Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 19.10 2019-09-15

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 87 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: Tidsstyrning
InläggPostat: 17.15 2019-09-10 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11.56 2004-05-08
Inlägg: 3396
Ort: Stockholm
Marta skrev:
Båtdoktorn: "Du klarar dig med 6 utgångar om du sätter växlanderelän (NC/NO) på utgångarna 1-5 och styra de med den 6 utgången som aktiveras när pump 6-10 ska köras."

Hurdå? Du har nog snubblat över de egna fötterna där...

På samma sätt som man multiplexar en display?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tidsstyrning
InläggPostat: 18.33 2019-09-10 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 00.19 2005-03-30
Inlägg: 4571
Ort: Landskrona
Det här kan inte matriskopplas. Dels är det motorer och AC, dels gör man inte så med en starkströmsinstallation.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tidsstyrning
InläggPostat: 06.04 2019-09-11 

Blev medlem: 14.59 2006-02-27
Inlägg: 4383
Ort: Tranås (Jönköping)
Av egen nyfikenhet, varför skulle en sådan koppling inte funka?
Att det är motorer och AC spelar väl ingen roll alls?
Att det är starkströmsinstallation, ptja jag känner väl inte till föreskrifter och regler så bra, men varför skulle det vara ett hinder?

Kolla så sent som i måndags på ett schema över en äldre kompressorstyrning här på jobbet, dubbla maskiner som skulle gå växelvis blaha blaha. Men i det schemat finns flera signaler för drift och annat som går genom flertalet flerpoliga reläer. Och allt är 230VAC.
Så därför undrar jag varför just denna föreslagna koppling inte skulle funka/vara tillåten?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tidsstyrning
InläggPostat: 06.12 2019-09-11 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.32 2003-09-06
Inlägg: 21496
Ort: MadLand (Enköping)
Är också lite nyfiken. Utgång 1-5 styr antingen pump 1-5 eller 6-10 beroende på utgång 6. Det är en 2x5-matris alltså.
Det behöver inte vara i kHz-området bara för att det är multiplexing. Det går bra med 0,003Hz också. Enda problemet jag ser är möjligtvis reläernas livslängd.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tidsstyrning
InläggPostat: 06.50 2019-09-11 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 00.19 2005-03-30
Inlägg: 4571
Ort: Landskrona
I en matriskopling där strömriktningen inte kan användas för urval så kommer i det här fallet motorer att bakmatas genom varandra.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tidsstyrning
InläggPostat: 07.12 2019-09-11 

Blev medlem: 14.59 2006-02-27
Inlägg: 4383
Ort: Tranås (Jönköping)
Som jag fattat går en pump i taget, och kanske 3minuter per timme?
Då är det ju samma tider som reläerna ska växla, lär väl inte vara nåt problem?

Men bakmatning?
Jag tänker schemat såhär ish. Fast fler motorer ska styras såklart, men principen är ju där.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tidsstyrning
InläggPostat: 07.26 2019-09-11 

Blev medlem: 21.25 2008-11-06
Inlägg: 378
Ort: Övik
Så här
Bild


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tidsstyrning
InläggPostat: 07.40 2019-09-11 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 00.19 2005-03-30
Inlägg: 4571
Ort: Landskrona
OK, då är det i hamn med 5 växlande relän. Jag tänkte på matriskoppling med reläer i både fas och nolla.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tidsstyrning
InläggPostat: 07.45 2019-09-11 

Blev medlem: 14.59 2006-02-27
Inlägg: 4383
Ort: Tranås (Jönköping)
Ja båtdoktorns blir ju klart materialeffektivare än min lösning.
Pumparna var ju rätt små, så PLCts inbyggda reläer borde ju räcka när jag tänker efter.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tidsstyrning
InläggPostat: 07.48 2019-09-11 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 00.19 2005-03-30
Inlägg: 4571
Ort: Landskrona
Ja, ett fyrapoligt och ett annat växlande relä så är det görbart. Sedan saknas bara ett utvecklingssystem för Simatic...


