Sida 1 av 1

Bygga om en gammal telefon med Blåtand

Postat: 1 oktober 2019, 20:53:07
av Nille86
Hallå forumet!
Jag är på gång med att modifiera en gammal vanlig telefon från 50-talet så att jag kan koppla upp den mot min mobiltelefon via blåtand.

Jag har googlat i några timmar nu och jag har hittat en person som verkligen har grottat ner sig i olika blåtandsmoduler:
https://github.com/tomaskovacik

Han listar ganska mycket information om tre olika chipset: BK8000L, OVC3860 samt BK3254.

Av det jag har läst tycker jag att BK8000L känns som den starkaste kandidaten med ett "färdigt" bibliotek för arduino där jag via AT-kommandon kan få reda på om någon ringer min telefon och även svara på samtalet om jag önskar. Jag tänkte beställa samtliga varianter från AliExpress och även ett med CSR8645.
Är det någon som har erfarenhet av någon form av µC tillsammans med ovanstående IC's?

Jag plockade dessutom isär ett gammalt Jabra-headset jag hade liggande och i den sitter ett CSR BC6130. Om jag har förstått saken rätt kan det eventuellt gå att programmera om "pskeys" via SPI och då göra små förändringar på hur dess LED's och GPIO's ska fungera. Är det någon här som testat att programmera med CSR BlueSuite?

Re: Bygga om en gammal telefon med Blåtand

Postat: 24 november 2019, 09:49:20
av Nille86
Jag beställde lite blandade moduler och har börjat att testa BK8000L med mycket gott resultat. Högtalaren fungerar klockrent och ljudnivån är i helt rätt nivå.

Om jag använder en modern electret-mikrofon typ den här modellen: https://www.electrokit.com/produkt/elec ... d-sladdar/ så fungerar även micken kanon men problemet uppstår när jag övergår till telefonens kolkornsmikrofon. Jag får ljud och där är inte något besvärande bakgrundsljud men rösten låter lite väl burkig.

Jag försöker analysera kretsen och förstå vilka signaler som tillåts passera men blir inte riktigt klok då det inte liknar ett klassiskt högpassfilter som jag läser om i mina böcker. Det sitter ju ingen resistor efter kopplingskondensatorerna, det är kanske integrerat i chippet??

Kan någon komma med tips om vad jag kan laborera med för att få ett bättre ljud?
Eller peka mig i till någon bra källa för att läsa mer?

Vad fyller kondensator med värde "103" i schemat för uppgift?

I princip hade jag kunnat vara färdig med projektet om jag bara bytte ut mikrofonen i telefonen men dels vill jag lära mig mer om hur ljudsignaler fungerar i elektroniken och sen hade det varit roligt att behålla telefonen i sitt originalutförande.

Hoppas nån har lite bra tips!

Re: Bygga om en gammal telefon med Blåtand

Postat: 24 november 2019, 10:34:54
av prototypen
Varför tror du att du skulle få bra ljud ur en kolkornsmikrofon 2019 då de aldrig tidigare gett bra ljud?
Har du rätt ström genom kolkornen?
Då jag läste rubriken så tänkte jag ”byt mikrofon”. och det hade du ju gjort, nöj dig.

103 kondensatorn begränsar höga frekvenser.

Protte

Re: Bygga om en gammal telefon med Blåtand

Postat: 24 november 2019, 10:36:24
av jihe
Vet du om mikrofonen i sig låter bättre då? Gamla telefonsystemet var väl begränsat i frekvens till typ 3000 Hz, så det behövde ju inte vara några hifigrejer.

Re: Bygga om en gammal telefon med Blåtand

Postat: 24 november 2019, 10:44:26
av Nerre
Det är en enorm skillnad mellan en kondensatormikrofon och en kolkornsmikrofon.

Kondensatormikrofonen har en inbyggd förstärkare (som får sin strömförsörjning från MIC_BIAS via motståndet) och ger en ren spänningssignal på utgången (MIC_P i schemat, kondenstorn är för att ta bort likspänningen från MIC_BIAS). Det ser ut som det där schemat är för nån slags flytande matning (normalt brukar 2 på miken vara ansluten till jord).

En kolkornsmikron fungerar mer som ett motstånd som varierar med ljudet. För att få bra ljud så tror jag du måste köra en rätt hög ström genom den via ett motstånd, och sen ta ut ljudsignalen från den "spänningsdelaren" via en kondensator. Det är visserligen ganska lika inkopplingen för kondensatormikrofonen, men det där med MIC_P och MIC_N måste ha nåt speciellt syfte och det är troligen det som sabbar lite.

https://sensorsandtransducers.wordpress ... icrophone/

Re: Bygga om en gammal telefon med Blåtand

Postat: 24 november 2019, 10:59:50
av Nille86
Tack för alla svar!

