Tidsstyrning

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
arvidb
Inlägg: 4116
Blev medlem: 8 maj 2004, 12:56:24
Ort: Stockholm

Re: Tidsstyrning

Inlägg av arvidb »

Marta skrev:Båtdoktorn: "Du klarar dig med 6 utgångar om du sätter växlanderelän (NC/NO) på utgångarna 1-5 och styra de med den 6 utgången som aktiveras när pump 6-10 ska köras."

Hurdå? Du har nog snubblat över de egna fötterna där...
På samma sätt som man multiplexar en display?
Användarvisningsbild
Marta
EF Sponsor
Inlägg: 5322
Blev medlem: 30 mars 2005, 01:19:59
Ort: Landskrona
Kontakt:

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Marta »

Det här kan inte matriskopplas. Dels är det motorer och AC, dels gör man inte så med en starkströmsinstallation.
FormerMazda
Inlägg: 4902
Blev medlem: 27 februari 2006, 14:59:36
Ort: Tranås (Jönköping)

Re: Tidsstyrning

Inlägg av FormerMazda »

Av egen nyfikenhet, varför skulle en sådan koppling inte funka?
Att det är motorer och AC spelar väl ingen roll alls?
Att det är starkströmsinstallation, ptja jag känner väl inte till föreskrifter och regler så bra, men varför skulle det vara ett hinder?

Kolla så sent som i måndags på ett schema över en äldre kompressorstyrning här på jobbet, dubbla maskiner som skulle gå växelvis blaha blaha. Men i det schemat finns flera signaler för drift och annat som går genom flertalet flerpoliga reläer. Och allt är 230VAC.
Så därför undrar jag varför just denna föreslagna koppling inte skulle funka/vara tillåten?
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 23950
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Re: Tidsstyrning

Inlägg av MadModder »

Är också lite nyfiken. Utgång 1-5 styr antingen pump 1-5 eller 6-10 beroende på utgång 6. Det är en 2x5-matris alltså.
Det behöver inte vara i kHz-området bara för att det är multiplexing. Det går bra med 0,003Hz också. Enda problemet jag ser är möjligtvis reläernas livslängd.
Användarvisningsbild
Marta
EF Sponsor
Inlägg: 5322
Blev medlem: 30 mars 2005, 01:19:59
Ort: Landskrona
Kontakt:

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Marta »

I en matriskopling där strömriktningen inte kan användas för urval så kommer i det här fallet motorer att bakmatas genom varandra.
FormerMazda
Inlägg: 4902
Blev medlem: 27 februari 2006, 14:59:36
Ort: Tranås (Jönköping)

Re: Tidsstyrning

Inlägg av FormerMazda »

Som jag fattat går en pump i taget, och kanske 3minuter per timme?
Då är det ju samma tider som reläerna ska växla, lär väl inte vara nåt problem?

Men bakmatning?
Jag tänker schemat såhär ish. Fast fler motorer ska styras såklart, men principen är ju där.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Båtdoktorn
Inlägg: 448
Blev medlem: 6 november 2008, 21:25:58
Ort: Övik

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Båtdoktorn »

Så här
Bild
Användarvisningsbild
Marta
EF Sponsor
Inlägg: 5322
Blev medlem: 30 mars 2005, 01:19:59
Ort: Landskrona
Kontakt:

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Marta »

OK, då är det i hamn med 5 växlande relän. Jag tänkte på matriskoppling med reläer i både fas och nolla.
FormerMazda
Inlägg: 4902
Blev medlem: 27 februari 2006, 14:59:36
Ort: Tranås (Jönköping)

Re: Tidsstyrning

Inlägg av FormerMazda »

Ja båtdoktorns blir ju klart materialeffektivare än min lösning.
Pumparna var ju rätt små, så PLCts inbyggda reläer borde ju räcka när jag tänker efter.
Användarvisningsbild
Marta
EF Sponsor
Inlägg: 5322
Blev medlem: 30 mars 2005, 01:19:59
Ort: Landskrona
Kontakt:

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Marta »

Ja, ett fyrapoligt och ett annat växlande relä så är det görbart. Sedan saknas bara ett utvecklingssystem för Simatic...
Holley
Inlägg: 11
Blev medlem: 7 september 2019, 06:17:27

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Holley »

Hej alla kunniga är så tacksam för all hjälp och kollade av idé.
Men nu till slutet vad ska jag köpa för enheter ?