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tidsstyrning
InläggPostat: 10.41 2019-09-11 

Blev medlem: 05.17 2019-09-07
Inlägg: 11
Hej alla kunniga är så tacksam för all hjälp och kollade av idé.
Men nu till slutet vad ska jag köpa för enheter ?

Fins flera simens LOGO vad ska det vara för nummer på den samt jag behöver väll en utökningsmodul med ?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tidsstyrning
InläggPostat: 10.56 2019-09-11 

Blev medlem: 14.59 2006-02-27
Inlägg: 4383
Ort: Tranås (Jönköping)
Kollade snabbt på Automation24.se bara för det var första google-träffen.
Men det var enkelt att välja produkter där.

Logikmodul: Siemens LOGO! 230 RCEo - 6ED1052-2FB08-0BA0
Expansion: Siemens LOGO! 8 DM8 230R - 6ED1055-1FB00-0BA2

Logikmodul utan display, finns ju inbyggt webgränssnitt och så, så varför betala för en display?
Expansionen är med 4in och 4ut. Logikmodulen har 4ut. Reläade alltså.

Köper man en expansion med 8ut så kostar den ~450kr mer än den med 4ut. Men då slipper man ju "relälogiken" vi skrivit om.

Däremot föreslår sidan att köpa till en skiva med mjukvara för ~500kr. Osäker på om den behövs för programmering eller om en LOGO kan programmeras gratis via nedladdad mjukvara på nåt vis. Borde vara så.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tidsstyrning
InläggPostat: 11.39 2019-09-11 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 00.19 2005-03-30
Inlägg: 4571
Ort: Landskrona
Mitt förslag är:

ArtNr är nos Automation24.
Startkit 230RCE Artikelnummer: 103815
DM16 230R, Artikelnummer: 101756
DIN-låda med skena och lämpliga kabelförskruvningar till installationen.

Det är mycket viktigt att 230R finns med i beteckningen på enheterna. Det anger att de har 230V reläutgångar.

Du måste ha utvecklingsprogrammen för att komma igång. Därför startkitet och inte en lös enhet.

Nu är jag osäker, men Du behöver sannolikt även en enkel TP-hub för att koppla samman enheterna. Eller kanske en router flashad med med DD-WRT om platsen är nåbar med wifi. Sedan görs programmeringen från en vanlig laptop/PC med Windows.
Tillägg: Behövs inte. Nödvändig kabel medföljer enl. senare inlägg.

DM8 expansionsenhet som nämns ovan har endast 4 utgångar samt 4 ingångar. Tilsammans 8 = DM8 i beteckningen...


Senast redigerad av Marta 13.38 2019-09-11, redigerad totalt 2 gånger.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tidsstyrning
InläggPostat: 11.59 2019-09-11 

Blev medlem: 21.25 2008-11-06
Inlägg: 378
Ort: Övik
[url]
https://www.xlogic.se/produkt/pr-12dc-da-r-n/[/url]
1700 kr ink
24V ingångar
Reläutgångar


https://www.xlogic.se/produkt/pr-e-16ac-r/
1200kr ink
240V ac ingångar
Reläutgångar

Programvara gratis och Ethernet-port = du behöver inte köpa någon programmerings kabel


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Tidsstyrning
InläggPostat: 12.08 2019-09-11 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 00.19 2005-03-30
Inlägg: 4571
Ort: Landskrona
Med den lilla prisskillnad, om någon, så köp Siemens Logo. De har givetvis också inbyggd TP-port för vanligt nätverk. Det är ett världsledande företag som är rädda om sitt rykte. Stabil funktion och hyfsad support är värt en hel del.

Billigt krafs är vade det är, nämligen just billigt. När varumärket tagit tillräckligt med stryk fortsätter tillerkaren med ett annat i samma budgetspår...


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 87 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Panor82, TOC och 23 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010