BK8000L som är chippet som hanterar mikrofonen verkar ha en inbyggd equalizer vilket, om jag har förstått det rätt, är en form av ställbart högpass-/lågpassfilter. Så nu sitter jag och försöker få igång kommunikationen med chippet så att jag kan laborera lite med dessa.

Angående den STORA skillnaden mellan kondensatormikrofon och kolkornsmikrofon, jag förstår inte exakt vad den ståra skillnaden är?
Rätta mig gärna om jag har fel men:
Kondensatormikrofonen har en inbyggd förstärkare(JFET?) som ger en svag spänning ut som varierar beroende på hur ljudvågorna påverkar mikrofonen. Den kan påverka utspänningen genom att öka/minska sin impendans(=resistans?).

Kolkornsmikrofonen kör jag också en konstant spänning över och tillsammans med ett yttre motstånd har jag en spänningsdelare där potentialen kommer att variera beroende på hur ljudvågorna påverkar mikrofonen. Är det stora problemet amplituden på signalen? Kan det vara så att jag ska försöka dämpa amplituden innan den når chippets inbyggda ADC?

Jag vet ingenting om skicket på mikrofonen så den kan absolut vara "kass", skullle man kunna testa detta genom att bygga en mer traditionell förstärkare med en OP-amp och spela upp ljudet i en högtalare?

Angående strömmen genom kolkornsmikrofonen så har jag testat att mata den med lite olika spänningar från mitt bänkaggregat. Dess resistans varierar kraftigt, från cirka 10k om man knackar den med fingret och sedan sjunker den under tiden man pratar i mikrofonen ner till cirka 1500ohm som lägst.

Angående att bara byta mikrofon och "nöja" mig så tycker jag det verkar vara den tråkigaste vägen. Det roliga är ju att lära sig nya saker. Att nå målet, dvs en gammal telefon som fungerar som ett blåtandsheadset är sekundärt för mig, jag är mycket mer intresserad av att första bakomliggande teknik.

Re: Bygga om en gammal telefon med Blåtand

Postat: 24 november 2019, 11:48:02
av Nille86
Hittade lite mjukvara som verkar vara direkt översatt från kinesiska till engelska via google translate. Där finns i alla fall inställningsmöjligheter för mikrofonen och kanske är det där jag behöver göra justeringar för att anpassa mig bättre till en annan typ av mikrofon. Tyvärr finns det ingen vidare dokumentation för chippet så jag överväger att byta till en lite mer seriös variant, typ denna: https://www.microchip.com/wwwproducts/en/BM20 .

Någon med erfarenhet från detta chip? Synd att jag precis har beställt saker från digikey bara :( .

Tänkte även försöka spela in ett ljudklipp så kanske de som förstår audio kan förklara vad det är som låter dåligt.

Re: Bygga om en gammal telefon med Blåtand

Postat: 24 november 2019, 13:51:44
av Nerre
Nille86 skrev: Angående den STORA skillnaden mellan kondensatormikrofon och kolkornsmikrofon, jag förstår inte exakt vad den ståra skillnaden är?
Den ena är ett motstånd, den andra är komplex elektronik. Det innebär att kolkornsmikrofonen är mycket mer beroende av hur kretsen du ansluter den till ser ut. Du måste ha tillräckligt hög ström genom kolkornsmikrofonen, medans kondensatormikrofonen troligen drar mindre än 1 mA i strömförbrukning.

Börja med att koppla upp kolkornsmikrofonen i en labbuppkoppling och koppla den till en vanlig förstärkare, så du vet hur du ska få vettigt ljud ur den. Sen blir nästa steg att försöka koppla den till BT-kretsen.

Re: Bygga om en gammal telefon med Blåtand

Postat: 24 november 2019, 20:53:18
av Nille86
OK! Här kommer lite återkoppling från mitt testande.
Påpeka gärna saker som jag har gjort fel då jag är stor nybörjare när det gäller analoga kretsar och allting som har med ljud att göra.

Mikrofonen är stämplad 100Ω men när jag testar lite olika matningsspänningar så börjar strömmen skena iväg när man kommer upp mot 12-13V, då kickar strömbegränsaren in på 200mA (cirka 70Ω) och mikrofonen blir varm. Jag har en jämn ström på cirka 10mA när jag matar med 9V. Eftersom jag har 100Ω i serie med mikrofonen betyder det att mikrofonen utgör cirka 800Ω motstånd.