Fins flera simens LOGO vad ska det vara för nummer på den samt jag behöver väll en utökningsmodul med ?
FormerMazda
Inlägg: 4902
Blev medlem: 27 februari 2006, 14:59:36
Ort: Tranås (Jönköping)

Re: Tidsstyrning

Inlägg av FormerMazda »

Kollade snabbt på Automation24.se bara för det var första google-träffen.
Men det var enkelt att välja produkter där.

Logikmodul: Siemens LOGO! 230 RCEo - 6ED1052-2FB08-0BA0
Expansion: Siemens LOGO! 8 DM8 230R - 6ED1055-1FB00-0BA2

Logikmodul utan display, finns ju inbyggt webgränssnitt och så, så varför betala för en display?
Expansionen är med 4in och 4ut. Logikmodulen har 4ut. Reläade alltså.

Köper man en expansion med 8ut så kostar den ~450kr mer än den med 4ut. Men då slipper man ju "relälogiken" vi skrivit om.

Däremot föreslår sidan att köpa till en skiva med mjukvara för ~500kr. Osäker på om den behövs för programmering eller om en LOGO kan programmeras gratis via nedladdad mjukvara på nåt vis. Borde vara så.
Användarvisningsbild
Marta
EF Sponsor
Inlägg: 5322
Blev medlem: 30 mars 2005, 01:19:59
Ort: Landskrona
Kontakt:

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Marta »

Mitt förslag är:

ArtNr är nos Automation24.
Startkit 230RCE Artikelnummer: 103815
DM16 230R, Artikelnummer: 101756
DIN-låda med skena och lämpliga kabelförskruvningar till installationen.

Det är mycket viktigt att 230R finns med i beteckningen på enheterna. Det anger att de har 230V reläutgångar.

Du måste ha utvecklingsprogrammen för att komma igång. Därför startkitet och inte en lös enhet.

Nu är jag osäker, men Du behöver sannolikt även en enkel TP-hub för att koppla samman enheterna. Eller kanske en router flashad med med DD-WRT om platsen är nåbar med wifi. Sedan görs programmeringen från en vanlig laptop/PC med Windows.
Tillägg: Behövs inte. Nödvändig kabel medföljer enl. senare inlägg.

DM8 expansionsenhet som nämns ovan har endast 4 utgångar samt 4 ingångar. Tilsammans 8 = DM8 i beteckningen...
Senast redigerad av Marta 11 september 2019, 14:38:45, redigerad totalt 2 gånger.
Båtdoktorn
Inlägg: 448
Blev medlem: 6 november 2008, 21:25:58
Ort: Övik

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Båtdoktorn »


https://www.xlogic.se/produkt/pr-12dc-da-r-n/

1700 kr ink
24V ingångar
Reläutgångar


https://www.xlogic.se/produkt/pr-e-16ac-r/
1200kr ink
240V ac ingångar
Reläutgångar

Programvara gratis och Ethernet-port = du behöver inte köpa någon programmerings kabel
Användarvisningsbild
Marta
EF Sponsor
Inlägg: 5322
Blev medlem: 30 mars 2005, 01:19:59
Ort: Landskrona
Kontakt:

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Marta »

Med den lilla prisskillnad, om någon, så köp Siemens Logo. De har givetvis också inbyggd TP-port för vanligt nätverk. Det är ett världsledande företag som är rädda om sitt rykte. Stabil funktion och hyfsad support är värt en hel del.

Billigt krafs är vade det är, nämligen just billigt. När varumärket tagit tillräckligt med stryk fortsätter tillerkaren med ett annat i samma budgetspår...
Skriv svar