Blev medlem: 16 november 2003, 12:22:57
Ort: i det mörka småland

Re: Simpel konstlast för nätagg, rostfri tråd ?

Inlägg av grym »

rostfritt är helt ok som last

gillar plåtremsor, stor yta och man kan vecka ihop den hyggligt om mdet behövs
rikkitikkitavi
Inlägg: 14884
Blev medlem: 21 juni 2003, 21:26:56
Ort: Väster om Lund (0,67 mSv)

Re: Simpel konstlast för nätagg, rostfri tråd ?

Inlägg av rikkitikkitavi »

Lampor är en dålig last att testa switchade nätagg nära max om man inte steppar in dem successivt, nätaggets överströmskydd kan vara lite petigt.

Speciellt billampor har ju lite högre startström.

Kör på flera parallella rostfria trådar. Det går att uppskatta om de blir 100, 300 eller 1000C varma i vattnet...
Användarvisningsbild
prototypen
Inlägg: 11076
Blev medlem: 6 augusti 2006, 13:25:04
Ort: umeå

Re: Simpel konstlast för nätagg, rostfri tråd ?

Inlägg av prototypen »

På en stor kylfläns har jag skruvat fast ett helt gäng effektmotstånd och en massa effekttransistorer och kan reglera belastningen med en pot, 24 volt och 50 A.
Protte
alexanderson
Inlägg: 832
Blev medlem: 18 januari 2017, 14:59:43

Re: Simpel konstlast för nätagg, rostfri tråd ?

Inlägg av alexanderson »

Jag vill påpeka att rostfri tråd legering 304 eller 316(2333 el. 2343) har betydligt större temperaturkoeff. än kromnickeltråd ! Och dessutom mindre temperaturtålighet !
Skriv svar