Jag använder en https://www.electrokit.com/produkt/lm38 ... arkare-1w/ och enligt databladet innehåller den ett motstånd till jord på 50kohm vid ingången vilket i kombination med min kopplingskondensator utgör ett högpass-filter(?). 1 / (2 * π * 50000 * 100hz) ger 32nF om jag vill få igenom minst 100hz-signaler. På oscilloskopet får jag tydliga utslag i spänningen på upp mot 250mV när jag pratar i mikrofonen så nånting händer där iaf.

Jag kopplar upp lm386 som kopplingsschemat i databladet(se bild) med den stora skillnaden att min högtalare är stämplad 350Ω. Ljudet låter tillräckligt högt men det låter inte jättebra. Där är ett svagt brummande men det stör inte. Ljudet låter burkigt och jag har testat massa olika kopplingskondensatorer och där märks tydligt att "basen" försvinner när jag väljer en mindre kondensator men jag hittar inget värde som gör att det låter "bra". Det här med att matcha impedanser vid in-/utgång, varför gör man det? Vad får man för problem när det inte är matchar?

LM386 ger minst 20ggr förstärkning. Borde jag testa med en mer generell op-amp där jag kan styra förstärkningen och återkopplingen bättre?

Re: Bygga om en gammal telefon med Blåtand

Postat: 24 november 2019, 23:10:14
av xxargs
Att kolkorn användes länge trots sin rätt ursla ljudkvalitet och höga brusnivå i telefoner berodde på att de kunde ge ordentligt med signalenergi utan förstärkare (uppemot 700 mV på en 600 Ohm matchning) vilket var viktigt innan elektronrör och sedan tranisistorer och slutligen IC-kretsar kom.

Dessutom gav det bra signal i en stor område av ström då en telefonlinje kunde mata från 4 mA till över 70 mA - de gick heller inte sönder om man råkade peta 110 V ringsignal genom micken, vilket en del utländska telefonväxlar faktiskt ringde vidare på ring-pulsen tiden ut utan att omedelbart bryta ringsignalen så fort man lyfte luren, som man gjorde här i svergie

skillnaden med en sådan och en elekret är att en kolkorn ger 20-40 dB mer signal än en elekret som bara ger enstaka mV även vid hög volym.

det betyder att ingångsteget som är byggd för elekret, kommer i stort sett att svimma av nivåerna från kolkornsmicken och det kommer att dista och inte låta bra - med andra ord lär du behöva spänningsdela ned signalnivåerna till mer rimlig nivå på mickingången för att den skall låta bra igen. Du får kolla med vilken ström kolkornsmicken låter minst dåligt - men bli inte förvånad om det ligger kring 10 mA

det fanns modernare mickrofonkapslar med elektret och passande förstärkarkrets och var helt utbyteskompatibel med kolkornsmickar för tex Diavox - eftersom det var strömmar från 4 mA och uppåt och ett antal Volt spänningsfall tilläts över mickrofonkapseln så fans det gott om energi att hämta för förstärkarkopplingen.

Re: Bygga om en gammal telefon med Blåtand

Postat: 1 december 2019, 18:30:21
av Nille86
Tack för info xxargs!

Jag kopplade upp en provkrets på breadboard och använde en TL072 som OP-amp. Jag satte tre stycken potentiometrar: förstärkning, spänningsdelare kolkornsmikrofon, högpassfilter. Jag testa även att växla mellan olika kondensatorer, från 60nF upp till 470µF. Det första jag upptäckte var att mikrofonen blir av med det mesta bruset när jag matar den med cirka 25-30mA. Mindre ström gör att det knastrar och sprakar väldigt mycket.

Förstärkningen på OP-ampen är i princip onödig, signalen ut låter lagom högt i den lilla hörluren jag använder.
Resistorn i högpassfiltret gjorde inte jättestor skillnad, det är först när motståndet blir riktigt lågt som ljudnivån minskar över hela bandbredden. Det var dock väldigt intressant att se hur all bas försvinner när kopplingskondensatorn är mindre.

Hur som helst har jag hittat en uppkoppling som låter precis som jag vill att den ska göra och nu är nästa steg att försöka förstå hur BK8000L-chipet hanterar mikrofonsignalen. Oavsett hur jag kopplar min mikrofonkrets till chipet så är där ett VÄLDIGT högt susande ljud i högtalaren. Det låter lite som att man håller mikrofonen mot en dammsugare. Det blir nog till att koppla upp en vanligt elektretmikrofon och undersöka vilka spänningsnivåer den jobbar med och därefter försöka härma det.

Re: Bygga om en gammal telefon med Blåtand

Postat: 1 december 2019, 20:47:18
av lond
Här har du lite information hur SparkFun gjorde sin med hjälp av en BlueGiga WT32 modul: https://www.sparkfun.com/products/retired/9803

/// Marcus